If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Тази дискусия се води за Н-ти път в темата и всеки път положението се измества в полза на София спрямо Запада. Не случайно има все повече Западни мигранти тук....
Ако погледнем в исторически план почвайки примерно от 2000 година с разлика примерно 10-50 пъти в полза на Запада , но със сложно отиване там, през 2008-9 с разлика над 5 пъти и вече възможност за работа идваме до настоящият момент в който ЦОЛ е едва 30-40% по лош спрямо най-добрите Западни градове , но сме пред Рим, Атина, Лисабон, Будапеща и т.н.... с пъти пред градове като Белград примерно посоката и за слепеца е ясна...
Има само един детайл , че тези повишени доходи водят постепенно и до по-високи цени на всичко / най-вече услугите/ в частност на имотите....
Не разбирам защо е толкова трудно да се проумее, че след като заплатите са нараснали толкова много няма как едно кафе да е 20 стинки или наливната бира левче.... Няма как съответното заведение да изкара заплатата на бармана и келнера.... освен ако не продава по 10 000 кафета на ден....
Та така и аз искам цените да са като преди 15 години , а доходите ми сегашните , но не стаа....
А демографски сме топ на топа като посока спрямо Запада. за този период изпратихме половината Шведи на Запад, но за сметка на това те си внесоха и десетки милиони по-кофти и от Шведите. Отново е очеизвадно къде перспективите като демография са по-добри .... Иначе Берти пак е забавен и ми е интересно как не проумява че и сега в България има сигурно 2 пъти повече жилища от нужното ама наемателите са на опашка пред имотите ми..... Така ще бъде и когато станем 5-4 или по-малко милиона....Наематели винаги ще има както и необитаеми жилища....
Ако погледнем конкретно София и за тези 15 години въпреки яките кражби стана много по-добро място инфраструктурно...повече метро..., пооправиха се поне около мен тротоарите, магазини, болници, училища всичко има и е по-добре от преди / може би само нивото на училищата е малко по-ниско , но не много засега/
Посоката е видна - без да блестим при нас е правилната, а на Запад е упадъчната....Що някой СЕГА би си зарязал родината .... много малко са и затова миграцията вече е с плюс за нас...
Какъв парадокс драги ми песимисте, за положението в БГ плачат най-много децата на бившите комунисти и доносници, а именно заради тази измет БГ е в икономическото състояние в което сме. Всъщност се радвам, че именно комунистическите ДС отрепки прогониха собствените си изчадия в чужбина без опции за връщане. Има бъдеще за тази държава.
Ще те поправя, фантазията на Жонката е свързана с Боденското езеро (в Бавария), не Комо.
Аз, за разлика от него, съм ходил и знам че наоколо са само малки градчета и не е ясно какво би могъл да прави един мениджър там (освен ако не пътува до Мюнхен, по над 2 часа в посока).
Може би нещо в сферата на туризма
в сферата на туризма беше кратунчо
даваше 2 стайчета под наем на колегите си от близкия изток /арабелски принцове/ и им оправяше после креватите за 12 евро на нощувка
а те оправяха настроението на кратунчовица, безплатно
Тази дискусия се води за Н-ти път в темата и всеки път положението се измества в полза на София спрямо Запада. Не случайно има все повече Западни мигранти тук....
Ако погледнем в исторически план почвайки примерно от 2000 година с разлика примерно 10-50 пъти в полза на Запада , но със сложно отиване там, през 2008-9 с разлика над 5 пъти и вече възможност за работа идваме до настоящият момент в който ЦОЛ е едва 30-40% по лош спрямо най-добрите Западни градове , но сме пред Рим, Атина, Лисабон, Будапеща и т.н.... с пъти пред градове като Белград примерно посоката и за слепеца е ясна...
Има само един детайл , че тези повишени доходи водят постепенно и до по-високи цени на всичко / най-вече услугите/ в частност на имотите....
Не разбирам защо е толкова трудно да се проумее, че след като заплатите са нараснали толкова много няма как едно кафе да е 20 стинки или наливната бира левче.... Няма как съответното заведение да изкара заплатата на бармана и келнера.... освен ако не продава по 10 000 кафета на ден....
Та така и аз искам цените да са като преди 15 години , а доходите ми сегашните , но не стаа....
А демографски сме топ на топа като посока спрямо Запада. за този период изпратихме половината Шведи на Запад, но за сметка на това те си внесоха и десетки милиони по-кофти и от Шведите. Отново е очеизвадно къде перспективите като демография са по-добри .... Иначе Берти пак е забавен и ми е интересно как не проумява че и сега в България има сигурно 2 пъти повече жилища от нужното ама наемателите са на опашка пред имотите ми..... Така ще бъде и когато станем 5-4 или по-малко милиона....Наематели винаги ще има както и необитаеми жилища....
Ако погледнем конкретно София и за тези 15 години въпреки яките кражби стана много по-добро място инфраструктурно...повече метро..., пооправиха се поне около мен тротоарите, магазини, болници, училища всичко има и е по-добре от преди / може би само нивото на училищата е малко по-ниско , но не много засега/
Посоката е видна - без да блестим при нас е правилната, а на Запад е упадъчната....Що някой СЕГА би си зарязал родината .... много малко са и затова миграцията вече е с плюс за нас...
Те пък едни салати....1 домат, 1 краставица (и двете стари над месец и без никакъв вкус) и настъргано "сирене" - сухо мляко, палмово масло и разни химии. Цялото това 5-6 Евро. Направо им съчувствам, ако ядат тази гадост в БГ кръчма.
Един път ще се излъжеш и повече няма да повториш. Такива кръчми (болшинството) виреят покрай гостите в града.
Ще те поправя, фантазията на Жонката е свързана с Боденското езеро (в Бавария), не Комо.
Аз, за разлика от него, съм ходил там и знам че наоколо са само малки градчета и не е ясно какво би могъл да прави един мениджър там (освен ако не пътува до Мюнхен, по над 2 часа в посока).
Аз, за разлика от него, съм ходил и знам че наоколо са само малки градчета и не е ясно какво би могъл да прави един мениджър там (освен ако не пътува до Мюнхен, по над 2 часа в посока).
ако няма добри професионални умения отива в Германия в дълбоката провинция и работи от зори до здрач и пак е по-добре от нашата провинция, но е далеч от роднини и приятели - въпрос на избор
защо си мислиш,че ромуляните от столипиново масово дърпат натам. бачкат в разни цехове, точат социал и пей сърце.
Все така добре да са, и изобщо да не се връщат насам. НиЙ и 4милиона да станем без тях, пак ще се оправим.
Те пък едни салати....1 домат, 1 краставица (и двете стари над месец и без никакъв вкус) и настъргано "сирене" - сухо мляко, палмово масло и разни химии. Цялото това 5-6 Евро. Направо им съчувствам, ако ядат тази гадост в БГ кръчма.
Сметни, ако имах някое бабе с къща в провинцията, да ги закарам на "еко" салатка и да им направи пилешка супа от прясно заклана кокошка. Спирам да пиша нататък за ракията и баницата, че и аз се размечтах.
Между другото това се наблюдава като тенденция в цял свят. Въпрос на време е, да дойде и у нас. Отделно съм забелязал, че повечето от чужденците много бързо свикват с българската кухня, особено със салатите и като дойдат, все ме питат кога ще ги водя на кръчма.
Стандартът не се мери само в пари. В БГ просто няма какво да си купиш (а вносните неща са по-скъпи, защото са внос), дори да ги имаш. Да не говорим, че няма нито една магстрала като хората и всичко е презастроено и заринато в боклуци, а градовете приличат на Берлин през 1945 година.
БГ е рай за крадците, за грабителите на европари, за зърнари, за фирми и частници работещи на черно, за политическия и съдебен елит. Нормален човек няма как да се чувства добре в такава държава, независимо какви пари му остават в края на месеца.
Стига с тея специалисти. Говорим за средностатически българин от провинцията, който няма имот в София и се колебае между Германия и София. И в двата случая ще плаща наем, и в двата случая ще прави много компромиси. Важното е в края на месеца какво ще му е останало в кесията. И ясно се вижда, че и в двата случая ще е близо до НИЩО. Е чий да го дири тогава в Германия, където няма да е сред свои и ще живее скотски живот да поддържа чужда икономика?
ако няма добри професионални умения отива в Германия в дълбоката провинция и работи от зори до здрач и пак е по-добре от нашата провинция, но е далеч от роднини и приятели - въпрос на избор
защо си мислиш,че ромуляните от столипиново масово дърпат натам. бачкат в разни цехове, точат социал и пей сърце.
Last edited by X_Y; 09.10.2023, 17:48.
Причина: Заяждане.
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
виждам, че се води дискусия дали в България или в Германия се живее по-добре.
Аз редовно пътувам до Германия и имам наблюдения.
Зависи от конкретния случай, но тази година си говорихме с млада жена от провинцията на летището. Тя ни сподели, че и тя и мъжът й много хубаво припечелват от неквалифициран труд (чистачка и шофьор) и в България никога не могат да изкарат тези пари (около 5000 евро на месец общо). Друга жена преди ми се беше оплакала "От добро не сме дошли".
Обаче аз с моите доходи от България мога да пазарувам там и го правя. Купувал съм много неща от Германия - стоката им е хубава и качествена.
Мои колеги от следването са се уредили добре там, друг е въпросът, че много не ги приемат. Аз по принцип не одобрявам местенето и емиграцията, но можеха да ме вземат в структурите на ЕС и щях да съм better off.
Коментар