Първоначално изпратено от ejonny2376
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
Въпросът е сега ако дам 4000 Евро на квадрат, каква ще е цената след 20 години. Ако знам, че ще е 12.000 ще съм ОК. Но знам, че за да стигне 12.000 София трябва да стигне стандарта на Цюрих и Мюнхен, а това няма как да стане и след 200 години.
Досега който е правил инвестиции на базата на отминала информация, винаги е загубил брутално. Затова и няма активни фондове, които да надскочат ETFите дългосрочно. Ако някой е хвърлил 10 поредни пъти 6-ца със зарчето, шансът да хвърли 6-ца при 11-я път си остава 1/6 и какво е хвърлял преди това няма никакво значение.
По въпроса за имотите, другата седмица строителя ще ни събира за още кинти. Най интересното е ,че след известно сондиране, се оказва че повечето "съкооператори" са склонни да дадат. Аз лично съм против
Ще видим какво ще се случи
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Намерил си 1 период с подобно представяне браво. Ама като сложиш наемите и разходите за съхранение на златото всъщност представянето на златото е МНОГО по-лошо. Това при положение че не са ти пробутали позлатено олово и има кой да ти го купи на нормална/пазарна цена като тръгнеш да го продаваш. Иначе за последните 5-6 години от както Берти го рекламираше е много по-зле, за последните 50-100-150 години също е с пъти по-зле.
А след описаните събития от предната седмица за пазара на физическо злато у нас почвам да мисля, че дори и кеш е по-добре от него....
Евго, как винаги намираш млади лекари, фитнес инструктори и не знам какви мачовци все още ? В спешното няма ли млади и НЕ татуирани лекарки ?
Сега се замислих.....ще споделиш ли къде бяха татуировките на този симпатичният и готин и див ? Тези скритите ? :-)
Досега който е правил инвестиции на базата на отминала информация, винаги е загубил брутално. Затова и няма активни фондове, които да надскочат ETFите дългосрочно. Ако някой е хвърлил 10 поредни пъти 6-ца със зарчето, шансът да хвърли 6-ца при 11-я път си остава 1/6 и какво е хвърлял преди това няма никакво значение.Last edited by ejonny2376; 18.03.2022, 13:50.
Коментар
-
Намерил си 1 период с подобно представяне браво. Ама като сложиш наемите и разходите за съхранение на златото всъщност представянето на златото е МНОГО по-лошо. Това при положение че не са ти пробутали позлатено олово и има кой да ти го купи на нормална/пазарна цена като тръгнеш да го продаваш. Иначе за последните 5-6 години от както Берти го рекламираше е много по-зле, за последните 50-100-150 години също е с пъти по-зле.
А след описаните събития от предната седмица за пазара на физическо злато у нас почвам да мисля, че дори и кеш е по-добре от него....
Евго, как винаги намираш млади лекари, фитнес инструктори и не знам какви мачовци все още ? В спешното няма ли млади и НЕ татуирани лекарки ?
Сега се замислих.....ще споделиш ли къде бяха татуировките на този симпатичният и готин и див ? Тези скритите ? :-)
Имаше и готина лекарка, младичка, мила, много добра, ако мога ще я потърся, точно като за мен е.
Вторият млад лекар се държеше cocky с колежките си.
През 2018 есента Наполеоните вървяха евтино, които е купил тогава и продаде сега, по 200 лв печалба прибира.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение
Да ти кажа, че от 2000 г. до 2022 г. златото е поскъпнало 5 пъти, също както НИ в София.
Така че то запазва стойността на парите без да ги увеличава. А за 22г. един малък апарт се е изплатил от наеми 1-2 пъти поне.
Наистина селяните (арендатори и работници) много лъжат и не искам да се занимавам с тях, по принцип,
Наскоро се запознах с 2-ма млади лекари от Спешното. 2 различни типа, но много интересни.
Единят малко див, с татуировки, каза, че бил работил в Латинска Америка.
Другият, много симпатичен, готин, културен и внимателен (европейски тип). И двамата около 30-годишни.
Поздрави
- 4 Харесвания
Коментар
-
https://www.dnes.bg/rusia/2022/03/18...-kopche.523828
Пентагонът предупреждава: Путин е близо до натискане на ядреното копче
Войната между Русия и Украйна продължава 23-и ден
Коментар
-
Златото го разбрахме предната седмица у нас как е.... Не искат да ти го продават....:-)))) А като ти се наложи да го продадеш / тип Украйна ситуация/ гледай на колко ще ти го купят :-))) Разбира се доходността от него е пъти по-малко от имотите , а риска до небето от различно естество.
ЗЗ е ок само в твоят вариант - бизнес. При рента е ходене по мъките за 1000 лева на година... - още ми се крие 1 арендатор за 50 лева от миналата година, а друг има да ми дава 10 чувала жито и пак се крие ...нямал бил миналата година бил го продал, ама и пари нямал.... Да нося ли ловната пушка ? И не, няма алтернативни арендатори / онзи с 50-те лева е алтернативата/
Стартъпи има купища особено в дот ком ерата. Върха са.
Металите / особените / са като златото... ама по-зле. Виртуално през посредници аре по-добре не....
Кажи за картинката какво е ?
Така че то запазва стойността на парите без да ги увеличава. А за 22г. един малък апарт се е изплатил от наеми 1-2 пъти поне.
Наистина селяните (арендатори и работници) много лъжат и не искам да се занимавам с тях, по принцип,
Наскоро се запознах с 2-ма млади лекари от Спешното. 2 различни типа, но много интересни.
Единят малко див, с татуировки, каза, че бил работил в Латинска Америка.
Другият, много симпатичен, готин, културен и внимателен (европейски тип). И двамата около 30-годишни.
Поздрави
Коментар
-
Първоначално изпратено от Ламбура Разгледай мнениеВладислав Панев: "Обявяването на форсмажор крие огромни рискове при неясни ползи. Вижте Полша с близо 2 млн бежанци и доста по-сериозни стопански и всякакви други отношения с Украйна. Там форсмажор няма. Това може да отвори огромна порта за злоупотреби и в крайна сметка е риск за пазарната икономика. Представете си, че сте купил апартамент на зелено, платили сте половината от цената и чакате строителя да го завърши. Ами той може да се позове на форсмажора и да ви поиска с 30% повече, защото заради войната цената на арматурното желязо и на алуминия е скочила. Това е страхотен риск за доверието в стопанските отношения. А ако няма доверие, няма и икономика, няма и доходи."
1.Строителя и без това си е измекяр по природа ,представям си да му се даде свобода да си играе с цените на зелено с форсмажорни клаузи ....тук даже нямам и думи да се изкажа
2.Като цяло с продажбите на зелено и с форсмажор и без форсмажор е видно че строителите си правят каквото искат защото самите договори за зеленото нямат абсолютно никаква тежест като договори .
3.От горните точки следва че е нужна силна законова регулация на тези отношения -има практики от други държави с намеса на нотариуси стоп сметки и защита на парите на самите платци ,така че строителя да знае че ако построи ще си вземе парите ,но ако не построи да се оправя той с грубия строеж и да фалира
Коментар
-
Владислав Панев: "Обявяването на форсмажор крие огромни рискове при неясни ползи. Вижте Полша с близо 2 млн бежанци и доста по-сериозни стопански и всякакви други отношения с Украйна. Там форсмажор няма. Това може да отвори огромна порта за злоупотреби и в крайна сметка е риск за пазарната икономика. Представете си, че сте купил апартамент на зелено, платили сте половината от цената и чакате строителя да го завърши. Ами той може да се позове на форсмажора и да ви поиска с 30% повече, защото заради войната цената на арматурното желязо и на алуминия е скочила. Това е страхотен риск за доверието в стопанските отношения. А ако няма доверие, няма и икономика, няма и доходи."
- 1 like
Коментар
-
Инфлацията се оказа не толкова преходна и Федералният резерв извади оръжията си в борбата срещу ръста на цените.
Повишаването на лихвените проценти – основният инструмент на централната банка на САЩ за ограничаване на нестабилните цени – в най-добрия случай е тъп инструмент и досега председателят на Фед Джером Пауъл не е склонен да посегне към него, камо ли да го използва.
Дейвид Розенберг очаква атаката на Фед срещу инфлацията, която започна в сряда с първото от очакваната серия от увеличения на лихвените проценти, да убие дракона на инфлацията в САЩ - на висока цена.
Инвеститорите, свикнали с лесни пари и стремителни печалби в акции, недвижими имоти и други чувствителни към лихвите активи, разбираемо се надяват и дори очакват Фед да създаде меко кацане на американската икономика, подобно на Златокоска.
Но Розенберг, широко следваният президент и главен икономист и стратег на базираната в Торонто Rosenberg Research & Associates Inc., е убеден, че Фед ще победи инфлацията толкова силно, че икономиката на САЩ ще изпадне в рецесия още това лято.
Всъщност Розенберг вече вижда доказателства за забавяне на икономиката, което за него прави времето на Фед под въпрос и само засилва неговия призив за рецесия – цикъл, който може да не приключи само с една рецесия. Бяха необходими две болезнени рецесии, през 1981 и 1982 г., на тогавашния председател на Фед Пол Волкър – покровителят на борците с инфлацията и модел за подражание на Пауъл – за да погребе инфлацията от десетилетие и да възкреси икономиката и фондовия пазар на САЩ.
Скоростта увеличава потискането на търсенето, но когато отидете твърде далеч, го смазвате. Произтичащата рецесия е отрицателна за цените на жилищата, дискреционните акции на потребителите и хубавите за ползване стоки и услуги и положителна за държавните облигации и производителите и доставчиците на основни потребителски стоки, здравеопазване и лекарства, енергия, храна и други неща, от които хората се нуждаят винаги.
Инвестирането при такива условия е предизвикателно и избирателно, но инвеститорите трябва да играят ръката, която им се разпределя.
Не е изненадващо, че икономическите и пазарни перспективи на Розенберг не се споделят популярно в момента. Но както обичат хората да закват: „Предупредението е въоръжение“.
„Пауъл каза, че [бившият председател на Фед] Пол Волкър е „най-великият държавен служител“. Това е всичко, което трябва да чуете. Как този най-великият от тях уби инфлацията? Чрез последователни рецесии в началото на 80-те години. На Волкър се приписва началото на светски двудесетилетия дълъг бичи пазар и икономическа експанзия, но само чрез унищожаване на инфлацията чрез последователни рецесии“, каза Розенберг в специално интервю за финансовото издание Market Watch.
Би било чудесно, ако Фед беше умел в отглеждането на храни и изпомпването на петрол и възкресяването на нарушените вериги за доставки, но единственият начин Фед да бъде в състояние да ограничи инфлацията, като натиска разходите, която имаме в момента, е чрез рецесия. Ще е необходимо унищожаване на търсенето, за да се намали инфлацията, смята още Розенберг.
„Пазарът на жилища е в поне толкова голям балон, колкото и фондовия пазар. Когато погледнете ценовото действие, това е абсолютно невероятно. Тенденцията на годишния ръст в цените на жилищата в страната е 19%. Вече сме преминали предишни пикове на балон в края на 70-те, средата на 80-те и средата на 2000-те. Ще имаме от 20% до 30% мечи пазар на жилищни имоти и това е благотворително. Спрямо общата инфлация жилищата са надценени с 35% и с 27% спрямо заплатите. Цените на жилищата спрямо жилищните наеми са с 25% надценени по стандартите от миналото. Еднофамилната къща сега поглъща повече от осем години лични доходи на американците, което е почти 50% по-високо от средното от 1968 г. На нормален пазар са необходими пет години доход, за да се купи еднофамилно жилище.“, допълва експертът.
Жилищата, подобно на акциите, които са дълготраен актив и се облагодетелстват от години на акомодационна парична политика, отново са впримчени в бъркотия от ценови балон. Коефициентът на съотношение цена-приход е точно там, където беше през 2006 и 2007 г. Тогава никой не искаше да повярва и като говорим за жилищата, които днес са в балон, сякаш казах на някого, че детето им е грозно.Last edited by nkavrakov1982; 18.03.2022, 10:56.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ceco666 Разгледай мнениеИзглежда няма да има “форсмажор” за строителите.
- 1 like
Коментар
-
https://www.infostock.bg/infostock/c...ite-i-aktsiite
Д. Розенберг: Предстои спад при цените на имотите и акциите
18 Март 2022 10:00
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнениепеси и левчо,
вие двамата от 5 години само говорите за свикване и повишение и тн... и накрая какво се оказа сега се юрнахте... само не казвайте, че аз съм ви виновен.Last edited by pesimist4o na kvadrat; 18.03.2022, 00:43.
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнениепеси и левчо,
вие двамата от 5 години само говорите за свикване и повишение и тн... и накрая какво се оказа сега се юрнахте... само не казвайте, че аз съм ви виновен.
А че свикнахме, свикнахме. Софийски цени и то в прилични квартали от 2016-2017 година сега са факт в Плевен. И то за куци имоти. Квартал, улици, достъпност, сграда, общи части, етажи и всичко от сорта кофти. Свестни имоти се покриха. Строители завършиха сгради и не продават забележи!!! Защо? Кътат. Един твърди че е продал всико, друг също. Трети също. Друг пък иска цялата сума за половин вдигната сграда. Шаш и паника.Last edited by bulgarian lev; 18.03.2022, 00:28.Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
Коментар
Коментар