Първоначално изпратено от national power
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнениепесимисте кефи ме ентусиазма ти тип.
Може да съм от надупената страна ама важно е да съм в секса с имотите
А аз съм ок да поема 20% спад или 5 години застой за да разкарам кеша.... Спя по-спокойно така. Това ми е наградата.....:-)
Иначе мисля добре съм описал нещата налЕ ? :-)))Last edited by pesimist4o na kvadrat; 16.04.2022, 10:31.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pringles Разгледай мнение
Интересно защо да е притеснително - година към година може да е рязък скока, но при тази инфлация е обяснимо. Цените на строителните материали е само опит за някакво обяснение за новото строителство, но цените на имотите не са разходооринтирани, а пазарни. Очевидно търсенето е голямо, какво очаквате различно от паническо съревнование между купувачи, което веднага води до вдигане на офертните цени?
Точно така нещата са пазарни.
От една страна имаме рекорд /след 2007/ на предлагането 18000+ разрешителни при общ / заедно с вторичният/ пазар на ''нормална'' цена за 20-25К. Това е свръхпредлагане.
От друга страна имаме влошаване на достъпността - 2 години с по 20% ръст или сумарно към 50%. И сега внимателно - достъпността е грешно да се мери спрямо доходите за СЪЩАТА година, които и без това растат недостатъчно /10%/ , а трябва да се мери с доходите за предните 2-20 години защото толкова са необходими за всеки купувач .Резки ръстове на цените на имотите в последователни години на базата на паника нямат здрава основа.
Всъщност обаче трябва да се гледа разполагаемият доход след разходите който СЛЕД инфлацията е изтънял още повече.
Добави още перспективата за повишаване на лихвите / другото перо за ''разполагаем'' доход за тухли/ Много пъти съм писал, че не мисля че ще минат 5-6% , но посоката е безспорна.
И на финала за капак държавата е във финансов колапс - ужасно слабо управление. Изхарчен резерв, невъзможност да емитират ДЦК на вътрешният пазар / значи банките НЯМАТ свободни пари и кредита ще поскъпне/ и на по-висока лихва. Не случайно не плащат на строителите / няма с какво/ и не увеличават заплатите на други протестиращи при това от силови ведомства. 3% ръст на БВП при 10% официална инфлация е колапс на икономиката.
Инфлацията е смешно оправдание. Буквално всички други сектори ПОЕМАТ част от увеличените разходи, оптимизират ги и не прехвърлят всичко към крайният потребител. А при строителите има НАДЦЕНЯВАНЕ в пъти над повишените разходи.
Единствените положителни знаци са планът за възстановяване и евентуално Еврозоната и парите от борда, но това е далече.
Какво следва ? Ами зависи основно от строителите. Паникьосаното търсене бързо ще изчерпа ресурса при такива цени, а строителите дали ще намалят предлагането ? И тук е проблема, че не мисля че ще се случи защото за тях е златна жътва / разбрахме вече че печалбата им е нараснала буквално в пъти от 30-40% преди сега вече е трицифрена/ Вероятно предлагането на зелено ще се увеличава и през 2023 защото строителите има накъде да НАМАЛЯТ цените. . Няма да се изненадам за 2022 да видим 20К+ разрешителни.
Това няма да свърши добре. И нямам предвид спад. Възможно е няколко нулеви години докато доходите наваксат изоставането. Но ще има забавяния в завършването и незавършени обекти. А е възможен и спад ако имаме още 2 години с по 15-20К разрешителни.
Накратко имаме влошена перспектива за цените и от двете посоки погледнато пазарно. Повишено предлагане и затруднено търсене на тези цени. Тук се шегувахме за инерционните цени, но е възможно да има още 10-20% , но за повече няма гориво. И да възможно е да купя дори на тези цени още нещо дори да е върха защото мога да си го позволя / евентуален спад/ и за да махна кеша / предпочитам го в тухли вместо в банка/, но ще е без ливъридж / ипотечка/.....Last edited by pesimist4o na kvadrat; 16.04.2022, 10:18.
Коментар
-
https://nova.bg/news/view/2022/04/16...F%D1%82%D0%B0/
Експерт от национално сдружение "Недвижими имоти" /т.е. сдружение на брокерите на недвижими имоти/:
1. Цените на недвижимите имоти никога няма да паднат.
2. Покупката на жилище е добро убежище срещу инфлация.
3. Доходите на населението са основополагащи за цените на недвижимите имоти. Т.е. сегашните цени са напълно нормални, защото много хора са забогатели през последните години и имат пари за сегашните нива на цените.
Коментар
-
Купата пита - цитирам: какво става с цените? Дойде ли гоУемото МЯУ и започна ли спада така както пророкуваше пророка от деЦката? Или да си чекаме до 2029-та? И ви поздравява с настъпващия Великден от морския бряг. И още едно въпросче Кой позна покачването на цените за изминалата година?Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pringles Разгледай мнение
Интересно защо да е притеснително - година към година може да е рязък скока, но при тази инфлация е обяснимо. Цените на строителните материали е само опит за някакво обяснение за новото строителство, но цените на имотите не са разходооринтирани, а пазарни. Очевидно търсенето е голямо, какво очаквате различно от паническо съревнование между купувачи, което веднага води до вдигане на офертните цени?
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Жонка, сори ама истината боли .... не трепи вестителя :-)
Само да ти покажа че неам нищо общо със строителите прочети внимателно долното.....не че ми пука какво си мислиш....
И да нервен съм защото имам кеш който виси от година и поради обективни и не толкова причини съм 20% назад поради това....., но квото е тва е....
Ситуацията със строителите е много ЗЛЕ напоследък. Според мен има нещо като картел - всички вдигнаха с по около 200 евро цените. Насочи злобата си към тях, а не към конкурентите за покупка. Ето например онзи дето го дават по телевизорО оня ден ко каза ? Начи себестойността на строителството, /което е само 25-50% от цялата стойост на имота/ се вдигнала с 27% преди, а сега вече било с 35% или нещо подобно. Начи имаме 8% поскъпване на строителната себестойност , което вдига общата себестойност с 2-4%, а той си вдигна цените с 20% !!!! на сграда построена до 3-4 етаж / демек общата му себестойност сигурно и с 1-2% няма да се вдигне/.
Разбираш ли за каква наглост става въпрос ? Можеше просто да каже сега ни е момента и яко алчнееме , а оня си измисля фалшиви оправдания.
Така че захапвай ги тях без задръжки....
А иначе предвид тези скокове на цените надминаващи с много ръстовете на доходите и многото нови проекти съм сигурен че няма да свърши добре . Под това имам предвид че ще има МНОГО незавършени обекти. и неизбежно отрезвяване на цените. Не може 2 години цените да растат двойно над доходите. Ще има връщане наза , а под това разбирам не задължително спад на цените а примерно 2 години по нула ръст на цените , а доходите по 10%...
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pasteta Разгледай мнение
Явно ще дойде сериозна буря, като добавим и това :
https://www.economic.bg/bg/a/view/ce...50-do-oktomvriLast edited by keep_calm; 16.04.2022, 07:05.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Dury Разгледай мнение
В интерес на истината съм имала такова изживяване и банката на купувача ми поиска от дан. служба ,че съм си платила всички данъци. Преди да ходя до общината се появи купувач с кеш и продадох на него. Мисля, че няма проблем при покупка ако имота е ипотекиран, но на това не съм попадала за да се изказвам. Попадне ли ми имот който е ипотекиран и ме интересува ще говоря с адвоката си и съм сигурна, че ще намери вярното решение за менЕдва ли това му е проблема на продавача.Ипотеката не е проблем стига да не превишава цената на имота>дАЖЕ НЕ ТИ ТРЕБЕ АДВОКАТ
Last edited by nradev; 15.04.2022, 18:37.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение
Докуметите за продавача са същите.Ако не му се занимава да опълномоши брокера.Все пак 3% требе да се заработят някакси.За купувача е по-голяма разправиятаМоже и да не съм прав но шанса е малък>И аз така се натъкнах на една обява от брокер и то от голяма фирма.Искаха без кредит и се оказа че имота има тежести.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеЛоши сигнали идат от острова......
Банките във Великобритания планират рязко свиване на ипотечното кредитиране
чакай да видиш подобни глупости тукаLast edited by X_Y; 15.04.2022, 20:13.
- 1 like
Коментар
-
Лоши сигнали идат от острова......
Банките във Великобритания планират рязко свиване на ипотечното кредитиране
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Жонка, сори ама истината боли .... не трепи вестителя :-)
Само да ти покажа че неам нищо общо със строителите прочети внимателно долното.....не че ми пука какво си мислиш....
И да нервен съм защото имам кеш който виси от година и поради обективни и не толкова причини съм 20% назад поради това....., но квото е тва е....
Ситуацията със строителите е много ЗЛЕ напоследък. Според мен има нещо като картел - всички вдигнаха с по около 200 евро цените. Насочи злобата си към тях, а не към конкурентите за покупка. Ето например онзи дето го дават по телевизорО оня ден ко каза ? Начи себестойността на строителството, /което е само 25-50% от цялата стойост на имота/ се вдигнала с 27% преди, а сега вече било с 35% или нещо подобно. Начи имаме 8% поскъпване на строителната себестойност , което вдига общата себестойност с 2-4%, а той си вдигна цените с 20% !!!! на сграда построена до 3-4 етаж / демек общата му себестойност сигурно и с 1-2% няма да се вдигне/.
Разбираш ли за каква наглост става въпрос ? Можеше просто да каже сега ни е момента и яко алчнееме , а оня си измисля фалшиви оправдания.
Така че захапвай ги тях без задръжки....
А иначе предвид тези скокове на цените надминаващи с много ръстовете на доходите и многото нови проекти съм сигурен че няма да свърши добре . Под това имам предвид че ще има МНОГО незавършени обекти. и неизбежно отрезвяване на цените. Не може 2 години цените да растат двойно над доходите. Ще има връщане наза , а под това разбирам не задължително спад на цените а примерно 2 години по нула ръст на цените , а доходите по 10%...
Кажи ми като загробя 1,5 мио в това, какво точно ще спася от инфлацията? Нали същата тази инфлация е калкулирана в цената за 10 години напред поне!
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?ac...12t&f1=1&fe7=1
Да отбележим, че не съм ти никакъв конкурент, защото нямам намерение да купувам, даже се чудя дали вече да не продавам, защото сигурно при сегашните безумни цени ще взема 3000 Евро+ за моите локации, с които ще мога да купя (частично) нещо в държавата, където отивам.Last edited by ejonny2376; 15.04.2022, 17:12.
Коментар
-
- Днес, 13:27
Този коментар от bota156 е изтрит от Andi11
Причина: Неприемливо съдържание.
Мани ами ЕРДОГАН е на ВСЕЛЕНСКО НИВО(подпомогнат щедро от Путин). А аз го чаках да падне и да поевтинеят още имотите при комшиите.
А наште ХУБОСТНИЦИ ....... нямат акъл на 3годишно ЛАПЕ да кажат едно БЕЗПЛАТНО "БЛАГОДАРЯ"
Сега приемливо ли еНямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
- 1 like
Коментар
- Днес, 13:27
Коментар