Първоначално изпратено от ejonny2376
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от BobyB Разгледай мнениеДойде ли времето да се спука балона? Мисля си за младите семейства, примерно сина ми е под наем сега и мислеше да си купува по някое време апартамент, но вече не. На фона на тази несигурност и риска за България да бъде нападната от "братушките", всеки вече отлага за неопределено бъдеще евентуални планове. Според мен ако някой продава сега, най-добре да побърза.
- 1 like
Коментар
-
Дойде ли времето да се спука балона? Мисля си за младите семейства, примерно сина ми е под наем сега и мислеше да си купува по някое време апартамент, но вече не. На фона на тази несигурност и риска за България да бъде нападната от "братушките", всеки вече отлага за неопределено бъдеще евентуални планове. Според мен ако някой продава сега, най-добре да побърза.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеВече виждам откъде идва сбърканата база на тоя сайт дето го гледаш!
Rent in Stara Zagora is, on average, 52.18% lower than in Sofia.
Те гледат колко вървят наемите (не отварям тема колко са им верни числата и колко - не), но да приемем, че числата им са коректни! Но процентът живеещи под наем в София е един... в Ст. Загора - друг... а в Рим и Лисабон - съвсем, съвсем различни!
Това са моментни сравнения, някакъв скрийншот на някакви разходи с опрелено тегло спрямо неясно коя точно заплата са взели? Ти обаче като се нашиеш на някоя ипотека с тегло 60% от семейния бюджет - сещай се колко ти "скача" покупателната способност. И кажи-речи си замразяваш покупателната си способност за 2 десетилетия напред. Доходите следващите 20 год. няма да вървят с темповете, както досега!
Искаш ли да се обзаложим? (макар, че не съм хазартен тип)
Иначе дали ще е наем или ипотека тя е част от разхода на хората / иначе наемателите и в Рим и Лисабон са повече от София/ .Разхода за жилище е основен и не живеят под мостовете. Този разход влияе на остатъчният доход на разположение и намалява покупателната сила въпреки по-големите заплати номинално/. Всъщност не просто част това е основна част. и не може да се игнорира. С една заплата може да мериш колко олио ще си купиш след като махнеш задължителните и неизбежни разходи от нея започвайки от жилищните.
При всички случаи тези осреднени цифри са по-обективни от ограниченото субективно мнение на наблюдатели като нас. И на мен като отида някъде винаги ми се набиват ПО-ЕВТИНИ неща от у нас. Във всяка страна или град има такива. Обаче общата сметка в сайт като този показва различна картина.
Иначе разбирам трудността да се възприеме, че средният Софиянец има по-добра покупателна сила от някои Европейски градове при това икони като Рим, но това е положението. Дори и да коригираш цифрите и да се окаже че Рим е с 10% по-висока покупателна сила пак ще е шок и неочаквано за теб защото си настроен субективно на база лични туристически наблюдения . Макар сега да се сети колко Италианци и Испанци са отишли на север....
Аз пък съм имал Италианци и Французи наематели - обикновени хора не ходещи по Алпите и знам от първо лице за доходният им ''рай''
А всъщност дискусията започна от безработицата у нас и защо мисля, че сме по-защитени от Европа като част от това са дълговете, а дълговете водят до промени в държавните политики и данъци и икономиката и заетостта и до това София да е над Рим като цифри....:-) И не става въпрос за тротоари и усещания къде е по-хубаво да се живее..... Само цифри и нищо повече особено личен субективизъм....
КрайLast edited by pesimist4o na kvadrat; 20.03.2022, 19:40.
Коментар
-
Вече виждам откъде идва сбърканата база на тоя сайт дето го гледаш!
Rent in Stara Zagora is, on average, 52.18% lower than in Sofia.
Те гледат колко вървят наемите (не отварям тема колко са им верни числата и колко - не), но да приемем, че числата им са коректни! Но процентът живеещи под наем в София е един... в Ст. Загора - друг... а в Рим и Лисабон - съвсем, съвсем различни!
Това са моментни сравнения, някакъв скрийншот на някакви разходи с опрелено тегло спрямо неясно коя точно заплата са взели? Ти обаче като се нашиеш на някоя ипотека с тегло 60% от семейния бюджет - сещай се колко ти "скача" покупателната способност. И кажи-речи си замразяваш покупателната си способност за 2 десетилетия напред. Доходите следващите 20 год. няма да вървят с темповете, както досега!
Искаш ли да се обзаложим? (макар, че не съм хазартен тип)
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеЯ скивай к'во става според тоя сайт!
От утре всички на работа в ТЕЦ-овете!
Local Purchasing Power in Stara Zagora is 0.80% higher than in Sofia
==================================================
Local Purchasing Power in Stara Zagora is 8.09% higher than in Rome
Local Purchasing Power in Stara Zagora is 13.88% higher than in Lisbon
Заралии се чудят къде да си харчат парите... то не бяха Алпи, то не бяха екскурзии...
Колкото 1 Старозагорец ще отиде в Алпите толкова и един Римлянин с под медианна заплата.....
Разбира се като се търси под вола теле ще се намери като човек е предубеден:ПП Спирам темата защото почнаха да ме цензурират, а оставят другите мнения. Успех и всеки може да си решава за себе си от собствени ''наблюдения''Contributors in the past 12 months: 11 447
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеЯ скивай к'во става според тоя сайт!
Заралии се чудят къде да си харчат парите... то не бяха Алпи, то не бяха екскурзии...
Ако мерим в наливни бири и кафета май София изостана от Лисабон с 50%. В шам фъстък и олио да не говорим.Last edited by ejonny2376; 20.03.2022, 19:04.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от diskmanv Разгледай мнениеПеси, всеки си има мнение. И аз като човек обиколил и живял ми е трудно да се съглася с твоето. Не твърдя обаче, че съм прав, сигурно пропускам нищо и сигурно, нещо важно за теб е маловажно за мен и обратното и за това идват такива различия във вижданията ни за живот в Бг и живот на запад. И в момента пиша от страна на запад в която олиото стартира от 2.40лв. като минава през 2.80 3.40 и 4лв с таван на 6лв. И това е така от началото на "кризата с олиото в БГ".
Въпросът е, след като постояно скасяваме разликата, защо сме останали 6.5млн в България? Така де, статистиката, която споделяш е впечатляваща в полза на София...но на "живо" някак ми е странно... Та защо намаляваме така стремглаво?
И за тези 4 града са ясни какво показват. Цифрите не лъжат, а виж субективното мнение и недопускането , че някой в Европа може да е по-зле от София подвежда.
Разбира се и твоите контакти са едва ли с хора , които получават 1000 евро в Лисабон или Рим , за да ги питаш как живеят с тях. А такива са по-голямата част от живеещите на тези места.
ПП Не знам къде си и колко точно струва олиото в момента, но бъди сигурен че ако не е страна производител / например Унгария/ след 3-6 месеца ще е по-скъпо от тук . В момента вероятно имат складови наличности купени на старите цени и действат плавно....Може и да има закони против спекула или по-ниско ДДС например Гърция т.н....
И пак това е частен случай , за да се избегнат такива се гледат възможно най-много цифри тип Нумбео или имаше дори индекси на храни в ЕС. Там по спомен само Полша беше под нас ., но не са само храните.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнениеLocal Purchasing Power in Sofia is 12.98% higher than in Lisbon
Local Purchasing Power in Sofia is 7.23% higher than in Rome
Заралии се чудят къде да си харчат парите... то не бяха Алпи, то не бяха екскурзии...Last edited by Julius_BG; 20.03.2022, 18:38.
- 1 like
Коментар
-
Песи, всеки си има мнение. И аз като човек обиколил и живял ми е трудно да се съглася с твоето. Не твърдя обаче, че съм прав, сигурно пропускам нищо и сигурно, нещо важно за теб е маловажно за мен и обратното и за това идват такива различия във вижданията ни за живот в Бг и живот на запад. И в момента пиша от страна на запад в която олиото стартира от 2.40лв. като минава през 2.80 3.40 и 4лв с таван на 6лв. И това е така от началото на "кризата с олиото в БГ".
Въпросът е, след като постояно скасяваме разликата, защо сме останали 6.5млн в България? Така де, статистиката, която споделяш е впечатляваща в полза на София...но на "живо" някак ми е странно... Та защо намаляваме така стремглаво?
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнениеТака си е всичкото брокер конспиратор е в сайта и прави София номер 1 в света.
Както написах по-рано. Покупателната сила в София е МНОГО НАД посочената в този сайт защото в него не са включени много други разходи където разликите се мерят не в проценти а в пъти.... А ти си приемай каквото искаш / контрабаси/ , но фактите са си факти....
Имам и чудесна представа за нещата от първо лице. например 1 бивш колега от Барселона ми звъня преди месец да му търся работа тук или в Източна Европа, че там не може да си намери нова и седи от 2 години без работа....браво на социалните, ама се е върнал при мама в собствената и къща и е освободил апарта под наем .... човек на над 50 години....
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеAbe човек... ти да не помисли че го взимам насериозно тоя сайт ?!
"Разликата между София и Европа намалява" - намалява само в номинално изражение, но не и в реално!
Както написах по-рано. Покупателната сила в София е МНОГО НАД посочената в този сайт защото в него не са включени много други разходи където разликите се мерят не в проценти а в пъти....
А ти си приемай каквото искаш / контрабаси/ , но фактите са си факти....
Имам и чудесна представа за нещата от първо лице. например 1 бивш колега от Барселона ми звъня преди месец да му търся работа тук или в Източна Европа, че там не може да си намери нова и седи от 2 години без работа....браво на социалните, ама се е върнал при мама в собствената и къща и е освободил апарта под наем .... човек на над 50 години.....
Жалко че Бай Пешето беше баннат несправедливо иначе щеше да ти обясни нещата за прогнилият дългово Запад :-)
ПП Отричането на фактите на цифрите не променя реалността :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение:-) Видя ли ? Освен като пиша за конспирации винаги се осланям на цифри и факти :-))))
Разбира се все още 80%+ от Европа е с по-добра покупателна способност от София и по-добре поддържано място като градска среда на повечето места. Така и ще бъде. Това което твърдя е че разликата между София и Европа намалява....и не няма да станем центъра на Европа :–)
"Разликата между София и Европа намалява" - намалява само в номинално изражение, но не и в реално!
Коментар
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
По-добре да оцеляваш в град като картинка, отколкото в мизерен град. А там хората оцеляват много по-лесно, защото срещу една минимална заплата може да се купи повече, отколкото тук, а и социалните им системи са добре развити. Ако България беше такъв рай, за какъвто го описваш, нямаше цели села да се изнасят да берат ягоди в Англия, а щеше да става обратното. Просто в тази държава нищо не е читаво. Тук става за живеене само ако се занимаваш с кражби, трупайки пари по офшорки и в харчейки ги навън - просто защото ни управляват идиоти, цари пълно безвластие и беззаконие. Раят за крадците и измамниците, ад за нормалните, трудолюбиви хора. Това е България.
Тези гадни неща ги имаше и преди при това в по-голяма степен. Т.е. София е станала по-поносимо място за живеене.
Нататък всеки сам решава за себе си кой недостатък за дадено място може да преглътне и да направи компромис....
Личното ми мнение и решение като Българин е че докато мога да си покривам разходите за живот моето място е тук. Но разбирам и тези, които имат други разбирания. Техен избор.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
Задминали сме Рим и Лисабон - ехааааа!
В София цената на всичко трябва да се умножи по 3, за да компенсира разликата в качеството и да може да се сравнява с там.
Коментар
Коментар