IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Браво за старанието. Рентата в България ще конвергира по-бързо до средноевропейските равнища. Струва ми се, че ниска я залагаш и оттам ти пада очакваната печалба и доходност.

Първоначално изпратено от octacomm Разгледай мнение
    Здравейте,
    Прикачам тук графика представяща очакваната възвръщаемост при дългосрочна инвестиция в акциите на Адванс Терафонд, според мой анализ.

Който се интересува да види целият анализ може да посети уеб сайтът ми на:
    http://octafinance.com/2011/09/advance-terrafond/

Според мен акциите на Адванс Терафонд не са добра инвестиция на цените около които сме. Ако в следващите 2 години имаме цена около 0.8-0.9 лв/акция, аз лично бих бил купувач. Ако нямаме така цена здраве. И все пак, на този етап инвестиция в земеделста земя дългосрочно би била по-добра инвестиция от Адванс Терафонд. Коментарът ми не е препоръка за покупка или продажба.

Коментар

• Всъщност, реалната цена на дружеството е не по-малка от собствения капитал!

Има и доста по-евтини в този сектор, но от ликвидните най-бива. Каквото и да взема на текущи цени не бих го мислил средносрочно, а макар и всичко да е възможно не бих разчитал да взема на цитираните цени.

Коментар

• Очаквана възвръщаемост при различни цени на акцията

Здравейте,
        Прикачам тук графика представяща очакваната възвръщаемост при дългосрочна инвестиция в акциите на Адванс Терафонд, според мой анализ.

Който се интересува да види целият анализ може да посети уеб сайтът ми на:
        http://octafinance.com/2011/09/advance-terrafond/

Според мен акциите на Адванс Терафонд не са добра инвестиция на цените около които сме. Ако в следващите 2 години имаме цена около 0.8-0.9 лв/акция, аз лично бих бил купувач. Ако нямаме така цена здраве. И все пак, на този етап инвестиция в земеделста земя дългосрочно би била по-добра инвестиция от Адванс Терафонд. Коментарът ми не е препоръка за покупка или продажба.

Коментар

• СИС продаваха яко за клиент, но предполагам и булбанк също са сред продавачите на пакетите. По-интересно е кой купува, поне за мен

Коментар

• Знае ли се кой излиза тези дни с тези кифтаци?
            Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

• Ами то от тези 40млн половината ще отидат за дивидент, отделно продажбите скоро очаквам да спрат, а покупките да продължават. И аз съм си мислил и по въпроса с друга сделка, ама по-скоро няма такъв сценарий според мен.

Коментар

• Благодаря за отговора.
                Тези над 40 млн. лева са сигурно към 100 000 дка земя, която не виждам как ще се купи през следващите години на същите цени със сделки на дребно. Затова ми минаваше през ума, че имат някакъв по-сериозен проект, който още не е обявен, като например да купят готов портфейл на друг адсиц или някой друг инвеститор, нещо такова. Затова питам. Факт е, че като рента земята носи доходност колкото депозит приблизително, но в същото време земята увеличава цената си, парите само се обезценяват, затова не виждам много логика в действията на мениджмънта, ако наистина смятат да поддържат толкова кеш. В крайна сметка за какво са набрали тези средства от инвеститорите.
                Бих бил доволен ако покупките са малко повече от продажбите при този марж, който правят.
                Друго, което ми хрумва е да са си поставили за цел да изригнат с висок дивидент за 2011, какъвто вече се очертава и с това да привлекат нови чужди инвеститори при ново увеличение на капитала догодина, но пък как ще го оправдаят при наличието на този кеш?
                Както и да е, ще следим ситуацията, а ако някой от мениджмънта чете нашите коментари, не е лошо да се замислят да изведат под някаква форма актуализирана визия за следващите няколко години пред публиката

Коментар

• Първоначално изпратено от znae6t Разгледай мнение
                  аз също имам някои възможни обяснения за себе си на продажбите и покупките, но факта, че вече има ясна тенденция да се продава повече, отколкото се купува и да се трупа много кеш ми говори, че има някаква идея, която нас не ни е ясна и не е обяснена в документите на компанията. Някой, ако е ходил на ОСА може и да знае нещо. В крайна сметка няма никаква логика един АДСИЦ да го играе депозант като нашия форексмастър. Имам акции.
                  Знаещ, идеята им е да развиват поземлено банкиране както ти каза и Биг Беър. Възползват се от ситуацията-голям ръст на цената и на търсенето от страна на арендатори. Още в отчета за Q1 беше обявено че се продават 63хил дка (мисля че толкова бяха) и сигурно следващите месец-два ще минат и последните договорени. Мен ме радва че успяват дори и сега да купуват на близо 30% по-ниски цени от тези на които продават. Е според моето мнение и това за комисионните които могат да си приберат играе своята роля, щото бяха заложили една минимална годишна доходност която не е сигурно доколко ще могат да я постигнат след 2 години (това те не го казват разбира се де).

Според мениджмънта няма всяка година да е така добра като последната и арендаторите да имат толкова кеш, който да се чудят какво да правят. А имайки предвид многото кеш, хубаво е и това че доходността върху кеша не е много по-различна от доходността от земята на този етап, а мисля че върху него и комисионни не се начисляват. А другото е че значително по-добър дивидент ще дадат разбира се, а в смутните времена това май е най-добрата новина.

Разбира се всяко действие или бездействие си има и положителни и отрицателни страни.

Поздрави!
                  Успех ти желая!

Коментар

• Първоначално изпратено от TRAPPER Разгледай мнение
                    1. Tова добре, НО щом продават земята на такава хубава цена, земята е добра !
                    2. Щом земята се вдига, както е видно и от доходноста ,защо да се продава ?

3 Най-добре някой от дружеството да обясни и разсея съмненията !
                    Някой от дружеството => новата ми яхта е много гъзарска - мерси за "даренията"

Коментар

• Първоначално изпратено от Professor Разгледай мнение
                      Възможна е следната хипотеза:

1. Продават се парчета с по-малки размери, които би било трудно да се комасират към останалите парцели на Атера или за които няма кандидати да ги арендуват/наемат, т.е. няма полза от тях; Нека си припомним, че около 23 % от земята не е отдадена под аренда/наем, полза нула;

2. С парите от продажбата се купуват по малко декари нови (отделни) парцели, на по ниска цена, но които имат добър потенциал за комасиране с налични по-големи близки блокове на Атера в землището; Получените комасирани блокове имат доста по-голяма цена, но ще се продават на големи (чуждестранни) инвеститори по-късно;

3. Полза от такъв процес на размяна чрез закупуване имат и двете страни, тези които купуват от Атера и самите те окрупняват, и Атера която така окрупнява;

4. Ако процесът е приблизително такъв предполагам е по-изгоден, макар и абсолютното количество земя намалява, защото се "опозотворяват" неизгодните парцели, спрямо варианта да държиш тези парчета без да ти носят ползи.

Професорът (аграр икономист)

Имам акции, горното не е съвет за покупко продажба, а само дискусия.
                      1. Tова добре, НО щом продават земята на такава хубава цена, земята е добра !
                      2. Щом земята се вдига, както е видно и от доходноста ,защо да се продава ?

3 Най-добре някой от дружеството да обясни и разсея съмненията !

Коментар

• Първоначално изпратено от znae6t Разгледай мнение
                        Колеги, каква е идеята тук да се продават в пъти повече земи, отколкото се купуват, а кешът вече достигна космически стойности? Според вас каква е идеята за тези над 40 млн кеш? Какво ще се купува?
                        Яхта на некой от мажоритарите

Коментар

• аз също имам някои възможни обяснения за себе си на продажбите и покупките, но факта, че вече има ясна тенденция да се продава повече, отколкото се купува и да се трупа много кеш ми говори, че има някаква идея, която нас не ни е ясна и не е обяснена в документите на компанията. Някой, ако е ходил на ОСА може и да знае нещо. В крайна сметка няма никаква логика един АДСИЦ да го играе депозант като нашия форексмастър. Имам акции.

Коментар

• Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнение
                            Адванс Терафонд през юли купува земя на 427 лв./дка, а продава на 595 лв./дка

Имат доста добра норма на печалба на поземленото банкиране, само въпросът е дали ще успяват да поддържат същите обеми покупки като обемите продажби. Възможно е повечето покупки да са планиране за друго тримесечие, защото сега земеделците и арендаторите са пълни с кеш...

Имам от акциите им.
                            Много е ясно, че фондовете не могат да се мерят с арендаторите, ама никак. Отделно таксите им са чудовищно високи. Т.е. дори и в този ултра добър бизнес - земеделието означава, че тези фондове не могат да правят бизнес, те.е. прибират парите за себе си както правят пенсионните фондове.

Коментар

• Принципа трябва да е "купувай евтино и продавай скъпо" нали така? Земята е скъпа и я продават. Аз ако съм на тяхно място извивам ръцете на закъсалият Фонд имоти и им вземам бизнесцентъра за едни 30 милиона и го отдавам под наем например. Ще излезе на много добра доходност при такава цена.Сега има доста закъсали за кеш институции и могат да направят добра сделка за тези 40 милиона, обаче стига да искат
                              Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

• Адванс Тера Фонд

Възможна е следната хипотеза:

1. Продават се парчета с по-малки размери, които би било трудно да се комасират към останалите парцели на Атера или за които няма кандидати да ги арендуват/наемат, т.е. няма полза от тях; Нека си припомним, че около 23 % от земята не е отдадена под аренда/наем, полза нула;

2. С парите от продажбата се купуват по малко декари нови (отделни) парцели, на по ниска цена, но които имат добър потенциал за комасиране с налични по-големи близки блокове на Атера в землището; Получените комасирани блокове имат доста по-голяма цена, но ще се продават на големи (чуждестранни) инвеститори по-късно;

3. Полза от такъв процес на размяна чрез закупуване имат и двете страни, тези които купуват от Атера и самите те окрупняват, и Атера която така окрупнява;

4. Ако процесът е приблизително такъв предполагам е по-изгоден, макар и абсолютното количество земя намалява, защото се "опозотворяват" неизгодните парцели, спрямо варианта да държиш тези парчета без да ти носят ползи.

Професорът (аграр икономист)

Имам акции, горното не е съвет за покупко продажба, а само дискусия.

Коментар

Working...
                                X