IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
    при средно ниво 17.5 (между 15 и 20) годишни наема излиза че квадрат би трябвало да струва около 1245Е м2
    в този им вид.
    Това беше ориентир, когато депозите плащаха 5% и нагоре. Аналогията на Бъфет за лихвите като гравиция за цените обяснява текущото състояние на нещата.

Коментар

сподели Кавръчето в темата за вируса,
      той имаше честта и достойноството да каже, че е сбъркал с подценяването на вируса (до скоро считаше, че измислица и преувеличен, както считат повечето хора в България) и да прикани всички да се пазят.

ти в един пост от 3 реда си излъчи негативна енергия за 33 ... нямаш сърце
      аз нямам сърце, че му изказах съболезнования, а ти дето с братовчеда Златорян го накиснахте с волфрамово злато на върха на балона и баш когато парите му трябват най-много, имаш сърце а? Ех ти душо фалшива...

Коментар

• Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

За 1000 Евро мога да живея под наем в голям апартамент на топ място. На цената на 1 нощ с каката.
        Това само доказва колко безсмислено е да се инвестира в имоти с цел отдаване под наем. И колко абсурдни са цените за покупка.

Разбери, че имотите няма как да струват това, което се иска в офертните цени. Двойно надценено е всичко. Може и да имам доходите за покупка, не виждам обаче защо трябва да пълня гушата на паразитите - брокери и собственици, при положение че едни нищо и никакви облигации ми носят 10% годишно, да не говорим ако инвестирам в бизнес или нещо друго.

15-20 годишни наема и това е. Толкова струва едно жилище. И само при положение, че има кой да плаща тези наеми, т.е. ако има физическа нужда от жилищна площ (каквато в София няма и ще продължава да намалява). 100к мога да дам за апарта в твоята сграда при това положение. Стига наистина да има такъв луд дофтор, който да плаща толкова наем за маломерка в центъра, в средата на лудницата и мръсотията.
        Джонка,

дадените пари за наем в СФ са грешни пари.

Банките дават кредити при ниски лихви и малко оскъпяване. И не е проблем за ИТ професионалист да купи мечтания апартамент.

Нямам предвид теб, пиша по принцип.

Българинът е с лоша финансова култура, харчи за простотии, а за важните неща (като дом, образование, качествена храна и дрехи, екскурзии) няма пари. Отделно собствеността е свещенна и не вярвам някой да прави големи отстъпки за София. Но пък излизат и евтини обяви за старо строителство, аз съм виждал, дори сега.

Поздрави

Коментар

За 1000 Евро мога да живея под наем в голям апартамент на топ място. На цената на 1 нощ с каката.
          Това само доказва колко безсмислено е да се инвестира в имоти с цел отдаване под наем. И колко абсурдни са цените за покупка.
          Можеш, ако ги имаш. Като ги нямаш спиш върху сървърите в деЦката.

Коментар

• Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

Симба, чета ти постовете макар и да не пиша толкова напоследък.... Без да се обиждаш, но най-доброжелателно ти пиша че имаш нужда от психиатрична помощ :-)
            Хахаха, все повече ще се увеличават тези калпаци, дето не купуват заради Шишо, Байдън или Путин))

Коментар

...
              15-20 годишни наема и това е. Толкова струва едно жилище.
              ...
              това при силен пазар, по време на криза пада и под 15 годишни наема цената.

ПП по отношение на наемите окол 500Е това е оферирано около 500 в София в момента

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=3&slink=6jrmyy&f1=1

без значение от квартал и размер а по наем. интересна извадка е и си става ясно, че наемите са под натиск.

средно 498Е за средно 84кв. апартамент (ПО ОФЕРТА!) , повечето от които изглеждат сносно обзаведени и довършени.

ПП оправих филтъра, че имаше и офиси и магазини.

при средно ниво 17.5 (между 15 и 20) годишни наема излиза че квадрат би трябвало да струва около 1245Е м2
              в този им вид.
              при издаване на шакловка замазка около 1000Е за да може да се довърши до съответното ниво.

тук не съм включил пазарлък, който спокойно би свалил едни 5-10% от всички цени -особено ако се наеме за година+ с договор и предплащане.

като цяло ножицата между офертна цена и наемна цена се отваря и е въпрос на няколко месеца да разберем коя цена ще последва другата. наема да се повиши или оферта продажба да се понжи.

+ не съм смятал данъка върху наема, който собственика плаща и съответно прихода му не е 500Е, а по-малко
              + не съм смятал някакъв скромен процент от времето имота да седи празен за тези найсе години

ремонти и обновяване не ги смятам, защото те са разходи и при отдаване и при лично обитаване.
              Last edited by bertram; 02.04.2021, 15:07.
              това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

Жони, 5 двустайни във Вазов ти дават една нощ на месец с ''елитна'' кака.... ?:-)
                Ако бяха такива наемите то и аз щях да съм наемател :-)

ПП В блока ми знам за един двустаен 55 квадрата с общите части , че наема му е 500 евро.... Наемателя е пак медицинско лице.... Просто твоят познат е объркал валутата :-) Разбира се може да го пуснеш в твоят нов във Вазов за тези пари и ще ти е вечно благодарен... всяка година ще ти урежда по 2 нови ъпдейта на ваксината :-)

Разбери, че имотите няма как да струват това, което се иска в офертните цени. Двойно надценено е всичко. Може и да имам доходите за покупка, не виждам обаче защо трябва да пълня гушата на паразитите - брокери и собственици, при положение че едни нищо и никакви облигации ми носят 10% годишно, да не говорим ако инвестирам в бизнес или нещо друго.

15-20 годишни наема и това е. Толкова струва едно жилище. И само при положение, че има кой да плаща тези наеми, т.е. ако има физическа нужда от жилищна площ (каквато в София няма и ще продължава да намалява). 100к мога да дам за апарта в твоята сграда при това положение. Стига наистина да има такъв луд дофтор, който да плаща толкова наем за маломерка в центъра, в средата на лудницата и мръсотията.
                Last edited by ejonny2376; 02.04.2021, 14:05.

Коментар

• Първоначално изпратено от Арменския пoп Разгледай мнение
                  синове и дъщери, братя и сестри,

Тая година не се ли очаква никакъв спад, МЯУ, дискаунти, срив, пукане на балон?
                  Вече сме април, а още никой не се е осмелил да забие нова дата в календаря.
                  Лани беше доста по забавно с предсказанията на Доматокрад и бай Сачо.

пп. Даже моя фаворит и приятел песимист замлъкна гузно загдето предвиждаше спад за 2021-ва.
                  Песимисте, кАжи 2 думи бе братко.
                  Ми то кога ли съм познавал ?! Все съм под реалността....Както е тръгнало и за 2021 няма никакъв шанс да позная за минималният спад на който се надявах....Сега надеждата ми е ръстта да е едноцифрен / не е прогноза а надежда..../

ПП Видя ли ръста по градове за миналата година- Перник е начело и то само защото Радомир не е включен в статистиката..... От колко време им пишем, че и за там изпуснаха влака докато чакаха Мяу-то....:-)

Коментар

• Първоначално изпратено от simbad Разгледай мнение

че как "Факти" е на Шишо, както и половината 20-стотинковци тук са платени от Шишо другата от Черепа.
                    Симба, чета ти постовете макар и да не пиша толкова напоследък.... Без да се обиждаш, но най-доброжелателно ти пиша че имаш нужда от психиатрична помощ :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Арменския пoп Разгледай мнение

чадо, не вярвам Доматокрад да е споделял такова нещо. Това ще е супер дебелоочие от негова страна. Та той първи и единствен се изцепи: Welcome Covid-19, трий наред! Мдааа, май пак не е внимавал какво си пожелава. Съболезнования и дано занапред да внимава какво си пожелава.
                      сподели Кавръчето в темата за вируса,
                      той имаше честта и достойноството да каже, че е сбъркал с подценяването на вируса (до скоро считаше, че измислица и преувеличен, както считат повечето хора в България) и да прикани всички да се пазят.

ти в един пост от 3 реда си излъчи негативна енергия за 33 ... нямаш сърце

това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

след фалита на КТБ и клатенето на ПИБ стана ясно, че ще има насочване към имотите като остров на сигурност + лихвите по депозитите паднаха драстично. В периода 2011-2014 купуваха основно хора с реална нужда от дадения имот за лично ползване (останалите държахме парите на депозити с 5%+ лихва), а 2015 нататък голяма част от купувачите си влагаха парите във второ, трето, четвърто жилище или друг вид недвижим имот. За мен лично изгодните цени за НИ в София бяха 2015-2016 , факт, че след 2017 има още ръст, но този ръст е капиталов за тези, които се интересуват да спекулрат с имоти в хоризонт 3-4 годни - за такъв хоризонт по-добре с акции да спекулира човек предив ликвидността им и възможностите за диверсификация. За НИ поне за мен си е важно отношението цена/наем. А за цитирания от теб период темата беше бойно поле с 90% простотии и почти никой не влизаше в нея.

Прав е полакс да спреш да делиш хората по място на рождение.

Поздрави
                        Сега постфактум са ясни нещата за всички ни....Аз купих 2016.... / най-добрият момент за ново и зелено като качество-място-цена/
                        Както се развиват нещата обаче е вероятно да пуснеш същият тип пост след няколко години.... Цена/наем е важен показател, но недостатъчен....Например какво ме интересува , че има 5% доходност, ако имам друга лесна опция за 7% и дали ще ме интересува 3% доходност от наем ако няма лесна опция за повече от 0.5%....Разбира се и допълнението е много ограничено и нещата са значително по-комплексни...:-)....

Коментар

Далечните роднини ще останат с пръст в устата, има си завещания за целта.

Добре, в очакване съм да споделиш каква е покупката, къде и за колко пара. Няма да ти искам доказателства, вярвам ти на 100%, Искрено ще се радвам за теб, ако удариш нещо свястно. Само не разбирам защо те влече доходност от 2% след като можеш парите да ги вложиш на поне 10% в нискорискови активи. Но както и да е:

Ето нещо като за теб. Не казвай, че ти е скъпо само - нали всичко е подценено и надценени имоти няма:
                          https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?ac...5rc&f1=1&fe7=1
                          Човек с твоите доходи не разбирам какво се замисля.... На твое място щях да отнасям по 3 подобни на година....
                          Виж за нас простосмъртните келнери на социал нещата са по-сложни....:-(

Коментар

Песимисте, днес един новоназначен млад дофтор в Медицинска Академия ме пита дали не познавам някой да давал под наем двустайка в района. 400-500 лева макс да струвало и задължително нова сграда, че не му се живеело с пенсионери. Даже обеща момчето да ме уреди с Модерна, ако му намеря оферта.
                            Жони, 5 двустайни във Вазов ти дават една нощ на месец с ''елитна'' кака.... ?:-)
                            Ако бяха такива наемите то и аз щях да съм наемател :-)

ПП В блока ми знам за един двустаен 55 квадрата с общите части , че наема му е 500 евро.... Наемателя е пак медицинско лице.... Просто твоят познат е объркал валутата :-) Разбира се може да го пуснеш в твоят нов във Вазов за тези пари и ще ти е вечно благодарен... всяка година ще ти урежда по 2 нови ъпдейта на ваксината :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от polax Разгледай мнение

Баща му е починал от Ковид/това сподели в другата тема преди време/
                              Предполагам това е причината да не му се четат/пишат простотии в темата.
                              чадо, не вярвам Доматокрад да е споделял такова нещо. Това ще е супер дебелоочие от негова страна. Та той първи и единствен се изцепи: Welcome Covid-19, трий наред! Мдааа, май пак не е внимавал какво си пожелава. Съболезнования и дано занапред да внимава какво си пожелава.

Коментар

Така е - Кавръчето си взе (не когато му казвах, че има смисъл) 1-2 наполеона просто да усети и види кое как. Мисля, че след това не е взимал.
                                Когато му бях дал съвет да вземе с част от кешовата наличност за диверсификация понеже не можеше да си хареса ЕПК - наполеоните бяха по четиристотин и нещо кинта парчето, но за пореден път се убеждавам, че псевдо-попа явно е фен на типичния модел за автопсихотерапия по нашите ширини - не е важно аз как съм или как съм се прецакал, важно е Вуте да е по-прецакан - та затова си представя как Кавръчето си е набил всичките пари в злато баш на върха, което няма нищо общо с реалността даже не е близко.

след фалита на КТБ и клатенето на ПИБ стана ясно, че ще има насочване към имотите като остров на сигурност + лихвите по депозитите паднаха драстично. В периода 2011-2014 купуваха основно хора с реална нужда от дадения имот за лично ползване (останалите държахме парите на депозити с 5%+ лихва), а 2015 нататък голяма част от купувачите си влагаха парите във второ, трето, четвърто жилище или друг вид недвижим имот. За мен лично изгодните цени за НИ в София бяха 2015-2016 , факт, че след 2017 има още ръст, но този ръст е капиталов за тези, които се интересуват да спекулрат с имоти в хоризонт 3-4 годни - за такъв хоризонт по-добре с акции да спекулира човек предив ликвидността им и възможностите за диверсификация. За НИ поне за мен си е важно отношението цена/наем. А за цитирания от теб период темата беше бойно поле с 90% простотии и почти никой не влизаше в нея.

Прав е полакс да спреш да делиш хората по място на рождение.

Поздрави
                                +1

Аз помня времената от 2000 г., когато бижутерското злато беше 20 лв/ гр. И си струва да се купува като съхранение на стойността.

Просто трябва да се следят пазарите на НИ, на злато, на акции и земя.

Обаче наистина има разлика между хората (имам предвид мои познати), как говори архитекта, таксиметровия шофьор, недоучилата жена от провинцията, служителя от Европейските институции, личи си много, кой е учил и кой е възпитан добре, и кой е прост. Тук е форум и за това пиша малко със сравнения, на живо не правя така.

Кавръчето като толкова иска, да си купи един хубав двустаен в неговия район, все ще го изплати, той е млад и здрав, ще успее за 20г да го изплати.

Поздрави
                                Last edited by Evgo; 02.04.2021, 12:11.

Коментар

Working...
                                X