If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
"Интелигентният" segato, беше супер потресен, че аз владея термини от Тексас. Акълът му трудно побра, че българин може да знае, какво означава wet back. Според мен, това го довърши емоционално....
Ти на мене ми събра спатиите с друг твой съдебен термин за хората дращещи жалби без смисъл. Сериозно, моля припомни ми го. Обогатих се
Искам да се видим и да си споделим неща, аз също много те уважавам и почитам!
Да се постопли времето и ще те поканя да изпием по 2-3 пититета в ресторанта в Дружба до езерото,Ще обсъдим инвестиционните стратегии.Пиши ми на мейла телефона.
За тая работа се съмнявам, Ганьо дори и замогнал се си остава Ганьо.
вЕрно е. Имах едни познати мЕльонери в евра. Още като излезнаха Теслите, купиха 2 броя- бяха мн скъпи тогава. Тия ходеха да ги зареждат в Кауфлана на безплатните зарядни.
Наистина Ганьо, колкото и да се замогне пак ще си остане Ганьо. Затова си мисля, че тоя номер със скъпия ток нЕма да мине. Още при обсъждането на това, шопитИ ще излезнат със .... сопитИ.
Според мен много бъркаш. Евтин ток ще има със субсидия само за бедните. Да кажем имаш потребление до 200-300 киловата месечно.
Демек една баба или дядо ползват няколко крушки,телевизор и хладилник. Айде и едно 80 литрово бойлерче за къпане в неделя:-)))
Топлят се и готвят на дръвца и/или въглища.
Всички други ни чака голямата секира.
Имам познати във Финландия, там пазарът е либерализиран, имат дог с някакъв доставчик за 8 ст наши пари, нямат ограничение, имат 2 електрички и си пердашат с тях.
Пита се в задачата бай Делчо, защо не падат проклетите цени в Кошера, въпреки, че няма наплив на купувачи? Преди два дни се изненадах в любимата ми баничарница на Стамболийски, че са вдигнали баничките от 2,5, на 2,8 лв. Заповядах им да върнат старата цена. До момента не го сториха. Реших, че ще минавам на кисело мляко с овесени трици, докато не свалят цената на любимите ми банички. Ще видя, колко време ще карам на трици....
Фрости,
да ти споделя нещо:
Аз се отоплявам средно с 1000 вата на час.
Обаче, инвестирал съм сериозна сума в топлоизолация, вентилация, рекуперация на въздух и отходни води.
3 етажа х 100м2 всеки.
3 домакинства, 3 кухни, 3 бани, 3 перални,съдомиялни и т.н.
За 1 денонощие изразходвам около 24 киловата ел. енергия ( при вънщни Т около 0 до -5)
Понеже съм инвестирал във водни буфери се отоплявам само на евтината ( засега) нощна ел тарифа. До 31.12.2024 цената на ел. енергията между 22.00 и 6.00 бе 14 ст. Демек за 24 часа отопление ми струва под 3 лв и 50 ст. Имам собствено направена ТП вода/вода. Имам и солари за подгряване на БГР, както и солидно количество фотоволтаици.
Инвестицията в средства, време, четене, знание е сериозна, но всичко това се отплаща бързо. Нещо като хоби ми е.
Та не се подигравай на отопление със 700 вата в помещение с намалени топлозагуби. Единственият минус е намалената светлина и сериозната опасност от радон.
Тия 24кВч са от мрежата, нали? Ако смяташ и тока от солари - не че е невъзможно, но с нискотемператорно подово и доста добра изолация. Е, рекуперацията на отходните води направо изби рибата! :-D
Пита се в задачата бай Делчо, защо не падат проклетите цени в Кошера, въпреки, че няма наплив на купувачи? Преди два дни се изненадах в любимата ми баничарница на Стамболийски, че са вдигнали баничките от 2,5, на 2,8 лв. Заповядах им да върнат старата цена. До момента не го сториха. Реших, че ще минавам на кисело мляко с овесени трици, докато не свалят цената на любимите ми банички. Ще видя, колко време ще карам на трици....
А, 5К€ в Кошера е дебело, скоро като видят 3К€ у Обеля и тогава ще разберат що е то имот и от кого се купува.
Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
Според мен много бъркаш. Евтин ток ще има със субсидия само за бедните. Да кажем имаш потребление до 200-300 киловата месечно.
Демек една баба или дядо ползват няколко крушки,телевизор и хладилник. Айде и едно 80 литрово бойлерче за къпане в неделя:-)))
За тая работа се съмнявам, Ганьо дори и замогнал се си остава Ганьо.
Това работи у Германия.
По традиция тока винаги е бил евтин и при най- големите кризи.
По скоро режим на тока отколкото да го вдигнат масово за населението при някоя криза.
Иначе евала , и при режим и при дифернцяция пак си подготвен.
И аз бях тръгнал да правя, но тези дет дойдоха, викат заради 3 фазния, за всяка фаза, тр инвертор, окабеляване, пространство, аве играчка, отделно част от панелите ще поемат на обяд. Отделно щяло да има мн загуби, когато зареждаш батерии, после разреждаш към батерия на електромобил. Отказах се засега. Иначе гледам панели направо без пари - 300 лв за 500 W или нещо такова.
трифазен инвертор дейе 12кв ще ти легне перфектно - 4500лв, батерия 15кв - 3500, панели 2000, конструкция 2000, труд 3-4000. 15-16к общо. Загубите са 10% от зареждане/разреждане. Ако имаш или смяташ до 1 година да вземаш електричка няма какво да го мислиш. Слагаш солари ВЕДНАГА, колкото повече панели толкова по добре. Всякакви скатове не на север запълваш на макс, ако нямаш си правиш НАВЕС за колата 50кв от соларни панели - 10к лева ще ти струва. Добре е да имаш поне 2 изложения да хванеш и сутрин и следобяд слънцето. на чист юг е добре да си с 60гр наклон - за да хваняш цялото зимно слънце. Ако нямаш тераса, козирки над прозорците и по фасадата - хем и сянка ще ти правят.
Панелите са колкото конструкцията - по 100 лв (къде отиде с 300), а труда 2х .
БОНВИВАН1 - можеш ли да удариш едно рамо за ел.частта и настройки на инвертор/батерии?
Според мен евтиния ток ще остане дълго време, защото иначе ще настане револция.
Коментар