IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Последната прогноза на USDA - преведена и превърната в цени за тон:

Средната цена на царевицата за периода 2014 – 2025 години ще бъде под 4 USD/бушел (157 USD/тон). През 2014 – 2015 МГ цената ще бъде 3,65 USD/бушел (144 USD/тон) 3,30 USD/бушел (130 USD/тон) за 2015 – 2016 МГ и между 3,35 – 3,95 USD/бушел (132 – 156 USD/тон) за 2016 – 2021 години. След 2022г цената може да се повиши до 4,1 – 4,2 USD/бушел (161 - 165 USD/тон).

При цената на соята прогнозата е 9,75 USD/бушел (358 USD/тон) за 2014 – 2015 МГ, 8,85 USD/бушел (325 USD/тон) за 2015 – 2016 МГ и 8,90 USD/бушел (327 USD/тон) за 2016 – 2017 МГ. До 2022 – 2023 години цената ще бъде 9,05 – 9,95 USD/бушел (333 - 366 USD/тон). В края на периода цената ще се повиши над 10,15 USD/бушел (373 USD/тон).

USDA очаква спад и при цената на пшеницата до 4,9 USD/бушел (180 USD/тон) за 2014 – 2015 МГ, 4,35 USD/бушел (160 USD/тон) за 2015 – 2016 МГ, 4,3 USD/бушел (158 USD/тон) за 2016 – 2017 МГ. За периода 2017 - 2024 години цената ще бъде 4,45 – 5,35 USD/бушел (164 - 197 USD/тон).

Дано не се получава точно така, но много се замислям за бъдещето.

Коментар

• Ето една статия на тема цени:

http://www.blitz.bg/news/article/250673

Не мога да коментирам, колко е точна информацията в нея, но индикира ръст в цените на зем.земя.

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
        Без дори да се опитвам да защитавам мениджмънта на компанията, но според мен предоставяната информация е на много аналитично ниво и дори в повече отколкото съм очаквал (има разбивки по райони, по големина и т.н.) и излиза съвсем регулярно - всеки месец, което не се прави от много други компании, да не кажа от никои.

Предполагам, винаги може да бъде и още повече, но вероятно се опитват да поддържат и някаква систематизираност и "стегнатост" в данните. Например конкретно за питането ти за землища с над 500 дка., в момента има 131 такива, нали се сещаш ако избълват такава справка с наименования на 131 села в България, които 99,9 % от четящите бюлетина няма да са чували, ефективността за мнозинството от хората ще е минимална.

Въпроса с размера на арендованите декари наистина сме го обсъждали доста. Абсолютно съм съгласен, че има логика в намека ти, че ако не всички декари са отдадени, може да има и некачествени земи. От друга страна, определено има логика и в позицията на мениджмънта, че докато се подготвят земи за продажба например с предварителни договори, купувача може да има изискване да я вземе без чужди аренди и това да е причина да не се отдава под наем... В крайна сметка основната дейност на дружеството е да продава, а не толкова да отдава под наем, така че предполагам има логика при необходимост да "жертват" някой и друг наем в името на крайната цел - продажба.... Естествено, не мога да твърдя, че е на 100 % е така, но има резон в това. Отделно за новозакупуваните земи е възможно да е наобходимо повече време за уреждане на наемите, което също не звучи нелогично...

И накрая, да допуснем че има и нетолкова качествена земя, смяташ ли че тя може да се отдели толкова категорично в процеса на продажба. Примертно има едно землище с 500 дка, от които 50 дка не са много качествени. Идва един земеделец и казва "Ще купя земята в това землище, но само ей тия 450 дка, другите 50 си ги дръжте...". Ти си доста по-навътре в търговията, смяташ ли че реално на пазара се работи така ? Визирам наистина по-големите земеделци, а не примерно по-малки инвеститори като теб (за теб съм сигурен, че ако искаш 10 дка, никой няма да може да те убеди да вземеш и 1 некачествен в тях). Защото доколкото съм запознат, при тях се договарят нещата по-наедро - в смисъл вземаш цялото землище, като евентуално ако има по-некачествена цена, се пазариш за средната на която купуваш. В горния пример ако 450-те дка имат справедлива цена от 1100 лв., а 50-те некачествени са по 600 лв., и сделката се реализир на цена 1050 лв. на дка. за всичките 500 дка.... Т.е. за мен информацията за цените на продажба на фонда в голяма степен дават достатъчна информация сами по себе си, тъй като са Средни и обхващат както по-качествени, така и евентуално по-некачествени земи...

EDIT: Последния абзац май се получи доста дълъг... Основното което исках да кажа в него е, че при сделките със земеделците се гледа да се продаде цялото землище или район от землища, а не да не се продава на парче. Това доколкото знам важи дори и земята да е само 1-ва категория, в смисъл ако в горния пример приемем че всичките декари са 1-ва категовия, но по някаква причина земеделеца иска само 450 дка, предполагам фонда няма да се съгласи на сделка, дори и другите 50 дка да първокласни. Просто какво ще ги прави след това - няма кой да купи да вземе тия останали сами 50 дка, ако в района няма други големи земеделци.... Поради тази причина доколкото съм запознат се продават земи групирани и наедро, или вземаш даден масив или не... фонда гледа да не остава с единични ниви в дадено землище....
        Списък трябва да има, защото с един поглед и ще се разбере каква е земята и колко струва. Според наблюденията ми в моята област – а тук те пишат, че имат много земя – определено не е от добрите земи.
        Ако се мисли, че Адванс пропускат ренти заради „подготовка” на земя за продажба – това не е вярно. Те когато продават, продават с уговорката, че ще получат рента и за течащата година. А това не го правят при дребни покупки – купуват сега и вземат рентата на есен. Т.е. пир тях излиза, че вземат рента и на продадените и на купените през годината ниви.
        Така е. Договарят средна цена според това какво има в пакета. Арендаторите не купуват сляпо, всичко се гледа парче по парче, дори и когато се вземат над 2000 декара примерно.

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
          Отчетът за януари е добър – нормално купени и продадени – цените са много добри.
          Усеща се, че цените продължават полека нагоре. Мисля, че 2014г за фермерите като паричен поток също ще е добра – над средното ниво.
          Може ли Авданс да дадат справка в кои точно землища са им големите концентрации – примерно над 500 декара? Досега дават по области, но това е много заблуждаващо. Където живея аз определено са в землища с ниско качество на земята – доста под средното за областта.
          Това, че само 72,4% от земите са отдадени под аренда никак не е добре. Има основателна причина това да е така.
          Средната рента от 36,57лв също не е никак висока. Това е изчислено само на отдадените земи, а на всички заедно.
          По новите договори 45лв е добре – като се има предвид за какви пари купуват земята последните месеци – средно ниво.
          Можете ли да коментирате нещата?
          Без дори да се опитвам да защитавам мениджмънта на компанията, но според мен предоставяната информация е на много аналитично ниво и дори в повече отколкото съм очаквал (има разбивки по райони, по големина и т.н.) и излиза съвсем регулярно - всеки месец, което не се прави от много други компании, да не кажа от никои.

Предполагам, винаги може да бъде и още повече, но вероятно се опитват да поддържат и някаква систематизираност и "стегнатост" в данните. Например конкретно за питането ти за землища с над 500 дка., в момента има 131 такива, нали се сещаш ако избълват такава справка с наименования на 131 села в България, които 99,9 % от четящите бюлетина няма да са чували, ефективността за мнозинството от хората ще е минимална.

Въпроса с размера на арендованите декари наистина сме го обсъждали доста. Абсолютно съм съгласен, че има логика в намека ти, че ако не всички декари са отдадени, може да има и некачествени земи. От друга страна, определено има логика и в позицията на мениджмънта, че докато се подготвят земи за продажба например с предварителни договори, купувача може да има изискване да я вземе без чужди аренди и това да е причина да не се отдава под наем... В крайна сметка основната дейност на дружеството е да продава, а не толкова да отдава под наем, така че предполагам има логика при необходимост да "жертват" някой и друг наем в името на крайната цел - продажба.... Естествено, не мога да твърдя, че е на 100 % е така, но има резон в това. Отделно за новозакупуваните земи е възможно да е наобходимо повече време за уреждане на наемите, което също не звучи нелогично...

И накрая, да допуснем че има и нетолкова качествена земя, смяташ ли че тя може да се отдели толкова категорично в процеса на продажба. Примертно има едно землище с 500 дка, от които 50 дка не са много качествени. Идва един земеделец и казва "Ще купя земята в това землище, но само ей тия 450 дка, другите 50 си ги дръжте...". Ти си доста по-навътре в търговията, смяташ ли че реално на пазара се работи така ? Визирам наистина по-големите земеделци, а не примерно по-малки инвеститори като теб (за теб съм сигурен, че ако искаш 10 дка, никой няма да може да те убеди да вземеш и 1 некачествен в тях). Защото доколкото съм запознат, при тях се договарят нещата по-наедро - в смисъл вземаш цялото землище, като евентуално ако има по-некачествена цена, се пазариш за средната на която купуваш. В горния пример ако 450-те дка имат справедлива цена от 1100 лв., а 50-те некачествени са по 600 лв., и сделката се реализир на цена 1050 лв. на дка. за всичките 500 дка.... Т.е. за мен информацията за цените на продажба на фонда в голяма степен дават достатъчна информация сами по себе си, тъй като са Средни и обхващат както по-качествени, така и евентуално по-некачествени земи...

EDIT: Последния абзац май се получи доста дълъг... Основното което исках да кажа в него е, че при сделките със земеделците се гледа да се продаде цялото землище или район от землища, а не да не се продава на парче. Това доколкото знам важи дори и земята да е само 1-ва категория, в смисъл ако в горния пример приемем че всичките декари са 1-ва категовия, но по някаква причина земеделеца иска само 450 дка, предполагам фонда няма да се съгласи на сделка, дори и другите 50 дка да първокласни. Просто какво ще ги прави след това - няма кой да купи тия останали сами 50 дка, ако в района няма други големи земеделци.... Поради тази причина доколкото съм запознат се продават земи групирани и наедро, или вземаш даден масив или не... фонда гледа да не остава с единични ниви в дадено землище....
          Last edited by Van Basten; 16.02.2014, 11:37.

Коментар

• Първоначално изпратено от Don Archon Разгледай мнение
            Добре стартираме годината: с продажби на цени по-високи от продажните за миналата година и забележете, че не само продават, но и купуват едновременно с това....(тоест пазят фундамента)
            Очаква ни още една добра година според мен .....

Ето и линк с официалната информация:

http://www.investor.bg/bylgariia/451...-lvdka,166863/

Не е препоръка !!
            Отчетът за януари е добър – нормално купени и продадени – цените са много добри.
            Усеща се, че цените продължават полека нагоре. Мисля, че 2014г за фермерите като паричен поток също ще е добра – над средното ниво.
            Може ли Авданс да дадат справка в кои точно землища са им големите концентрации – примерно над 500 декара? Досега дават по области, но това е много заблуждаващо. Където живея аз определено са в землища с ниско качество на земята – доста под средното за областта.
            Това, че само 72,4% от земите са отдадени под аренда никак не е добре. Има основателна причина това да е така.
            Средната рента от 36,57лв също не е никак висока. Това е изчислено само на отдадените земи, а на всички заедно.
            По новите договори 45лв е добре – като се има предвид за какви пари купуват земята последните месеци – средно ниво.
            Можете ли да коментирате нещата?

Коментар

• Добре стартираме годината: с продажби на цени по-високи от продажните за миналата година и забележете, че не само продават, но и купуват едновременно с това....(тоест пазят фундамента)
              Очаква ни още една добра година според мен .....

Ето и линк с официалната информация:

http://www.investor.bg/bylgariia/451...-lvdka,166863/

Не е препоръка !!

Коментар

• Първоначално изпратено от abc Разгледай мнение
                90% от земята на фонда е до 5-та категория към началото на 2013год.
                Мечта за всеки земеделец!
                така си е...в Плевен напоследък се е нарои с фирми които търсят да купят земя-реклама след реклама кой офис колко добри условия предлага за покупка на земя в района без комисиони и т.н.В момента тук масово се търси земя за покупки-предлагат и изплащане на ренти...а допреди няколко месеца определено не беше така!!!
                Не е Препоръка заПП на ЦК!!!
                Last edited by orakula; 13.02.2014, 00:53.

Коментар

• Първоначално изпратено от orakula Разгледай мнение
                  атерката поизостана с цената...все си мисля че скоро ще видим ръст на цената тук
                  Не е Препоръка за ПП на ЦК!!!
                  И аз съм тук от днес. Наистина АДСИЦ-ите изостават, но се надявам, че те са втория ешалон. Групата на ХИМ-а поизчерпи възможностите за ръст.
                  Не е препоръка!

Коментар

приемам
                    кафето - на работата, че у нас нямам време
                    Успешен ден!

Коментар

Предполагам още не си си изпил кафето
                      Твърдя, че мечтата на всеки земеделец е 90% от земята му да е ДО 5-та категория.
                      приемам
                      кафето - на работата, че у нас нямам време

Коментар

това предполагам не е написано сериозно
                        -пета категория в различните райони на страната е съвсем различна, дори и в едан община има големи разлики в пета категория земя
                        -мечта на всеки земеделец за пета категория - това е абсурд
                        Предполагам още не си си изпил кафето
                        Твърдя, че мечтата на всеки земеделец е 90% от земята му да е ДО 5-та категория.

Коментар

това предполагам не е написано сериозно
                          -пета категория в различните райони на страната е съвсем различна, дори и в една община има големи разлики в пета категория земя
                          -мечта на всеки земеделец за пета категория - това е абсурд
                          Last edited by fortiss; 12.02.2014, 08:04.

Коментар

тук съмненията не са толкова за перспективите пред зърнопроизводството отколкото за качеството земята на фонда - нещо, което сме обсъждали много кратно

Коментар

• Първоначално изпратено от orakula Разгледай мнение
                              атерката поизостана с цената...все си мисля че скоро ще видим ръст на цената тук
                              тук съмненията не са толкова за перспективите пред зърнопроизводството отколкото за качеството земята на фонда - нещо, което сме обсъждали много кратно

Коментар

• атерката поизостана с цената...все си мисля че скоро ще видим ръст на цената тук

Коментар

Working...
                                X