IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от RAFAL Разгледай мнение

Хайде да уточним, за да си професионален инвеститор има три изисквания, две от които трябва да са изпълнени, но нито едно от тях не се отнася до големината на портфейла. Да, когато имаш статут на професионален инвеститор, не плащаш таксата. Ето и по-лекия вариант - почти всеки ИП, в зависимост от политиката си, предлага вариант при който независимо от големината на портфейла, но при определен брой сделки и стойност под която да не се пада, ти отменя задължението за плащане на таксата. Иначе казано, се стимулира активността и по израза на Инта - "пасивността се плаща".
    Не мислите ли, че и това е начин за раздвижване на пазара ?
    Това са написали Карол:

Критерии

За да кандидатствате за професионален инвеститор, трябва да отговаряте на най-малко два от трите критерия, посочени по-долу:
    • През предходните 4 тримесечия сте сключвали средно за тримесечие по 10 сделки със значителен обем на съответен пазар;
    • Стойността на инвестиционния Ви портфейл, който включва финансови инструменти и парични депозити, е повече от левовата равностойност на 500 000 евро;
    • Работите или сте работили във финансовия сектор не по-малко от една година на длъжност, която изисква познания относно съответните сделки или услуги.
    https://www.karollbroker.bg/bg/krite...ni-investitori

Коментар

Хайде да уточним, за да си професионален инвеститор има три изисквания, две от които трябва да са изпълнени, но нито едно от тях не се отнася до големината на портфейла. Да, когато имаш статут на професионален инвеститор, не плащаш таксата. Ето и по-лекия вариант - почти всеки ИП, в зависимост от политиката си, предлага вариант при който независимо от големината на портфейла, но при определен брой сделки и стойност под която да не се пада, ти отменя задължението за плащане на таксата. Иначе казано, се стимулира активността и по израза на Инта - "пасивността се плаща".
      Е то като няма достатъчно и читави емитенти на борсата никакви административни мерки няма да раздвижат пазара ! А до тогава ще си плащаме таксите и ще мълчим !

Коментар

• Първоначално изпратено от intellect Разгледай мнение
        Всеки с портфейл за милион и над 10 сделки на тримесечие за последните 4 тримесечия може да поиска да бъде класифициран като професионален инвеститор и тогава такси за попечителство не се дължат.

Коментар

Не знам, сигурно не са много в момента. Дай боже да тръгне борсата, може да станат повече. Просто споделям информация, с която, може би, не всеки е запознат.
          да, ама не ти е вярна информацията - условието "над 10 сделки на тримесечие" е подвеждащо, казва се, че тези 10 сделки трябва да са със значителен обем, не си спомням колко точно, но от порядъка на 100-ци хиляди.

Коментар

• Първоначално изпратено от Joz Разгледай мнение

Колко такива има според теб във форума?
            Не знам, сигурно не са много в момента. Дай боже да тръгне борсата, може да станат повече. Просто споделям информация, с която, може би, не всеки е запознат.

Коментар

Всеки с портфейл за милион и над 10 сделки на тримесечие за последните 4 тримесечия може да поиска да бъде класифициран като професионален инвеститор и тогава такси за попечителство не се дължат.
              Колко такива има според теб във форума?

Коментар

• Всеки с портфейл за милион и над 10 сделки на тримесечие за последните 4 тримесечия може да поиска да бъде класифициран като професионален инвеститор и тогава такси за попечителство не се дължат.

Коментар

• Първоначално изпратено от petyob Разгледай мнение
                  таксата попечителство на ценни книжа отива при други хрантутници(не при ИП. Уж е някакъв фонд, но някой знае ли колко е събрал този фонд? Постепенно забелязвам, че се вдигат общите такси за търговия на БФБ, казвате понеже оборота пада, а те трябва да ядат. Ама така не става, като ти е малко направи така, че да се увеличат овцете, а не като увеличиш стригането и доенето на овча, защото ще станат още по-малко - ще умрат и тези. Хрантутниците не правят нищо за увеличение на оборота - най-лесното е търговия с марджин и къси ...
                  Корупция, некомпетентност. Също като Пенсионните. А иначе им пречи Държавата, КФН и мажовците, а те не се виждат.

Коментар

• таксата попечителство на ценни книжа отива при други хрантутници(не при ИП. Уж е някакъв фонд, но някой знае ли колко е събрал този фонд? Постепенно забелязвам, че се вдигат общите такси за търговия на БФБ, казвате понеже оборота пада, а те трябва да ядат. Ама така не става, като ти е малко направи така, че да се увеличат овцете, а не като увеличиш стригането и доенето на овча, защото ще станат още по-малко - ще умрат и тези. Хрантутниците не правят нищо за увеличение на оборота - най-лесното е търговия с марджин и къси ...

Коментар

Разсъжденията за таксите начислявани/ неначислявани и възстановявани може и да са правилни като въпроси, но клиентите на ИП Карол да не знаят - недоумявам Прочетете си секцията " Такси и комисиони ....." и там ще получите отговорите кога се начисляват, при какви условия се отменят, кога и при какви условия се намаляват комисионите за сделките от изминалия месец. Всеки ИП си има уточнени такива. Всеки от нас има интерес да знае какви са му разходите.
                      Поздрави и успех в борсовата търговия !
                      Така, такааа пасивноста също се заплаща!

Коментар

• Разсъжденията за таксите начислявани/ неначислявани и възстановявани може и да са правилни като въпроси, но клиентите на ИП Карол да не знаят - недоумявам Прочетете си секцията " Такси и комисиони ....." и там ще получите отговорите кога се начисляват, при какви условия се отменят, кога и при какви условия се намаляват комисионите за сделките от изминалия месец. Всеки ИП си има уточнени такива. Всеки от нас има интерес да знае какви са му разходите.
                        Поздрави и успех в борсовата търговия !

Коментар

• Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение

Е дайте отговор де, какво попечителстват посредниците, след като акциите са в лични партиди при Централния Депозитар ?
                          Закриваш си сметката при тях и няма да има попечителска такса

Акциите си седят в ЦД - но няма да можеш да ги търгуваш на БФБ, даже не съм сигурен дали изобщо ще можеш да ги търгуваш - по-скоро не. Но ще може да получаваш дивидент на някоя каса на банка - поне така беше преди време. Ако искаш да ги продадеш - сметка в посредник, продаваш и закриваш сметката.

Аз като не търгувам само 2 пъти в годината - като дойде дивидента да купя други акции с него. Та преди като нямаше такса ми излизаше без пари, съответно само плащах комисионни като купувах акции.

Ама сега явно много хора са така и посредниците не могат да оцеляват при ниските обороти.

За сега предпочитам да плащам тази такса - щото дивидента ми идва по сметката на посредника и няма нужда да ходя да обикалям по разни банки или счетоводни отдели на разни предприятия да го получавам.

За това ли става въпрос или за друга такса?

Коментар

• Първоначално изпратено от margen Разгледай мнение

И за мен е нелогично. Но все пак има няколко дни около сетълмента, през които акциите "увисват" в ничия територия. Вероятно това се подсигурява.
                            Или пък имат в портфейла си извънборсови компании и попечителската такса е за тях.......

Коментар

• Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение

Такса и на мен не ми удържат или по скоро я връщат, но само в месеците когато имам сделки. Но въпроса защо е тази такса продължава да стои.
                              И за мен е нелогично. Но все пак има няколко дни около сетълмента, през които акциите "увисват" в ничия територия. Вероятно това се подсигурява.
                              Мненията ми не са препоръка за търговия.

Коментар

• Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнение

-не знам, но до сега все ми я връщат!- явно съм им симпатичен- дори и от комисионните
                                Такса и на мен не ми удържат или по скоро я връщат, но само в месеците когато имам сделки. Но въпроса защо е тази такса продължава да стои.

Коментар

Working...
                                X