If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Разсъжденията за таксите начислявани/ неначислявани и възстановявани може и да са правилни като въпроси, но клиентите на ИП Карол да не знаят - недоумявам Прочетете си секцията " Такси и комисиони ....." и там ще получите отговорите кога се начисляват, при какви условия се отменят, кога и при какви условия се намаляват комисионите за сделките от изминалия месец. Всеки ИП си има уточнени такива. Всеки от нас има интерес да знае какви са му разходите.
Поздрави и успех в борсовата търговия !
Разсъжденията за таксите начислявани/ неначислявани и възстановявани може и да са правилни като въпроси, но клиентите на ИП Карол да не знаят - недоумявам Прочетете си секцията " Такси и комисиони ....." и там ще получите отговорите кога се начисляват, при какви условия се отменят, кога и при какви условия се намаляват комисионите за сделките от изминалия месец. Всеки ИП си има уточнени такива. Всеки от нас има интерес да знае какви са му разходите.
Поздрави и успех в борсовата търговия !
Е дайте отговор де, какво попечителстват посредниците, след като акциите са в лични партиди при Централния Депозитар ?
Закриваш си сметката при тях и няма да има попечителска такса
Акциите си седят в ЦД - но няма да можеш да ги търгуваш на БФБ, даже не съм сигурен дали изобщо ще можеш да ги търгуваш - по-скоро не. Но ще може да получаваш дивидент на някоя каса на банка - поне така беше преди време. Ако искаш да ги продадеш - сметка в посредник, продаваш и закриваш сметката.
Аз като не търгувам само 2 пъти в годината - като дойде дивидента да купя други акции с него. Та преди като нямаше такса ми излизаше без пари, съответно само плащах комисионни като купувах акции.
Ама сега явно много хора са така и посредниците не могат да оцеляват при ниските обороти.
За сега предпочитам да плащам тази такса - щото дивидента ми идва по сметката на посредника и няма нужда да ходя да обикалям по разни банки или счетоводни отдели на разни предприятия да го получавам.
Защо ми се струва, че си се водят по партидата на посредника ?
Нали затова преди няколко години вкараха и някаква гаранционна такса, която да покрива евентуални загуби за инвестиращия при фалит на посредника (до 40 хил.лв. по памет).
Ако акциите са си на мое име, какво покрива тази гаранция ?
На твое име ще са. Даже в централния депозитар ще го пише.
Това сигурно ли е ?
Защо ми се струва, че си се водят по партидата на посредника ?
Нали затова преди няколко години вкараха и някаква гаранционна такса, която да покрива евентуални загуби за инвестиращия при фалит на посредника (до 40 хил.лв. по памет).
Ако акциите са си на мое име, какво покрива тази гаранция ?
Здравейте колеги. От доста време чета, но рядко пиша. Имам един по-скоро принципен въпрос но не съм много наясно с БФБ и взаимоотношенията между Карол и Атера. Ако закупя дялове в Атера чрез лицензиран посредник било то Карол или някой от другите изброени на сайта на БФБ, дяловете на мое име ли ще се водят или на името на посредника както е в Щатите (street name)?
На твое име ще са. Даже в централния депозитар ще го пише.
Здравейте колеги. От доста време чета, но рядко пиша. Имам един по-скоро принципен въпрос но не съм много наясно с БФБ и взаимоотношенията между Карол и Атера. Ако закупя дялове в Атера чрез лицензиран посредник било то Карол или някой от другите изброени на сайта на БФБ, дяловете на мое име ли ще се водят или на името на посредника както е в Щатите (street name)?
Ще бъдат лично на твое име и ще бедеш вписан в книгата на акционерите.
Коментар