Първоначално изпратено от Julius_BG
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
Казваш по над 100 годишна традиция ,някой отвън да ти оправи бакиите в твоя двор ?
Знаеш ли че отвън на никой не му пука за теб ?
Проблемите на България са наши а не чужди
Мислиш ли, че някой го грее това, че мухлясалото левче чукнало 100 год.
Хората ги интересува СТАБИЛНОСТ ! Това е целтата на една валута. А не колко е дърта!
И като си некадърен да осигуриш стабилност на валутата - плащаш си и идва друг (по-комптентен) на твое място и той я осигурява!
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
Аз съм с 2 ръце за борда... даже колкото може по-рано да вкарват еврото и да се свършват тия мъки на левчето!
(изобщо дори теоретично не трябва да съществува възможността да отменят борда и да върнат стария режим, но докато не влезем в ЕЗ такава винаги ще има)
Колкото по-малко неща зависят от родните некадърници (политици, банкери) - толкова по-добре!
Знаеш ли че отвън на никой не му пука за теб ?
Проблемите на България са наши а не чужди
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнение
В закона за БНБ е написано черно набяло, че едно от задълженията на централната банка е да поддъра ценова стабилност и предвидимост на цените. Само че нашето БНБ тотално е абдикирало от това тяхно задължение. И там са назначени нищоправци на големи заплати, които по цял ден само седят и блеят... както седяха, бляха и нищо не направиха при кризата с КТБ...
Понеже при борд нашето БНБ няма как да печата пари в услуга на корумпираните политици, те са измислили да заобиколят борда по друг начин.
Чрез кредитирането търговските банки вкарват ликвидност и увеличават паричната маса в обръщение...
Ние българите имаме голям късмет, че влязохме с валутен борд в тази поредица от кризи..
Не ми се мисли, ако го нямаше борда - в бг щеше да е същото както в Турция...
Щеше да същата катастрофа каквато е била през 90-те...
(изобщо дори теоретично не трябва да съществува възможността да отменят борда и да върнат стария режим, но докато не влезем в ЕЗ такава винаги ще има)
Колкото по-малко неща зависят от родните некадърници (политици, банкери) - толкова по-добре!
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от БОНВИВАН1 Разгледай мнение
Така е. Моите апарти са от 2008 с Акт 16 и вече са изплатени. Цените на зелено бяха 750-780 Е/м2. И тогава много хора ми се смееха, че давам луди пари, но последният се смее най-добре. И друг път съм казвал, имах един наемател в продължение на 11 год. В другите средно по 2-3 макс 5 год. Макс 3 дни празно между наемателите за едно профи почистване. Само веднъж седмица за боя, че имаше малко дете художник:-)))) Разбира се освежаването за сметка на двата депозита.
Сега същите двустайни в този комплекс са 180 000Е, искам да купя, ама ми е скъпо и се оглеждам като лалугер. Иначе аз имот не продавам, само купувам. Така, че капиталова не ме интересува.
Имаш ли индексиране в договорите, или как и колко често качваш цените?
Иначе поздравления за стратегията "само купуване/без продаване".
На същото мнение съм, но го правя от по-малко време. И аз търся нещо да купя сега, но с тези цени трудно ми се струва да продължа да "разгръщам".
Благодаря.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Thrace Разгледай мнение
Мисля, че имаме различно разбиране колко е гъвкава интерпрецията на БНБ за системен риск и обслужване на интересите на банковия сектор. Съвременната историята е показала, че банките се разминават със всякакво безрасъдно поведение на цената на правителствата. Няма да задълбавам темата.
Ясно, разбрах те! Няма нужда от повече обяснения.
Коментар
-
Хубаво е самият ти да четеш нещата, които цитираш.
Забрави за кредитор от последна инстанция, ако нямаш системен риск.
И помощта пак ще е до размера на валутните резерви (нето) в БНБ.
Никой няма да печата левчета, за да ги раздава, ако с/у тях няма евра.
пп
И това при форсмажор!
А ти говориш за нормална ситуация на кредитиране - там 'ептен забрави!
Дето се вика: нерде Ямбол, нерде Стамбол.
Понеже при борд нашето БНБ няма как да печата пари в услуга на корумпираните политици, те са измислили да заобиколят борда по друг начин.
Чрез кредитирането търговските банки вкарват ликвидност и увеличават паричната маса в обръщение...
Ние българите имаме голям късмет, че влязохме с валутен борд в тази поредица от кризи..
Не ми се мисли, ако го нямаше борда - в бг щеше да е същото както в Турция...
Щеше да същата катастрофа каквато е била през 90-те...Last edited by Frosty; 05.02.2024, 14:24.( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби
- 3 Харесвания
Коментар
-
Хубаво е самият ти да четеш нещата, които цитираш.
пп
И това при форсмажор!
Коментар
-
Първоначално изпратено от cyclop Разгледай мнение
Колкото апартамента е имал някой през 2000та година, вече са му се изплатили като начален разход, донесли са му още толкова и повече, продължават да носят приход, и накрая, ако ще да паднат наеми, да паднат цени - апартаментът си е там. За същото време, някои генерираха в тази тема няколко тома празни размишления (не е насочено към теб).
Сега същите двустайни в този комплекс са 180 000Е, искам да купя, ама ми е скъпо и се оглеждам като лалугер. Иначе аз имот не продавам, само купувам. Така, че капиталова не ме интересува.
- 1 like
Коментар
-
Бота ако е продал 1 апартамент през 2017-та, и ако е вложил кешираното на правилните финансови пазари и в правилните финансови инструменти, сега в момента ще е +2 апартамента напред.
И това въпреки ковида и войната в Украйна.
А ти колкото апартамента си имал през 2017-та, толкова имаш и сега.Промяна-нула.
Q1 2017: 117,88
Q3 2023: 216,53 (ръст 84%)
Наем 4% доходност за 7 години върху средната цена между двете (ако сега струва 250 000 лв, преди е струвал 136 000 лв. и средна цена между двете е 193 000): 7*193000*0,04 = 54 000 лв.
Приспадаме данъци, ремонти, амортизации и др в размер 25%: 40 500 лв.
Тоест стартирайки от цена 136 000 лв, имаме печалба от наем 40 500 лв. и нереализирана капиталова печалба от преоценка на актива 114 000 лв.:
(250+40,5)/136 --> 114% печалба за 7 годишен период.
(Наемът е малко оптимистично да е винаги на пазарни нива, но ме мързи да пресмятам).
- 1 like
Коментар
-
Бота ако е продал 1 апартамент през 2017-та, и ако е вложил кешираното на правилните финансови пазари и в правилните финансови инструменти, сега в момента ще е +2 апартамента напред.
И това въпреки ковида и войната в Украйна.
А ти колкото апартамента си имал през 2017-та, толкова имаш и сега.Промяна-нула.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
Точно така. Нивата на кредитиране се ограничават единствено заради конкуренцията между банките и рестрикциите на БНБ (капитал и резерви). Външният дълг, взет от ококорения, в момента е един от главните стимули - вдигна се паричната маса чрез валута, дошла отвън, съответно се вдигна резервът на БНБ и се отпечатаха левове. Паралелно с това, тези пари отиват към частните банки, съответно се качват и техните резерви и кредитирането се вдига. Всичко е 100% проинфлационно.
А можеше този дълг да се изкупи от населението на примерно 4% лихва - така нямаше да се раздуе паричната маса, щеше да се стопира инфлацията, бюджетът щеше да плаща по-ниски лихви и хората щяха да имат алтернатива за парите си с добра доходност.
Инфлацията в бг е съвсем целенасочена политика на правителството, и е умишлено търсен от бг-политиците ефект.
Ако забелязвате, високата инфлация в бг произтича само от стоки и услуги пряко или косвено свързани с държавния сектор...
В частния сектор, където има реална конкуренция - инфлация няма...
Още преди около 2 години писах по този въпрос(не помня в този форум ли беше, или в друг), че политиците готвят на българите турския сценарий с огромна инфлация. И парите на онези, които ги държат на влог в банка ще бъдат стопени.
Аз по тази причина през 2022 си изтеглих авоарите от банките, и ги набих в акции.
И сега си гледам кефа - проинфлационната политика на българските политически смотаняци вече не ме касае.
Просто си седя и гледам как балансът на трейдинг-акаунта ми се увеличава с хиляди всеки ден.Last edited by Frosty; 05.02.2024, 13:51.( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби
Коментар
-
https://www.bnb.bg/AboutUs/AUMission/index.htm
Паричен съвет
От 1997 г. в страната е установен паричен съвет – режим на парична политика, осигуряващ необходимата за икономиката ценова стабилност чрез предоставяне на отговорността за постигането ù на законово и практически независима централна банка. Паричните задължения на БНБ включват всички емитирани от нея банкноти и монети в обращение, както и всички наличности по сметки в БНБ с изключение на сметките на Международния валутен фонд (МВФ). Особеност на българския паричен съвет е, че той осигурява покритие на банкноти, монети и депозити (депозита на правителството и резервите на търговските банки). Към банката е създадена и силна система за банково регулиране и надзор.
Основното правило на този режим е ограничаването размера на емисията на резервни пари до този на притежаваните чуждестранни валутни резерви. Българският вариант предвижда възможност за финансиране на търговските банки до размера на нетния валутен резерв, но само при ликвиден риск за цялата финансова система и при спазването на строги изисквания за вида и качеството на предоставяното обезпечение. БНБ не може под каквато и да било форма да предоставя кредити на държавата. Не се допуска включването в резервите на ценни книжа, емитирани или гарантирани от държавата. Те могат да се използват само като залог срещу предоставяне на кредити в съответствие с функцията ú на кредитор от последна инстанция.
пп
И това при форсмажор!
Коментар
-
Така е, да. Това го написах образно в темата за "неотговарящия" лихвен процент върху ипотеките, примерно взет в контраст с кредитите към бизнеса на 8%. Банката сама по себе си не се лишава от паричен ресурс за отпускането на тези кредити. Фактора за отдаване, не е толкова лихвата, а риска по-тях. На напълно безрисков кредит е готова да дава и на нулеви лихви (при положение, че ще се върнат в нея като депозити). Както написах по-долу, за това са и доволни да кредитират всеки срещнат кандидат ипотекар толкова ниско.
А можеше този дълг да се изкупи от населението на примерно 4% лихва - така нямаше да се раздуе паричната маса, щеше да се стопира инфлацията, бюджетът щеше да плаща по-ниски лихви и хората щяха да имат алтернатива за парите си с добра доходност.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Не и в България, както НЕ и във всяка друга държава, която функционира в условията на Паричен съвет!
Паричен съвет
От 1997 г. в страната е установен паричен съвет – режим на парична политика, осигуряващ необходимата за икономиката ценова стабилност чрез предоставяне на отговорността за постигането ù на законово и практически независима централна банка. Паричните задължения на БНБ включват всички емитирани от нея банкноти и монети в обращение, както и всички наличности по сметки в БНБ с изключение на сметките на Международния валутен фонд (МВФ). Особеност на българския паричен съвет е, че той осигурява покритие на банкноти, монети и депозити (депозита на правителството и резервите на търговските банки). Към банката е създадена и силна система за банково регулиране и надзор.
Основното правило на този режим е ограничаването размера на емисията на резервни пари до този на притежаваните чуждестранни валутни резерви. Българският вариант предвижда възможност за финансиране на търговските банки до размера на нетния валутен резерв, но само при ликвиден риск за цялата финансова система и при спазването на строги изисквания за вида и качеството на предоставяното обезпечение. БНБ не може под каквато и да било форма да предоставя кредити на държавата. Не се допуска включването в резервите на ценни книжа, емитирани или гарантирани от държавата. Те могат да се използват само като залог срещу предоставяне на кредити в съответствие с функцията ú на кредитор от последна инстанция.
Коментар
Коментар