Първоначално изпратено от fortiss
Разгледай мнение
Аз например:
- нямам време да обикалям да търся земя;
- нямам нужните технически познания да преценя коя земя е качествена, т.е. ще трябва да разчитам на "някой ми каза";
- имам опрделелени лични притеснения относно придобиването на земята, въпреки че нотариуса се предполага че трябва да верифицира сделката, ме притеснява риск от това например продавачите да се направоспособни (повече наследници, неверни пълномощни и т.н.)... някой професионалист на пазара би се справял по-добре от мен.
- вероятно цената, на която ще купя земята е по-висока от тази на която би я спазарил утвърден играч на пазара като фонда.
- не съм много рисков играч, да поема риска да не успея да дам под аренда земята (предполагам в даденото землище ще има 1 или 2 земеделци, които биха я наели от мен, но ако по някаква причина не го направят ?). Или ако от примерно двамата, единия не я иска, а другия ме натиска в цената;
- последваща комуникация със земеделеца за събиране на рента или предоговарянето й;
- трудно бих излязъл ако се наложи - ако искам да взема цена, вероятно ще трябва да съм готов да изчакам дори месеци
- и други....
И след всичките тези негативи, пак не е сигурно, че ще мога да докарам по-висока доходност, въпреки че теоретично си прав. Ти например си на този пазар от много години и видимо се справяш добре, но аз например съм "зелен" и за мен е по-добре да си платя част от доходността за сървиса и да избегна гореизброените негативи... предполам има и не малко други хора като мен.
Пак казвам - прав си, но просто директното инвестиране не е за всеки...
Коментар