IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от 13ADROL Разгледай мнение

Част о този пост от снощи сериозно ме заинтересува. Доверените ти адвокати са се борили за да придобиеш част от земята под сградата! Ако земята не е била общинска, държавна или роднинска и има такъв вариянт, моля да споделиш, за предпочитане на лични...щото тука гъмжи от тролове-понижители дето мразят имотите или по-скоро техните притежатели и здраво хейтят с цел разводняване на дискусия между истински собственици
    Не разбрах въпроса ти. На всички имоти имам собственост в/у УПИ-то, частична или изцяло. Строителите не искаха да ми прехвърлят част от парцела ,но накрая се споразумяхме. Това е.

Коментар

• Първоначално изпратено от pwise Разгледай мнение
      Дури ти дори не разбираш това което си копирала от 2008-а. Което обяснява същото което ти казвам на юридически жаргон.

Първо вещните права не се погасяват.
      Второ вещните права изобщо не са върху сграда, а върху имота.

Накратко - вече не си собственик на сградата понеже такава няма(погинала е) следователно не може да си собственик на нещо което не съществува, но се връщаш в първоначалното положение с учредено право на строеж който може да завършиш в същия вид до 5 години на акт 14.
      Не се губят учредените вещни права върху парцела.

Иначе да имаш къща с учредено право е бахти автогола.
      Добре, нека да не съм права
      Отново ще ти напиша обаче да внимаваш с този казус защото собственика/ците на земята бързо ще покажат как се спира строеж ако не удовлетвориш изискванията им

Коментар

• Дури ти дори не разбираш това което си копирала от 2008-а. Което обяснява същото което ти казвам на юридически жаргон.

Първо вещните права не се погасяват.
        Второ вещните права изобщо не са върху сграда, а върху имота.

Накратко - вече не си собственик на сградата понеже такава няма(погинала е) следователно не може да си собственик на нещо което не съществува, но се връщаш в първоначалното положение с учредено право на строеж който може да завършиш в същия вид до 5 години на акт 14.
        Не се губят учредените вещни права върху парцела.

Иначе да имаш къща с учредено право е бахти автогола.

Коментар

• Първоначално изпратено от Dury Разгледай мнение

Мисля. че това се уреждаше със ЗЗД ,но сега си лягам ,а и нямам време да се ровя. Сигурна съм обаче за тези проблеми защото "доверените" ми адвокати се бориха със зъби и нокти затова преди години и ми го обясняваха,а тогава не платих нищо за да придобия част от земята под сградата.
          Част о този пост от снощи сериозно ме заинтересува. Доверените ти адвокати са се борили за да придобиеш част от земята под сградата! Ако земята не е била общинска, държавна или роднинска и има такъв вариянт, моля да споделиш, за предпочитане на лични...щото тука гъмжи от тролове-понижители дето мразят имотите или по-скоро техните притежатели и здраво хейтят с цел разводняване на дискусия между истински собственици
          Last edited by 13ADROL; 21.07.2021, 23:41.

Коментар

Надявам се , че се шегуваш. ..Всичко е индивидуално, но би трябвало да се срамуваш от този твой колега в наследения селски кокошарник. Чупи сферите по тъпота
            Ъх, чак пък сферите.
            Това понятие от географията ли е.
            Нали за това си учил.

Коментар

• Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение

лордче, няма да обиждаш на унсс.
              Надявам се , че се шегуваш. ..Всичко е индивидуално, но би трябвало да се срамуваш от този твой колега в наследения селски кокошарник. Чупи сферите по тъпота

Коментар

• Първоначално изпратено от ledosvetlenie Разгледай мнение

Дури четеш стар вестник - Както можеш да видиш тази статия е от списание Правна Мисъл от 2008-ма

А ето ти решение на ВКС от 2010

РЕШЕНИЕ № 178 ОТ 09.07.2012 Г. ПО ГР. Д. № 972/2010 Г., Г. К., І Г. О. НА ВКС

ПРАВОТО НА СТРОЕЖ НЕ СЕ ПОГАСЯВА, АКО СГРАДАТА ИЛИ ЧАСТ ОТ НЕЯ ПОГИНЕ, ЗАЩОТО БЕЗ ДА Е НЕОБХОДИМО УЧРЕДЯВАНЕТО НА НОВО ВЕЩНО ПРАВО, СОБСТВЕНИКЪТ Й МОЖЕ ДА Я ПОСТРОИ ОТНОВО В СЪЩИЯ ОБЕМ И ВИД, ОСВЕН АКО В АКТА ЗА УЧРЕДЯВАНЕ НЕ Е ПРЕДВИДЕНО ДРУГО – ЧЛ. 66, АЛ. 2 ЗС.С ЧЛ. 63 ЗС СЕ СЪЗДАВА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕ НА САМОСТОЯТЕЛНО ПРАВО НА СОБСТВЕНОСТ ВЪРХУ ПОСТРОЙКАТА, ОТДЕЛНО ОТ ПРАВОТО НА СОБСТВЕНОСТ ВЪРХУ ТЕРЕНА, ТАКА, ЧЕ ТЕРЕНЪТ И СГРАДАТА ДА ПРЕДСТАВЛЯВАТ ОТДЕЛНИ И САМОСТОЯТЕЛНИ ОБЕКТИ НА СОБСТВЕНОСТ.
                Правото на собственост върху сградата се прекратява поради погиването на вещта, която е била негов предмет. Погасяват се и учредените върху сградата ограничени вещни права, включително тези, учредени от суперфициаря в полза на собственика на земята, като повторното изграждане на постройката не води до тяхното възстановяване.

След това отиваш на преговори със собственика/ците на земята и не се знае как ще приключат те.
                Разбери го не можеш да се противопоставиш с/у собствеността на парцела. Да не дава Господ, да се стига до такава хипотеза,че тогава нервите и парите ще са много.Насила не можеш да го/ги накараш да разрешат строежа !!!
                Винаги съм се учудвала как хората се лъжат за нещо толкова елементарно.

Коментар

Няма защо да си представяме колко са съсобствениците на правото на строеж защото то се губи след пет години.С погиване на сградата правото на собственост в/у нея се губи и се погасяват и учредените в/у сградата вещни права, включително и тези учредени от суперфициа в полза на собственика на земята ! Толкова по този случай. Ето :

"3.2.3. С погиването на сградата се възстановява първоначалното положение: правото на строеж отново преминава в своята активна фаза („активира се[40]“), като възстановява първоначалното си съдържание, а правото на собственост върху постройката се прекратява. Суперфициарят загубва качеството си на собственик на сградата, като отпадат свързаните с това качество възможности (чл. 64 ЗС) и ограничения (чл. 66, ал. 1 ЗС). Той отново може да предприема действия за застрояване на недвижимия имот с оглед възстановяването на сградата, като упражнява и необходимото за това въздействие върху прилежащия терен. Започва да тече нов петгодишен срок по чл. 67 ЗС, като суперфициарят не е ограничен при продажбата на правото си от разпоредбата на чл. 66, ал. 1 ЗС.

Правото на собственост върху сградата се прекратява поради погиването на вещта, която е била негов предмет. Погасяват се и учредените върху сградата ограничени вещни права, включително тези, учредени от суперфициаря в полза на собственика на земята, като повторното изграждане на постройката не води до тяхното възстановяване. "

https://www.challengingthelaw.com/ve...a-stroej-i-ps/

Това не го пиша за да ви ядосвам или да споря с вас, а всеки да знае до какво водят дадени действия. Въпреки, че във всички сроежи / сгради/ притежавам част от земята или цялата земя не искам да се случват неща и да погинат сградите. Цената на данъка е пренебрежимо малка към проблемите до които може да доведе.
                  Дури четеш стар вестник - Както можеш да видиш тази статия е от списание Правна Мисъл от 2008-ма

А ето ти решение на ВКС от 2010

РЕШЕНИЕ № 178 ОТ 09.07.2012 Г. ПО ГР. Д. № 972/2010 Г., Г. К., І Г. О. НА ВКС

ПРАВОТО НА СТРОЕЖ НЕ СЕ ПОГАСЯВА, АКО СГРАДАТА ИЛИ ЧАСТ ОТ НЕЯ ПОГИНЕ, ЗАЩОТО БЕЗ ДА Е НЕОБХОДИМО УЧРЕДЯВАНЕТО НА НОВО ВЕЩНО ПРАВО, СОБСТВЕНИКЪТ Й МОЖЕ ДА Я ПОСТРОИ ОТНОВО В СЪЩИЯ ОБЕМ И ВИД, ОСВЕН АКО В АКТА ЗА УЧРЕДЯВАНЕ НЕ Е ПРЕДВИДЕНО ДРУГО – ЧЛ. 66, АЛ. 2 ЗС.С ЧЛ. 63 ЗС СЕ СЪЗДАВА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕ НА САМОСТОЯТЕЛНО ПРАВО НА СОБСТВЕНОСТ ВЪРХУ ПОСТРОЙКАТА, ОТДЕЛНО ОТ ПРАВОТО НА СОБСТВЕНОСТ ВЪРХУ ТЕРЕНА, ТАКА, ЧЕ ТЕРЕНЪТ И СГРАДАТА ДА ПРЕДСТАВЛЯВАТ ОТДЕЛНИ И САМОСТОЯТЕЛНИ ОБЕКТИ НА СОБСТВЕНОСТ.

Коментар

Ако ти притежаваш дори 0.0001% от земята на този парцел нищо не може да бъде построено без твое съгласие

За това не слушайте дивотиите на Джони за "чисти" квадрати и си купете както общите части така и идеалните части от земята
                    За това съм абсолютно сигурен. , знам за няколко подобни случаи възникнали при наследство - хора с няколко процента идеални части спират строежите от десетина години....водят се дела....

Коментар

Много неща предполагаш, а те нямат общо със ситуацията - паркинг си има. Най-много някоя детска площадка да се появи. Както сам написа в моя случай няма никакво значение дали съм съсобственик на земята.
                      Като например кое?

Че ако сградата е обявена за опасна и трябва да се събори ти също трябва да платиш за нейното събаряне? или си мислиш че това е задължение на собствениците на земята?

Или че ако собствениците на земята решът да не ти дават да паркираш ти ще можеш да си паркираш при положение че не си закупил парко място?

Кое от нещата дето съм написал не е така?

Коментар

Няма защо да си представяме колко са съсобствениците на правото на строеж защото то се губи след пет години.С погиване на сградата правото на собственост в/у нея се губи и се погасяват и учредените в/у сградата вещни права, включително и тези учредени от суперфициа в полза на собственика на земята ! Толкова по този случай. Ето :

"3.2.3. С погиването на сградата се възстановява първоначалното положение: правото на строеж отново преминава в своята активна фаза („активира се[40]“), като възстановява първоначалното си съдържание, а правото на собственост върху постройката се прекратява. Суперфициарят загубва качеството си на собственик на сградата, като отпадат свързаните с това качество възможности (чл. 64 ЗС) и ограничения (чл. 66, ал. 1 ЗС). Той отново може да предприема действия за застрояване на недвижимия имот с оглед възстановяването на сградата, като упражнява и необходимото за това въздействие върху прилежащия терен. Започва да тече нов петгодишен срок по чл. 67 ЗС, като суперфициарят не е ограничен при продажбата на правото си от разпоредбата на чл. 66, ал. 1 ЗС.

Правото на собственост върху сградата се прекратява поради погиването на вещта, която е била негов предмет. Погасяват се и учредените върху сградата ограничени вещни права, включително тези, учредени от суперфициаря в полза на собственика на земята, като повторното изграждане на постройката не води до тяхното възстановяване. "

Това не го пиша за да ви ядосвам или да споря с вас, а всеки да знае до какво водят дадени действия. Въпреки, че във всички сроежи / сгради/ притежавам част от земята или цялата земя не искам да се случват неща и да погинат сградите. Цената на данъка е пренебрежимо малка към проблемите до които може да доведе.
                        Скъпа, не се бях замислял колко важно е правото на собственост сравнено с правото на строеж. Добре, че до момента навсякъде съм собственик.
                        Благодаря ти за тази важна информация.

След 15 мин. тръгвам да заведа децата до Созопол и Ропотамо.
                        Last edited by the Judge; 21.07.2021, 11:16.

Коментар

Те пак могат да построят, ще го регулират и ще ти дадат твоето парче от 20-50-100кв. в някой ъгъл без достъп. Много зависи колко други собственика има, прав си, но според мен е по-скоро плацебо успокоение.
                          нищо няма да дадат. на никой.
                          това са идеални части от прилежащата към имота земя.
                          и според мен е плацебо, но само за жилищни кооперации.
                          къща трудно се продава с отстъпено право на строеж върху земята. дори да е общинска земята.
                          Last edited by ratten; 21.07.2021, 10:03.
                          препоръка е

Коментар

Като, ама сигурно са в Лещен..Няма по-забавен икономист от УНСС/Карл Маркс/ където всяка проста силиконка е с по-възможна реализация с портмонето между краката й, отколкото завършил го селски комарджия
                            лордче, няма да обиждаш на унсс.
                            препоръка е

Коментар

Знам, това се опитвам да обясна на Дури. Сега си представи обаче че имаш 200 съсобственика и притежаваш 0.5% Както е в моя случай. Няма как да се построи нова сграда в парцела защото ЗУТ не позволява. При 200 съсобственика на мен не ми е нужно да се бутам и аз там понеже никога няма да се стигне до съгласие за нищо и никой от тези 200 души не може да направи нищо сам. Представи си и после ако сградата погине как тези 200 души се организират и плащат събарянето и разчистването на терена и построяването на нова сграда.
                              Единственото което ще получа са допълнителни данъци които в моя случай не са пренебрижима сума от 5-10лв на година. Нито мога да използвам тази земя, нито мога да правя нещо с нея.
                              За това и писах, че зависи от ситуацията и не е нужно на всяка цена да притежаваш части от парцела.

Коментар

Ако сградата се пропука и бъде обявена за опасна ти също трябва да платиш за събарянето и защото си собственик и на сградата и няма никакво значение дали си собственик на земята

Утре тези 200 човека може да им писне всеки да си паркира къде му е кеф из парцела и да не повярваш да се съберат и да решат на парцела да бъде изграден паркинг с бариера и ясно отбелязани парко места - Още от сега мога да ти кажа, кое ще е твоето - първото след бариерата ама от външната страна
                                Много неща предполагаш, а те нямат общо със ситуацията - паркинг си има. Най-много някоя детска площадка да се появи. Както сам написа в моя случай няма никакво значение дали съм съсобственик на земята.

Коментар

Working...
                                X