Първоначално изпратено от bertram
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
сподели Кавръчето в темата за вируса,
той имаше честта и достойноството да каже, че е сбъркал с подценяването на вируса (до скоро считаше, че измислица и преувеличен, както считат повечето хора в България) и да прикани всички да се пазят.
ти в един пост от 3 реда си излъчи негативна енергия за 33 ... нямаш сърце
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
За 1000 Евро мога да живея под наем в голям апартамент на топ място. На цената на 1 нощ с каката.
Това само доказва колко безсмислено е да се инвестира в имоти с цел отдаване под наем. И колко абсурдни са цените за покупка.
Разбери, че имотите няма как да струват това, което се иска в офертните цени. Двойно надценено е всичко. Може и да имам доходите за покупка, не виждам обаче защо трябва да пълня гушата на паразитите - брокери и собственици, при положение че едни нищо и никакви облигации ми носят 10% годишно, да не говорим ако инвестирам в бизнес или нещо друго.
15-20 годишни наема и това е. Толкова струва едно жилище. И само при положение, че има кой да плаща тези наеми, т.е. ако има физическа нужда от жилищна площ (каквато в София няма и ще продължава да намалява). 100к мога да дам за апарта в твоята сграда при това положение. Стига наистина да има такъв луд дофтор, който да плаща толкова наем за маломерка в центъра, в средата на лудницата и мръсотията.
дадените пари за наем в СФ са грешни пари.
Банките дават кредити при ниски лихви и малко оскъпяване. И не е проблем за ИТ професионалист да купи мечтания апартамент.
Нямам предвид теб, пиша по принцип.
Българинът е с лоша финансова култура, харчи за простотии, а за важните неща (като дом, образование, качествена храна и дрехи, екскурзии) няма пари. Отделно собствеността е свещенна и не вярвам някой да прави големи отстъпки за София. Но пък излизат и евтини обяви за старо строителство, аз съм виждал, дори сега.
Поздрави
Коментар
-
За 1000 Евро мога да живея под наем в голям апартамент на топ място. На цената на 1 нощ с каката.
Това само доказва колко безсмислено е да се инвестира в имоти с цел отдаване под наем. И колко абсурдни са цените за покупка.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Симба, чета ти постовете макар и да не пиша толкова напоследък.... Без да се обиждаш, но най-доброжелателно ти пиша че имаш нужда от психиатрична помощ :-)))
Коментар
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение...
15-20 годишни наема и това е. Толкова струва едно жилище.
...
ПП по отношение на наемите окол 500Е това е оферирано около 500 в София в момента
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=3&slink=6jrmyy&f1=1
без значение от квартал и размер а по наем. интересна извадка е и си става ясно, че наемите са под натиск.
средно 498Е за средно 84кв. апартамент (ПО ОФЕРТА!) , повечето от които изглеждат сносно обзаведени и довършени.
ПП оправих филтъра, че имаше и офиси и магазини.
при средно ниво 17.5 (между 15 и 20) годишни наема излиза че квадрат би трябвало да струва около 1245Е м2
в този им вид.
при издаване на шакловка замазка около 1000Е за да може да се довърши до съответното ниво.
тук не съм включил пазарлък, който спокойно би свалил едни 5-10% от всички цени -особено ако се наеме за година+ с договор и предплащане.
като цяло ножицата между офертна цена и наемна цена се отваря и е въпрос на няколко месеца да разберем коя цена ще последва другата. наема да се повиши или оферта продажба да се понжи.
+ не съм смятал данъка върху наема, който собственика плаща и съответно прихода му не е 500Е, а по-малко
+ не съм смятал някакъв скромен процент от времето имота да седи празен за тези найсе години
ремонти и обновяване не ги смятам, защото те са разходи и при отдаване и при лично обитаване.
Last edited by bertram; 02.04.2021, 15:07.това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Жони, 5 двустайни във Вазов ти дават една нощ на месец с ''елитна'' кака.... ?:-)
Ако бяха такива наемите то и аз щях да съм наемател :-)
ПП В блока ми знам за един двустаен 55 квадрата с общите части , че наема му е 500 евро.... Наемателя е пак медицинско лице.... Просто твоят познат е объркал валутата :-) Разбира се може да го пуснеш в твоят нов във Вазов за тези пари и ще ти е вечно благодарен... всяка година ще ти урежда по 2 нови ъпдейта на ваксината :-)
Разбери, че имотите няма как да струват това, което се иска в офертните цени. Двойно надценено е всичко. Може и да имам доходите за покупка, не виждам обаче защо трябва да пълня гушата на паразитите - брокери и собственици, при положение че едни нищо и никакви облигации ми носят 10% годишно, да не говорим ако инвестирам в бизнес или нещо друго.
15-20 годишни наема и това е. Толкова струва едно жилище. И само при положение, че има кой да плаща тези наеми, т.е. ако има физическа нужда от жилищна площ (каквато в София няма и ще продължава да намалява). 100к мога да дам за апарта в твоята сграда при това положение. Стига наистина да има такъв луд дофтор, който да плаща толкова наем за маломерка в центъра, в средата на лудницата и мръсотията.Last edited by ejonny2376; 02.04.2021, 14:05.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Арменския пoп Разгледай мнениесинове и дъщери, братя и сестри,
Тая година не се ли очаква никакъв спад, МЯУ, дискаунти, срив, пукане на балон?
Вече сме април, а още никой не се е осмелил да забие нова дата в календаря.
Лани беше доста по забавно с предсказанията на Доматокрад и бай Сачо.
пп. Даже моя фаворит и приятел песимист замлъкна гузно загдето предвиждаше спад за 2021-ва.
Песимисте, кАжи 2 думи бе братко.
ПП Видя ли ръста по градове за миналата година- Перник е начело и то само защото Радомир не е включен в статистиката..... От колко време им пишем, че и за там изпуснаха влака докато чакаха Мяу-то....:-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от simbad Разгледай мнение
че как "Факти" е на Шишо, както и половината 20-стотинковци тук са платени от Шишо другата от Черепа.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Арменския пoп Разгледай мнение
чадо, не вярвам Доматокрад да е споделял такова нещо. Това ще е супер дебелоочие от негова страна. Та той първи и единствен се изцепи: Welcome Covid-19, трий наред! Мдааа, май пак не е внимавал какво си пожелава. Съболезнования и дано занапред да внимава какво си пожелава.
той имаше честта и достойноството да каже, че е сбъркал с подценяването на вируса (до скоро считаше, че измислица и преувеличен, както считат повечето хора в България) и да прикани всички да се пазят.
ти в един пост от 3 реда си излъчи негативна енергия за 33 ... нямаш сърце
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
- 6 Харесвания
Коментар
-
след фалита на КТБ и клатенето на ПИБ стана ясно, че ще има насочване към имотите като остров на сигурност + лихвите по депозитите паднаха драстично. В периода 2011-2014 купуваха основно хора с реална нужда от дадения имот за лично ползване (останалите държахме парите на депозити с 5%+ лихва), а 2015 нататък голяма част от купувачите си влагаха парите във второ, трето, четвърто жилище или друг вид недвижим имот. За мен лично изгодните цени за НИ в София бяха 2015-2016 , факт, че след 2017 има още ръст, но този ръст е капиталов за тези, които се интересуват да спекулрат с имоти в хоризонт 3-4 годни - за такъв хоризонт по-добре с акции да спекулира човек предив ликвидността им и възможностите за диверсификация. За НИ поне за мен си е важно отношението цена/наем. А за цитирания от теб период темата беше бойно поле с 90% простотии и почти никой не влизаше в нея.
Прав е полакс да спреш да делиш хората по място на рождение.
Поздрави
Както се развиват нещата обаче е вероятно да пуснеш същият тип пост след няколко години.... Цена/наем е важен показател, но недостатъчен....Например какво ме интересува , че има 5% доходност, ако имам друга лесна опция за 7% и дали ще ме интересува 3% доходност от наем ако няма лесна опция за повече от 0.5%....Разбира се и допълнението е много ограничено и нещата са значително по-комплексни...:-)....
Коментар
-
Далечните роднини ще останат с пръст в устата, има си завещания за целта.
Добре, в очакване съм да споделиш каква е покупката, къде и за колко пара. Няма да ти искам доказателства, вярвам ти на 100%, Искрено ще се радвам за теб, ако удариш нещо свястно. Само не разбирам защо те влече доходност от 2% след като можеш парите да ги вложиш на поне 10% в нискорискови активи. Но както и да е:
Ето нещо като за теб. Не казвай, че ти е скъпо само - нали всичко е подценено и надценени имоти няма:
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?ac...5rc&f1=1&fe7=1
Виж за нас простосмъртните келнери на социал нещата са по-сложни....:-(
- 1 like
Коментар
-
Песимисте, днес един новоназначен млад дофтор в Медицинска Академия ме пита дали не познавам някой да давал под наем двустайка в района. 400-500 лева макс да струвало и задължително нова сграда, че не му се живеело с пенсионери. Даже обеща момчето да ме уреди с Модерна, ако му намеря оферта.
Ако бяха такива наемите то и аз щях да съм наемател :-)
ПП В блока ми знам за един двустаен 55 квадрата с общите части , че наема му е 500 евро.... Наемателя е пак медицинско лице.... Просто твоят познат е объркал валутата :-) Разбира се може да го пуснеш в твоят нов във Вазов за тези пари и ще ти е вечно благодарен... всяка година ще ти урежда по 2 нови ъпдейта на ваксината :-)
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от polax Разгледай мнение
Баща му е починал от Ковид/това сподели в другата тема преди време/
Предполагам това е причината да не му се четат/пишат простотии в темата.
- 1 like
Коментар
-
Така е - Кавръчето си взе (не когато му казвах, че има смисъл) 1-2 наполеона просто да усети и види кое как. Мисля, че след това не е взимал.
Когато му бях дал съвет да вземе с част от кешовата наличност за диверсификация понеже не можеше да си хареса ЕПК - наполеоните бяха по четиристотин и нещо кинта парчето, но за пореден път се убеждавам, че псевдо-попа явно е фен на типичния модел за автопсихотерапия по нашите ширини - не е важно аз как съм или как съм се прецакал, важно е Вуте да е по-прецакан - та затова си представя как Кавръчето си е набил всичките пари в злато баш на върха, което няма нищо общо с реалността даже не е близко.
след фалита на КТБ и клатенето на ПИБ стана ясно, че ще има насочване към имотите като остров на сигурност + лихвите по депозитите паднаха драстично. В периода 2011-2014 купуваха основно хора с реална нужда от дадения имот за лично ползване (останалите държахме парите на депозити с 5%+ лихва), а 2015 нататък голяма част от купувачите си влагаха парите във второ, трето, четвърто жилище или друг вид недвижим имот. За мен лично изгодните цени за НИ в София бяха 2015-2016 , факт, че след 2017 има още ръст, но този ръст е капиталов за тези, които се интересуват да спекулрат с имоти в хоризонт 3-4 годни - за такъв хоризонт по-добре с акции да спекулира човек предив ликвидността им и възможностите за диверсификация. За НИ поне за мен си е важно отношението цена/наем. А за цитирания от теб период темата беше бойно поле с 90% простотии и почти никой не влизаше в нея.
Прав е полакс да спреш да делиш хората по място на рождение.
Поздрави
Аз помня времената от 2000 г., когато бижутерското злато беше 20 лв/ гр. И си струва да се купува като съхранение на стойността.
Просто трябва да се следят пазарите на НИ, на злато, на акции и земя.
Обаче наистина има разлика между хората (имам предвид мои познати), как говори архитекта, таксиметровия шофьор, недоучилата жена от провинцията, служителя от Европейските институции, личи си много, кой е учил и кой е възпитан добре, и кой е прост. Тук е форум и за това пиша малко със сравнения, на живо не правя така.
Кавръчето като толкова иска, да си купи един хубав двустаен в неговия район, все ще го изплати, той е млад и здрав, ще успее за 20г да го изплати.
ПоздравиLast edited by Evgo; 02.04.2021, 12:11.
Коментар
Коментар