IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от equal Разгледай мнение
    За очакванията на арендаторите за следващия сезон ще се види от това доколко ще участват в търговете за отдаване под наем на земя от ДПФ. Областната дирекция в нашия район вече проведе първия тур в края на юни, но резултатите още не са известни. През миналата година при начална цена от 23 лв./дка в някои землища класирания на първо място е давал до 50 лв./дка за едногодишно ползване и над 60 лв. за 10-годишно. Което е около два пъти над масово плащаните ренти на ФЛ в района. И не става дума за някакви големи масиви по 100-200 дка, а за съвсем нормални ниви от по 10-15 дка, каквито са и повечето наследствени земи.
    и това как би трябвало да се тълкува... ???

Коментар

• За рентите

За очакванията на арендаторите за следващия сезон ще се види от това доколко ще участват в търговете за отдаване под наем на земя от ДПФ. Областната дирекция в нашия район вече проведе първия тур в края на юни, но резултатите още не са известни. През миналата година при начална цена от 23 лв./дка в някои землища класирания на първо място е давал до 50 лв./дка за едногодишно ползване и над 60 лв. за 10-годишно. Което е около два пъти над масово плащаните ренти на ФЛ в района. И не става дума за някакви големи масиви по 100-200 дка, а за съвсем нормални ниви от по 10-15 дка, каквито са и повечето наследствени земи.
      |^^^^^пиво^^^^\\|""\\_,_
      |___________||__|___|)
      (@)(@)""*|(@)(@)**(@)

Коментар

• Първоначално изпратено от orakula Разгледай мнение
        http://www.focus-news.net/?id=n1802650 ето една добра новина (и за fortiss)
        С добиви между 350-400 г за есенници работата никак не е добре. Цени от 1100лв за земята така не се поддържат.
        Много съм притеснен за пазарите. Слабо търсене и спадащи цени при високи реколти.
        В БГ пшеницата е 300-320лв от производител. Царевицата от новата реколта в пристанище Варна е 275лв. Рапицата в южните части на Русия е 515лв от място. Царевицата FOB в Аржентина и Бразилия е 200-207 дол.
        С най-голямо внимание следя търсенето по света. Обаче не виждам нещо обнадеждаващо. В Северна Африка правят епизодични търгове, но като цяло слаба работа. Може би е така, защото пазарът пада и не се купува много в това положение. Но определено реколтите в Египет, Алжир и Мароко ще са по-добри от миналата година, което ще намали търсенето. Надежда ми дава мисълта, че пир ниски цени ще някои ще се опитат да се позапасят, ама това при ниски цени, а и това ще са запаси, а не изконсумирано.
        В Азия може би ще възникне проблем с търсенето от страна на Китай, което няма да нараства поради икономически проблеми. Това ще се отрази и на съседни на него страни, които са активни купувачи до сега. В Китай предстоят болезнени реформи, които не са свързани с увеличаване на търсенето, а напротив с неговото намаление. Под въпрос е до колко средната класа там ще продължи с увеличението потреблението на месо. А от друга страна се очаква повишение на безработицата сред работниците. Досегашния модел за измъкване от положение с нарастващ експорт, а през последните години с масови инвестиции в инфраструктура сега не сработва и е поизоставен от властите.
        Малък лъч надежда дават по-ниските добиви от очакваното в Русия, където се чакаше 54-56 млн. тона пшеница, а според досегашните добиви реколтата от пшеница ще бъде 45-49 млн. тона. Но това е слаба работа на фона на всичко останало.
        През последните седмици започна да се омаловажава факта за късното засяване на царевицата в САЩ и проблемите от прекомерната влага. Анализаторите започнаха отново да вдигат добивите и реколтата, която се прогнозира към 355-362 млн. тона. В САЩ реколтата от царевица ще бъде със 76 млн. тона повече от всичкото потребление през настоящия сезон. Аз очаквам засега реколта 330-340млн. тона, но и това не е малко. Какво хубаво може да следва от тази гигантска реколта???? НИЩО!!!!
        Погледнато локално в БГ:
        Добивите на фермерите са добри. Добри, но на някои. Има такива може би около 20% от всички, които ще получат ниски добиви и ще имат проблем с паричните потоци, т.е. ако имат повечко кредити. Самата оперативна дейност на всички би трябвало да излезе на печалба. Това ще стане при цени дори и 200лв за царевицата, 300лв за пшеницата, 550лв за рапица и слънчоглед.
        В арендаторите има мисъл за намаляване на рентите, но това все още не се знае. Влияе им страха от конкуренцията. Рентите ако спаднат с малко, това несъмнено ще изчерпи ресурса за големи покупки на земя и то на високи цени.
        Адвнс ще смени акцента към покупки и то на по-ниски цени, а не към продажби, защото продажби на 1100лв няма на кого.
        Интересно е как ще се отразят ниските цени върху новите посевни площи. Аз очаквам в Черноморския регион пшеницата да нарасне за сметка на царевицата. Това ще стане ясно през есента. През пролетта на 2014г ще наблюдаваме какво ще направят американците с царевицата. Очаквам и там да има намаление за сметка на пролетна пшеница. Трудно е от сега да се прогнозира.
        Запасите то царевица ще се повишат много и това ще е основен проблем. Пшеницата поне засега я дават с непроменени запаси от 180-182 млн. тона спрямо миналия сезон, но това не е малко. Според мен те ще са по-високи за сметка на фуражното потребление, което ще се прехвърли към царевицата.
        Китай ще продължи да натиска за увеличаване производството на царевица, което ги прави независими, нещо което не може да им даде пшеницата или другите култури.
        Обобщено виждам период на застой до следваща лоша реколта, но пак отбелязвам, че ще е много важно и търсенето, което според мен е изложено на голям риск.

Коментар

• http://www.focus-news.net/?id=n1802650 ето една добра новина (и за fortiss)

Коментар

• Реално аз не се интересувам от цената на акцията – няма да купувам, или поне нямам намерения, за да не съм краен. По-скоро ме интересува цената на земята и възможността тя да носи доход от рента. За преценка на тази възможност мисля, че е правилно да стартирам от пазарите на зърно и икономическата обстановка по света. Ако изпадна в заблуждение съответно ще направя неправилна инвестиция.
            Както писах през последните месеци, цената на зърното вече е на ниски нива – не само прогноза, но и реално. Добивът донякъде държи приходите на ниво. При различните варианти, които допускам е възможно ниски цени и ниски добиви.
            Предполагам, че натискът върху цените за повишение вече няма да го има.
            Не очаквам обаче, че цените на земята ще спаднат рязко само за един сезон. Много ще е важен и следващия сезон, а още по-важно ще бъде какво ще бъде търсенето при ниски цени. От това моделът ми може много да се промени.
            Не искам да пиша за Атера, за да не се приеме мнението ми за користно, а и нямам акции.

Коментар

• Цената в последния ден с право на дивидент беше 2,60 ,сега е почти толкова ако трябва да бъдем точни,затова че не е кой знае какво харзулването ,а оттогава не се е променило кой знае какво ...

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                Абе далаверка-далаверка, ама..да я закарат поне до 2-та кинта още по сгодно ще е.
                и все пак едва ли ще падне още, както казва импето дивидентът за догодина е малко или много осигурен, като някоя година закъсат с продажбите тогава може още да пада, пък и тука има премия за сигурност иначе вдигането на запасите със зърна е хубаво като цяло, абсурдно е при толкова много технологии и инфраструктура да имаме запаси само за 100на дни, сякакви аномалии се случват, но пък съхранението струва пари та който иска да се запасява не е препоръка

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                  Туканка - цена - спихнато - който пазарува сега - баси далаверката. Досега от осигурените печалби - към 10% доходност.
                  Абе далаверка-далаверка, ама..да я закарат поне до 2-та кинта още по сгодно ще е.

Коментар

• аз го гледам така - ако човек може да вземе 7% от наеми от софарма имоти а тука от наеми 3.5% разликата от 3.5% трябва се покрие. при цена от 2.20*85.11 акции=187 милиона капитализация, 3.5% са 6.5 милиона, значи всяка година трябва продават по 6500 декара по 1000 лева, без такси без нищо и да ги дават за дивидент, 245 000 декара/6 500 декара- имат декари за 38 години и срещу акцията няма да е останало много, а при софармата ще има очукани кули с нисък наем както Интерпред сега. ест софармата си има други проблеми - супер задлъжняла е. не е препоръка за нищо

Коментар

• Туканка - цена - спихнато - който пазарува сега - баси далаверката. Досега от осигурените печалби - към 10% доходност.
                      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2122024

Коментар

• И все пак .....

http://profit.bg/news/SHTe-pada-ili-...id-109075.html

интересно четиво ! Не мислите ли ?

Не е препоръка за нищо !

Коментар

• като цена не е много
                            но не е проблем тази година поради ситуацията с производството
                            рискът вече се измества в следващата реколта 2014-2014 МГ
                            при очакваното повишение на запасите от царевица сега до около 150млн тона през 2013-2014МГ още една такава ще потопи окончателно бизнеса
                            но това е малко вероятно да се случи според мен
                            също така намаля и шанса за високи цени над 400лв за пшеница
                            моите очаквания за равновесни цени са 330-380 лв тона за пшеница и 300-350лв царевица
                            това е балансирана цена, при която в света хем ще има интерес от зърнопроизводство, хем не прекалено много, за да не станат още по-високи запасите
                            тези цени ще могат да поддържат настоящото положение с рента и цени на земя
                            аз така виждам нещата

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                              как върви зърното сега? имате ли представа?
                              Аз имам инфо за 31-32 ст'инки.

Коментар

• как върви зърното сега? имате ли представа?

Коментар

Working...
                                X