IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение

Да, средната класа намалява и изчезва. Извън пазара на имоти. Ще ти призная нещо. Тук ако бях стоял през изминалите 15 години с доход от около 2 до 5 хил лева през периода, та даже и до 6 хил да беше щях да съм извън пазара на имоти. Или айде щях да захлупя един с кредит и дотам. А аз купих 8. Защо? Сега и с доход 10 хилки пак нищо няма да купя. Или не нещо значимо. Разбираш нали. Едно е да заковеш апарт за около 60-90К, някой гараж, друго е къща в Сф за 600К. Имам други сериозни разходи, грижа за родител, помощ на деца и пр. Застраховки, коли, някоя глезотия. Постепенно съм извън пазара. Разбираш тези неща. Други слоеве ще купуват и строят имоти. И отдават. Разбери го най-после. Ти глей да докачиш някоя двустайка в границите на 100К. Толкоз.
    Привет,

тази седмица бях в клиниката на съдов хирург. Клиниката е негова и много прилича на теб - на същите години, с голям опит, интересува се от глобалните финансови пазари и разбира от НИ.

С тази разлика, че не е работил в чужбина, но е възможно на месец да изкарва по 30- 50 000 лв, ако има пациенти.

Преди години с държавните болници не беше възможно лекар да има хубава кариера, сега може,

И човекът е улегнал и спокоен, не като "новите бизнесмени",

Коментар

• Първоначално изпратено от Laconic Разгледай мнение

Не очаквай някой да признае публично, че иска дефлация, а наблюдавай кой има интерес от това! Аз мисля, че ще се опитат да го реализират!
      За какво им е дефлация?

Коментар

• Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение

Никой не иска да стига до дефлация. Това ще означава сериозна рецесия.
        Не очаквай някой да признае публично, че иска дефлация, а наблюдавай кой има интерес от това! Аз мисля, че ще се опитат да го реализират!

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
          При това кризата трябва да бъде такава, че да разкаже играта и на БРИКС... иначе няма смисъл и пак ще ни завладеят.
          Китайците не вярвам да паднат някога.Голяма сила са .
          Отделно там контрола е на уникално ниво.В такси не можеш да влезеш, ако на телефона ти не светне зелено,че си ОК с Ковид,финанси,закона и т.н. Най-много камери и лицево разпознаване в света.Дронове летят отвсякъде за какво ли не.И кой знае какви още дивотии
          В русия режима може и да падне и да се демократизират,но китай трудно ще изтърват контрола.Пък и са умни,не са като оня алкохолици.
          А може и Китайския строй да е най-добрият и ефективен и закона за еволюцията да си каже тежката дума,кой знае
          За БГ демокрацията определено не е най-ефективния ! Тук трябва силна ръка.
          Last edited by petrg5s; 28.04.2023, 10:57.

Коментар

• Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение

Сериозна ще е ,спор няма.
            Кавръка го каза.Иначе хиперинфлация и вероятно падане на долара.А китайците това и чакат,но голямото задкулисие определено НЕ
            Това е косвено към темата за имотите.

Въпросът в момента е - падане на долар, евро, лира и франк или сериозна ликвидна криза с присъщите и фалити (възможно е и на цели държави).
            Войната в Украйна не е случайна и това е едно от проявленията на огромното напрежение в системата.
            БРИКС държат човешкия ресурс и занчителна част от суровините и 'мръсните производства', които обаче са от жизнено значение за световната икономика. Запада държи финансите и науката(засега) + технологично превъзходство (все още) във високите технологии и най-важното във военната индустрия. Това засега спасява работата, но без криза няма да се размине. При това кризата трябва да бъде такава, че да разкаже играта и на БРИКС... иначе няма смисъл и пак ще ни завладеят.

ПП колкото и да ни е неприятно, но еврото е последния бушон преди да 'изгори' долара...та в този ред на мисли един срив на еврозоната ще е ясна индикация накъде е тръгнал светът.
            това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

Тук инфлацията е 5% или нещо такова. Цените, поне тия, които се виждат в магазините са стабилни. Не знам дали ше вдигат още лихвите, може би още едно 0.25 и вероятно ше спрат. Не вярвам някой да иска да се вкарва умишлено в рецесия. В България сте като на друга планетакачват заплати , пенсии, ниски лихви по кредити ... сигурен съм , че цял свят е затаил дъх и чака да види как ше свърши българското "чудо"

От графиката най-интересно е правата линия

Малко е като при филмите тип Спешно отделение ,извведнъж апарата почва да писка и показва права линия.................

Коментар

• Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

Ти имаш ли друг вариант за ценова стабилност без рецесия в най-кратки срокове ?
                Тук инфлацията е 5% или нещо такова. Цените, поне тия, които се виждат в магазините са стабилни. Не знам дали ше вдигат още лихвите, може би още едно 0.25 и вероятно ше спрат. Не вярвам някой да иска да се вкарва умишлено в рецесия. В България сте като на друга планетакачват заплати , пенсии, ниски лихви по кредити ... сигурен съм , че цял свят е затаил дъх и чака да види как ше свърши българското "чудо"

Коментар

Сериозна ще е ,спор няма.
                  Кавръка го каза.Иначе хиперинфлация и вероятно падане на долара.А китайците това и чакат,но голямото задкулисие определено НЕ

...затова ще разрушат икономически всичко ако трябва ,но ценова стабилност ще има.Алтернативи нямат.В момента се води икономическа война между двата големи лагера в света.Демокрации и Автокрации.Тя отдавна започна,но става все по-жестока.Така че е логично да очакваме много кървища
                  Last edited by petrg5s; 28.04.2023, 10:31.

Коментар

• https://www.infostock.bg/infostock/c...tite-se-pazari

Следващите шест до девет месеца ще се окажат коренно различни, каза Осес, прогнозирайки масивно изтичане на ликвидност, тъй като Федералният резерв продължава да затяга паричната политика и докато паричният баланс на Министерството на финансите на САЩ се увеличава - нещо, което трябва да се случи, ако и когато задънената улица на дълга е твърдо решен.

Наред с повишаването на лихвените проценти, Федералният резерв работи през последната година, за да намали размера на баланса си, като остави част от притежаваните от него облигации с падеж да се оттеглят, процес, известен като количествено затягане. Увеличението на спешното кредитиране на банките тази година обърна част от това свиване на баланса, но този ефект изчезва, тъй като използването на съоръженията намалява.

Междувременно купчината облигации на Фед се свива с около 95 милиарда долара на месец. Това се равнява на около 1,1 трилиона долара затягане на година, ако централната банка продължи, нещо, което може да направи, дори ако постави пауза при повишаване на лихвените проценти. Според Осес въздействието ще бъде усложнено само от възстановяване на паричния баланс на Министерството на финансите след евентуално постигане на решение за таван на дълга.

Коментар

Ти имаш ли друг вариант за ценова стабилност без рецесия в най-кратки срокове ?

Коментар

• Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение

Глупости на търкалета
                        Самозаблуждаването няма да помогне
                        Инфлацията спада ли спада и се върви към дефлационен срив.И няма как да е иначе с такива лихви от ЦБ.
                        Елементарна логика като за 5 годишен
                        В най-добрия случай ще паднат само с 50% следващите 3г
                        После чак след 20г ще се върнем на текущите нива
                        Това не е ви 2000 или някаква дребна криза
                        А и война на 300км има,между големи сили ,която си продължава........

Коментар

• Първоначално изпратено от Tepix Разгледай мнение

Наличието на ИИ, който може да мине CFA, да прави кавъри на The Weeknd с гласа на Джако и да прави несъществуващи фотографии с перфектно качество, неразличими от човешки, вече е достатъчно голям проблем.
                          Убеден съм, че голяма част от програмистите - особено Синиърите, не са заплашени поне в краткосрочен етап.
                          Но какво правим с джуниърите, меринджеите и офис-планктона, който, в контекста на темата, яко налазиха ипотечките последните години?
                          В България има десетки хиляди, които могат след 5 години да се окажат с работа, абсолютно безпроблемно вършена от машина.

Единствения начин, който аз виждам е на световно ниво всички (ама всички - ЕС, САЩ, Русия, Китай) да ограничат това нещо за ползване само за изследователски/медицински/научни цели или да кажем в космонавтиката.
                          Алтернативата, за която аз ментално съм подготвен още от палавите времена на 2020, е ББД. Ако се окаже това, само ще ми потвърди конспирациите.
                          Както каза Трайчо, не знаем какво са решили батковците. Ясно е, че АИ може да изяде хляба на доста телефонисти, секретарки и пр. но също и на не толкова забележителни редактори, график дизайнери, адвокати, лекари, писачки на код. няма да могат да се конкурират откъм цена и ще трябва да се преквалифицират. Цената вече няма да е толкова голям фактор при наемането и вероятно това е края на фирми като Инфосис, който отдават под наем индийски програмисти на едро. Аутсорсинга също може да го закъса. Отделно , че май никой не си задава въпроса, кой ше има достъп до АИ. Софтуерната индустрия може да заприлича на производството на чипове. Ще има такива като руснаците , които правят каквото могат колкото да не е без хич и другото ще се държи от няколко големи западни корпорации, който ше контролират света. И това само ако броим само АИ, ако почнат сметките и за квантови компютри ...Само че да се отписват цели професии .... нали някой трябва да създава ново съдържание, което не е копие или комбинация от съществуващо? Отделно , че някой ше трябва да казва на АИ какво да направи и да го проверява. Може да се качи търсенето на BSA . Ще се появят и нови професии.
                          Last edited by segato; 28.04.2023, 09:56.

Коментар

• Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение
                            Нищо няма да стане. В условията на инфлация и мижави промени в кредитирането имотите в най-добрия случай ще гравитират около днешните нива. После не знам. Да не казвам този път нови повишения и хилядолетия от типа на 2029 и 2039.
                            Глупости на търкалета
                            Самозаблуждаването няма да помогне
                            Инфлацията спада ли спада и се върви към дефлационен срив.И няма как да е иначе с такива лихви от ЦБ.
                            Елементарна логика като за 5 годишен
                            В най-добрия случай ще паднат само с 50% следващите 3г
                            После чак след 20г ще се върнем на текущите нива
                            Това не е ви 2000 или някаква дребна криза
                            А и война на 300км има,между големи сили ,която си продължава........
                            Last edited by petrg5s; 28.04.2023, 08:58.

Коментар

По някое време ще се въведат данъци за роботи. Отделно, че със или без АИ авторски права трябва да се докажат и фирмите ше трябва някак си да декларират произхода на кода за да имат права върху него. Та това с таксите може да се реши сравнително лесно. Проблема който повечето хора не разбират е, че има 2 пътя за прогрес, единия при който се създават нови работни места с по-висока добавена стойност от досегашните, и другия, който няма да е технологично възможен поне в близките 10-20 години, при който човека става ненужен. Дори когато втория подход стане възможен, вероятно няма да се използва , зашото първото нещо , което ше направи машината да елиминира ненужните елементи. То не отнема много време да се заключи , че човека създава доста проблеми и от гледна точка на планетата може да има по-добри варианти от съществуващата човешка цивилизация.

Лошото на автоматизацията е, че колкото по-високо ниво постигаш толкова по-малко контрол имаш. В тоя ред на мисли, може да отпадне нуждата да се пише код ако искаш да си направиш фирмен уебсайт ( това го има поне от 15 години) , но да повериш кода който управлява доставките на храна за училищата на АИ едва ли ше се случи някога. За изплашане на пенсии и управление на енергосистемата пък да не говорим. Всичко това разбира се след време когато има наистина АИ. Това което е в момента е нещо като напреднала система за търсене на вече създадени code snippets. Тоя "синиър програмист" от Бош, от легендите на кавръка, горе долу със същия успех може да използва GitHub и StackOverflow. ChatGPT ще му спести половин час , но ще му отнеме контрола.

P.S. Не вярвам някой , който по някакъв начин е свързан с програмиране да не е чувал за Tay на Майкрософт. Пуснаха го още през 2016-та. Спряха го на първия ден че стана страшно.
                              "We are deeply sorry for the unintended offensive and hurtful tweets from Tay, which do not represent who we are or what we stand for, nor how we designed Tay. Tay is now offline and we'll look to bring Tay back only when we are confident we can better anticipate malicious intent that conflicts with our principles and values."

https://www.cbsnews.com/news/microso...o-racist-nazi/
                              Наличието на ИИ, който може да мине CFA, да прави кавъри на The Weeknd с гласа на Джако и да прави несъществуващи фотографии с перфектно качество, неразличими от човешки, вече е достатъчно голям проблем.
                              Убеден съм, че голяма част от програмистите - особено Синиърите, не са заплашени поне в краткосрочен етап.
                              Но какво правим с джуниърите, меринджеите и офис-планктона, който, в контекста на темата, яко налазиха ипотечките последните години?
                              В България има десетки хиляди, които могат след 5 години да се окажат с работа, абсолютно безпроблемно вършена от машина.

Единствения начин, който аз виждам е на световно ниво всички (ама всички - ЕС, САЩ, Русия, Китай) да ограничат това нещо за ползване само за изследователски/медицински/научни цели или да кажем в космонавтиката.
                              Алтернативата, за която аз ментално съм подготвен още от палавите времена на 2020, е ББД. Ако се окаже това, само ще ми потвърди конспирациите.

Коментар

• Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

повечето ИТ корпорации както знаеш дори имаха призив да се спре за половин една година развитието на AI,защо ли ?
                                Защо?
                                Защото е като да дадеш автомат на маймуна. Проблема е, че е достатъчно лесно механично да се научи да натиска спусъка, но не може да разбере какви са последствията. В твоя линк се споменава някой си Джо Пъркинс, кйто бил много горд ,че "някой" му написал без пари някакъв код и после кода малко гръмнал щото всъщност там откъдето е копиран вероятно е минал през спелчекър И тоя бастун "произвежда" тулс за vc. Та АИ дава възможност на неграмотници като този да съсипе една камара бизнеси ако не и цели индустрии.

Коментар

Working...
                                X