IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от два_таралежа Разгледай мнение

Няма, нямааа... В темата останаха няколко некачествени понижители. Без колето няма ни революции, ни конфискации. Дори и Тракторян Шипкарян вече престана да ни пуска нови "икономически термини". Скукааа... скука.
    Да погледна в кристалното кълбо....

Ако държавните разходи продължат да нарастват, докато частният сектор изпитва стагнация, ще се наблюдава фискален експанзионизъм с проциклични характеристики, което ще доведе до макроикономически дисбаланси и инфлационна спирала.

Слабата инвестиционна активност в частния сектор ще ограничи капиталовото натрупване и потенциалния БВП, което ще засили структурната безработица и ерозията на производителността. Паралелно с това, пазарът на труда ще изпита несъответствие между предлагане и търсене на квалифицирана работна сила, а растящите държавни разходи ще създадат изкуствено търсене, поддържайки ценови натиск върху стоките и услугите.

Цените на недвижимите имоти ще се формират от два противоположни процеса. От една страна, нарастващата държавна задлъжнялост ще доведе до изтласкване на частните инвестиции (crowding-out effect) и ръст в лихвените проценти, ограничавайки достъпа до ипотечно финансиране. От друга страна, инфлационните очаквания и високата парична маса ще поддържат номиналните стойности на имотите, макар и при намалена ликвидност.

Кредитният пазар ще се свие в резултат на рестриктивна парична политика, при която централната банка ще бъде принудена да стерилизира инфлационния ефект на фискалната експанзия. Това ще доведе до повишена цена на капитала, намален кредитен мултипликатор и затруднен достъп до финансиране за домакинства и предприятия.

Дългосрочно, дисбалансът между публичния и частния сектор ще доведе до фискална ригидност, намалена международна конкурентоспособност и повишена риск-премия върху държавния дълг, което ще ограничи възможностите за устойчив растеж.

Специално за теб съм болднал трудните за осмисляне изрази.
    това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Какви са очакванията на експертите за пазара на имоти през 2025?

Статистиката за 2024 г. сочи, че броят на продажбите за цялата страна е почти еднакъв в сравнение с година по-рано или дори с 1% по-малък. Изключение обаче правят големите градове - София, Пловдив, Бургас и Варна, където нарастването е с почти 9%. Това означава, че вътрешната миграция към големите градове продължава. Смятам, че тенденцията ще се запази и през 2025 г. Пазарът, който ще работи ще е този в големите градове, но той ще бъде спокоен без сериозни сътресения. Очкавам и повишение на цените на имотите през 2025 г., но това много зависи от индикациите за приемането на България в еврозоната през 2026 г. Ако това се случи, то също ще повиши цените на имотите, но то ще бъде в рамките на 9-10%, което е същото равнище като през 2024 г.

===2079===

Чакалите ин деЦките и квартирите ще трябва да се примирят с новото чакане до 2079-та.

Коментар

• „Зелената сделка“ неизменно ще доведе до поскъпване на жилищата ᐉ Новини от Fakti.bg - Имоти | ФАКТИ.БГ

===2079===

Аман вече! Сега и това.

Коментар

• Първоначално изпратено от Tepix Разгледай мнение

90% от инвестиращите в имоти щяха да умрат от глад, ако не беше бичия им пазар. Чак "акъл да забогатееш" ... продадеш на баба си нивата и на дядо си апартамента, вложиш в тухла, като се качи - купуваш друга, като се качат и двете - трета. Голям акъл се изисква.

Едно време ей така с "акъл" направих добри пари от ПИБ на 7% депозит. Истински Вълк от Уолстрийт съм бил явно.
          И аз съм имал 3 -годишни депозити на високи лихви, дори 9 %.

Имах един депозит, държах го 19 години, в периода 1997-2016 г. Гледах да е на високи лихви, почти не съм теглил от него, само 1500 лв един път, че ми трябваха за обзавеждане и нямаше от къде да взема. Парите бяха на баба ми и накрая с тях откупих 1/2 от един апартамент и разбира се додах още пари от мен (1/3 от депозита и 2/3 от мен). И успешно се справихме със задачата.

Коментар

• Първоначално изпратено от BONI Разгледай мнение

Тихо, да не почнат земетръси, конфискации, революции и жълти жилетки.
            Няма, нямааа... В темата останаха няколко некачествени понижители. Без колето няма ни революции, ни конфискации. Дори и Тракторян Шипкарян вече престана да ни пуска нови "икономически термини". Скукааа... скука.

Коментар

е, то само това остава
              и някое големо мяу
              и сме дотам
              Last edited by ratten; 04.02.2025, 22:11.
              препоръка е

Коментар

• Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение
                колеги, може ли да спрете да ни вдигате данъците и лихвите по кредитите
                не издържам вече

Коментар

• колеги, може ли да спрете да ни вдигате данъците и лихвите по кредитите
                  не издържам вече
                  препоръка е

Коментар

Да допуснем, че е "дошло време за повече данъчни приходи". От кое ще има повече приходи - от данък второ/трето/ пето жилище или от данък основно? Кое ще донесе повече - ддс при препродажба на нов имот или данък земеделска земя? Ами вдигане на акцизите колко ще донесе, а? Или 10% данък наследство дори по права линия? Или тол такси за колите? Или осигуровки на държавните служители?

Много пари се събират като обложиш всички (или много хора), а не с големи данъци за малко хора.
                    не говорим за малко хора - трупането на жилищни имоти е национален спорт и не строителите не спират (все още)

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

не е до срив или не, а до това, че в България се 'инвестира' основно в тухли
                      като дойде време за повече данъчни приходи няма да имат много опции какво да обложат с екстра данъци..

тои проект с ДДС-то при препродажба на ново от ФЛ си е стъпка именно в тази посока
                      Да допуснем, че е "дошло време за повече данъчни приходи". От кое ще има повече приходи - от данък второ/трето/ пето жилище или от данък основно? Кое ще донесе повече - ддс при препродажба на нов имот или данък земеделска земя? Ами вдигане на акцизите колко ще донесе, а? Или 10% данък наследство дори по права линия? Или тол такси за колите? Или осигуровки на държавните служители?

Много пари се събират като обложиш всички (или много хора), а не с големи данъци за малко хора.

Коментар

Интересна е логиката сривльовците за високи данъци само върху втори+ имот. Да не би първият имот да иска по-малко инфраструктура или чистота?
                        не е до срив или не, а до това, че в България се 'инвестира' основно в тухли
                        като дойде време за повече данъчни приходи няма да имат много опции какво да обложат с екстра данъци..

тои проект с ДДС-то при препродажба на ново от ФЛ си е стъпка именно в тази посока
                        Last edited by bertram; 04.02.2025, 20:18.

Коментар

• Никол привет! Не беше ли казала, че ще продадеш част от Германските апараменти след като изтече някакъв срок, през който не беше изогдно да се продава заради данъци. До къде го докара?

Коментар

• Първоначално изпратено от Tepix Разгледай мнение

90% от инвестиращите в имоти щяха да умрат от глад, ако не беше бичия им пазар. Чак "акъл да забогатееш" ... продадеш на баба си нивата и на дядо си апартамента, вложиш в тухла, като се качи - купуваш друга, като се качат и двете - трета. Голям акъл се изисква.

Едно време ей така с "акъл" направих добри пари от ПИБ на 7% депозит. Истински Вълк от Уолстрийт съм бил явно.
                            Точно тъпаците чакат да получат наследство за да си купят жилище. Още по-тъпите чакат да се качат цените за да инвестират във втори или трети имот. Идеално си описал причините за имотните си неволи.

Коментар

• Първоначално изпратено от никол Разгледай мнение

Привет! Аз използвам възможността да се вмъкна след твоя пост. То е ясно защо. От пишещите тук има 4-5 човека,с които сме се засичали през далечната 2008г. Чувствам се като ветеран, хвърлям поглед от време на време, но толкова вода изтече... Липсват ми идеите, споровете, младежките сблъсъци, дребните заяждания. Та по същество. Знаеш, вероятно помниш, когато заявих, че отивам да поживея в немско, да се насладя на инвестициите там. Търсех правова държава, ред, дисциплина... братство, равенство, свобода.Това не намерих, но в заводите на известните немски автомобили работеха мои познати и приятели, нещастни хорица, които си изкарваха хляба. После ги замениха с мигрантите на Меркел.. Пълна скъб.! Тези бойкотираха всичко. Това ,което е излязло от поточните линии след 2017 година става само за боклука. Аз обичам да се хматкам из западната Европа, но и в Русия. Коледа, Нова година и месец януари ги прекарах там. Има страхотни авомобили , новички от Китай. Половината им автопарк е китайски.А екстрите, направо ми се замая главата.
                              Така е, Никол! И аз се радвам да те видя тук отново! Е, аз отново станах Бг доктор и работя по моята сфера в три пловдивски болници. Не се оплаквам, пари се изкарват, лошото е че онова време замина безвъзвратно!
                              Все търсим онова което не сме намерили досега.
                              Поздравявам теб и Селена - две чудесни и умни и красиви дами с Wasted sunsets, пропуснатите залези. Ще ги наваксаме с изгреви!

https://youtu.be/tmtYjbkOTfM?si=jAcLe4M2b8oj4YvI
                              Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

Нали уж се възмущаваше от тъпаците, дето реват "плащаме данъци, а е кочина"! И как точно ще се намерят пари за оправяне на кочината, ако тъпаците пак не плащат, с "парите на другите" ли?

Комунетата не се научихте, че капиталът е едно от най-адаптивните неща на този свят. Точно хората с много имоти ВИНАГИ ще намерят начин, щом имат акъл да забогатеят. А тъпаците пак ще тънат в кочина и някой ще им е виновен.

Коментар

Working...
                                X