IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • ledosvetlenie

    Изумително е колко избирателни изводи можеш да си направиш.

    1. Не казвам, че инфлационна криза е невъзможна. Казвам, че не е предпочитаният от мен вариант, особено в самото начало.
    2. Казвам /и показвам чрез примера в Турция/, че дори инфлация да настъпи, класът на НИ може да те радва дотолкова, че не си изгорял почти изцяло и безвъзвратно с фиатни пари. Примерно, ще имаш актив, който ще -50% в реална стойност /може и по 3 да е номинално/ и вероятно, трудно продаваем. Щом за теб това е добра защита за такива времена, so be it! За мен е просто всичко изглежда "колкото да се хвалим, че не е изгорял кешът". Действително може би ще е утешение, че е "можело и по-зле да бъде", но че инвестицията е била удачна аз лично смятам, че доста въображение ще трябва да се вложи.

    3. Въпросите, които задаваш не са релевантни. Няма никакво значение какво искат ЕЦБ, ФЕД и прочее. Това ще стане ясно още това десетилетие. Има неща за случване и те ще се слушат, независимо какво правят централните банки. Ще дойде момент и лихвите ще се качат, независимо какво правят централните банки. Лоши дни за икономиката ще дойдат - отново независимо какво правят централните банки. Така е било, е и ще бъде много преди да е имало централни банки изобщо, а с появяването им нищо особено не се е променило...циклите следват своя ход и по същество са такива, каквито са били и през изминалите няколко века!

    Лично ми мнение е, че това, което прави пазарът е да дресира играчите да вярват във вечните ръстове и могъществото на централните банки, но когато този бичи импулс свърши и започне същинския мечи пазар, очаквам много хора да купуват по пътя /защото е възможност/, без да си дават сметка че веднъж ударили върховете можем да не ги достигнем отново повече от десетилетие /да, за НИ също!/.


    Успех!

    Коментар


    • Първоначално изпратено от exxs Разгледай мнение
      Привет,


      Поздрави и успех!
      Пак носиш от 9 дерата вода но отказваш да видиш очевидното целта е изчистване на дълговете през инфлация

      Гръцкият случай е просто поредното доказателство - Ако искаха можеха да ги фалират но вместо това им отпуснаха нови кредити

      Ако те искаха да има нормална икономика лесно могат да вдигнат лихвите на 3-4% и половината европейски страни ще изпофалират

      Вместо това се печати пара като за последно и непрекъснато се реве как шибаната инфлация не искала да помръдне

      Когато си правиш анализите винаги първо се питай - Кому е нужно - Кой има полза от това ???

      Мислиш ли че ЕЦБ има полза от фалирала Италия Испания и Франция - Имаш ли представа какви процеси ще се развият в тези държави ако фалират???

      Управляващите в Европа имат ли полза от това ???
      Last edited by ledosvetlenie; 31.07.2021, 13:28.

      Коментар


      • Привет,

        Първоначално изпратено от ledosvetlenie Разгледай мнение

        Cui bono? Cui prodest? Кому ще е добре? Кой ще има изгода? Каква е целта?


        Държавните дългове над 60% от БВП са неустойчиви, а в момента са масово над 100% и държавите не фалират само заради нулевите лихви. Тези нулеви лихви обача съсипват икономиката

        За да се върнат дълговете в рамките на 60% трябва да се случи поне едно нещо от следните 3 неща

        -Населението на въпросните държави да се удвои
        -Населението да почне да консумира и работи двойно
        -Цените да станат двойни

        Така като гледаш кое от трите неща ти се струва най постижимо?


        Както казах в поста най-вероятно ми се струва, когато облигациите влязат в мечи пазар и лихвите се покачат, физически лица, фирми и правителства да дифолтнат поради безумните натрупани дългове. Не знам защо на толкова хора им изглежда абсурдно, когато Гърция ни даде една суха тренировка на това, което може би предстои да се развие като процес в целия Западен свят.
        Дори да приемем, че изчистването на дълга се случи чрез сериозна инфлация /пак казвам, по-малко вероятния вариант, особено в началото/, това далеч не е прекрасен атестат за НИ като убежище. Ако ги сравняваш с фиатни пари и си щастлив, когато имаш appreciation с 10%, но всъщност реален depreciation с 5% за годината, то ти нямаш грижи. Справка: Турция

        Всъщност, пишейки това, осъзнавам, че може би България е единствената страна, която има в съседство реални примери на двата възможни сценария. Виждате, какво се случва с НИ и в двете страни, но по различни начини.

        И понеже мисля, че тук често феновете на НИ пропагандират инфлацията в своя подкрепа, ето ви прекрасния пример за сериозна инфлация: Турция.

        Click image for larger version

Name:	turkey housing index.JPG
Views:	2
Size:	46.8 КБ
ID:	3787732



        Видно, индексът на НИ се е качил 3.6 пъти от 2010 насам /от 50 до близо 180 пункта/, еха! Та това са 12% годишно!


        Ето и къде се намира златото от 2010:
        Click image for larger version

Name:	xau_try.JPG
Views:	1
Size:	68.4 КБ
ID:	3787734


        Тук имаме покачване от 1634 до 15300 лири за същия период или 9,36 пъти за същия период, в който НИ са се покачили 3.6 пъти.

        Останалите сметки ги оставям отворени...

        Та щом има фенове, които смятат тази защита от инфлацията за ефективна, кой съм аз, за да им преча.

        В заключение по темата бих отбелязал, че и Гърция и Турция са примери в съседство на един от двата сценарии, които ще се разиграе тук, но смятам, че ще е доста по епохално. Дефлационният сценарий /пак казвам, по-вероятен за мен към момента/ ще е съизмерим със случилото се в Япония, а инфлационният - ще е по-скоро близо до случващото се в Ливан.


        Първоначално изпратено от pwise Разгледай мнение

        Кое от всичките неща случили се през 33-та имаш предвид? Злато? Банкова ваканция? Мустакатия приятел от Германия/Австрия?

        Също не съм съгласен с теорията за дефлацията, по принцип и аз съм на мнението, че нещата се случват обратно на това което очаква масата от хора. Основно не съм съгласен защото дефлацията може много по-трудно да се управлява и да бъде овладяна от инфлацията.

        Но аз и преди една година си мислех, че имотите ще паднат, а то стана обратното.

        Извинявам се, че съм писал наизуст. Всъщност, точната дата е 8ми Юли, 1932г. Тогава щатският индекс Дау Джоунс прави дъното на мечия пазар, започнал през 29-та. Оттам започва бичи цикъл, който продължава вече почти един век!
        Виж, аз разглеждам нещата като изцяло циклични и изследвам повтарящи се patterns, които могат да дадат индикации за предстоящото.

        Относно несъгласието ти с теорията за дефлацията, не разбирам от къде идва. Не си съгласен, защото може по-трудно да се управлява? Това, първо не е вярно. И второ, ако изобщо имаше корелация между вероятността да се случи и това колко трудно се управлява, то тя би била по-скоро положителна. Иначе можеш да провериш в Турция, Ливан, Венецуела колко лесно се управлява инфлацията...

        Колкото до политиката, всъщност често точно определени икономически процеси могат да доведат до засилване влиянието на определени политически течения. Но не се наемам да правя сериозен анализ по темата. За да видиш, че западния свят се е засилил към социализъм обаче, не мисля, че са нужни сериозни анализи.

        Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение

        Абе Ексчо що се включи с тоз анализ. Тамън мислех да захлупвам и той ме ръгна с остена пак в кошарата.
        Не съм сигурен има ли ирония или не, но понеже съм с приятни впечатления, ще ти отговоря.
        Моят анализ си е анализ, който просто споделям публично, ако някой го намери за полезен. Задължение на всеки е да прилага критично мислене, когато чете каквото и да е било.

        Ето например, аз бих казал, че "захлупването" е на конкретна оферта, която може да е добро решение съобразно мястото, където се намираш във финансово отношение. НИ с поне 6% чиста доходност и с не повече от 35% от пари в банка, на мен лично ми звучи почти разумно. НИ с 4% брутна и 2% реална доходност, за който биха отишли всички новосъбрани спестявания е безумие поради принудата за липса на диверсификация и липсата на ликвидност в мечи пазар. Но отново, това съм просто аз


        Поздрави и успех!
        Attached Files

        Коментар


        • Първоначално изпратено от the Judge Разгледай мнение

          в темата всички са купували на дъно и продавали на връх, както и затвора всички са невиини

          Харесвам мотото на инвеститорите действащи с визия и размах: “тате носи, мама меси, аз инвестирам различно от стадото!”
          разбира се, че съм и купил на дъното.
          но сега в имотите има много хайл и ще гледам да не съм с паникьосаното стадо.
          хамстерите ще въртят колелото, канарите не знам точно каква роля играят в постановката, но според мен е поддържаща.
          препоръка е

          Коментар


          • Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение

            аз съм продал на връх
            в темата всички са купували на дъно и продавали на връх, както и затвора всички са невиини

            Харесвам мотото на инвеститорите действащи с визия и размах: “тате носи, мама меси, аз инвестирам различно от стадото!”
            Last edited by the Judge; 31.07.2021, 09:48.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от ledosvetlenie Разгледай мнение

              Да бе той е цар ама гол

              Ти продаде миналата година по това време по твоя оценка с колко се е покачил пазара от тогава?
              аз съм продал на връх
              препоръка е

              Коментар


              • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

                предполагам си взел и от атера (мисля,че имаше)
                още ли мислиш,че е зле?
                ишханянче, защо така бягаш от въпроса ми по тънката лайсна? Ако е неудобен просто кажи че е неудобен и е от лично естество и че няма да отговориш директно. Хайде де, дай дав темата разберем в какво жилище живее Визионера в темата. Поддържащия ми ник ledosvetlenie също е много любопитен да прочете отговора ти.

                Еххх, да имаше и на кавръчето кой да подари едно ЕПК 100м2 на 2-ри етаж.... (нищо той пък си има деЦката у панелката на мама)
                Last edited by the Judge; 31.07.2021, 09:42.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от 13ADROL Разгледай мнение

                  Берти, интересно ми е какви вложения имаш в злато, сребро, кафе, захар, какао, чиста вода и лекарства? И какъв дял са ти в общия портфейл?
                  Аз бих заложил на меда и олио. Зехтин потопен в жълт кантарион...безценно.
                  При мен примерно жълтото е 10% от главницата по кредита, който за имбецилите от ВИФ не е договорена ипотека, а и законна такава не е

                  Днес си получих съобщението за дивидент от Монбат. Една от 4 позиции на БФБ.
                  предполагам си взел и от атера (мисля,че имаше)
                  още ли мислиш,че е зле?
                  това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от 13ADROL Разгледай мнение

                    Хахаха, цените били същите..къде бе УНСС? Гладен купувач
                    Какъв купувач бе Лордиевич? Наследствената къща от баба и дедо не е купувана. Аман вече в темата от живеещи в деЦките или в наследени имоти да раздават акъл как, кога и защо се купуват имоти начело с бержо живеещ у най-яката деЦка 200м2 подарена му от мами и тати, като преди това е профукал подарената му панелка лапайки пържоли и рибай стекове.

                    Коментар


                    • След последното мнение на Лордиевич се изказаха трима мизерници.

                      Според единия мизерник-гастарбайтер-камериер на тарамбуки имотите са като рибата и се вмирисват.

                      Дугия мизерник дето живее в наследствен имот бърка никовете, но това не чудно предвид, замътената му глава от некачествена дрога.

                      Третия мизерник ВИФаджията-геодезист пък откровено завижда. Горчивата дъвка направо му вмирисва устата на тоалетна, та само бургаски тоалетни му се привиждат.

                      Това поскъпвне не е здравословно за перона.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от xshell Разгледай мнение
                        Днес получам изветие за този офис, ъп от 370 на 450. Беше 320 или 340 като го показвах на джонито. Хем си седи, хем цената нагоре. Хм.

                        https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?ac...58919599237120
                        Ми те затуй и седи Да се вмирисва.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от 13ADROL Разгледай мнение

                          Хахаха, цените били същите..къде бе УНСС? Гладен купувач
                          Джудже, гледай си географията и не се бутай сред икономистите.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от 13ADROL Разгледай мнение

                            Берти, интересно ми е какви вложения имаш в злато, сребро, кафе, захар, какао, чиста вода и лекарства? И какъв дял са ти в общия портфейл?
                            Аз бих заложил на меда и олио. Зехтин потопен в жълт кантарион...безценно.
                            При мен примерно жълтото е 10% от главницата по кредита, който за имбецилите от ВИФ не е договорена ипотека, а и законна такава не е

                            Днес си получих съобщението за дивидент от Монбат. Една от 4 позиции на БФБ.
                            Купил си половин кубичен метър въздух от бургаските тоалетни ! Предполагам на двойна цена щото си вип.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

                              преди 2029 та ще е
                              обезценката ще е спрямо злато,сребро,кафе,захар,какао,чиста вода,мед. грижи,лекарства и тн...

                              пп екс-а е доста по-търпелив и грамотен от мен. не страдам от биполярно разстройство да си пиша сам на себе си
                              Берти, интересно ми е какви вложения имаш в злато, сребро, кафе, захар, какао, чиста вода и лекарства? И какъв дял са ти в общия портфейл?
                              Аз бих заложил на меда и олио. Зехтин потопен в жълт кантарион...безценно.
                              При мен примерно жълтото е 10% от главницата по кредита, който за имбецилите от ВИФ не е договорена ипотека, а и законна такава не е

                              Днес си получих съобщението за дивидент от Монбат. Една от 4 позиции на БФБ.
                              Last edited by 13ADROL; 31.07.2021, 00:02.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Три без коз Разгледай мнение

                                С николко. Цените са същите. Всичко останало са раздувки на гладни брокерчета.
                                Хахаха, цените били същите..къде бе УНСС? Гладен купувач

                                Коментар

                                Working...
                                X