IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
    Не е вярно Даже бих казал, че когато се случи цените бяха почти на върха. Сигурен съм, защото продадох земя на 600 лева и с парите купувах еларг на 60-70 стотинки. А Атера порасна до някаква степен благодарение на Еларга. Покрай ликвидацията на Еларг, много хора осъзнаха колко всъщност струва земята и че е ликвидна и почнаха да купуват атера и агрофинанс.
    Та замислете се има ли логика аз да знам колко върви земята и че е ликвидна а стария менижмънт на Еларг да не знае и да не се възползва от ситуацията
    Лесно може да се види от отчетите на Атера на колко са купували земята 2009 и началото на 2010 http://www.advanceterrafund.bg/filea..._Report-bg.pdf

Така че ако си продал на 600 лева просто си продал два пъти над средното.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
      Което все пак се случи когато цените на земята бяха на дъното. И да не беше се случило това пак щеше да порасне, също както и Атера.
      Не е вярно Даже бих казал, че когато се случи цените бяха почти на върха. Сигурен съм, защото продадох земя на 600 лева и с парите купувах еларг на 60-70 стотинки. А Атера порасна до някаква степен благодарение на Еларга. Покрай ликвидацията на Еларг, много хора осъзнаха колко всъщност струва земята и че е ликвидна и почнаха да купуват атера и агрофинанс.
      Та замислете се има ли логика аз да знам колко върви земята и че е ликвидна а стария менижмънт на Еларг да не знае и да не се възползва от ситуацията
      Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
        Еларг стана гот за миноритарите, едва след като бе превзет и Елана бе изтикана от там.
        Което все пак се случи когато цените на земята бяха на дъното. И да не беше се случило това пак щеше да порасне, също както и Атера.

Коментар

Не познавам Камен Колчев, но това което е показвал е че има добри идеи, Еларг е добър пример и е изключително коректен.
          Еларг стана гот за миноритарите, едва след като бе превзет и Елана бе изтикана от там.

Коментар

• Всичик мнения на колегите до тук ми се струват много конструктивни.
            Ще обсъждаме и ще гледаме как си движат бизнеса.

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
              Какво очаквате - да подаряват пари ли?
              Който е запознат с банковите процедури, знае, че те са максимално прости. Трябва да се има предвид и рискът, който се поема за документална измама. Отделен е въпроса за платежоспособността.
              Дружеството няма как да е много на + с този нищожен портфейл.
              За мен бизнес моделът е неработещ по много други причини.
              КК явно пак цели меко казано врътки - както при Елана.
              Ако беше много сигурен в този бизнес, щеше да вложи свои пари /ако има от къде де/ и тогава да опитва лостове с чужд капитал. А тя работата допира направо до комисионните.
              За земеделците това дружество, а и други подобни няма да имат никакво значение.
              Т.е. - за мен е неработещ модел от гледна точка на акционерна възвръщаемост. Ще работи за управляващия.
              Fortiss,

Тук специално не съм съгласен с теб. Колкото и да са сравнително прости банковите процедури, знаеш че понякога Банките не са чак толкова лесен партньор. Давам примери в сравнение с този нов Елана Агрофонд:
              1.) Времето за вземане на решение за кредит от банките в повечето случаи е по-дълго – често може да опъне нервите на даден клиент, особено ако е съпроводено с ред глупави въпроси и искания (при Елана се цитират от 1 до 3 дни).
              2.) Банките са склонни да налагат дразнещи условия като задължително насочване на обороти, ангажименти за неразпределение на печалба, съгласуване на други инвестиции, изискване за поддържане на някои финансови коефициенти и др. (тук съм убеден че за земеделеца няма да има никакви такива главоболия)
              3.) В повечето случаи банките налагат собствените си виждания за погасителни планове, като невинаги се покриват с потребностите и исканията на земеделците (убеден съм че всеки би предпочел едната вноска на 15 септември която от Елана изтъкват вместо изплащане на равни вноски)
              4.) При банките анализа на риска е много по-задълбочен, като очаквам предвид по-слабите резултатите на сектора („Земеделие”) през годината, в бъдеще банките да станат още по-рестриктивни. (при „Елана” очаквам да се фокусират само върху обезпечението). Накратко ще има земеделци, които не биха били одобрени за банков кредит.

Сега, не казвам че тази форма на финансиране ще замести изцяло банковото, но си мисля че и за този вид бизнес ще си има клиентела. Топ земеделците с перфектни кредитни рейтинги и добра „финансова култура” едва ли стигнат до това финансиране на Елана, но според мен ще има и такива по-слаби земеделци, които може да се възползват.

P.S. Аз за това ново дружество чух още миналата седмица именно от земеделец, които ми обясняваше колко добро било предложението (малко по-скъпо, но доста по-лесно и бързо за решаване) спрямо банков кредит. Просто, чак сега разбрах от статията, че дружеството ще става публично…. пак казвам – едва ли стане заместител на банките, но съм убеден че ще си има клиенти – особено ако предложи на по-късен етап и т.нар. „обратен лизинг”.

Коментар

• Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение
                В интервюто не се ли обещаваше даже 12% дивидентна доходност?
                дивидентната доходност реално ще зависи от нивото от нелихвените разходи. 12% може да бъде постигната ако тези разходи са под 1% от активите. Което ако се запише цялата сума може и да е достижимо. Но все пак на мен по-вероятно ми се вижда да са по-висок процент.

Коментар

+1
                  ти разгледа много подробно нещата, нещо, което аз не направих
                  изцяло съм съгласен с теб, може би аз малко по-песимистично бих погледнал през твоите обяснения
                  но управляващият - там е едно от слабите места - това си забравил да напишеш
                  Не познавам Камен Колчев, но това което е показвал е че има добри идеи, Еларг е добър пример и е изключително коректен.

Коментар

• В интервюто не се ли споменаваше даже 12% дивидентна доходност?

- Планирате годишна дивидентна доходност от капитала от 12%, но ще бъде ли разпределян дивидент?

Съгласно Устава на дружеството, минимум 90% от годишната печалба се разпределят като дивидент. Не виждаме смисъл от натрупване на големи резерви.
                    Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                    I.

Коментар

IPO то от друга страна е също доста логичен вход в този пазар. Реално за да е печелившо дружеството се нуждае от достатъчен капитал защото икономиите от мащаба са значителни. Както що се отнася до нелихвените разходи, така и що се отнася до разпределение на риска. Реално за да се развива успешно дружеството се нуждае от голямо количество раздадени кредити, всеки с относително нисък дял към общите активи. Тъй като очевидно има долна граница на кредита, който да има смисъл за отделен кредитополучател, то нуждата от диверсификация налага голям капитал. В същото време очевидно растежа на този бизнес няма как да е много голям ако се разчита на собствени парични потоци - разпределянето на голяма част от печалбата като дивидент също го показва. Така че реално растежа може да се получи само чрез външен ръст на активите. което може да стане чрез увеличаване на ливъриджа - т.е. на риска или чрез пласирания на акции и след това съответното увеличаване на дълга, но без промяна на нивото на ливъридж.

Лично за мен това е леко скучен бизнес, риска в него ми се струва твърде нисък, но за инвеститори целящи дивидентна доходност не е никак зле и реално е сходен с покупка на обезпечени със земя облигации на ливъридж.
                      +1
                      ти разгледа много подробно нещата, нещо, което аз не направих
                      изцяло съм съгласен с теб, може би аз малко по-песимистично бих погледнал през твоите обяснения
                      но управляващият - там е едно от слабите места - това си забравил да напишеш

Коментар

• IPO то от друга страна е също доста логичен вход в този пазар. Реално за да е печелившо дружеството се нуждае от достатъчен капитал защото икономиите от мащаба са значителни. Както що се отнася до нелихвените разходи, така и що се отнася до разпределение на риска. Реално за да се развива успешно дружеството се нуждае от голямо количество раздадени кредити, всеки с относително нисък дял към общите активи. Тъй като очевидно има долна граница на кредита, който да има смисъл за отделен кредитополучател, то нуждата от диверсификация налага голям капитал. В същото време очевидно растежа на този бизнес няма как да е много голям ако се разчита на собствени парични потоци - разпределянето на голяма част от печалбата като дивидент също го показва. Така че реално растежа може да се получи само чрез външен ръст на активите. което може да стане чрез увеличаване на ливъриджа - т.е. на риска или чрез пласирания на акции и след това съответното увеличаване на дълга, но без промяна на нивото на ливъридж.

Лично за мен това е леко скучен бизнес, риска в него ми се струва твърде нисък, но за инвеститори целящи дивидентна доходност не е никак зле и реално е сходен с покупка на обезпечени със земя облигации на ливъридж.

Коментар

Който е запознат с банковите процедури, знае, че те са максимално прости. Трябва да се има предвид и рискът, който се поема за документална измама. Отделен е въпроса за платежоспособността.
                          Ако беше много сигурен в този бизнес, щеше да вложи свои пари /ако има от къде де/ и тогава да опитва лостове с чужд капитал. А тя работата допира направо до комисионните.
                          Т.е. - за мен е неработещ модел от гледна точка на акционерна възвръщаемост. Ще работи за управляващия.
                          Ако земеделието върви нагоре то земеделците ще си връщат заемите - дружеството ще печели. Ако наистина успяват да се финансират на 5% а да взимат по 10% и държат нелихвените разходи под контрол - което всъщност ще е основната краткосрочна трудност, то ще печелят да кажем около 1% върху активите, ако задържат ниско ниво на активите, но ако активите им се разрастнат бързо то лесно може да достигнат и до 2,5-3% от активите. При ливъридж 1/2 това прави реално между 7,5 и 9% възвращаемост към собствения капитал. Ако разпределят по 90% от печалбата това прави дивидентна доходност между 6+ и 8% което не е никак зле.

Ако земеделието върви надолу дружеството всъщност ще прибира земята на относително ниска цена - защото все пак някакви вноски по тази земя ще са правени. И в последствие отново ще може да я продаде. Така че всъщност моделът си му е ок.

Двете слаби страни са цената на финансиране - ако не успява да се финансира на достатъчно ниска цена това може да създаде проблеми.
                          Другата трудност е пряко свързана с цената на финансиране, а именно нивото на ливъридж се налага да е изключително добре избрано. Ако е прекалено високо и при наистина лоши години за земеделието дружеството може да глътне доста сериозно вода. Ако нивото на ливъридж е прекалено ниско няма да прави достатъчна доходност за акционерите си.

И разбира се нелихвените разходи, които могат да бъдат проблем особено в началото, докато не разполага с достатъчно икономии от мащаба.

Коментар

ах тези ниви, тези ниви
                            замъглиха ви съзнанието със сложни сметки
                            аз като купувах никой не ги искаше, а сега каква стана тя.......
                            То и сега - не ного желаещи. Аз ного искам да си имам лозенце - защото разбирам и умея и обичам да - но нямам намерение да засаждам каквото и да е и да грижа за - само за да може Мангау Хъхрев да си бере на аванта - защото той ного обича да бере, там където не е копал и сял.

Ако имаше ред и закони и защита на частната собственост - щях да си направя едно лозенце, около осем кошера с пчелици - и - да.
                            Last edited by Императорът; 06.09.2013, 12:30.
                            Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
                              Прочетох тази сутрин статията - не коментирам колко розови или не са отговорите, но през призмата на Атера, самото възникване на този Елана Агрокредит според мен е силно позитивен фактор.

Достъпа до опростен за ползване от земеделците заемен ресурс ще подкрепи малко или много търсенето на земя (при намалелите собствени печалби на земеделците). Така че самото навлизане на пазара на компанията, според мен ще е позитивно за цените като цяло и полезно за Атера в частност (доколкото част от подпомогнатото търсене може да попадне на земи на Атера). Това според мен е факт, иначе коментарите на Колчев всеки може да си ги тълкува - за мен лично не са толкова розови....

Коментар

• Първоначално изпратено от Don Archon Разгледай мнение
                                А ето тука още малко полезно инфо:

http://www.investor.bg/imenata-na-bi...157162/?page=1

.....
                                Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнение
                                статията и въпросите са интересни, но отговорите са такива каквито инвеститорите искат да чуят - прекалено розови
                                Прочетох тази сутрин статията - не коментирам колко розови или не са отговорите, но през призмата на Атера, самото възникване на този Елана Агрокредит според мен е силно позитивен фактор.

Достъпа до опростен за ползване от земеделците заемен ресурс ще подкрепи малко или много търсенето на земя (при намалелите собствени печалби на земеделците). Така че самото навлизане на пазара на компанията, според мен ще е позитивно за цените като цяло и полезно за Атера в частност (доколкото част от подпомогнатото търсене може да попадне на земи на Атера). Това според мен е факт, иначе коментарите на Колчев всеки може да си ги тълкува - за мен лично не са толкова розови....

Коментар

Working...
                                X