If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Пак трябва да се гледа договор по договор, а не така на ангро, на едро, но обикновено клаузата за вдигане е "ако бенчмаркът скочи с ХХХ % - тогава следва вдигане лихвата"! Като обикновено това ХХХ е да кажем едни 2%... т.е. докато 6-месечния юрибор не скочи с 1.5% - 2% -> няма да има повишение за кредитополучателя! Затова е важно да си четете договорите, защото се е случвало самите банки къде от недоглеждане, къде се правят на ударени да вдигат лихвите ПРЕДИ бенчмаркът да се е вдигнал със заложеното в договора! Пращал съм хора да си оспорват /успешно/ неправомерното увеличение по кредитите!
За момента на банките почват да им се свиват на печалбите... и в даден момент ще го прехвърлят на кредитополучателите. Но още е рано. Ще мине известно време.
п.п.
Обикновено това става в най-неподходящия момент за коредиполучателя - примерно есента като дойде и първата актуализирана сметка за парно! ... И се почва... : ((
Ти кога за последно беше свидетел на вдигане на бенчмарк на ЕЦБ, та така смело го твърдиш това? Щото последното беше преди 11 години!
Аз ще ти кажа личен опит. Последният път когато ЕЦБ вдигна лихвите беше с 0.25% през 2011 година. Много добре си го спомням, защото имах потребителски кредит за 3000 лева. Една седмица след като ЕЦБ вдигна лихвите, една миризлива бг банка, не КТБ, ми прати писмо, с дата един ден след като ЕЦБ вдигна лихвите, че ми вдигат лихвата по кредита поради независими от тях обстоятелства. Бяха си го подготвили и чакаха само да я вдигне. Отидох в офиса и казах - добре, имате право! След един месец обаче, след като ЕЦБ намали лихвите си по бенчмарка вие ще ми намалите ли лихвата по кредита ? Познай какъв беше отговора! След един месец ЕЦБ свали лихвата с 0.50% - познай дали ми намалиха лихвата по моя кредит! Погасих го веднага и повече от тогава до сега не съм изтеглил и една стотинка от банка! ПС. В договора на всеки кредит го пише - вдигне ли ЕЦБ лихвата, те вдигат веднага "поради независещи от тях обстоятелства"! ОЩЕ УТРЕ ЩЕ ИМА ВДИГНАТИ ЛИХВИ ПО КРЕДИТИ!
The best things in life are free. The second best things are very expensive!
не е препоръка
За сега не се очертава да сбъркам Убедена съм ,че поне една година няма да има срив на цените на имотите, а след това ще пиша пак.
Няма да е лошо да дадеш твоята дефиниция за "срив".
Ако за срив броиш спад с 90% - да, 'срив' няма да има!
п.п.
Човек не може да ви насмогне на бисерите.
Първоначално мислех да ги събера в книжле с меки корици, ама явно ще е с твърда подвързия.
Сложи по една 10%-15% инфлация на година и сметката излиза само след 4 години ако си без кредити. Ако имаш фиксирана лихва пък даже си на печалба.
Инфлацията е абсолютно безспирна в момента. Касиерки от лидл, чистачки, барманки всичко харчи като лудо.Не мога да разбера слепи ли сте че не виждате какво става с цените. Много пазаруване е онлайн и не виждате опашките но търсенето на всико е огромно.
Виж това - не можеш даже автобус да хванеш ако искаш да идеш на море до 25-ти!!! Чак на 26-ти има някакви свободни места. Не знам в някакви различни държави ли живеем, никога не е имало такава лудост.
Защо пък реши, че крепя пазара ? Винаги пиша това което мисля и в интерес наа истината предпочитам цените на имотите да паднат особено след промяната на размера на влизане по ДДС. Имам свободни средства, получавам високи наеми и висока заплата ,а имам и достъп до банкови кредити извън БГ, та много повече ми харесва цените да падат за да мога да купя още имоти и да ги отдавам. Отделно на желанията ми досега винаги съм писала какво смятам ,че се случва на имотния пазар и досега не съм бъркала
Нали знаеш, човек рано или късно си губи девствеността. За всяко нещо си има първи път. Този път ще сбъркаш.
The best things in life are free. The second best things are very expensive!
не е препоръка
Черен ден за БГ кочините (имотите) .Черен ден и за брокерасти и всякаква паплач която се занимава с имоти.И парадоксалното е ,че те все още не го разбират
ЕЦБ увеличи лихвитеза първи път от 11 години- с 50 пункта
Кой заможен човек ходи на море ( че и на българското "море") с автобус?
Тва не са заможни хора, просто ти показвам че заможни или не харчат като луди. Много над очакванията на превозвачите, дори и тези които могат за един ден буквално да разервираз шофьори и стари автобуси. Даже от чужбина могат да си внесат само за седмица, но ето че няма капацитет. Търсенето е гигантско по морето и цените са астрономически. Пари има колкото искаш и така ще е дълго време. Ти някога чувал ли си такова блокиране на обществения транспорт да не можеш да пътуваш между двата най-важни града през лятото? Има обширна статия по въпроса в една конкурентна медия и не мога да ти дам линка ама виж тая дето почва с б.
Лека полека идва отрезвяване май. Изглежда само дъри ще остане да крепи пазара.
Защо пък реши, че крепя пазара ? Винаги пиша това което мисля и в интерес наа истината предпочитам цените на имотите да паднат особено след промяната на размера на влизане по ДДС. Имам свободни средства, получавам високи наеми и висока заплата ,а имам и достъп до банкови кредити извън БГ, та много повече ми харесва цените да падат за да мога да купя още имоти и да ги отдавам. Отделно на желанията ми досега винаги съм писала какво смятам ,че се случва на имотния пазар и досега не съм бъркала
Още утре кредитите на всички нефиксирани лихви (които са голям % от пазара) ще бъдат вдигнати с минимум 0.75%. Смятахме това колко е в пари. ОЩЕ УТРЕ!
Не, няма! (най-вероятно)
Пак трябва да се гледа договор по договор, а не така на ангро, на едро, но обикновено клаузата за вдигане е "ако бенчмаркът скочи с ХХХ % - тогава следва вдигане лихвата"! Като обикновено това ХХХ е да кажем едни 2%... т.е. докато 6-месечния юрибор не скочи с 1.5% - 2% -> няма да има повишение за кредитополучателя! Затова е важно да си четете договорите, защото се е случвало самите банки къде от недоглеждане, къде се правят на ударени да вдигат лихвите ПРЕДИ бенчмаркът да се е вдигнал със заложеното в договора! Пращал съм хора да си оспорват /успешно/ неправомерното увеличение по кредитите!
За момента на банките почват да им се свиват на печалбите... и в даден момент ще го прехвърлят на кредитополучателите. Но още е рано. Ще мине известно време.
п.п.
Обикновено това става в най-неподходящия момент за коредиполучателя - примерно есента като дойде и първата актуализирана сметка за парно! ... И се почва... : ((
Сложи по една 10%-15% инфлация на година и сметката излиза само след 4 години ако си без кредити. Ако имаш фиксирана лихва пък даже си на печалба.
Инфлацията е абсолютно безспирна в момента. Касиерки от лидл, чистачки, барманки всичко харчи като лудо.Не мога да разбера слепи ли сте че не виждате какво става с цените. Много пазаруване е онлайн и не виждате опашките но търсенето на всико е огромно.
Виж това - не можеш даже автобус да хванеш ако искаш да идеш на море до 25-ти!!! Чак на 26-ти има някакви свободни места. Не знам в някакви различни държави ли живеем, никога не е имало такава лудост.
Кой заможен човек ходи на море ( че и на българското "море") с автобус?
Кавръков, признавам си, ти позна, а аз сгреших като предположих, че ЕЦБ няма да посмее да вдига лихвите. И сега след увеличенито какво следва, тея с ипотеките ще плащат повече ли?
Напротив, аз пращя от познания по икономика. А вие не ги разбирате нещата. Банките в България няма да вдигат лихвите.
Или ако го направят, увеличението ще е само козметично - някакви си 0,0... процента.
Специално за теб пак обобщавам нещата?
- - - - - - - - - - - - Заблуда Но. 1 - Лихвите в България няма да се вдигнат! Заблуда Но. 2 - Дори и да се вдигнат няма да надхвърлят 4%-5%! Заблуда Но. 3 - За да променят нещо трябва да са поне 10% (цяло се придържаме към Заблуди 1 & 2)! Заблуда Но. 4 - Покупките с ипотеки са не повече от 25%...хората имат мн. своб. пари и пазаруват кеш!
Аз не съм те обиждал. Обръщам се вигаги към маса от хора без да споменавам имена или никове. Това, че ти се припознаваш си е твой психичен проблем. Ходи на доктор.
Е, тя и Амбър така не споменаваше имена, ама Джони я осъди и стана за резил.
Заплатка ,
Страхувам се че връзката с кораба майка е загубена.
Не разбирам какво казваш. Ето ти от устата на бабаката директно - инфлацията е остане висока вече и на нея и е ясно. Много ясно че с висока инфлация излизат сметките на всички хазяи. https://www.youtube.com/watch?v=q6Vx...ketsandFinance
Коментар