Да влизам ли в мелето или да гледам сеир?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеТочно в реколта 2014 е ключа от палатката, на фона на ниските зрънчо цени в световен мащаб които се очаква да се задържат поне още година-2.
И понеже нямам кристална топка - засега съм си харесал нива за удвояване малко под евро на бумага за тая година.
А ако падне още - пак кеффффф
ПС Зависи и дали ще има добри новини свързани с правилното усвояване на наличния кеш
Ти си знаеш най-добре...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнениеМда, вероятно последните парцели които купуваха сега им излизат на загуба...
Разбира се ако спада при зърната не се задълбочи и не се пренесе и върху реколта 2014-та.
И понеже нямам кристална топка - засега съм си харесал нива за удвояване малко под евро на бумага за тая година.
А ако падне още - пак кеффффф
ПС Зависи и дали ще има добри новини свързани с правилното усвояване на наличния кеш
Коментар
-
Нека да има за всички!
И на 1.8 ще купя, пари се изкарват и от други места!
Първоначално изпратено от puf paf Разгледай мнениепо - добре продай сега за да си купиш на 1.80 лв.Мнението ми не е препоръка!!!
Коментар
-
Първоначално изпратено от daris Разгледай мнениеАз купувам наред.
Да видим на есен ... като се преброим!
От ляво са моите поръчки, ... така че чакам! ... ще съм благодарен.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнениеМда, вероятно последните парцели които купуваха сега им излизат на загуба...
Продължавам да поддържам мнението си, че дружеството е хубаво, но и доста добре оценено. При такава ситуация е нормално всяко отрицателно развитие във фундамента на бизнеса му да се отрази като спад в цената на акцията.
Все пак мисля че няма голям потенциал спада. Разбира се ако спада при зърната не се задълбочи и не се пренесе и върху реколта 2014-та.
+1 за 2014г, там сега е отговорът на много неща
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеДано бизнес моделът да е успешен и при настоящите пазарни условия. Ще видим....
С няколко думи бизнес модела им е: купувай евтино, уедрявай, продавай скъпо.
А когато купувачите са ударени от падащи цени и нямат кеш да пазаруват скъпо, какво става? На кого ще продават? На Агрия, на Дичевски или на останалите, които вече напазаруваха? Надали!
Дивидент ще има, но колко ще е следващата година....
а по следващата...?“Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеДано бизнес моделът да е успешен и при настоящите пазарни условия. Ще видим....
Продължавам да поддържам мнението си, че дружеството е хубаво, но и доста добре оценено. При такава ситуация е нормално всяко отрицателно развитие във фундамента на бизнеса му да се отрази като спад в цената на акцията.
Все пак мисля че няма голям потенциал спада. Разбира се ако спада при зърната не се задълбочи и не се пренесе и върху реколта 2014-та.
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
надъхваш се май, приятелюМразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Аз си мисля че ще има още продажби на цени над 1100 и ще видим значително по-голям дивидент от този дето говори императора. Приказките за падащи цени на земята са добре дошли и очаквам и повече покупки на по-ниски нива, което е повече от супер при наличния кеш. Е перспективата за акцията не мисля че е особена, но компанията си е желязна и си струва всяка стотинка и земята им се вързва на цени под 600 лв за декар, като дори и дребните парцелчета те купуват на по-висока от тази цена (за цената на оедрени не говоря хич).
Така че за пореден път евала за бизнес модела!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнениеТова не го разбрах - от къде знаеш че точно те продават ?
Иначе определено момента не е добър за цените на земеделската земя, но при преценката на цената на акцията на Атера, според мен не трябва да се преценяват нещата толкова еднозначно.... Все пак не е целта и няма притежаваната земя да се разпродава на всяка цена. Ако в момента цените не са добри - продажбите ще се задържат, а кеша ще се използва за закупуване на нова по-евтина (и без това в момента тези ~40 млн.лв. бездействат).
В средносрочен план, според мен, фундамента си го има - вече и аз си мисля, че точно в момента продажби по 1200 лв. са малко вероятни. Но едва ли може да се очаква, че цените в световен мащаб ще са все такива. Така че рано или късно и в БГ нещата ще се възстановят. Ако тази година много от земеделците ограничат инвестициите, предполагам при една добра година (и като цени) отново ще се върнат на пазара... т.нар. "отложено търсене".
Колкото до самата "Атера" - все пак закупените декари все още са със средна цена от 325 лв./дка.... дружеството има около 44млн.лв. кеш (освен депозитите слагам и формираните вземания от ренти и т.н... предполагам, че няма да има много проблемни от тях) - това са си 50 ст./ акция.... не вярвам пазарната цена да падне много, макар че на пазара няма невъзможни неща. Ако някой търси тук печалба в диапазон 6-12 месеца, може да реши да излезе... но в средносрочен план, фундамента си го има и не се е променил....
Коментар
Коментар