Продажбите на земя защо спряха?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от MiceM Разгледай мнениеПрав си. По темата тук - ако слезне още малко цената на АДВАНС, ще пазарувам!
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениесъгласен съм
но темата не е са тук
Коментар
-
Първоначално изпратено от MiceM Разгледай мнениеСКУИЗ, знаете ли какво значи тази дума? Лихвите по бондовете искат да се качват, а правителствата не могат да си го позволят. Та, ако лихвата се качва, значи има инфлация, а ако седи на 0, защо да си държиш парите в пари !?
но темата не е са тук
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеОчакваш лихвите още да падат? Това също е фактор, но за мен не основен.
Темата за инфлацята е много протиоречива и спорна. По-добре да не я започваме тук!
Коментар
-
Първоначално изпратено от MiceM Разгледай мнениеНа царевицата може би, но най -важният фактор за цената на земята, а именно лихвата е и ще е в посока за поскъпване на земята.
Темата за инфлацята е много протиоречива и спорна. По-добре да не я започваме тук!
Коментар
-
Първоначално изпратено от MiceM Разгледай мнениеНа царевицата може би, но най -важният фактор за цената на земята, а именно лихвата е и ще е в посока за поскъпване на земята.
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеhttp://www.investor.bg/surovini/365/...godina,146941/
това в допълнение на по-долу написаното
при цена на лекия петрол /не Брент/ от 60-70 дол/барел, предполагам, че царевицата трябва да бъде 4 дол/бушел /157 дол/тон
всички дългосрочни индикатори са за спад
Коментар
-
http://www.investor.bg/surovini/365/...godina,146941/
това в допълнение на по-долу написаното
при цена на лекия петрол /не Брент/ от 60-70 дол/барел, предполагам, че царевицата трябва да бъде 4 дол/бушел /157 дол/тон
всички дългосрочни индикатори са за спад
Коментар
-
USDA прогнозира, че през 2015-2016 МГ в САЩ ще бъдат засети само 348 млн. декара с царевица при очаквания от други анализатори за 2013г - 400.7 млн. декара.
Със соя ще бъдат засяти около 304 млн. декара при около 315 млн. декара през 2013година.
С пшеница ще бъдат засети 206 млн. декара при 232 млн. декара през 2012-2013 МГ.
За лятото на 2014г запасите от царевица в САЩ ще бъдат 51 млн. тона при 16 млн. тона през лятото на 2013 година.
Тази прогноза и да не бъде изпълнена в голяма степен, явно очакванията са за свиване на площите и то от ниски цени. В процесът на намаляване на площите, първото нещо е да се намалят рентите. Т.е. USDA очакват силно мечи пазар за всичко. При добри цени на зърното, площите не спадат.
Дори и американците го разбраха, че няма къде да си продават царевицата при възможен износ над 30 млн. тона.
Дори да предположим, че на 3 години една ще е със силна суша, през която ще се намаляват запасите, предполагам, че повече от 35 млн. тона общо за пшеница и царевица няма как да спаднат. Това се получава поради това, че точно в тази година цените са високи, а потреблението намалява. Т.е. смятам, че нарастването на запасите може да става по-бързо отколкото тяхното намаляване.
Рентабилността на бизнеса в България е добра, дори много добра. Средно добър земеделец може да получи по 80лв печалба преди рента. При повишаване на конкуренцията разделянето на печалбата ще е 50/50 за рента и печалба за производителя. Тогава нормално ще бъде да се получава рента от 40лв/дек, но ще бъде на максимума.
По моя преценка смятам, че в настоящия момент по стечение на обстоятелствата – сушата през 2012г бизнесът се намира в пикова точка и покупката на земя сега няма да носи повече от 5.5-6% годишно, може и по-малко. За акциите всеки сам да си прецени!!!
Ситуацията може да се промени ако САЩ намерят приложение на нови 30-40 млн. тона царевица годишно при запазване производството на етанол както до момента.
Написах каквото мисля с най-общо изразена обосновка!
Успех
От вашия отбор съм – имам земя
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеПроизводителите, които искат да напояват не са много, но това може да се промени. Необходими са доста инвестиции и нашия проблем /на собствениците на земя/ е, че всеки иска да го прави на собствена земя, а не под аренда. И по този начин ние ен можем да спчелим от тази работа - това по принцип, сигурно има изключения, но общото правило е такова.
Мислил съм аз да си направя поливно земеделие, но винаги съм се отказвал. Моята преценка е да се купува още земя, вместо други инвестиции във вече придобитата. Така запазвам повече спокойствието си, макар и с евентуална по-малка печалба. Въпросът е на гледна точка и възможности.Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.
Коментар
-
Първоначално изпратено от noker.bg Разгледай мнениеПоследните финансови резултати на тази компания ми вдъхват голямо доверие за добро развитие.
Няма да драсна.
.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Производителите, които искат да напояват не са много, но това може да се промени. Необходими са доста инвестиции и нашия проблем /на собствениците на земя/ е, че всеки иска да го прави на собствена земя, а не под аренда. И по този начин ние ен можем да спчелим от тази работа - това по принцип, сигурно има изключения, но общото правило е такова.
Мислил съм аз да си направя поливно земеделие, но винаги съм се отказвал. Моята преценка е да се купува още земя, вместо други инвестиции във вече придобитата. Така запазвам повече спокойствието си, макар и с евентуална по-малка печалба. Въпросът е на гледна точка и възможности.
Коментар
Коментар