IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение

Нещо ме бъркаш .Не съм повишител.Само казвам,че има много повече депозити от кредити и разликата постоянно расте, така че утопия е да се очаква някакво драстично увеличение на лихвите.
    А и не смятам, че лихвите по кредитите оказват значително влияние на цените. При положение, че само 22 процента от жилищата се купуват с ипотека.
    Основната причина за тия цени е,че масово се набиват пари в жилища.
    съотношението депозит : кредит е важно, но е изключително важно какъв е кредитът.
    Когато кредитът е 'добър' - разбирай кредитополучателят няма проблем с обслужването му/или рефинансирането му - тогава всички щракат пръсти и се харчи и отвсякъде се чува музика.. когато обаче по една или друга причина икономиката забуксува и значителен брой бизнеси и хора се затрудняват да обслужват кредитите си, а рефинансирането е трудно... тогава 10% лоши кредити могат така да унищожат капитала на банката, че да трябва или да увеличава капитал или да пуска кепенци... та не е само съотнощението депозит - кредит важно. Загубата на банката и яде собствения капитал, а не депозита на вложителите. Ако регулаторът спи то в един момент цената я плащат веднъж хората с големи депозити (над 100К) , а после и всички ние чрез държавния фонд за гарантиране на депозитите (до 100К)

та тази мантра депозити-кредити я забрави. гледай икономическата активност и безработициата оттам се формира и качеството на кредита.
    в последните години беще добре (с едно залитане 2020, но там мораториума 'оправи' нещата) - друг въпрос е как ще бъде ако външнотърговската среда се промени. Ние може да сме си топ, но сума хубави предприятия работят главно като подизпълнителни на големи концерни и там ако забуксуват тук също ще се усети.
    това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

Срещу всеки актив насреща има пасив (който не е задължително кредит). Депозитите изобщо не са критерии за каквото и да било.
      Не схващам защо някои хора мислят, че сумата X в депозити е налична за купуване на апартаменти.
      Нещо ме бъркаш .Не съм повишител.Само казвам,че има много повече депозити от кредити и разликата постоянно расте, така че утопия е да се очаква някакво драстично увеличение на лихвите.
      А и не смятам, че лихвите по кредитите оказват значително влияние на цените. При положение, че само 22 процента от жилищата се купуват с ипотека.
      Основната причина за тия цени е,че масово се набиват пари в жилища.
      Last edited by mirodes; 13.06.2023, 11:34.

Коментар

Последната актуална информация е от БНБ от края на март 2023г. Депозитите вече са 119 милиарда лева, а кредитите 82.5 милиарда. Т.е депозитите са нараснали с 3 милиарда за 3 месеца, а кредитите с 1.5 милиарда.
        Така че разликата депозити кредити вече е 36.5 милиарда лева.Не само не намалява, но се и увеличава.
        До края на годината след интервенциите на БНБ още едни 10 милиарда ще изчезнат само от това

Коментар

• Последната актуална информация е от БНБ от края на март 2023г. Депозитите вече са 119 милиарда лева, а кредитите 82.5 милиарда. Т.е депозитите са нараснали с 3 милиарда за 3 месеца, а кредитите с 1.5 милиарда.
          Така че разликата депозити кредити вече е 36.5 милиарда лева.Не само не намалява, но се и увеличава.

Коментар

• Първоначално изпратено от Traicho_80 Разгледай мнение

Статията, която си посочил е от преди 4 месеца. Да не очакваш ситуацията с нулевите лихви да се запази още дълго?
            Срещу всеки актив насреща има пасив (който не е задължително кредит). Депозитите изобщо не са критерии за каквото и да било.
            Не схващам защо някои хора мислят, че сумата X в депозити е налична за купуване на апартаменти.

Коментар

Ами дай по-актуална информация.
              https://www.bacb.bg/bg/individualni-...ichko-e-tochno

https://www.bacb.bg/bg/individualni-...onlajn-depozit

https://tbibank.bg/wp-content/upload...05-2023_v2.pdf

https://www.procreditbank.bg/za-chas...spestjavanija/

Коментар

• Първоначално изпратено от Traicho_80 Разгледай мнение

Статията, която си посочил е от преди 4 месеца. Да не очакваш ситуацията с нулевите лихви да се запази още дълго?
                Ами дай по-актуална информация.

Коментар

https://www.24chasa.bg/mneniya/article/13866632
                  116 милиарда лева депозити при 81 милиарда кредити. 35 милиарда разлика.

Коментар

• Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

В момента вече има лихви на 1.75 % за 12 месеца.Парите вече намаляват откъм депозита маса.
                    https://www.24chasa.bg/mneniya/article/13866632
                    116 милиарда лева депозити при 81 милиарда кредити. 35 милиарда разлика.

Коментар

• Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение

Не,отново грешиш.
                      До 6 месеца ще се увеличат поне 500% защото БГ е световен икономически колос и втората причина, защото БГ е точно,ама баш в центъра на Вселената !
                      Ванга предрекла: България ще се оправи, чакат я добри дни

"Ще дойдат добри дни за България, за народите, които помагат на нашата държава. Защото тя ще бъде уважавана и тачена от велики държави. Ще мине време, България ще изправи снага, самочувствието на хората ще порасне..."

"Българите са силни – вижте за какво се пее в песните ни и ще разберете как предците ни са живели. Тачете празниците – те са средство за оцеляване."

Коментар

• Първоначално изпратено от Tepix Разгледай мнение

Съмнявам се. Банките са наводнени с кеш, свиването на кредитирането ще доведе до свиване на нуждата от повече кеш за него, а самото вдигане на лихвите по кредитите ще вкара паричките, ако са необходими. Отделно отиваме към ситуация, в която на пазара на имоти остават само тия, които нужда от кредит нямат.
                        Според мен ще се окажем в ситуацията с 0.5% по депозитите и 5% по кредитите.
                        В момента вече има лихви на 1.75 % за 12 месеца.Парите вече намаляват откъм депозита маса.

Коментар

.До 6 месеца ще има депозити лихви над 3% за 12 месеца .
                          Съмнявам се. Банките са наводнени с кеш, свиването на кредитирането ще доведе до свиване на нуждата от повече кеш за него, а самото вдигане на лихвите по кредитите ще вкара паричките, ако са необходими. Отделно отиваме към ситуация, в която на пазара на имоти остават само тия, които нужда от кредит нямат.
                          Според мен ще се окажем в ситуацията с 0.5% по депозитите и 5% по кредитите.

Коментар

• Първоначално изпратено от Kris_ Разгледай мнение
                            До 6 месеца ги зануляват имотито и няма да има кой да ги купи, защото няма да има за купуване.
                            Не,отново грешиш.
                            До 6 месеца ще се увеличат поне 500% защото БГ е световен икономически колос и втората причина, защото БГ е точно,ама баш в центъра на Вселената !

Коментар

• Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

ТБИ са доста агресивни, оказва се че съм имал някаква незакрита депозитна сметка при тях със стотина лева вътре (аз изобщо не си спомнях за нея), звъняха ми няколко пъти да ми предлагат някакво глупаво приложение да съм теглел и да съм откривал депозити през него. Май и са орязали таксите сериозно, нямало поддръжка, нямало за теглене от банкомат и подобни. Аз им казвам, че не съм в БГ и не ми трябва, след половин час друг служител звъни.

Явно са дали целия списък с ЕГН-та на разни студентчета, които да ги прозвъняват и да пробутват това приложение. Много ми мирише на пирамида.
                              Ти Би Ай е една от най печелившите и стабилни банки в България.

Коментар

Спада тепърва започва. Мъртвилото в интереса за покупка се засилва с всеки изминал ден.Отделно една след друга банките почнаха да влизат в кампании за депозити .До 6 месеца ще има депозити лихви над 3% за 12 месеца .
                                Ще те почерпя една бира, ако приказките ти излезнат верни за лихвата по депозитите след 6 месеца.

Коментар

Working...
                                X