IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
    Та въпроса е, ако акциите не са по партида на посредника - какво всъщност се предполага че гарантира въпросния гаранционен фонд... Моето разбиране винаги е било, че акциите са си "твои" (собствеността е ясно на кого е), но са по партида на посредника.... иначе не знам какво ми гарантира държавата...
    Кеш-а. Все пак освен акции, може да държиш и някакви пари там докато се чудиш къде да ги изхарчиш.

Е аз държах едни дивиденти над година. Тъкмо дойдоха и аха да ги похарча за акции, почна корона кризата, после дойдоха още дивиденти и чак преди 1-2 месеца почнах да ги харча.

Коментар

Пичове, малко се отклонихте от реалната тема на спора и така в крайна сметка май не разбрахме (поне аз де ), по чия партида се държат акциите....

Въпроса не е, колко точно таксуват посредниците, стимулират или не активните/пасивни инвеститори и как може евентуално да си намалиш таксите (въпросните "професионални ивнеститори").

Въпроса бе за Законовото изискване за гаранция на активите на инвеститорите при посредниците - доколкото си спомянам тази гаранция е 40'000 лв.
      На практика това е еквивалента на държавната гаранция на депозитите до 100'000 EUR.

Логиката на тази гаранция е, че държават покрива до 40'000 лв. активи в случай на фалит на посредника. И понеже посредниците не искат да поемат тази такса от която се пълни гаранционния фонд, я превхърлят към нас инвеститорите.

Та въпроса е, ако акциите не са по партида на посредника - какво всъщност се предполага че гарантира въпросния гаранционен фонд... Моето разбиране винаги е било, че акциите са си "твои" (собствеността е ясно на кого е), но са по партида на посредника.... иначе не знам какво ми гарантира държавата...
      не знам защо не разбра - ами влез с ЦД(https://ewallet.csd-bg.bg/inwposr/form.xhtml) и си виж акциите(ако имаш), че са на твое име. Макар, че пише кой ти е брокера. А какво се гарантира - не знам.

Коментар

...

Те са твои, но ИП има достъп до тях и примерно един некоректен брокер може да ги шитне от твое име.. примерно!
        Или пък дружество Х е раздало дивидент, който ти отива в ИП. Само че то е във фалит и твоя дивидент е потънал в масата на несъстоятелността..
        Ей такива, леко имагинерни рискове покрива този фонд. Точно затова аз съм освободил моя ИП от нея, като за сметка на това търгувам на по-тънка комисионна. Така и двете страни сме доволни

Коментар

• Пичове, малко се отклонихте от реалната тема на спора и така в крайна сметка май не разбрахме (поне аз де ), по чия партида се държат акциите....

Въпроса не е, колко точно таксуват посредниците, стимулират или не активните/пасивни инвеститори и как може евентуално да си намалиш таксите (въпросните "професионални ивнеститори").

Въпроса бе за Законовото изискване за гаранция на активите на инвеститорите при посредниците - доколкото си спомянам тази гаранция е 40'000 лв.
          На практика това е еквивалента на държавната гаранция на депозитите до 100'000 EUR.

Логиката на тази гаранция е, че държават покрива до 40'000 лв. активи в случай на фалит на посредника. И понеже посредниците не искат да поемат тази такса от която се пълни гаранционния фонд, я превхърлят към нас инвеститорите.

Коментар

• Първоначално изпратено от RAFAL Разгледай мнение

ОК - за професионалния инвеститор цитирах по памет и сгреших - извинете ме, но колко хора имат активи за милион и отгоре ? Желанието ми беше да предложа по- лек вариант.. Разсъждавайки в друга плоскост - при милион активи и не активност, таксата към активите е пренебрежимо малка. А пък за да направиш милион, май не си бил много пасивен.
            На едно мнение сме. Просто изнесох допълнително инфо.

Коментар

• Първоначално изпратено от intellect Разгледай мнение

Това са написали Карол:[/LIST]https://www.karollbroker.bg/bg/krite...ni-investitori
              ОК - за професионалния инвеститор цитирах по памет и сгреших - извинете ме, но колко хора имат активи за милион и отгоре ? Желанието ми беше да предложа по- лек вариант.. Разсъждавайки в друга плоскост - при милион активи и не активност, таксата към активите е пренебрежимо малка. А пък за да направиш милион, май не си бил много пасивен.

Коментар

Хайде да уточним, за да си професионален инвеститор има три изисквания, две от които трябва да са изпълнени, но нито едно от тях не се отнася до големината на портфейла. Да, когато имаш статут на професионален инвеститор, не плащаш таксата. Ето и по-лекия вариант - почти всеки ИП, в зависимост от политиката си, предлага вариант при който независимо от големината на портфейла, но при определен брой сделки и стойност под която да не се пада, ти отменя задължението за плащане на таксата. Иначе казано, се стимулира активността и по израза на Инта - "пасивността се плаща".
                Не мислите ли, че и това е начин за раздвижване на пазара ?
                Това са написали Карол:

Критерии

За да кандидатствате за професионален инвеститор, трябва да отговаряте на най-малко два от трите критерия, посочени по-долу:
                • През предходните 4 тримесечия сте сключвали средно за тримесечие по 10 сделки със значителен обем на съответен пазар;
                • Стойността на инвестиционния Ви портфейл, който включва финансови инструменти и парични депозити, е повече от левовата равностойност на 500 000 евро;
                • Работите или сте работили във финансовия сектор не по-малко от една година на длъжност, която изисква познания относно съответните сделки или услуги.
                https://www.karollbroker.bg/bg/krite...ni-investitori

Коментар

Хайде да уточним, за да си професионален инвеститор има три изисквания, две от които трябва да са изпълнени, но нито едно от тях не се отнася до големината на портфейла. Да, когато имаш статут на професионален инвеститор, не плащаш таксата. Ето и по-лекия вариант - почти всеки ИП, в зависимост от политиката си, предлага вариант при който независимо от големината на портфейла, но при определен брой сделки и стойност под която да не се пада, ти отменя задължението за плащане на таксата. Иначе казано, се стимулира активността и по израза на Инта - "пасивността се плаща".
                  Е то като няма достатъчно и читави емитенти на борсата никакви административни мерки няма да раздвижат пазара ! А до тогава ще си плащаме таксите и ще мълчим !

Коментар

Всеки с портфейл за милион и над 10 сделки на тримесечие за последните 4 тримесечия може да поиска да бъде класифициран като професионален инвеститор и тогава такси за попечителство не се дължат.

Коментар

Не знам, сигурно не са много в момента. Дай боже да тръгне борсата, може да станат повече. Просто споделям информация, с която, може би, не всеки е запознат.
                      да, ама не ти е вярна информацията - условието "над 10 сделки на тримесечие" е подвеждащо, казва се, че тези 10 сделки трябва да са със значителен обем, не си спомням колко точно, но от порядъка на 100-ци хиляди.

Коментар

• Първоначално изпратено от Joz Разгледай мнение

Колко такива има според теб във форума?
                        Не знам, сигурно не са много в момента. Дай боже да тръгне борсата, може да станат повече. Просто споделям информация, с която, може би, не всеки е запознат.

Коментар

Всеки с портфейл за милион и над 10 сделки на тримесечие за последните 4 тримесечия може да поиска да бъде класифициран като професионален инвеститор и тогава такси за попечителство не се дължат.
                          Колко такива има според теб във форума?

Коментар

• Всеки с портфейл за милион и над 10 сделки на тримесечие за последните 4 тримесечия може да поиска да бъде класифициран като професионален инвеститор и тогава такси за попечителство не се дължат.

Коментар

• Първоначално изпратено от petyob Разгледай мнение
                              таксата попечителство на ценни книжа отива при други хрантутници(не при ИП. Уж е някакъв фонд, но някой знае ли колко е събрал този фонд? Постепенно забелязвам, че се вдигат общите такси за търговия на БФБ, казвате понеже оборота пада, а те трябва да ядат. Ама така не става, като ти е малко направи така, че да се увеличат овцете, а не като увеличиш стригането и доенето на овча, защото ще станат още по-малко - ще умрат и тези. Хрантутниците не правят нищо за увеличение на оборота - най-лесното е търговия с марджин и къси ...
                              Корупция, некомпетентност. Също като Пенсионните. А иначе им пречи Държавата, КФН и мажовците, а те не се виждат.

Коментар

• таксата попечителство на ценни книжа отива при други хрантутници(не при ИП. Уж е някакъв фонд, но някой знае ли колко е събрал този фонд? Постепенно забелязвам, че се вдигат общите такси за търговия на БФБ, казвате понеже оборота пада, а те трябва да ядат. Ама така не става, като ти е малко направи така, че да се увеличат овцете, а не като увеличиш стригането и доенето на овча, защото ще станат още по-малко - ще умрат и тези. Хрантутниците не правят нищо за увеличение на оборота - най-лесното е търговия с марджин и къси ...

Коментар

Working...
                                X