If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
През последните 12 месеца земеделската земя в американския щат Индиана е поскъпнала с 14,7 – 19,1% в зависимост от плодородието и. Паричните наеми за земята са нараснали за същия период с 9,4 – 10,9%. Най-силно е поскъпнала най-висококачествената земя (със среден добив от царевица 1 211 кг/декар) като е достигнала 2 268 USD/декар. Земята със средно качество (1 004 кг/дек) е при цена 1 840 USD/бекар. Земята с най-ниско качество (797 кг/дек) е с цена 1 420 USD/декар. Наемът за най-висококачествената земя с е повишил най-много с 10,9% или 7,2 USD/декар до 72,6 USD/декар. Наемът за земя със средно качество се е повишил с 10,1% или 5,2 USD/декар до 56,6 USD/декар. Наемът за най-некачествената земя се е повишил най- малко с 9,4% или 15 USD/декар до 43 USD/декар. Наемите прехвърлени върху цената на продукцията (в случай царевица) са в рамките на 0,05 – 0,06 USD/кг. Района на Айова и Илинойс продължават да държат най-високите цени на земеделската земя в САЩ като най-добрите земи са с цена средно 2 705 USD/декар, средно качество 2 212 USD/декар и ниско качество 1 781 USD/декар. Най-ниски са цените на земята в югоизточната част на царевичния пояс а именно 1 204 , 964 , 757 USD/декар.
Царевицата се е утепала
от 800 на 450 долара или близо 50%, което е много лошо за БГ, защото тук се равняваме с царевицата, защото нашата пшеница е фуражна, демек корелира с царевицата
Тази година реколтата навсякъде е много добра и цената много ще пада.
Царевицата се е утепала
от 800 на 450 долара или близо 50%, което е много лошо за БГ, защото тук се равняваме с царевицата, защото нашата пшеница е фуражна, демек корелира с царевицата
Добивите на зърно тази година са приблизително колкото миналогодишните, а приходите ще бъдат по-малко заради срива на цените.
На международните борси цената е с 10-15% по висока от България. В България е около 260 лв на тон, а на световните пазари 300-360 лв. заяви пред БНР Радослав Христов - зам. председател на Асоциацията на зърнопроизводителите.
Това е пазар, но все пак за мен е необяснимо защо цените са по-различни, посочи Христов.
И прогнозира, че категорично ще се затвори пазарът на земята. Според него 95% отзърнопроизводителите няма да участват да в пазара на земя през тази година. Сделките вече са тръгнали надолу. Христов отчете поевтиняване с 200 лв, до 650 лв. на декар. Цените падат и ще продължат да падат, прогнозира той. Цената на зърното е намаляла с 30-40 процента и рентата ще се понижи със същите проценти.
От своя страна Марияна Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите каза, че доставната цена на хляба е с 40% по-ниска от цената, на която купуват българските производители. Може би вече е време търговците да коригират цената на хляба. Доставната цена на хляба е 50-55 стотинки.
Цената на хляба може да се стабилизира, ако правителството вземе предвид нашето предложение и редуцира ДДС на хляба до 10 процента.
нещо май обарках кристалната топка,показва ми 2.40 след 2 месеца,а как ще стане бе колеги като гледаме как варвият нещата....(идва ми да пусна една скрита салза ама ме притеснява да не се обезводня в тази жега)
Импе, гледам че са ти отговорили вече за скалдирането. Според мен голяма част от производителите не продават предварително поради една единствена причина, да не се прецакат. И се случва точно това.
Вместо да инвестират и да си подобряват ефективността и производството те какво правят-Кайени, поршета и т.н.
На места се изкават лошо за Дичевски, от Инвест холдинга. Моето мнение е различно, изключително умен и находчив собственик, който прави необходимото в момента.
Дичевски е играч, инвеститор и земеделец. За мащабите, които рабти прави сравнително добро производство, въпреи, че многото площи не му даат възможност а огледа всичко и това куца, но е добър опеделено.
Системата му за отдаване под аренда промени отношенията на всички арендатори и собствици на земя в България. Той е един от режисьорите на настоящото положение и цени на рента и земя.
А е един от МАЛКОТО от барнша, които знаят какво става по международните пазари поне половин година преди да се е случило.
нали знаете, че този бизнес не е само да забодеш семенцето в земята и после да минеш с комбайната отгоре
Фортиссов - браво, драги - аферим за изчерпателните анализи !!!
Але-е-е-е-е-е - мисля си - вместо да продаваме житцето на ниски цени и да загубим 1 МБ, не е ли по-добре да го складираме някак, щото не всяка година ще е добра?
Импе, гледам че са ти отговорили вече за скалдирането. Според мен голяма част от производителите не продават предварително поради една единствена причина, да не се прецакат. И се случва точно това.
Вместо да инвестират и да си подобряват ефективността и производството те какво правят-Кайени, поршета и т.н.
На места се изкават лошо за Дичевски, от Инвест холдинга. Моето мнение е различно, изключително умен и находчив собственик, който прави необходимото в момента.
Няма гаранция. Но все някога ще има слаба реколта - и тогава цената ще скочи.
Ще скочи, Импе, ама складирането си струва пари. Трябват силози за тази работа, а те определено не са без пари. А иначе е задължително да се складира една част. Иначе след всяка по-слаба реколта, цената ще скача в небесата.
Але-е-е-е-е-е - мисля си - вместо да продаваме житцето на ниски цени и да загубим 1 МБ, не е ли по-добре да го складираме някак, щото не всяка година ще е добра?
Да го складираш, ама нали трябват и свежи пари за новата селскостопанска година. Пък и каква е гаранцията, че догодина цените ще са по-високи?
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Фортис,
евала за изчерпателните и професионални коментари по темата за зърнените култури и земеделие ! Продължавай все така, има полза от подобни коментари !
Коментар