Първоначално изпратено от orakula
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от iezuita Разгледай мнениеСлед дивидента, дали няма да се пусне по пързалката към 2-та лв !?!?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнениеТук не си прав... Ако се гласува предложения дивидент от ~40 ст./акция, за плащането му ще са необходими около 33,8 млн.лв.
Към 31.03.2014 г., дружеството разполага с 64,3 млн.лв. парични авоари, т.е. след като се платят дивидентите, ще останат налични около 30,5 млн.лв. При средни покупни цени от 750 лв./дка, ако изобщо намерят 30'000 дка за покупка, ще им излязат около 22,5 млн.лв. Т.е. наличните пари са предостатъчни, като тук дори не броя 6,7 млн. лв формирани вземания от наеми, лихви и други (съгласно отчета към 31 март), които се предполага че ще влязат в компанията през 2014 г.
Накратко, дори да не продадат нито един декар през 2014 г., без проблеми могат да платят дивидента и да купят тези целеви 30000 дка. и да им останат няколко милиона.
Продажбите на земи ще служат директно за осигуряването на дивидент за следващата година, така че не са от значение за текущите разплащания през настоящата година. Това ценя висока в Адванс, че системата е стабилна - за разлика от например "Софарма имоти", където за да платят дивидента емитират нов капитал .
плащат дивидента и остават без пари
от тук нататък от оперативната дейност за 2014г /както са я заложили/ не могат да си осигурят плащането на дивидента за 2014г
за да стане това, трябва да ползват буфер от пердходната година - тези 30 мил, за които пишеш
Софарма имоти е друга схема, там активът е изграден с малко собствени средства, ако беше изцяло със собствени, цената на акцията щеше да е друга
бизнесите са различни и то доста, различни неща трябва да се съобразяват
не твърдя, че Адвансът е лоша компания, даже е много добра, но и тя си има особености
ако не бях започнал темата по този начин - никой просто не пишеше за тези неща, а те се виждат
но и ръководството вече ги споделя, а не ги крие зад общи фразиLast edited by fortiss; 03.05.2014, 06:09.
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеАко през 2014г купат 30 000 декара и продадат 30 000 декара, няма да имат пари да платят дивидента. Освен ако сегашните налични пари не ги оставят за това - една част от около 6-7 мил лева - според мен това ще е недостига от дейностат през годината. Едно е да направиш печалбата на хартия при балансова стойност 370лв, после да купиш земя на 750лв и да платиш дивидента за продажбите.
Може да купят по-малко, може да се оставят пари от сега за дивидента догодина. Има врътки, за да го направят.
Към 31.03.2014 г., дружеството разполага с 64,3 млн.лв. парични авоари, т.е. след като се платят дивидентите, ще останат налични около 30,5 млн.лв. При средни покупни цени от 750 лв./дка, ако изобщо намерят 30'000 дка за покупка, ще им излязат около 22,5 млн.лв. Т.е. наличните пари са предостатъчни, като тук дори не броя 6,7 млн. лв формирани вземания от наеми, лихви и други (съгласно отчета към 31 март), които се предполага че ще влязат в компанията през 2014 г.
Накратко, дори да не продадат нито един декар през 2014 г., без проблеми могат да платят дивидента и да купят тези целеви 30000 дка. и да им останат няколко милиона.
Продажбите на земи ще служат директно за осигуряването на дивидент за следващата година, така че не са от значение за текущите разплащания през настоящата година. Това ценя висока в Адванс, че системата е стабилна - за разлика от например "Софарма имоти", където за да платят дивидента емитират нов капитал .
Коментар
-
Първоначално изпратено от orakula Разгледай мнениеи какво точно каза твоя приятел че си промени възгледите за Адванса ако не е тайна разбира се
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеВчера се видях с един приятел. Той разви неговите виждания за Адванса.
Определено и аз променям моите. С многото въпроси не искам да доказвам несъстоятелността на идеята за фонда, защото не мога, а и не ми е цел, няма защо да го правя.
Повече информация /в цифри/ ще даде възможност на всички акционери правилно да оценят бъдещето на компанията - включително и аз.
Смятам, че в следващите години 3 - 5 и нагоре, Адванс ще може да осигурява около 20ст/акция дивидент, което е добра възможност за акционерите.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеДреме ми на шапчичката: след като зазобя поредният секси дивидентец, средната цена на притежаваните от мен акции пада на 1.45 кинта (покупна цена минус дивиденти), което е хубаво... и все по-навит съм дружеството да изшитка всичкото земя и да обяви ликвидация.
Коментар
-
Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнениеА дали ще е така и занапредМразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Вчера се видях с един приятел. Той разви неговите виждания за Адванса.
Определено и аз променям моите. С многото въпроси не искам да доказвам несъстоятелността на идеята за фонда, защото не мога, а и не ми е цел, няма защо да го правя.
Повече информация /в цифри/ ще даде възможност на всички акционери правилно да оценят бъдещето на компанията - включително и аз.
Смятам, че в следващите години 3 - 5 и нагоре, Адванс ще може да осигурява около 20ст/акция дивидент, което е добра възможност за акционерите.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнениеВчера свалих оригиналния тримесечен отчет и го поразгледах. Само искам да споделя, че реално според мен нещата са доста по-добре от начина по които ги представя статията (в която се създава негативна нагласа на база намаление приходите 1Q'14 спрямо 1Q'2013)....
Най-важното нещо в отчета, което по никакъв начин не е коментирано в статията е, че: "Към 31 март 2014 г., Дружеството има подписани договори за предварителна продажба на 16 417 дка. земеделски земи". .
Това е доста (за сравнение към миналия март предварителните договори са били за 6732 дка), което на практика превръща "влошените" данни за първо тримесечие в силно подобрени.
А пък дори извън анализа на текущия период, огромното количество предварителни договори на толкова ранен етап от годината, пък според мен е индикация за добро развитие на пазара. Стандартно земеделците пазаруват около и след реколта - миналата година продажбите реално се случиха в последните 4 месеца (без преди това дори да имаше значителни индикации за тях с предварителни договори). Така че поне на теория би следвало да се задава една много добра година....
Иначе изсмятах набързо информацията за разчетените до момента продажби - общо 18170 дка (с предварителните). Ако и предварителните договори се реализират по цени на вече сключените сделки през 2014 г. + очакваните приходи от ренти, излиза брутна печалба на акция от около 30 ст. до момента... това е преди отчисленията за обслужващото дружество. Но си мисля, че поне едно 20-22 ст./ акция трябва да ги има като осигурен дивидент за 2014 г. ... естествено да не слагаме тигана докато рибата е в морето (докато предварителните договори не са станали окончателни), но все пак като за очаквана печалба за годината още през Март, звучи много добре....
Не е Препоръка!!!
Коментар
-
Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнениеНа събранието казаха че ще се опитат да купят около 30 000 и продадат около 30 000 декара през тази година.
Мариян ги попита в кои райони купуват, но те не отговориха нищо конкретно само споделиха, че това са райони, които смятат че в бъдеще ще стават атрактивни.
За ниските ренти една част от обяснението са наследени договори, които няма как да
прекратят докато се плащат редовно.
Може да купят по-малко, може да се оставят пари от сега за дивидента догодина. Има врътки, за да го направят.
Коментар
-
Първоначално изпратено от equal Разгледай мнениеИ на мен тази теория, че за старите договори не може да се предоговори по-висока рента, не ми звучи много достоверно. За наследствените ни земи имаме договор от преди 2-3 г. на 20 лв. ама арендатора всяка година си плаща колкото и на останалите собственици. Ама може и да е 'щот ми е братчет.
Всичко опира и до конкуренцията в конкретното землище. Ако има един голям арендатор, който обработва почти цялата земя след ликвидацията на ТКЗС-то и още 2-3 трима, които се чудят как да захапят част от баницата на първия, за голям собственик като Адванса преговорите няма да траят дълго.
За земите без рента се сещам, че съм срещал обяви от ЧСИ, които продават чистата собственост. Примерно, за земята има 10 г. договор, ама стария собственик си е взел рентата накуп за целия срок и до изтичането на договора си само номинален собственик без право на рента. Нямам идея дали Адванса има такива покупки.
С фондовете нещата са други.
Например преди няколко години масово фондовете, включително и Авданс сключваха договори примерно на 20лв, с 20% нарастване всяка година, като база е предходната година. Това да не го забравят от фонда и да се оправдават със стари договори.
Те реално не са купили чак толкова много земя, че да им сбърка целия портфейл.
Разковничето е в големия процент калпава земя, която не могат да отдадат или ако отдадат в пакет рентата е ниска. Това е масовия случай, но не, че няма и някой от техните доводи в реалността.
Тъй като има информационно затъмнение ние като акционери не можем да си направим точни преценки за бизнеса и потенциала.
Според мен по-правилният модел е да се намали търговията със земя, защото така се продават хубавите земи, а се преминава към по-лоши. Да се разчита повече на рентата с минимални разходи за управление на фонда и да се купуват нови и нови земи. Тези покупки обаче не виждам как ще се финансират ако няма увеличение на капитала. Значи моделът няма да работи така.
Настоящитя модел за търговия е краткосрочен. Няма как да си по-добър от арендаторите в покупките, да комасираш и после точно на тях да им продадеш. Сега като акционери потребяваме нарастването на цените на земята от последните 8 години. Когато арендаторите не бяха толкова агресивни в покупките си и имаха по-малко финанси поради ниските цени на зърната. Това вече е история. Фондът няма никакво относително предимство пред един земеделец работещ над 5 000 декара, та и по-малко.
Коментар
-
И на мен тази теория, че за старите договори не може да се предоговори по-висока рента, не ми звучи много достоверно. За наследствените ни земи имаме договор от преди 2-3 г. на 20 лв. ама арендатора всяка година си плаща колкото и на останалите собственици. Ама може и да е 'щот ми е братчет.
Всичко опира и до конкуренцията в конкретното землище. Ако има един голям арендатор, който обработва почти цялата земя след ликвидацията на ТКЗС-то и още 2-3 трима, които се чудят как да захапят част от баницата на първия, за голям собственик като Адванса преговорите няма да траят дълго.
За земите без рента се сещам, че съм срещал обяви от ЧСИ, които продават чистата собственост. Примерно, за земята има 10 г. договор, ама стария собственик си е взел рентата накуп за целия срок и до изтичането на договора си само номинален собственик без право на рента. Нямам идея дали Адванса има такива покупки.|^^^^^пиво^^^^\\|""\\_,_
|___________||__|___|)
(@)(@)""*|(@)(@)**(@)
Коментар
-
Първоначално изпратено от vale1 Разгледай мнение
А той е бил на срещата в качеството на инвеститор, или служебно - например с цел написване на статия ? (защото пък не видях официална информация за срещата на сайта )
Коментар
Коментар