If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
В САЩ нещо заговориха за намаляване смесването на етанол в бензините. Явно лобито на нефтените компании надделява. Това предложение беше реално внесено за разглеждане, но миналата седмица го изтеглиха преди вземането на решение.
Преди написах в общи линии разходите на декар за горива.
Производството на биогорива не е само биодизел, включва се и етанола.
Само в САЩ се очаква през 2014-2015 МГ за производство на етанол да бъдат потребени малко над 130 млн. тона царевица. Общото производство на царевица през сезона в САЩ е около 365 млн. тон, т.е. 35-36% - не е малко - нали?!?!
Вярно е, че ефектът от спада на петрола не е еднозначен, ще се получи притъпен спад в земеделието - вероятно.
Първо да видим какво ще стане с петрола. Спадът все ще спре някога, вее някой ще спре производство, ще намалеят доставките, ще започне по-интензивно потребление на петролни продукти и т.н.
Не знам... следя коментарите ти по темата за цената на петрола и си признавам, че не съм много наясно с точните калкулациите на потенциалните плюсове и минуси от това, но някак си ми се струва че му отдаваш твърде голямо значение.
Съгласен съм, че спад в цената на петрола, би имал въздържащ ефект върху производството на биодизел и оттам на някой селскостопански култури (примерно върху рапицата), но колко е делът на биодизела в световното потребление на горива ? Дали може конкретно толкова съществено да има влияние върху производството и цената на рапицата ?
От друга страна, поне първосигнално си мисля, че спад в цената на горивата действа много директно и цялостно на земеделците - горива за техниката (все пак тя се ползва за всички процеси - оран, култивиране, сеитба, пръскания, жътва и т.н.), отделно транспортните разходи за прибиране на продукцията и транспорта на продукцията до пристанищата също падат. Не знам с какъв произход са корабните горива, но допускам, че морския транспорт също може да падне....
Торовете доколкото знам също са свързани с цената на петрола.
Теоретично трябва да спаднат цени на семена, препарати, доколкото в цената им са калкулирани и някакви разходи за доставка/транспорт до България и след това да клиента "Х"....
Признавам си, че първосигнално си мислех, че спада на петрола е 100 % плюс за земеделците, но се съгласявам, че има логика в спада на търсенето на продукция за алетернативни горива... но не знам - чак пък да има толкова еднозначни негативи за селскосто стопанство от спада на петрола ?!?
При използването на големи машини в производството, т.е. големите зърнопоризводители харчат годишно около 5,5-6 л нафта на декар за отглеждане на културите. По-малките достигат 8 литра. Ако приемем, че средното ниво и 6,5 л. нафта на декар, спад на цената от 0,4 л/литър ще донесе икономия от 2,6 лв/декар. Да приемем, че има и други ефекти – транспорт например, икономията може да нарасне до 4 лв/декар примерно. Икономията от торове за БГ е много много теоретична – знаете защо – как се определят цените на газта в БГ, а от там на целия пазар на торове – дори и вносни. За отбелязване е, че поради така сключените договори специално за БГ – доставките на газ, акцизи и др подобни, икономията от спад при цената на нефта в БГ ще се усети последна в света.
Да приемем, че от торове може да се спести още 4 лв/декар, общо стават 8 лв/декар – това в най-добрият случай.
При приход от 200лв /декар, това е икономия от 4%. Отнесено към цената на зърното – при цена 32ст/кг, това е 1,3 ст.
Заложеният спад на петрола обаче ще предизвика проблеми поне в производството на биогорива, които няма да са от мащабите на 1,3 ст/кг, а доста повече. Излиза, че е по-добре цената на нефта да е висока – стига да може обаче.
В една от темите преди 2-3 години бях написал - "Спете спокойно деца ...Земята произвежда ежеминутно въглеводороди .. Такъв е кръговрата на живота... Милиарди тонове планктон умират и се наслагват по дъното на океана..Налягането и времето си оказват своето въздействие и воала...."
Ако ОПЕК тръгнат да защитават цените и намалят добивите, с или без Русия и Венецуела, значи все още разчитат на това, че САЩ нямат капацитет да произведат бързо разликата и да им заемат пазарите. Ако не намалят производството – има нещо друго. Какво може да е то?
САЩ няма да тръгнат да произвеждат повече петрол, дори и да го изнасят ако суровината е изчерпаема след 30-35 години. Това го правят предполагам, защото имат достъп до голям ресурс – може би дълбочинния петрол и теорията около него. Ще видим.
Ако тя е вярна и петрола не поскъпва ударно през следващите години, и в същото време такива като Монсанто правят все по-добри семена и технологии, дори с цената на нашето отравяне, зърнопроизовдството няма да стои много добре.
сега е момента колеги ако искате да допълвате Атери на малко по изгодни цени
При такива случай си казвам ,ако може и на по ниско ако не може не съм изпуснал много....
Служих една поръчка над този с 20 К.... все пак но може и без тях....
Да си кажа и аз, тъй като превода и редакцията на статията за дълбочинния нефт са мой.
Ако сте обърнали внимание, средната скорост на регенерация на нефтените полета е 12-15 години.
Сиреч без нови инвестиции, от старите нефтени полета може по-малко, но недостатъчно да се точи от старите нефтени полета.
Просто нефтените кладенци от които нефтените компании са изсмукали постепенно целия нефт, след известно време отново се напълват с "черното злато", така както се пълни кладенеца с вода.
Това обаче явно няма да е достатъчно да посрещне постепенно увеличаващото се през годините търсене.
Тук ще си кажат думата новите технологии за сондиране на голяма дълбочина - deep drilling.
Засега там лидери са западните компании, ама със санкциитте които им наложиха руснаците до няколко години ще се вземат и те в ръце.
Не подценявайте руснаците. Много хора го правят и според мен грешат. Особенно пък с водач като Путин.
Така че до 5-10 години очаквам технологиите за deep drilling да станат по - достъпни за голям брой компании.
Ако е вярна теорията за неорганичния нефт и закона на Кудрявцев, който гласи че: "във всички без изключения нефтени райони, където в който и да е хоризонтален разрез има нефт или газ, в едно или друго количество тези въглеводороди ще се намират и във всички по-ниско лежащи земни пластове."
При положение, че се окажат верни тези неща очаквам дългосрочно нефта да е в диапазона 35-70 долара.
Ще поживеем, ще видим.
тези неща трябва да се следят, ако искаме да правим по-точни преценки
ще видим какво ще реши ОПЕК, ако не намалят произовдството, за мен вървим бързо точно към тази теория
Коментар