Първоначално изпратено от 20000леваЗАПЛАТА
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Официално и едностранно ECB напълно се отказа от мандата си да пази ценова стабилност.
https://www.ecb.europa.eu/press/key/...582f0a.en.html
Практически не смятат да направят нищо за инфлацията. Разглеждат две решения - вдигне на целевата инфлация или изключването на всички "зелени" категории от мярката за инфлация.
За бонус има такива пожелателни глупости в тая реч че да се чудиш това централна банка ли е или министерство на околната среда.
Тия дето чакат ЕЦБ да набие спирачки трябва да знаят че закони за ЕЦБ няма. Правят си какво си искат и никой не им държи сметка. Тука се говори и как банките в Европа трябвало да си сменят бизнес модела ако искат да оцелят. Една не много добре завоалирана заплаха на фона на това как фалираха най-печелившата банка в света заради замразени активи които но могат да ликвидират.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнение
Войната около нас е извънреден фактор и превръща цените от пазарни в спекулативни. Те няма да падат в никакъв случай, по-скоро пазарът ще се запуши, докато не отшуми всичко. Ако не бяха тези външни обстоятелства, повишаването щеше да си върви, може би с по-колебливи темпове. Цените никога не са падали от времето на Освобождението. Може да са се задържали както през 2008 г., но не са падали. Цени няма как да падат за каквото и да било, това не засяга само НИ. Виж, стойността може би си остава същата, но и тя си има лек възход предвид растежа на икономиката като цяло.
Как така може за няколко месеца само, ей-така от нищото цените да скочат с 20%-30% (визирам от началото на 2021 досега), докато спад не е възможен в никакъв случай според теб?
Цените 2008 паднаха с 50% за нула време. Сега предстои абсолютно същият сценарии, защото балонът е по-сериозен оттогава. Точно защото стойността си е останала същата (ти го каза), докато ръстът в цените изпревари многократно инфлацията.
От Януари 2016 (когато почна ръстът) досега Инфлацията е 22% според НСИ (от които 10% последната година).
Няма никаква причина цените на имотите днес да са повече от 22% по-високи, отколкото Януари 2016. Ръстът оттогава обаче е около 60%.Last edited by ejonny2376; 21.03.2022, 15:22.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Dury Разгледай мнение
При тази инфлация си мисля, че е крайно пожелателно. При това не забравяй ,че по време на застой с висока инфлация или поевтиняване всичко читаво изчезва от пазара / това ти го пиша приятелски / това вече съм го преживяла няколко пъти. Наистина и тогава се появяват интересни имоти ,но много често не стигат изобщо до обяви и затова ще ти трябва добър брокер / а
И сега има евтини апарти за ремонт в някой квартали.
Аз вярвам в НИ, но не съм толкова краен, това е една инвестиция и запазване на стойност, но иначе не ти гарантира нищо.
Помня времената 1996-1997, тогава бях ученик и студент. Аз и моите колеги бяхме много ученолюбиви, но изобщо не разполагахме в сравнение с днешните студенти. Един приятел казва:
"Аз съм расал в 90-тарската бедност и не обичам да харча пари по заведенията, дори когато ги имам. Понякога имахме за вечеря само картофена супа."
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
След застоя ако се получи ситуация в която цените започнат да падат ?
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнениеhttps://www.bloombergtv.bg/a/8-novin...iliarda-dolara
Войната спря сделки за 25 милиарда долара
Фирмите по целия свят се отказват от сделки за набиране на средства с нарастващи темпове, тъй като нестабилността дестабилизира кредитните пазари след инвазията на Русия в Украйна.
- 1 like
Коментар
-
https://www.bloombergtv.bg/a/8-novin...iliarda-dolara
Войната спря сделки за 25 милиарда долара
Фирмите по целия свят се отказват от сделки за набиране на средства с нарастващи темпове, тъй като нестабилността дестабилизира кредитните пазари след инвазията на Русия в Украйна.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнениеНека обобщим : От групата на хората които бяха повишители един по един всички започват да очакват понижение на цените и стагнация на жилищния пазар :
И това са Дъри,Пасъмчо,Пинокио ,Tepxi, Boby B..дотук 5 повишителя за които знаем официално -Левчо също се оттегли от софийския пазар ,а Песимиста няма финансови възможности да го направи ...изводите за всеки купувач нека са ясни
Коментар
-
https://www.dnevnik.bg/photos/2022/0...bstrela/?pic=1
Ето снимки от киевския Гоце Делчев ,на заден план се вижда строежите на зелено ,където киевски приятели на Песимиста са инвестирали в имоти за инвестиция ....картинките са на 400 километра от България .
Това е послание за всички инвестиращи в имоти в България
Коментар
-
Първоначално изпратено от Dury Разгледай мнение
Я, кажи ти искаш ли да купиш апартамент ? Защото, аз сега няма да купувам понеже имам много имоти в София, но няма да се откажа от хубав магазин Предполагам, че и на морето отново ще се отворят добри възможности. Видя ли нещо много хубаво което АЗ ще преценя дали ми е нужно няма да спра. Не си ме разбрал изобщо.
Мнението ми е ,че много трудно ще има намаление на цените, само застой за апартаменти които не са ми интересни и застой в поскъпването за известно време.
При положение ,че апартамента е за лично ползване днес е по-добре да купуваш отколкото утре
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнениеНека обобщим : От групата на хората които бяха повишители един по един всички започват да очакват понижение на цените и стагнация на жилищния пазар :
И това са Дъри,Пасъмчо,Пинокио ,Tepxi, Boby B..дотук 5 повишителя за които знаем официално -Левчо също се оттегли от софийския пазар ,а Песимиста няма финансови възможности да го направи ...изводите за всеки купувач нека са ясни
Мнението ми е ,че много трудно ще има намаление на цените, само застой за апартаменти които не са ми интересни и застой в поскъпването за известно време.
При положение ,че апартамента е за лично ползване днес е по-добре да купуваш отколкото утре
Коментар
-
Нека обобщим : От групата на хората които бяха повишители един по един всички започват да очакват понижение на цените и стагнация на жилищния пазар :
- 1 like
Коментар
-
https://www.investor.bg/po-sveta/453...2019-g-348315/
ГОРЕЩА НОВИНА ОТ РУБИКАТА ДНЕС ТАМ ,А СКОРО ,МНОГО СКОРО И В БЪЛГАРИЯ !!!
Лихвите по ипотечните кредити в САЩ надхвърлиха 4% за първи път от 2019 г.
Ерата на ултраниските лихви по ипотечните кредити в САЩ приключи, пише Wall Street Journal.
Рязък спад на рефинансиранията се очаква да забави тегленето на ипотечни кредити за еднофамилни жилища с почти 38% през първото тримесечие спрямо същия период на миналата година, съобщава Fannie Mae.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Tepxi Разгледай мнениеТочно това обсъждахме с жената тоя уикенд.
Тя иска да продължим да търсим, аз й казах, че точно в момента с тия цени сме вече извън пазара. Над 170к не съм навит да дам, а тая цена я подминахме още преди няколко месеца.
Викам й "Като излезем от ЕС и НАТО и останем и двамата без работа (и двамата работим в западни фирми), какво ще я правим тая ипотека?"
- можете да го продадете барабар с ипотеката на купувач, който може да докаже реалните си доходи пред банката (дори официално да се осигурява на минимална);
- рентвате го на некадърните русофили, останали тук поради неспособност да се реализират навън;
- може да пробвате опит за замяна на сходен имот навън с доплащане (по-труден сценарий).....
p.s. Ако нещата поемат посока напускане на ЕС - и ние тука се изнасяме!
Въпросът е с каква цел го купувате - жилищни нужди или свободни пари?
В турбулентни времена ликвидността е по-важна от доходността.
(споделям виждането на Пинокио)
Ситуацията с петрола е по-непосредствена.
Ако няма напредък в преговорите - ще скача /тая сутрин пак/, и е по-вероятно да се намерим в рецесия.
Нашата икономика е високо енергоемка, но зависи все пак и ценовия шок колко продължи.
А влезем ли в рецесия - спада в потреблението и натиска в/у цените е открит.
Но пък тогава по-трудно ще се класираш за ипотека си мисля /отделно предстоят две увеличения на капит. буфер, които също ще затегнат условията/. Освен да пробваш да си договориш кредитна линия за някакъв времеви период и докато трае периода да изчакаш с покупката и да видиш накъде поемат нещата?Last edited by Julius_BG; 21.03.2022, 12:12.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Tepxi Разгледай мнение
Точно това обсъждахме с жената тоя уикенд.
Тя иска да продължим да търсим, аз й казах, че точно в момента с тия цени сме вече извън пазара.
Над 170к не съм навит да дам, а тая цена я подминахме още преди няколко месеца.
Викам й "Като излезем от ЕС и НАТО и останем и двамата без работа (и двамата работим в западни фирми), какво ще я правим тая ипотека?".
Засега нямаме споразумение.
И какви са тези 170 000 -според мен това е огромна сума ,която си склонен да дадеш,намали я
Коментар
Коментар