IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от hazard

Tи ли вре шлосере, ще решаваш кой какво мнение ще има в ТАЗИ тема, ако ще 3 имота да си купил и 2 да си наследил, кратуната празна, от икономика бъкел не знаеш.
    Искаш ли да ти затворя темата, за да спреш да имаш някакви измислени претенции и да отворя нова подобна такава ???

Ебаси и тролските повишители тук, всеки който има обратно мнение на троловете, те се нахвърлят срещу него -Панелния лорд, Лева, BONI, ledosvetlenie, и друга паплач, я по-кротко.
    Това с имотите вре шумкари е маратон, не е спринт, толкова ли не ви увря кратуната, пилците се броят наесен, тоест както са набалончени сега цените, може да дойде предизвикана криза със 50% спад, справка 2000г и 2008г,
    Еврото идвало у нас, младежите от Горно Нанадолнище идвали у кочината София, гастарите се връщали - тия мантри само пред блока Лорде или ги разправяй на внуците, извън твоя Лидълски алкохолизъм съществуват здрави икономически логики - пазара на НИ е яко набалончен във БГ.

Докторе, купи ли, ще купуваш ли, нали все още е евтино айде скачай, ако не - по-скромно го давай, или само за тебе няма предлагане, в такъв случай не разпъвай лукуми тук.
    Браво , Хазартче . Много правилно мислиш , със великолепни разбирания кой, какъв и какво е в имотния пазар . Имало още нормално разсъздаващи хора , ей .
    Само за кака ти Дюри леко си сгрешил . През 90те , от когато и е форумната легенда за разказване е била не на 20 , а на 35 . Била е още по зряла , затова е и взимала толкова правилни решения , и затова сега е в Швейцария - като погледне картичката на бюрото в офиса

Коментар

• Първоначално изпратено от Meandmyself Разгледай мнение

Потвърждавам. Единственото, за което съжалявам през през времето е, че не купих и земеделска земя, а имаше много покрай мен, на смешни цени. Но, каквото, такова.
      при сегашни цени смятал ли си за колко години се избива от рентата
      при моите сметки винаги е излизало с няколко години повече от апартамент
      препоръка е

Коментар

• Първоначално изпратено от hazard

Е, през 90та година си била 20 годишна, нито познания си имала за НИ, нито свои кинти.
        Оттам нататък, кому парите са изпирани през теб във следващите 10-15 год не е моя работа, само не се барай за вундеркинг, че не хваща дикиш.
        Още един ,който си фантазира какво съм имала и как съм си изкарвала парите Е, това също съм писала и много хора от тук пишещите знаят как ама вече не мисля да го споделям и ще ти кажа и защо. За жалост все повече хора не се интересуват как са се случвали ,а и днес как се случват нещата и само гледат да обиждат с фантазиите си пишещите тук.
        Ето, днес знам какво, къде и защо може да се намери и купи евтино и се надявам да го направя лично тази седмица. Писах на някой хора тук за това на л.с., но никога вече няма да го направя масово за всички. Никога ! След една година само ще се намерят хора, които ако разберат какво и къде съм купила за малко пари ще ме нарекат лъжкиня и няма да се замислят защо не са го разбрали

Коментар

• Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнение

Доторе, в София не можеше да вземеш на ЕПК килера във фоайето от общината, ако не си правилният човек. Как се отписват и вземат апартаменти на БОДК, как се вземат парцели, как се вземат общински обекти за ползване като ресторанти и магазини? Защото подобни обекти са раздавани, не са купувани. Да, плащаше се за тях, но парите не вършеха работа, да не говорим, че имаше всякакви измислени финансови инструменти като компенсаторки, бонове, бобени зърна и откровени купони за кухни за диабетици. Не на нас, помним това време, всичкото това е играно на живо. Жив свидетел съм на времето и строител на Прехода. Тъжно, много тъжно. Днес живея на езерото в Дружба, на 2 км. от КЦМ-то, сега е част от гръцката "Виахалко". Близко ми е до работата.
          Не знам как се отписват и взимат апартаменти от БОДК, но със сигурност знам, че дипломатите не живеят в ап. на БОДК ,само. Парцели се купуват от собственици, които са толкова мързеливи ,че не искаха да помислят дори ,че София, се развива ,дори не си правеха труда да се поинтересуват какво се предвижда в бъдеще. Продаваха ги масово за без пари тогава ,сега вече може и да съжаляват много, но е късно. След 1991 г. вече беше извършена реституцията и тогава магазините и ресторантите вече бяха частна собственост в голямата си част. Тогава обаче бяха много скъпи, след някоя и друга година нещата се промениха ,а сега, сега ще си замълча какво е мнението ми за тях
          Много хора, тогава като живи свидетели се страхуваха дори малък бизнес да завъртят, а това беше златното време и днес се кълнат ,че това е било невъзможно или си измислят всякакви оправдателни неща пред себе си и злобеят с/у успелите. Жалко е да се четат подобни пасквили !!! Наистина е тъжно, много тъжно.

Коментар

• Пазарът е без аналог в изминалите години - имаме по-високи цени на имотите, но по-добри доходи на домакинствата и налично изгодно банково финансиране, както и ограничено предлагане, което скоро няма да може да бъде наваксано", обяснява Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

В сектора са склонни да смятат, че пазарът сега достига равновесие на по-високо ценово ниво. "Характерът на равновесието се променя и през следващите няколко години пазарът ще функционира в различна от обичайната за последното десетилетие среда - инфлация, изпреварващ ръст на цените на недвижимите имоти, устойчиво търсене, ниски номинални лихвени проценти", казва Мирослав Владимиров, член на съвета на директорите на "Ера България".
            СПЕЦИАЛЕН ПРОЕКТ ЗА MASTERCARD Димитър Караниколов: Нашите лични действия в този момент пряко засягат някой друг, някъде другаде

"Предлагането допълнително се ограничава от това, че собствениците отлагат продажбата на имотите си, а инвеститорите - проектите си за ново строителство, тъй като очакват по-ясни перспективи за срокове и ценообразуване. Изобщо пазарът е в условия на остър недостиг на качествени оферти на първичен и вторичен пазар"

Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties Засилено търсене, слабо предлагане

Голямото търсене и недостатъчното предлагане, и двете стимулирани от нарастването на инфлацията, са основното обяснение за ръста в цените на имотите сега. "Тенденциите продължават и подобно на предходните 12 месеца се изразяват в по-слабо предлагане спрямо по-засиленото търсене. Пазарът продължава да е "на продавача", казва Страхил Иванов, управител на "Явлена". "Високата инфлация генерира нова вълна покупки на имоти с цел инвестиция, а и пазарът на жилища за собствено ползване остава стабилен и растящ", коментира Тихомир Тошев, кредитен консултант и изпълнителен директор на "Кредит център".

"Предлагането допълнително се ограничава от това, че собствениците отлагат продажбата на имотите си, а инвеститорите - проектите си за ново строителство, тъй като очакват по-ясни перспективи за срокове и ценообразуване. Изобщо пазарът е в условия на остър недостиг на качествени оферти на първичен и вторичен пазар", казва Полина Стойкова. Данните на ocenime.bg потвърждават това най-вече за София, а и във Варна.

"Ръстът в обемите ново строителство продължава, но все още е далеч от нивата на интерес към този продукт. В допълнение, някои инвеститори задържат проектите си, докато не успеят да формулират коректна крайна цена. Така че към момента цените на жилищата не дават индикации за спад или дори задържане в краткосрочен план", обяснява Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на "Адрес".
            "Реалният ръст в цените на имотите за 2020 г. е 5.2%, за 2021 - 4.9%. Поскъпването на годишна база, което се наблюдава през последните няколко тримесечия, е съпоставимо с това от края на 2016 г. и началото на 2017 г. През 2016 г. нарастването стана по-чувствително - с 5.3%. Различното е, че сега поскъпването е в условията на висока инфлация и високи нива на ипотечно кредитиране"

Мирослав Владимиров, член на СД на "ЕРА България" Цените растат

По данни на Bulgarian Properties през първото тримесечие на 2022 г. цените като цяло нарастват с много по-бърз темп от предишния в резултат на инфлацията и ограниченото предлагане. В София годишното нарастване на цените на жилищата е 17% през периода януари - март 2022 г. при 13% през предходното четвърто тримесечие на 2021 г.

Ако от данните се приспадне инфлацията, картината не изглежда толкова драматична. "Реалният ръст в цените на имотите за 2020 г. е 5.2%, за 2021 - 4.9%. Поскъпването на годишна база, което се наблюдава през последните няколко тримесечия, е съпоставимо с това от края на 2016 г. и началото на 2017 г. В реално изражение имотите започваха да поскъпват от 2014 г. - с 0.1%. През 2016 г. нарастването става по-чувствително - с 5.3%. Различното е, че сега поскъпването е в условията на висока инфлация и високи нива на ипотечно кредитиране", коментира Мирослав Владимиров. "Покупката на имот винаги е добра стъпка. Исторически това са активите с най-висока доходност. Но тези сделки крият много рискове и хората трябва да са не само предприемчиви, но и внимателни."

Добромир Ганев, председател на НС "Недвижими имоти" и управител на "Форос" https://www.capital.bg/biznes/imoti/...rhut_se_vijda/
            Last edited by keep_calm; 15.05.2022, 13:35.

Коментар

• Първоначално изпратено от blackaquarius Разгледай мнение

Успех ти желая! Дано всичко се нареди!
              Мерси, Черно водолейче.
              Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

• Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнение

Доторе, в София не можеше да вземеш на ЕПК килера във фоайето от общината, ако не си правилният човек. Как се отписват и вземат апартаменти на БОДК, как се вземат парцели, как се вземат общински обекти за ползване като ресторанти и магазини? Защото подобни обекти са раздавани, не са купувани. Да, плащаше се за тях, но парите не вършеха работа, да не говорим, че имаше всякакви измислени финансови инструменти като компенсаторки, бонове, бобени зърна и откровени купони за кухни за диабетици. Не на нас, помним това време, всичкото това е играно на живо. Жив свидетел съм на времето и строител на Прехода. Тъжно, много тъжно. Днес живея на езерото в Дружба, на 2 км. от КЦМ-то, сега е част от гръцката "Виахалко". Близко ми е до работата.
                Така е. И друго. И по-рано да съм се родил, и сухо да е имало, пак не ставаше. Жителство, простотии. Затова казвам. Всяко нещо с времето си.

Коментар

• Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение
                  Намерих си къще. Дано успея да го ковна. Парите не са много. По инфо знам къде е и какво е. Утре ще го видя. Ако ми хареса и няма пречки ще го забия от воле.
                  Хмм, щом не са много парите, трябва да е във Ботунец, Брезник или Своге, ей то бива страх и търсене на безценица и сега ще платиш поне 20% повече от разлъндисване, проглуши ни ушите тука последните две години, а ужким беше убеден във Повишението Завинаги

П.П. Чак през 2016 имотите във София успяха да стигнат набалончените нива от 2007, ама това е за тези дето са на друго ниво, девет години отне това, въпреки че, материалите и петната за строеж постоянно се оскъпяваха, селянчетата и гастарите прииждаха на тълпи във София и БГ, кредита беше мн евтин
                  Не съм против имотите, но покупка е била икономически рационална през 2008 до 2011, и за инвестиция и за живеене и за отдаване под наем, защото цените няма да стоят дълго във този сегашен БАЛОН.
                  Колко ще върнат не се знае, но според мен ще е поне 30-60% до 2025г като включвам бъдещо замразяване на цените.
                  Last edited by hazard; 15.05.2022, 03:00.

Коментар

Намерих си къще. Дано успея да го ковна. Парите не са много. По инфо знам къде е и какво е. Утре ще го видя. Ако ми хареса и няма пречки ще го забия от воле.
                    Успех ти желая! Дано всичко се нареди!
                    Sapienti sat - На разбиращия (и малко) му е достатъчно.

Коментар

Не, Каврък, не съвсем така. Имала е шанса да се роди и да има възможност да реагира в зряла възраст точно когато аз, ти, други не са могли да реагират. Има разум и поглед, знаела е как да купува, кога, какво и в периодите на Бг лева, инфлацията, твърдата валута, информираността, четенето, опита се гради. Много добре е постъпила Дъри. При мен ква спекулация, всичко можех, но нямаше сухо, едва събрах 5500$ да купя първия си имот. Дихател, бичкия на 28-29 години. И казарма 2 години, и 6 години обучение преди това. За да имам минимума. Ка става тая работа, ако нямаш тласък старта не е равен.

Коментар

• Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
                        Цените на имотния пазар в България в момента са в застой, като все още банковото кредитиране подпомага търсенето.
                        „Очакването ни е третото тримесечие и към края на годината най-вероятно трендът да се обърне и потенциалните купувачи, които ще са на пазара, да намалеят. Ако някой мисли да продава, сега не е лош вариант да излезе на пазара, за да вземе добра цена”, посъветва Димитров.

Нека и аз го кажа по друг начин. Предпочитам да купя сега, и да паднат цените в моя случай е важно да положа малко кеш. Инак после ще го изгрижат процесите които ни чакат в следващите няколко години. И да изгубя от спад на цените един ден тази цена ще се възстанови...най-малко. Но стопиш ли кеша, чао бамбино.
                        Last edited by bulgarian lev; 15.05.2022, 02:41.

Коментар

• Цените на имотния пазар в България в момента са в застой, като все още банковото кредитиране подпомага търсенето.
                          „Очакването ни е третото тримесечие и към края на годината най-вероятно трендът да се обърне и потенциалните купувачи, които ще са на пазара, да намалеят. Ако някой мисли да продава, сега не е лош вариант да излезе на пазара, за да вземе добра цена”, посъветва Димитров.

Коментар

• Първоначално изпратено от 13ADROL Разгледай мнение
                            И какво стана сега? Темата се напълни с трима нови гастарбайтери, които слугуват на запад, а нас тука на пишещи в темата от над 10г. и стопанисващи по няколко такива, ни учат кое как е или трябва да бъде около цените на имотите и наемите..... ...класика....
                            И тез ли са опечалени гастари? Пак си ги разбрал, е, още ще напъплят, ти кво очакваш?

Коментар

• Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

Я кажи сега какво предизвиква самата инфлация ,след нея какво се задава,това е интересното ?
                              И после ....какво става с цените ,на всичко не само на имотите ?
                              Не съм финансов експерт да раздавам акъли, но данни колко щеш. Класически пример за инвеститор е Duff McKagan от Guns N Roses. През 1994 вече са спечелили достатчъно кинти и са понакупили имоти, произведения на изкуството, коли и т.н. Duff е басист и не е от на-богатите в групата защото май няма роялтис и права върху марката. Накрая като се разпадна групата се разбра , че Алекс е карал влака там. Duff обаче вкарал $100к, които му паднали допълнително от някакво турне, в акции на Amazon, Microsoft и Starbucks. Той сам е казвал , че е бил голям късметлия зашото не е имал идея какво прави , само е искал да вкара парите в компании от Сиатъл зашото си е оттам. Един вид дошли са му неочаквани кинти и е искал да подпомогне някакви местни компании без кой знае какви очаквания за възвръшаемост. Сега тия 100к са милиарди. Когато е направил инвестицията сигурно е имал вече някоя къша поне за .5-1млн а Аксел е имал 5 или 10 такива къши, но тия къщи не са скочили стотици и хиляди пъти.
                              В лонг търм имотите връщат средно 2-3% годишно, което е близко до средната инфлация или по-скоро е заради инфлацията. Акциите връшат средно към 10% годишно. Ако приемем че имотите и акциите са единствените 2 въможни източника на доход и , че нарстването на единия води до нарастването на другия зашото хората искат да диверсифицират, според теб кой е водещия и кой расте заради диверсификация ?

Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

Оставя я,не се занимавай с нея
                              Тази жена е от спекулантите точно след като падна режима на комунизма,забогатяла е от спекулата тогава и се е изнесла извън България,защото живота навън е много по качествен ,и тя го знае.
                              Другите и глупости са без значение.
                              С генерализацията , че шом има къша до Женева значи е направила нещо нередно влизаш директно в групата на лорда, квалифицирания и оня дето е само със себе си. Първо къщите във Франция близо до Женева, доколкото знам не са невероятни цифри. В Gaillard има къщи за към 1м, което не би трябвало да впечатлява хора с апартаменти за по половин милион в София. Сега ако е 1 милион, през 2000 сигурно е била 200-300к , което за човек с добра работа не би било проблем а жената вероятно идва от добро семейство за да има и другите имоти. Доброто семейство води до добро образование а доброто образование до добро заплащане и кредит рейтинг. Това не го пиша за да я обсъждаме а за да ти покажа ,че има и други възможности. Дори да не е от работа, зашо не си помислите , че е има наследство от дядо си или, че е изкарала примерно патент за пречистване на вода а си мислите, че е направила нешо нередно? Ако пък имате някаква история тук и се знае, че се занимавала със спекула, живота е състезание, има си правила и се гледа кой на кое място е. Ако някой е достатъчно умен да заобиколи или да използва правилата в своя полза не може да бъде укоряван за това. Честно казано предпочитам умни мошеници пред почтени тъпаци.

Сега точно тя сигурно ше ме насере, но това го има само в България. Човек малко да успее, веднага го класифицират или като мошенник или като калитар с невероятен късмет. Как пък един път не си помислихте, че е умен ?
                              Last edited by segato; 15.05.2022, 00:28.

Коментар

• Намерих си къще. Дано успея да го ковна. Парите не са много. По инфо знам къде е и какво е. Утре ще го видя. Ако ми хареса и няма пречки ще го забия от воле.

Коментар

Working...
                                X