IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от LipGallagher Разгледай мнение
    Какво според вас би било най-оптималното решение в наши дни при следните параметри:
    Цена на желано жилище 250к EUR, съответно при 550 EUR наем с цел живеене, а не инвестиция и при свободни 150k EUR.

Живеене под наем и влагане на тези 150к в ETF-и или други инструменти според предпочитанията.
    При 40 годишни наема е крайно неизгодно да купуваш дори да имаш всичко кеш, за кредит пък изобщо да не говорим.

Половин милион лева за апартамент в западащ град като София е безумие да се дават.
    Last edited by ejonny2376; 29.12.2021, 19:27.

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

2017-та влака замина ако може да се изразя метафорично - разбирай моментът за покупка в София (по моите разбирания) приключи.
      хубав имот се продава сравнително лесно, а имот с компромис и особено на 'хубава цена' се продава доста по-бавно чак тегаво та в този ред на мисли ако някой иска да се отърве от имот, който не му харесва на хубава цена е нормално да си предвиди период - в такъв период живеем. Ковид-провокираното печатане и замитане на дълговете с мораториум удължи прозореца с 'хубави цени на имотите' , че го и открехна още повече, а докога ще продължи тази лудост... не мога да кажа, но инфлацията не чака и нещата започват да излизат извън контрола на правителствата и ЦБ що се касае до цени на енергия и базови суровини.

ПП никога не съм бил привърженик на държането на пари на депозит, когато лихвата не го оправдава (разбирай не е по-голяма от инфлацията). Дали акции, дали земя, дали ЦМ все може в нещо да се вложат парите така, че да се върви в един коловоз с овцете.
      Привет,

аз имам реален пример, млад мъж моряк, на 28г купи голям тристаен апарт в затворен комплекс с малко обзавеждане, за 130 000 евро в Бургас през април 2020 г..

Покупката му е много хубава, ремонтиран, с обзавеждане на основните неща (почти всичко), ново, модерно. Гледах снимки. Все пак е Бургас и там средният клиент не е много паралия.

И мен ме плаши тази инфлация, напомня за 90-те години.

Поздрави

Коментар

• Първоначално изпратено от ledosvetlenie Разгледай мнение
        Това с овцете го разправяше и 2017-та
        Тогава много визионерски ни разправяше как трябва да се продава щото следва голямото МЯУ и само овцете били купували на върха
        Оказа се че овцете са тези дето евентуално са те послушали и продадоха или не купиха - Те изядоха дървото
        2018-та 2019-та 2020-та а дори и началото на 2021- ва също бяха добри години за купуване макара и не толкова както 2017-та когато ти разправяше да се продава
        Кажи ми след толкова сбъркани прогнози как имаш очи пак да обясняваш какво правели овцете???
        пиша както го виждам аз... разни хора разни идеали

ако нямаш къде да живееш и имаш кеш е ОК да купиш винаги, когато си харесаш нещо, защото живота си върви, НО аз не ти говоря от тази гледна точка, а до колко са оправдани имотите като инвестиция - разбирай доходност от наем или ликвидност не сега а след време.

в хайпа винаги ни се струва, че всичко е ликвидно, но думата ДЕМОГРАФИЯ я забравяме тенденциозно да не кажа глупаво.

ако е за лично ползване - по-скоро бих си построил нещо в периферията на града отколкото да дам 100+К за маломерен двустаен, който иначе може да наема за 350Е обзаведен до ключ.

Българинът основно си знае три неща - имот, кола и депозит, което всъщност си е ОК предвид, че е пълно с измамници.

това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

Тогава много визионерски ни разправяше как трябва да се продава щото следва голямото МЯУ и само овцете били купували на върха

Оказа се че овцете са тези дето евентуално са те послушали и продадоха или не купиха - Те изядоха дървото

2018-та 2019-та 2020-та а дори и началото на 2021- ва също бяха добри години за купуване макара и не толкова както 2017-та когато ти разправяше да се продава

Кажи ми след толкова сбъркани прогнози как имаш очи пак да обясняваш какво правели овцете???
          ти сега във визионерските работи не се бъркай
          препоръка е

Коментар

• Момент за покупка на имот в столица приключи. Отдавна. Каквато и да е столица е, европейска и на прага на ЕЗ.
            И не защото няма да поскъпват още. А защото трудно се шари тази пара за имот различен от дупка в Бусманци естествено.
            Въпросът е къщи ли, къде, земя ли, къде...че няма нещо, ваканционни имоти и къде. За имотите толкоз. За акции момента си го има и си е ок и сега. Имототе в провинцията също не са евтини...справка къщата на Кавръка в Карлово. И не само там.
            Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

2017-та влака замина ако може да се изразя метафорично - разбирай моментът за покупка в София (по моите разбирания) приключи.
              хубав имот се продава сравнително лесно, а имот с компромис и особено на 'хубава цена' се продава доста по-бавно чак тегаво та в този ред на мисли ако някой иска да се отърве от имот, който не му харесва на хубава цена е нормално да си предвиди период - в такъв период живеем. Ковид-провокираното печатане и замитане на дълговете с мораториум удължи прозореца с 'хубави цени на имотите' , че го и открехна още повече, а докога ще продължи тази лудост... не мога да кажа, но инфлацията не чака и нещата започват да излизат извън контрола на правителствата и ЦБ що се касае до цени на енергия и базови суровини.

ПП никога не съм бил привърженик на държането на пари на депозит, когато лихвата не го оправдава (разбирай не е по-голяма от инфлацията). Дали акции, дали земя, дали ЦМ все може в нещо да се вложат парите така, че да се върви в един коловоз с овцете.

Коментар

Баш сега ли е момента?

Спомням си че разправяше че този момент беше 2017-та

Last edited by bertram; 29.12.2021, 15:35.
                това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение
                  еми беше, но ако си го изтървал момента 2017-2021 ва
                  баш сега имаш втори шанс.
                  Апък ако си го изтървал 2021 ще има трети, четвърти и пети шанс до 2029-та

Впериш ли визионерски поглед в бъдещето ще видиш една камара шансове

Жалко само за тези дето го послушаха 2017-та та хванаха онзи голям шанс

Коментар

Баш сега ли е момента?

СОС не мислят така, ще вдигат жилищата до небето

https://blitz.bg/stolitsa/tsenata-na...ews859654.html

Коментар

Баш сега ли е момента?

еми беше, но ако си го изтървал момента 2017-2021 ва
                      баш сега имаш втори шанс.
                      препоръка е

Коментар

В момента пазарът е супер за тези, които искат да се отърват от ненужни/нехаресвани имоти. От една страна инфлацията и нулевите лихви, а от друга театрото, че строителния бранш се закрива мотивират хората със спестявания и афинитет към имотите да пощуреят. Пазарът на наеми е спокоен да не кажа подозрително спокоен (за разлика от западна европа, по която се равним постоянно тук), но мечтите на купувачите са по-силни от всякаква рационална сметка и доходността от наем (реална оценка) не е фактор за тях.

Би ли купил на 2800+Е в готовия диамнт 2 , който рекламират Артекс?

ПП очаквам през 2022-ра усилено да върти мантрата "влезем ли в еврозоната 2024-та - всичко по 2 "
                        Баш сега ли е момента?

Коментар

• Ей тва ного ми хареса и не можах да се стърпя

13
                          1 27 !ОТГОВОРИ
                          Анонимен
                          преди 1 час
                          Понеделник-бум на апартаменти в градовете. Вторник-бум на къщи в градовете. Сряда-бум на имоти на село. Четвъртък-бум на ваканционни имоти. Петък-бум на парцели в регулация. Събота-бум на имоти където хора не минават. Неделя бум на парцели в гробищата. И с тази агитация минава една работна седмица на гладен брокер.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2021/...adove.515370,3

Коментар

• Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

Що не се запишеш за новата сграда на Вискяр? Досами Златния Век е, 3000 без ДДС на горните етажи на база мръсен квадрат (на база немски завършен до ключ квадрат идва много над 5000 с ДДС, т.е. Берлинска цена). Има и избор в момента.

Чудя се какъв е чак този престиж - да живееш на бул. Черни връх, а да ти искат цена над средноевропейската. Някои хора просто много започнаха да си вярват, сгромолясването им ще е доста шумно.

На кеша засега съм му намерил решение и съм 100% в ETF-и. Ако ще се губи, то поне да отиде в джоба на някой инвестиционен банкер, по-добре отколкото в джоба на мафиот-строител в София.
                            Аз изобщо се чудя какъв е чак тоя престиж да живееш до южният парк или до Борисовата градина в Лозенец и Иван Вазов...За мен там няма нищо престижно.Същите гомна като навсякъде в България ама с претенции и безумни цени...Който иска да купува на мен ми е през х престижа

Коментар

• Какво според вас би било най-оптималното решение в наши дни при следните параметри:
                              Цена на желано жилище 250к EUR, съответно при 550 EUR наем с цел живеене, а не инвестиция и при свободни 150k EUR.

Коментар

• Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

Близост до Борисовата градина / по-добра/ имат поне още няколко хиляди сгради, могат и да се построят още стотици подобни. При стотици и хиляди липсва елемента на уникалност. По спомен мястото е на булевард с трамвай и павета.... не става....
                                Екстрите са топ общите части и как беше думата консиерж, което върви с големи такси за поддръжка. Не става за инвестиция / нито за наем, нито за капиталова дългосрочно/. Става ако съм примерно зърнар от Добруджа и като идвам в София да се отчитам да си уплътня времето с някоя сгодна плеймейтка и да мина по-тънко с нея....:-)
                                Що не се запишеш за новата сграда на Вискяр? Досами Златния Век е, 3000 без ДДС на горните етажи на база мръсен квадрат (на база немски завършен до ключ квадрат идва много над 5000 с ДДС, т.е. Берлинска цена). Има и избор в момента.

Чудя се какъв е чак този престиж - да живееш на бул. Черни връх, а да ти искат цена над средноевропейската. Някои хора просто много започнаха да си вярват, сгромолясването им ще е доста шумно.

На кеша засега съм му намерил решение и съм 100% в ETF-и. Ако ще се губи, то поне да отиде в джоба на някой инвестиционен банкер, по-добре отколкото в джоба на мафиот-строител в София.
                                Last edited by ejonny2376; 29.12.2021, 01:12.

Коментар

Working...
                                X