IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• http://www.investor.bg/ikonomika-i-p...usluga,154157/

А мене пък ме съмнява че ги искат по рано за да могат да купуват по на едро земя сега, притеснявайки се от предстоящата либерализация.

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
      Лично аз не очаквам земята да подскочи заради чуждененците дори с лев.... забраната пада само за физическите лица, през българско юридичеко лице и досега можеше. Потенциалните по-големи инвеститори в земя най-лесно можеха да си направят една фирма със 100 % чуждестранно участие и да купуват. Кои са потенцаилните нови купувачи, които досега не са можели да купуват ? Пенсионираните англичани по селата ? - колко ще си купят по 2 декара да си засеят зеленчуци ?

Комасацията е фактор, но според мен, за тази година няма да е на етап, които да се отрази на цените. В дългосрочен е потенциал за голям ръст, но в краткосрочен едва ли.

Като цяло, предвид ниските цени и нетолкова добрите печалби на БГ земеделците, очаквам по-слаб интерес към закупуването на нова земя и оттам по-малко бързи продажби от страна на Атера. Така че в краткосрочен план не очаквам ръст в цените на акцията.

От друга страна - ако излезе възможност да се купят земи на по-ниски цени от евентуално закъсали земеделци, това би било добре, тъй като дружеството има твърде много неизползван кеш в момента. Това би било добре за фундамента на акцията. Но народопсихологията тук е да расте акцията при бързи продажби на земя, а не при отчитане на положителни (но дългосрочно) новини, така че не съм сигурен че при по-големи покупки на земи, акцията ще бъде оценена по достойнство....
      На 99% съгласен с тебе.
      Апогея на акцията мина...ще мине и още време преди следващото и избухване.
      Сега следва период на зареждане на батериите. И по дълбока корекция (надявам се).
      Намалил съм я наполовина от това което бих желал да имам.
      Ще дебна в ниското разочаровани спекуланти

Коментар

• Първоначално изпратено от orakula Разгледай мнение
        според мен цената ще стигне 2.50 късната есен,поради възможността чужденци да купуват от нова година земя в България-не се знае кои фондове от къде ще навлиязат и в какви обеми ще поискат да купуват(да не забравяме и проектите за комасация,които вече са в ход)
        Лично аз не очаквам земята да подскочи заради чуждененците дори с лев.... забраната пада само за физическите лица, през българско юридичеко лице и досега можеше. Потенциалните по-големи инвеститори в земя най-лесно можеха да си направят една фирма със 100 % чуждестранно участие и да купуват. Кои са потенцаилните нови купувачи, които досега не са можели да купуват ? Пенсионираните англичани по селата ? - колко ще си купят по 2 декара да си засеят зеленчуци ?

Комасацията е фактор, но според мен, за тази година няма да е на етап, които да се отрази на цените. В дългосрочен е потенциал за голям ръст, но в краткосрочен едва ли.

Като цяло, предвид ниските цени и нетолкова добрите печалби на БГ земеделците, очаквам по-слаб интерес към закупуването на нова земя и оттам по-малко бързи продажби от страна на Атера. Така че в краткосрочен план не очаквам ръст в цените на акцията.

От друга страна - ако излезе възможност да се купят земи на по-ниски цени от евентуално закъсали земеделци, това би било добре, тъй като дружеството има твърде много неизползван кеш в момента. Това би било добре за фундамента на акцията. Но народопсихологията тук е да расте акцията при бързи продажби на земя, а не при отчитане на положителни (но дългосрочно) новини, така че не съм сигурен че при по-големи покупки на земи, акцията ще бъде оценена по достойнство....
        Last edited by Van Basten; 14.07.2013, 10:04.

Коментар

• Първоначално изпратено от rumenin Разгледай мнение
          Според вас към кой момент ще се вдигне цената на акцията до нивата и отпреди разпределянето на дивидента ?
          според мен цената ще стигне 2.50 късната есен,поради възможността чужденци да купуват от нова година земя в България-не се знае кои фондове от къде ще навлиязат и в какви обеми ще поискат да купуват(да не забравяме и проектите за комасация,които вече са в ход)

Коментар

• Тази година ще видим кой арендатор колко струва.
            Моята рента ще бъде почти без изменения от миналата година.

Коментар

Според вас към кой момент ще се вдигне цената на акцията до нивата и отпреди разпределянето на дивидента ?
              За где си се рабързал бе Руменчо ...бързай бавно казват хората.
              Не само ще я стигне един ден, а дори още поне 1/3 отгоре и ще има.
              Ма преди това ако се поспихне с 1/3 - никак няма да е зле

Коментар

Според мен до края на годината.

Не е препоръка.

Коментар

Защо цената трябва да се вдигне дотам?

Коментар

• Според вас към кой момент ще се вдигне цената на акцията до нивата и отпреди разпределянето на дивидента ?

Коментар

• Тази година покълналата пшеница ще е доста. Валежите помагат на царевица и слънчоглед, но станаха прекалено много за пшеницата.
                      В Русия имат проблеми с добивите - не са това, което очакваха. Търсенето на пшеница се засилва, но засега цените леко спадат до 158 - 170 дол/тон в южните части на Русия.
                      Пазарът дава досат противорачиви сигнали. В САЩ е в ход засушаване, ще се надяваме от там да има сигнал за повишение.

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                        и като допълнение - вече е сигурно, че 30-45% от пшеницата в БГ ще е фуражна - фуражна в прекия смисъл на думата
                        За непросветените да кажа, че от нея се прави и 95% от хляба и хлебните изделия в БГ. Да знаете защо хляба не ви е вкусен като по комунистическо.

Коментар

• и като допълнение - вече е сигурно, че 30-45% от пшеницата в БГ ще е фуражна - фуражна в прекия смисъл на думата

Коментар

• Първоначално изпратено от equal Разгледай мнение
                            За очакванията на арендаторите за следващия сезон ще се види от това доколко ще участват в търговете за отдаване под наем на земя от ДПФ. Областната дирекция в нашия район вече проведе първия тур в края на юни, но резултатите още не са известни. През миналата година при начална цена от 23 лв./дка в някои землища класирания на първо място е давал до 50 лв./дка за едногодишно ползване и над 60 лв. за 10-годишно. Което е около два пъти над масово плащаните ренти на ФЛ в района. И не става дума за някакви големи масиви по 100-200 дка, а за съвсем нормални ниви от по 10-15 дка, каквито са и повечето наследствени земи.
                            и това как би трябвало да се тълкува... ???

Коментар

• За рентите

За очакванията на арендаторите за следващия сезон ще се види от това доколко ще участват в търговете за отдаване под наем на земя от ДПФ. Областната дирекция в нашия район вече проведе първия тур в края на юни, но резултатите още не са известни. През миналата година при начална цена от 23 лв./дка в някои землища класирания на първо място е давал до 50 лв./дка за едногодишно ползване и над 60 лв. за 10-годишно. Което е около два пъти над масово плащаните ренти на ФЛ в района. И не става дума за някакви големи масиви по 100-200 дка, а за съвсем нормални ниви от по 10-15 дка, каквито са и повечето наследствени земи.
                              |^^^^^пиво^^^^\\|""\\_,_
                              |___________||__|___|)
                              (@)(@)""*|(@)(@)**(@)

Коментар

• Първоначално изпратено от orakula Разгледай мнение
                                http://www.focus-news.net/?id=n1802650 ето една добра новина (и за fortiss)
                                С добиви между 350-400 г за есенници работата никак не е добре. Цени от 1100лв за земята така не се поддържат.
                                Много съм притеснен за пазарите. Слабо търсене и спадащи цени при високи реколти.
                                В БГ пшеницата е 300-320лв от производител. Царевицата от новата реколта в пристанище Варна е 275лв. Рапицата в южните части на Русия е 515лв от място. Царевицата FOB в Аржентина и Бразилия е 200-207 дол.
                                С най-голямо внимание следя търсенето по света. Обаче не виждам нещо обнадеждаващо. В Северна Африка правят епизодични търгове, но като цяло слаба работа. Може би е така, защото пазарът пада и не се купува много в това положение. Но определено реколтите в Египет, Алжир и Мароко ще са по-добри от миналата година, което ще намали търсенето. Надежда ми дава мисълта, че пир ниски цени ще някои ще се опитат да се позапасят, ама това при ниски цени, а и това ще са запаси, а не изконсумирано.
                                В Азия може би ще възникне проблем с търсенето от страна на Китай, което няма да нараства поради икономически проблеми. Това ще се отрази и на съседни на него страни, които са активни купувачи до сега. В Китай предстоят болезнени реформи, които не са свързани с увеличаване на търсенето, а напротив с неговото намаление. Под въпрос е до колко средната класа там ще продължи с увеличението потреблението на месо. А от друга страна се очаква повишение на безработицата сред работниците. Досегашния модел за измъкване от положение с нарастващ експорт, а през последните години с масови инвестиции в инфраструктура сега не сработва и е поизоставен от властите.
                                Малък лъч надежда дават по-ниските добиви от очакваното в Русия, където се чакаше 54-56 млн. тона пшеница, а според досегашните добиви реколтата от пшеница ще бъде 45-49 млн. тона. Но това е слаба работа на фона на всичко останало.
                                През последните седмици започна да се омаловажава факта за късното засяване на царевицата в САЩ и проблемите от прекомерната влага. Анализаторите започнаха отново да вдигат добивите и реколтата, която се прогнозира към 355-362 млн. тона. В САЩ реколтата от царевица ще бъде със 76 млн. тона повече от всичкото потребление през настоящия сезон. Аз очаквам засега реколта 330-340млн. тона, но и това не е малко. Какво хубаво може да следва от тази гигантска реколта???? НИЩО!!!!
                                Погледнато локално в БГ:
                                Добивите на фермерите са добри. Добри, но на някои. Има такива може би около 20% от всички, които ще получат ниски добиви и ще имат проблем с паричните потоци, т.е. ако имат повечко кредити. Самата оперативна дейност на всички би трябвало да излезе на печалба. Това ще стане при цени дори и 200лв за царевицата, 300лв за пшеницата, 550лв за рапица и слънчоглед.
                                В арендаторите има мисъл за намаляване на рентите, но това все още не се знае. Влияе им страха от конкуренцията. Рентите ако спаднат с малко, това несъмнено ще изчерпи ресурса за големи покупки на земя и то на високи цени.
                                Адвнс ще смени акцента към покупки и то на по-ниски цени, а не към продажби, защото продажби на 1100лв няма на кого.
                                Интересно е как ще се отразят ниските цени върху новите посевни площи. Аз очаквам в Черноморския регион пшеницата да нарасне за сметка на царевицата. Това ще стане ясно през есента. През пролетта на 2014г ще наблюдаваме какво ще направят американците с царевицата. Очаквам и там да има намаление за сметка на пролетна пшеница. Трудно е от сега да се прогнозира.
                                Запасите то царевица ще се повишат много и това ще е основен проблем. Пшеницата поне засега я дават с непроменени запаси от 180-182 млн. тона спрямо миналия сезон, но това не е малко. Според мен те ще са по-високи за сметка на фуражното потребление, което ще се прехвърли към царевицата.
                                Китай ще продължи да натиска за увеличаване производството на царевица, което ги прави независими, нещо което не може да им даде пшеницата или другите култури.
                                Обобщено виждам период на застой до следваща лоша реколта, но пак отбелязвам, че ще е много важно и търсенето, което според мен е изложено на голям риск.

Коментар

Working...
                                X