IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Ами: Добър вечер на новата ми Акция №1 в портфейлът, какво друго да река?

Само преди 18 месеца тука ми се подиграваха, задето съм имал само около 99 акции.
    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Според мен средната рента ще зависи най-много от европейските субсидии за годините до 2020 и по-натам.Съотношението ренти към субсидии не е пряко, а индирекно.

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
        Колко ще бъде средната рента за 2013-2014 година като се имат предвид новите ренти?
        никой нищо не каза за тези очаквания

Коментар

• Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение
          Дали всички тези предварителни договори са още актуални? Може би трябва да питате ДВИ-то... че да няма напразни очаквания...
          така е тези неща трябва да се проверят,но да се надяваме че няма отказали се от тези договори

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
            говоря не само за изповяваданите сделки, но и за онези 16-18 000 дка предварителни договори, които ще се изповядат до края на годината
            Дали всички тези предварителни договори са още актуални? Може би трябва да питате ДВИ-то... че да няма напразни очаквания...

Коментар

• Колко ще бъде средната рента за 2013-2014 година като се имат предвид новите ренти?

Коментар

• Първоначално изпратено от orakula Разгледай мнение
                защото Атера ще е златното кюлче на борсата в близките няколко години
                Много добре казано ( сравнението много ми харесва ) и напълно те подкрепям, но БЕЗ да правя ПРЕПОРЪКИ !!

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
                  Ама ти сериозно ли питаш това ?!?

1.) Първо (и може би най-важно), при текущата цена от 2,20 лв, купуваш земята реално на 600 лв. При положение, че се продават на около 1000-1100, наистина трябва да си добър за да намериш да си купиш по 600 лв. декара... не казвам че няма на първичния пазар и такива цени, но едва ли са масови.

2.) Мислиш ли, че инвестирането директно в земя е за всеки ? Аз напримерно не си се представям докато си седя в офиса и реша да вкарам примерно 20000 лв. в земя, утре да тръгна по селата да питам някой продава ли земя. И да намеря някой, трябват ми познания да разбера добра ли или не... След това ходя по нотариуси, треперя да не ме минат нещо. Като свърши всичко - тръгвам пък да търся някой земеделец, на който да я дам под наем.... Вероятно ще има 2-3 земеделеца в района където съм я купил, и ще треперя дали няма да решат да се еба^ват с "онова гражданче" дето е взело 20-30 декара в тяхното землище и се опитва да им иска наем...

И всичкото това при положение, че изобщо съм намерил земя на 600 лв...

Някак си не ми изглежда логично... Ако човек има повече пари и/или познания и време да се занимава - тогава ОК за директните инвестиции в земя... но за повечето книжни плъхове дето сме тук, според мен инвестицията си е най-лесна и изгодна.

Купуваш земя на 600 лв/дка, имаш професионален и доказано добър меднижмънт, който да се грижи както за арендоването й, така и за продажбите й, като не на последно място все пак имаш достатъчно ликвидност и винаги можеш да обърнеш инвестицията в пари - все пак никога не знаеш дали няма да ти дотрябват за нещо, било то за добро (например намериш по-рентабилна доходност) или зло (например се разболееш нещо, или по-лошо - вземеш да се жениш например ).

Не е лошо обсъждаме трендовете при цената на земята тук, но според мен за 99 % от хората тук, инвестицията в земя е по-удачна през "Атера" отколкото директно... Пълно увежение към Fortiss и хората като него, но според мен, директното инвестиране не е за всеки....
                  Ако някой ми предлага "сигурна" доходност от 15-20% годишно, определено ще проуча сериозно дали и как да инвестирам. Мисълта ми е, че през Атера доходността от ренти не може да е над 4-5% спрямо сегашната цена. Това ми се струва прекалено малко в сравнение с предполагаемите 15-20% при директна инвестиция.

Коментар

• Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение
                    Явно вече няма кой да купува над 1000 лева, с този спад на цените на продукцията...
                    Четеш месечния бюлетин като Дявола - евангелието

Очевидно през август е нямало кой да купува над 1000 лв, но от друга страна очевидно и Атера нямат намерение да продават на безценица...

Две мнения няма - едва ли ще се продава с такива темпове като 2012 или първото полугодие на 2013 (говоря не само за изповяваданите сделки, но и за онези 16-18 000 дка предварителни договори, които ще се изповядат до края на годината), но лично за мен е по-важно ако трябва да отложат продажбите за по-добри времена, но да не свалят цените... И 25-30 ст. дивидент за догодина ще са приемливи, стига да се запази фундамента - т.е. да не се разпродава земята под 1000 лв., което изглежда става в момента.

Да не говорим, че август си е отпускарски период, а и доколкото знам повечето сделки се сключват септември - октомври, когато реколтата е прибрана (включително пролетниците) и продадена... според мен Август изобщо не е критерий...

====
                    Това, което никой не коментира обаче е:
                    "Средното ниво на рентата само по новите договори за стопанската 2013-2014 година е 45 лв/дка."

За сравнение:
                    "Средното ниво на рентата само по новите договори за стопанската 2012-2013 година е 36 лв/дка."

и пак за сравнение:
                    Средното ниво на рентата за всички земи (т.е. и действащите стари договори) е 30,05 лв.

Според мен увеличението на рентите на които се преподписват договорите е повече от добро. Малко или много ще подпомогне обащата дивидентна доходност и частично ще компенсира евентуално по-забавените продажби през следващата година.

Коментар

• Първоначално изпратено от gunnar Разгледай мнение
                      Хахахаха. Ако мислиш, че земята ще се качва с толкова защо директно не си купиш земя, ами през АТЕРА ще се занимаваш?
                      Ама ти сериозно ли питаш това ?!?

1.) Първо (и може би най-важно), при текущата цена от 2,20 лв, купуваш земята реално на 600 лв. При положение, че се продават на около 1000-1100, наистина трябва да си добър за да намериш да си купиш по 600 лв. декара... не казвам че няма на първичния пазар и такива цени, но едва ли са масови.

2.) Мислиш ли, че инвестирането директно в земя е за всеки ? Аз напримерно не си се представям докато си седя в офиса и реша да вкарам примерно 20000 лв. в земя, утре да тръгна по селата да питам някой продава ли земя. И да намеря някой, трябват ми познания да разбера добра ли или не... След това ходя по нотариуси, треперя да не ме минат нещо. Като свърши всичко - тръгвам пък да търся някой земеделец, на който да я дам под наем.... Вероятно ще има 2-3 земеделеца в района където съм я купил, и ще треперя дали няма да решат да се еба^ват с "онова гражданче" дето е взело 20-30 декара в тяхното землище и се опитва да им иска наем...

И всичкото това при положение, че изобщо съм намерил земя на 600 лв...

Някак си не ми изглежда логично... Ако човек има повече пари и/или познания и време да се занимава - тогава ОК за директните инвестиции в земя... но за повечето книжни плъхове дето сме тук, според мен инвестицията си е най-лесна и изгодна.

Купуваш земя на 600 лв/дка, имаш професионален и доказано добър меднижмънт, който да се грижи както за арендоването й, така и за продажбите й, като не на последно място все пак имаш достатъчно ликвидност и винаги можеш да обърнеш инвестицията в пари - все пак никога не знаеш дали няма да ти дотрябват за нещо, било то за добро (например намериш по-рентабилна доходност) или зло (например се разболееш нещо, или по-лошо - вземеш да се жениш например ).

Не е лошо обсъждаме трендовете при цената на земята тук, но според мен за 99 % от хората тук, инвестицията в земя е по-удачна през "Атера" отколкото директно... Пълно увежение към Fortiss и хората като него, но според мен, директното инвестиране не е за всеки....

Коментар

• Първоначално изпратено от gunnar Разгледай мнение
                        Хахахаха. Ако мислиш, че земята ще се качва с толкова защо директно не си купиш земя, ами през АТЕРА ще се занимаваш?
                        защото Атера ще е златното кюлче на борсата в близките няколко години

Коментар

временна корекция на цените заради реколтата,но каквото било-било.От тук нататък според мен предстои постепенно покачване на цените на земеделска земя от порядъка на 15-20% годишно

Коментар

• временна корекция на цените заради реколтата,но каквото било-било.От тук нататък според мен предстои постепенно покачване на цените на земеделска земя от порядъка на 15-20% годишно

Коментар

• Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнение
                              Август-няма покупки,няма продажби,пълен айляк....

http://advanceterrafund.bg/fileadmin..._Report-bg.pdf
                              Явно вече няма кой да купува над 1000 лева, с този спад на цените на продукцията...

Коментар

понже любопитството ме полази леко би ли споделил с нас кои компании влизат в Имперския индекс...може да си направя едно малко вложение по него
                                Виж колелцето на втора страница - инвестициите ми на БФБ.
                                Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

Working...
                                X