If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Лорда ти е написал.
Да Купата я цитира някъде 2016 , че тогава ще дойде спада с 40% от 8 на 5К.... Та така, майтап, майтап 1/3 от пътя е изминат....:-)
Обаче предполагам, че се е объркал тогава и е трябвало да напише 2039 за начало на спада :-)))
този ник, мисля беше в Холандия, за кой пазар е давал тези цени ) по-интересни са ми агрументите от датите, освен, ако не е проявявал пророчески способности
Лорда ти е написал.
Да Купата я цитира някъде 2016 , че тогава ще дойде спада с 40% от 8 на 5К.... Та така, майтап, майтап 1/3 от пътя е изминат....:-)
Обаче предполагам, че се е объркал тогава и е трябвало да напише 2039 за начало на спада :-)))
Песимисте, ще те разкостят понижителите с тази 2039-та. Недей така бе човек. Та повечето от тях тогава ще мислят само за лумбагото или ишиаса, въобще няма да им е до имоти.
Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
Тази прогноза за началото на спада е дадена преди 5 години от Cupwinner. В началото понижителите се смееха на тази дата, ама сега са като озъбено свирепо куче /б.а. моля модераторите да не търкат, цитирам Н. Вапцаров все пак!/
Благодаря, Лорде Cupwinner как се е аргументирал, помниш ли?
Любезно моля да ми разясните мантрата за 2029 Трудно ми е да проследя генезиса
Лорда ти е написал.
За последните 32 години в БГ е имало две кризи (имотни), което свежда периодите между кризи и възход до ~10 години. Това само статистически погледнато. Четейки доста по въпроса (за глобалната икономика), всичко сигнализира за спад. Което, дано да греша, ще продължи до средата на века. Относно 30 годишен ръст, не знам къде е имало, но това може да стане на места с ниска волатилност, а България и в частност София, е далеч от това определение, защото: лошо качество на строителството + лошо качество на живот.
Отност наемите. Да, като локация сигурно не са съпоставими 1:1, но колкото и цинично да звучи, в София повечето квартали са дупка. Тези, които не са, сградният фонд е на 50+ години. Това са жил. блокове с лоши общи части, миришеща канализация и тн. Хората, които могат да си позволят да плащат висок наем, със сигурност не искат подобни условия. Тогава пред тях стои дилемата дали да са в квартал с лоша или без каквато и да инфраструктура, или с хубави междублокови пространства, но пък в допотопна обстановка. Е, какво ще изберат? Но има един трети вариант. Просто да напуснат заветната столица, и да установят на по-спретаното място, с по-ниски разходи. И благодарение на дигитализацията, това ще става все по-възможно и актуално.
Ке видим
Ще повторя - чети повече история и след това изводи на тази база. С горният си пост потвърди, че не си чел.
Не знам за какви дигитилизации пишеш, но няма да е скоро момента в който всеки ще се колебае дали да е програмист или графичен дизайнер на игри. До тогава трябва да заведа детето в относително нормално училище, да отида в нормална болница, да си купя ставащи за ядене храни, да хвана самолета за почивка в Индийският океан, театър, кино, концерт, честни уроци, тренировки забавления, да имам добре платена работа или бизнес и т.н. Всичко това се случва в София и много трудно извън нея. Така че не разчитай , че повече от няколко процента от хората имат изгода да живеят извън София...Просто не става колкото и по-хубави да са местата извън София....
Любезно моля да ми разясните мантрата за 2029 Трудно ми е да проследя генезиса
Тази прогноза за началото на спада е дадена преди 5 години от Cupwinner. В началото понижителите се смееха на тази дата, ама сега са като озъбено свирепо куче /б.а. моля модераторите да не търкат, цитирам Н. Вапцаров все пак!/
В темата никой не е казвал, че спад няма да има, напротив ще има. Само, че понижителите вече н е им се чака до 2029-та, а искат спада да е сега, най-късно утре. Трудно им е да осъзнаят, че имотите не са актив като акциите и цените при тях не са толкова волатилни. Затоа се въоръжи с търпение до 2029-та, а дотогава си плащай наема редовно и навреме.
Дейба, ще трябва да погледна под дюшека, дали съм скатал някой лев за наема този месец
Колкото и на всички бикове (независмо защото притежават или са брокери) в тази тема да не им се иска, спад нще има. Намляване на ръста не е спад. Неизбежно е, защото няма актив на земята, който да търпи вечно покачване. Историята го е доказала, а нейната основна харектеристика е да се повтаря.
Въпросът е дали слабите ръце в тази игра, ще устискат, когато се разклати икономиката - а тя ще се разклати.
Един интересен факт - наемите в София са почти изравнени с останала част в страната - говоря областните градове.
В темата никой не е казвал, че спад няма да има, напротив ще има. Само, че понижителите вече н е им се чака до 2029-та, а искат спада да е сега, най-късно утре. Трудно им е да осъзнаят, че имотите не са актив като акциите и цените при тях не са толкова волатилни. Затова се въоръжи с търпение до 2029-та, а дотогава си плащай наема редовно и навреме.
Чети повече история. Не ти е достатъчно. Съвсем нормално нещо е да е имало имотни ръстове по 20-30 години. Ръстове мерени в пари. И това почти винаги е било факт когато инфлацията е била в диапазона 5-20%..
Така че тва , което на мен ми се иска / да купя още някоя и друга тула преди да се пенсионирам следователно предпочитам да има спадове в близките десетина години/ няма общо с реалната ситуация....
Не знам какви наеми сравняваш, но нещата са прости - отдаването под наем не е социална дейност и дали в София или в провинцията има определена амортизация, данъци и т.н. под които не може да се падне. Ако е под тях по-добре да не се отдава и да седи тъмно.... Иначе разбира се че наемите не са изравнени - сравняваш вероятно топ място в съответният областен град с дупка в София.
За последните 32 години в БГ е имало две кризи (имотни), което свежда периодите между кризи и възход до ~10 години. Това само статистически погледнато. Четейки доста по въпроса (за глобалната икономика), всичко сигнализира за спад. Което, дано да греша, ще продължи до средата на века. Относно 30 годишен ръст, не знам къде е имало, но това може да стане на места с ниска волатилност, а България и в частност София, е далеч от това определение, защото: лошо качество на строителството + лошо качество на живот.
Отност наемите. Да, като локация сигурно не са съпоставими 1:1, но колкото и цинично да звучи, в София повечето квартали са дупка. Тези, които не са, сградният фонд е на 50+ години. Това са жил. блокове с лоши общи части, миришеща канализация и тн. Хората, които могат да си позволят да плащат висок наем, със сигурност не искат подобни условия. Тогава пред тях стои дилемата дали да са в квартал с лоша или без каквато и да инфраструктура, или с хубави междублокови пространства, но пък в допотопна обстановка. Е, какво ще изберат? Но има един трети вариант. Просто да напуснат заветната столица, и да установят на по-спретаното място, с по-ниски разходи. И благодарение на дигитализацията, това ще става все по-възможно и актуално.
Ке видим
мислех, че тук е място за търсене на чуждо мнение и споделяне на информация,
но по някаква причина модератора реши, че трябва да се намеси ...
а исках да разбера нагласите и прогнозите на колегите
за да се ориентирам, подходящ ли е момента за влизане на тъмно зелено
в софия в периферен квартал, но с добра връзка до центъра.
и по каква причина всеки иска добра връзка до центъра, след като живее и работи в периферията?
благодаря,
Въпросите са ти добри. Новите модита оставиха само 1 профил на Янко, което е добре , но иначе се престарават и трудно става дискусия.
Връзката до центъра дава гъвкавост при смяна на работата и каквото и друго да трябва да правиш в града....Т.е. по-добре да я имаш и да не я ползваш от това да я нямаш и да не можеш да я ползваш...
Колкото и на всички бикове (независмо защото притежават или са брокери) в тази тема да не им се иска, спад ще има. Намляване на ръста не е спад. Неизбежно е, защото няма актив на земята, който да търпи вечно покачване. Историята го е доказала, а нейната основна харектеристика е да се повтаря.
Въпросът е дали слабите ръце в тази игра, ще устискат, когато се разклати икономиката - а тя ще се разклати.
Един интересен факт - наемите в София са почти изравнени с останала част в страната - говоря областните градове.
Чети повече история. Не ти е достатъчно. Съвсем нормално нещо е да е имало имотни ръстове по 20-30 години. Ръстове мерени в пари. И това почти винаги е било факт когато инфлацията е била в диапазона 5-20%..
Така че тва , което на мен ми се иска / да купя още някоя и друга тула преди да се пенсионирам следователно предпочитам да има спадове в близките десетина години/ няма общо с реалната ситуация....
Не знам какви наеми сравняваш, но нещата са прости - отдаването под наем не е социална дейност и дали в София или в провинцията има определена амортизация, данъци и т.н. под които не може да се падне. Ако е под тях по-добре да не се отдава и да седи тъмно.... Иначе разбира се че наемите не са изравнени - сравняваш вероятно топ място в съответният областен град с дупка в София.
Коментар