Първоначално изпратено от Alonso
Разгледай мнение
Може би визираш стойността, която изкарах и ти се струва висока, но при положение че е сметната на база на РЕАЛНИТЕ цени на които продават, не виждам какво заблуждаващо има в това ? Сега, песимистите могат да изсмятат стойността при 500 лв./ дка, оптимистите могат да изсмятат при 2000 лв./дка, но не виждам по-реално определена стойност от тази базирана на текущите цени, на които продава фонда ?
Разгледай мнение
Ако ми позволиш пък аз да направя опит за аналогия за казаното от теб: "Би ли ми обяснил как например OMV твърдят, че продават дизела на 2,50, след като аз миналата година си намирах от един приятел дизел на 1,80 лв. ?" С пълното ми уважение към теб (предполагам си успешен на пазара на реална земя), но не можеш от цените на които купуваш земя индивидуално, да правиш изводи за целия пазар....
Може и да не ти се вярва какви са цените на пазара на които продава фонда, но в крайна сметка хората имат официално обявени продажби на +46000 дка при тези цени.... какво намекваш ? Че декларират неверни данни и фалшифицират ОПР ?

Разгледай мнение

Понеже няма данни къде точно са продажбите, реално единствения начин да се разбере къде се продава е да се проследи динамиката на притежаваните земи по региони. И ето какво показва тя за района, който визираш:
След приключване на 2013 г. през която бяха продадени над 46000 дка, промяната на притежаваната земя в Североизточен регион (включва Варна, Добрич, Силистра, Разград, Шумен, Търговище) е:
* Притежавани земи в Североизточен регион към 31.12.2012 г.: 95 868 дка.
* Притежавани земи в Североизточен регион към 31.12.2013 г.: 89 739 дка.
= = = = =
Намаление на земите в Североизточен регион 2013 г.: - 6129 дка.
Ето още малко данни от отчетите на компанията:
* Относителен дял на земите в Североизточен регион от всичките земи към 31.12.2012: 39,27 %
* Относителен дял на земите в Североизточен регион от всичките земи към 31.12.2013: 39,82%
Моето тълкувание е, че през 2013 г. има балансирани продажби в цялата страна.
Знам, че си от успешните инвестотори на борсата, а и съм чувал че си такъв и извън нея, така че не знам защо се опитваш да игнорираш фактите и правиш внушения, които поне за момента не са валидни.... предполагам си имаш някаква причина за това...
Коментар