IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от orakula Разгледай мнение
    Във Атера има още много хляб-и ще видите,че времето ще го докаже!!!
    Така е Оракулов, прав си. Хляб още има.
    Обаче въпроса е че точно тука доскоро ручахме яко пасти , хареса ни и се пристрастихме, та сега ги търсим другаде.
    Всеки влак си има пътници, има гладни и за хляб, а тук макар и не влака стрела си е 1-ва класа и несъмнено удобна. Идеална артия за хора с малък риск толеранс.
    Макар и >6 пъти по малко отколкото в апогея си тук все още имам най голямата позиция. Ни продавам,ни купувам.
    Алонсо правилно каза че е справедливо оценена.
    Не е подценено та да купува човек ( ма то кое ли е на БФБ вече), ма поне не е и балонирано както на доста места вече.

Коментар

• В цената на акцията в момента за мен е калкулиран продължаващ ръст на цените на земите. В обратния сценарий, акцията ще пада в повече % от колкото пада реално земята. Ако ще трябва да се разчита само на рентна доходност, сами може да си сметнете колко трябва да струва акцията...а пък натиск върху цените на земята и такива очаквания ще доведат и до търсене на пазара на дисконт спрямо активите...

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
        макар че доводите ти са много спорни, много се надявам да си прав, за да може и този клон от инвестициите ми да върви добре
        а ние ти благодарим за хубавите и изчерпателни анализи за по темата

Коментар

аз обосновката съм я написал по надолу,тука е само извода
          макар че доводите ти са много спорни, много се надявам да си прав, за да може и този клон от инвестициите ми да върви добре

Коментар

• аз обосновката съм я написал по надолу,тука е само извода

Коментар

Във Атера има още много хляб-и ще видите,че времето ще го докаже!!!
              Яка обосновка

Коментар

• Във Атера има още много хляб-и ще видите,че времето ще го докаже!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
                  Принципно си прав. Земята не е само в Добруджа... но и за това цените, които обявяват са СРЕДНИ... предполагам продават и на 1500 лв. в Добруджа и на 500 лв. например в.... Малиново. Нарочно давам толкова крайни стойности, предполагам едва ли е толкова голяма разликата в цените, но така или иначе идеята ми е, че средните цени отразяват и по-скъпите сделки и по-евтините.

Колкото до мнението ти, че едва ли не са продадени хубавите земи, а са останали само тези по хълмовете - не знам откъде вадиш този довод. Фонда се е доказал като професионален - доколкото си спомням, обяснваха че в началото са купували едва 20-30 % от предлаганите им земи, а в момента купуват 3-5 % от това което им предлагат. Лично аз не вярвам да са купували така на сляпо и да са накупили гори и скали...
                  Това е проблема според мен. Прекалено много предположения. Не искам да пускам линкове, за да не ме изтрият модитата за реклама, ама разгледайте и другите обяви в специализираните сайтове и вижте на какви цени са офертите. Без предположения В Малиново не съм ходил, но земята се обработва и текущата и рента е 20 лева ( точно токова, колкото получават и акционерите на декар притежавана земя).
                  Жалко че тук: http://www.advanceterrafund.bg/imote...edelska-zemja/ не се публикува портфейла им от земи примарно от 2010-та, но понеже аз от тогава търгувам с акциите им, смея да твърдя, че земята им в областите Добрич и Силистра беше в пъти повече. Накратко скъпата земя, която се оферира над 1000 лева/дка в Добрич е значително намаляла за сметка на значително по-евтините земи в другите области.
                  Да не ме разбирате погрешно ей Не казвам че адванса е лоша акция или че е надценена. За мен акциията е справедливо оценена и в момента отразява абсолютно точно реалната цена на активите си. Бъдещето на акцията според мен зависи изцяло от цената на земята. Ако цента на земята расте от тук нататък, ще е логично да се повишава и цената на атера.
                  ПП: Ако се вгледаш в портфейла им ще видиш, че земите в Добрич са около 2% от общо притежаваните им та няма как да се получи средна 1100 ако не продаваха земя предимно в добриччко . Излиза че продават по равно в добричко и недобричко . Средното аритметично на 1500 и 500 е 1000 , само дето земята им в Добрич не е 50%
                  Last edited by Alonso; 16.09.2013, 20:57.
                  Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

• предполагам продават и на 1500 лв.
                    От някакви странни(меко казано) предположения започваш сметките си!
                    В БГ няма земя за 1500ЛВ, дори и в Добруджа!

Ще опитам накратко, да ти пиша за земята.
                    В момента се търси (има пазар), за хубава земя - равна, в която като вложиш 100лв за зърнопроизводство, ще изкараш поне 150лв. с тия лоши цени тая година.
                    Атера продават такива земи в момента, а имат и други по баирите на Малиново, на който трябва да вложиш поне 200лв, за да се признаят за обработваеми (и да станат годни за субсидии) за да вадиш евентуално по 20-30лв, на година от декар.
                    За това в Малиново дават освен СЕП-25лв и НР1(необлагодетелствани райони) и пак не си струва да се обработват и си пустеят... И никой не иска да ги купува и на цитираните цени от обявата...

Та след продажбите на Атера за по 1000лв/дка в портфеила им земи като вторите увеличават относително си теглото!

Фонда се е доказал като професионален - доколкото си спомням, обяснваха че в началото са купували едва 20-30 % от предлаганите им земи, а в момента купуват 3-5 % от това което им предлагат. Лично аз не вярвам да са купували така на сляпо и да са накупили гори и скали
                    КАто дойде селянина да си продава земята, продава всичко.
                    Ако са избирали само хубави земи, би трябвало да са надували цените, за да преодолеят конкуренцията - тя взима всичко. Селянина го интересува колко пари ще вземе за земята си и знае, че ако не я продаде наведнъж, лошата си остава вечно негова.
                    Повярвай ми че имат и боклуци - съседи са ми на ниви (необработвани от 30 години). Парчета по 3-4дка на баир обрасло с храсталаци. Аз съм купувал там тая година на 150-160лв/дка, а съм вложил повече пари, за станат обработваеми...

Коментар

В примера, който даваш и ако спазя аналогията с "Атера", при номинална стойност на облигацията от 1100 лв, емисионната ти в момента е 600 лв.....
                      Да.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                        казваш че ме разбираш, но не ме разбираш.

Добре ще го обясня по друг начин. Искаш да си купиш облигация. Тази облигация струва по номинал 1100 лева, гарантирана ти е да кажем от държавата. Търсиш доходност 10% годишно. на колко би си я купил ако ще ти я изплатят след 3 години . А на колко ако плащането е след 5 години, а след 10 години.

Не ми казвай че ще платиш 1100 лева СЕГА ако ще ти я платят след 10 години
                        В примера, който даваш и ако спазя аналогията с "Атера", при номинална стойност на облигацията от 1100 лв, емисионната ти в момента е 600 лв.....

Коментар

Мисля, че сам го каза най-добре....
                          казваш че ме разбираш, но не ме разбираш.

Добре ще го обясня по друг начин. Искаш да си купиш облигация. Тази облигация струва по номинал 1100 лева, гарантирана ти е да кажем от държавата. Търсиш доходност 10% годишно. на колко би си я купил ако ще ти я изплатят след 3 години . А на колко ако плащането е след 5 години, а след 10 години.

Не ми казвай че ще платиш 1100 лева СЕГА ако ще ти я платят след 10 години

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                            ....Но тъй като няма и спад съвсем нормално е човек да заложи настоящата цена на земята. Поне по мое мнение. ....
                            Мисля, че сам го каза най-добре....

Коментар

• Първоначално изпратено от jikev Разгледай мнение
                              Спорите за някакви цени и ренти, като че ли земята на фонда е само в Добруджа, но не е - има и в Малиново, а там рентите са 5-6 лева за пасища и 15-16 лв за ниви, АКО СЕ ОБРАБОТВАТ!
                              А фонда, както и всички останали са имат боклуци.
                              Продали са най-добрите си земи на прекрасни цени!
                              Правите си грешни изводи!
                              Останал им е боклука, от това че са продали на такива нива, е много грешно да се смята така за всичките им земи.
                              Принципно си прав. Земята не е само в Добруджа... но и за това цените, които обявяват са СРЕДНИ... предполагам продават и на 1500 лв. в Добруджа и на 500 лв. например в.... Малиново. Нарочно давам толкова крайни стойности, предполагам едва ли е толкова голяма разликата в цените, но така или иначе идеята ми е, че средните цени отразяват и по-скъпите сделки и по-евтините.

Колкото до мнението ти, че едва ли не са продадени хубавите земи, а са останали само тези по хълмовете - не знам откъде вадиш този довод. Фонда се е доказал като професионален - доколкото си спомням, обяснваха че в началото са купували едва 20-30 % от предлаганите им земи, а в момента купуват 3-5 % от това което им предлагат. Лично аз не вярвам да са купували така на сляпо и да са накупили гори и скали...

Коментар

• Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
                                Пич и преди ти писах, но не ми отговори
                                Проучи хубаво пазара на земя
                                Ето ти наприемр една прясна обява :
                                http://bgnivi.com/index.php?p=annonc...=1&back=search
                                Хайде сега пак питам защо да не си взема тази земя на 350 лева с поне 20 лева рента годишно, вместо да си купувам земя в атера, която в момента излиза над 750 лева ( обработваемата )
                                Я пак сметни ако адванса се ликвидира и си продаде земята на 600 лева ( колкото твърдиш, че излиза в момента ) , ти дали ще вземеш 2.2 или 1.8 , като приспаднеш таксите за обслужващото дружество и над 20% необработвеми земи ?
                                Нямам идея за това парче в Малиново, може би си има причина да е толкова - от една страна това е по-скоро в предбалкана, отколкото в дунавската равнина - не знам колко и дали има земеделци наоколо. Не се знае и точно къде е нивата - дали има съседни блокове или е някъде настрана.... видно е че някой е склонен да я даде за толкова, но дали това отразява целия пазар ?

Ако Адванса се ликвидира на 600 лв., дори и аз няма да споря че 2.20 лв. е таван на цената... в крайна сметка твърдя, че текущата цена е подценена, защото продават земята на цени над 1000 лв. Ако наистина имаха сделки по 600 лв., щях да съм на друго мнение, но в момента продават на други цени.

Значи при текущи продажби по 1100 лв. ти ми казваш "Недей взема тази цена - вземи 600 лв.". Айде ако се опитвам да смятам цената на 1500 лв. да спорим защо е смятам на толкова, но да смятам на цената на която продават и ти да ми казваш, че е грешно допускането, някак си...

Коментар

Working...
                                X