Първоначално изпратено от Van Basten
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)
Collapse
X
-
Айде и аз да зарадвам акционерите
Уикенда си поиграх да анализирам Атерката, след като вече приключи с продажбите и покупките на земя за 2014 г.
Според мен, на фона на определено недобрата за земеделския сектор изминала година, резултатите се очертават като повече от прилични (поне са доста по-добре от това, което лично аз очаквах).
Продадените земи са по-малко от 2013 г., но това се компенсира в някаква степен от постигнатите по-високи средни цени на продажба.
Предвид липсата на окончателен отчет, естествено все още нищо твърдо не може да се прогнозира, но на база груби сметки стигам до един очакван ориентировъчен прогнозен дивидент от около 35 ст.. Предполагам, че така или иначе на годишна база, ще се поизпишат и някои разходи, които вероятно ще редуцират тези груби сметки на дивидента надолу, но не би следвало да е с повече от някоя стотинка, така че си мисля, че едва ли ще паднем под 30 ст./ акция.
Извън дивидента сам по себе си обаче, за мен най-важното за изминалата година е, че този очертаващ се пореден добър дивидент е постигнат на база минимално намаление на фундамента, т.е. притежаваните земеделски земи.
През 2014 г. се направиха добри покупки на земеделска земя, които заместиха продадените декари на около 75 %, което според мен е най-добрата новина за изминалата година.
Или накратко очертаващия се дивидент от около 30-35 ст. (ако сметките ми са верни естествено) ще бъде постигнат при нетно намаление на притежаваните земи от едва -8'299 дка. (217 081 дка в края на 2014 г. срямо 225 380 дка в края на 2013 г.).
За сравнение, дивидента за 2013 г. от около 40 ст. бе постинат при нетно намаление на притежаваните земи от -18'744 дка. (225 380 дка в края на 2013 г. срямо 244 124 дка в края на 2012 г.).
Т.е. новия дивидент ще бъде малко по-малък от миналогодишния, но пък същия ще бъде осигурен при значително по-добро съхраняване на фундамента и минимално редуциране на притежаваните земеделски земи !
Коментар
-
Първоначално изпратено от Garcilаso Разгледай мнениеИ на мен ми прави впечатление, че последно време не обявяват цена продава.. Единствено цена купува слагат.
Иначе специално тези 37 дка за декември идват по около 1445 лв на декар, на база инфото в бюлетините им. Не знам доколко може да говори за някаква промяна в тенденциите предвид малкия обем.
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнениесамо на мен ли прави впечатление, че за пръв път не обявяват цената на продажба?)
Предвид намека ти, си поиграх да сметна средната продажна цена на реализираните през декември земи - излиза 1445 лв. на декар..
Предположението за мотивацията на управляващите фонда да не я обявят оставям на теб....
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнениесамо на мен ли прави впечатление, че за пръв път не обявяват цената на продажба?
Иначе специално тези 37 дка за декември идват по около 1445 лв на декар, на база инфото в бюлетините им. Не знам доколко може да говори за някаква промяна в тенденциите предвид малкия обем.
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнениесамо на мен ли прави впечатление, че за пръв път не обявяват цената на продажба?Добре, че не я набута на чичeто
Не е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
Коментар
-
България ще получи за директни плащания 7 млрд. евро за новия програмен период 2014-2020 г., което е с почти 2 млрд. повече от стария. Това съобщи вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев по време на парламентарния контрол, предаде БНР. Той допълни, че животновъдите, овощарите и зеленчукопроизводителите ще получат особено високи субсидии, но не уточни точно колко високи ще бъдат те.
Средният размер на директното плащане за България е много близо до 90 процента от средното за ЕС, каза още Дончев.
Коментар
-
Завършили са вече 2-ри проект по комасация в Шуменска област и предстои да завършат още 4 такива. Повече информация тук:
http://www.investor.bg/novini-i-anal...37-dka-187373/
Не е препоръка!!
Коментар
-
Първоначално изпратено от ilioo Разгледай мнениеОтчета да видим първо. Но по мои сметки трябва да имат за раздаване поне 20 и няколко милиона. 90% да се 20 мил се пода по 23 ст. Което ме устройва
Засега пазарът на земя в България продължава да е ислно конкурентен и няма пирзнаци за спад на цените. От тук и стойността за акционерите - на капитала се запазва висока.
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеЗа мен резултатите са добри. Оценявам, че бизнесът се прави при все по-турдни условия.Не е препоръка за покупко продажба!!!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Felbuzz Разгледай мнениекъмто 25 ли идва или бъркамНе е препоръка за покупко продажба!!!
Коментар
Коментар