Първоначално изпратено от BullsonBSE
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеТрябва дъжд. В противен случай добивите от пролетниците няма да са същите както се очакваше.
Вече има проглеждане, че тук тренда се забави, откоето следва най-логичното
А това с продадените на лизинг парче земя за 1600 лв. е за "балъците" да верват.Bulls on BSE
Коментар
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнениеПривет,
Благодаря за градивното мнение - наистина уважавам такива постове, а не тези с безпочвените твърдения на "precakanoto", "Bullson" и разни други....
Конкретно за подхода, който се опитваш да приложиш - ще кажа, че и аз го правя този анализ по области. Признавам си обаче, че не съм в позицията толкова отдавна, така че наистина 2010 г. не я познавам като данни.
Но следя задълбочено движението на продажбите и респективно на притежаваните земи от 2012 г. насам.
И само да отбележа - конкретно данни за притежаваните земи по райони се публикуват от "Адванс" на сайта им, така че аз тегля информация от там, а не от бюлетините.
Така, сега нека споделя например, продажбите от кои землища са сформирали основно постигнатите резултати през последните 2 години (2013 и 2014 г.), защото смятам че това е по-надежден анализ на текущите и актуални трендове, вместо да се гледа един толкова дъълг например 5 годишен период....
Имам извадени данните към Юни'2013 г. и респективно Декември'2014 г., което оформя период на анализ за последните 18 месеца.
(Знам, че по-добре щеше да бъде съпоставката да бъде декември'2012 до декември'2014 г., но просто нямам данните за края на 2012 г., но продажбите през 2013 г. бяха разпределени така:
- януари-юни'2013 г. : 4'819 дка.;
- юли-декември'2013 г.: 41'250 дка;
Така че разликата м/у данните към Юни'2013 г., върху които ще стъпя, не са толкова различни от тези в края на 2012 г., така че анализа, който ще направя по-долу смятам за релавантен и за 2013 г. като цяло.
За начало обобщените данни за продажбите в този 18 месечен период (Юли2013 г. до Декември'2014 г.):
- продажби юли-декември 2013: 41'250 дка;
- продажби цялата 2014 г: 31'462 дка;
===================================
Общо продажби от Юли'2013 до Декември'2014 г.: 72'712 дка.
Сега, ето анализ на промяната на притежаваните земи на "Адванс терафонд" към края на 2014 г. спрямо Юни'2013 г., което до голяма степен показва и къде са най-големите намаления в притежаваните земи за периода:
1.) Ловеч: (- 6645 дка.)
2.) Силистра: (- 6432 дка.)
3.) Враца: (- 5865 дка.)
4.) Разград: (- 5513дка.)
5.) Русе: (-5414дка.)
6.) Шумен: (-5281 дка.)
7.) Добрич: (-4449 дка.)
8.) Търговище: (-4058дка.)
9.) Ямбол: (-1907дка.)
10.) Стара загора: (-1391 дка.)
Както се вижда, намалението на коментираните от теб Силистра и Добрич са от общо 10'881 дка, или едва около 15 % от всички продадени земи за периода.
Вижда се също така, че (извън Силистра) най-много намаляват земите в Ловеч и Враца, оставям на Вас да коментирате къде тези райони се намират в ранглистата по плодородие в България....
През посочените 2013 и 2014 г., средните продажни цени на фонда бяха около 1100-1200 лв., което означава че при тези осреднени цени са продадени около 15 % висококачестени земи (Силистра и Добрич), а останалите продажби са от райони с чукари и най-вече Ловеч и Враца....
Ще оставя анализа на това в кои райони се продавани земи през 2013 и 2014 г., които формираха последните 2 дивидента на четящите тук, за да формират самостоятелна преценка.
може на някои инвеститари в Адванса да им хареса земята, която се предлага
Коментар
-
Малко числа и от мен,касаещи промяна на земята по области само 2014до март2015:
русе -3500
силистра -4500
добрич -3200
разград -2900
търговище -4300
шумен -2200
ловеч -1000
увеличение в следните:
плевен +3500
варна +2600
видин +2500
враца +2000
ст.загора +1700
монтана(нова област) +1760
пловдив +800
югоизтока(бургас,ямбол,,хасково,сливен) +2500
в.търново -първите 6м.продават1800,след това купуват2100
видно е,че има нарастване в северозапада+варна и юга и оттегляне от скъпите.
по данни на националната стъкмистика, нси, в добрич за 2014 има продадени общо6300дка.и 3200 са на атера, в силистра и русе имат по35% от продажбите.
за 2014 притежаваната земя намалява със 7000дка.-от 225на 218хил.,а броя на землищата от декември 2013 до март 2015нараства от1014 на 1071
Имам мн.малко тук(от изсипването на 2.098 от карол на аукциона)
Взех си заради добрата ликвидност и добрите спомениLast edited by 1984; 20.07.2015, 01:50.
Коментар
-
Първоначално изпратено от 77 Разгледай мнениеЩе започна с това, че уважавам анализите ти, които са едни от най-задълбочените тук относно Атерата.
Другото което искам да кажа, е че от 3 години нямам акции в компанията, но я следя, както следя мненията в тази тема и ... пазара на реална земя в някой области....
Виж тези два рядко срещани месечни отчета, в които има информация за притежаваните земи от атерата по области.
отчет за 12.2010г.
отчет за юни 2014г.
Кратък мой коментар:
Най-добрите и с най-високи ренти са земите в област Добрич и Силистра - факт.
Съответно цените на земите в тези области са най-високи - факт.
Както може да се види от горните два отчета, за това време от около 3.5 години земите на атерата в тези две области намаляват драстично...
За Силистра - от 41 000 декара на 11 200 декара;
За Добрич - от 12 800 декара на 4 500 декара, а към настоящия момент по мои сметки са им останали малко над 1 000 декара.
Извода лесно се набива в очи...
Фортис също ги вижда тези тенденции, и макар да е краен в твърденията си , че им остават само чукари, всъщност е прав относно тенденциите при покупко - продажбите на земи при Атерата които са повече от ясни...
Е, доста хора са заслепени от прекрасните дивиденти през последните години и им е хубаво да продължават да си носят розовите очила
Въпрос към теб - колко декара може да продаде Атерата тази година в диапазона 1200 - 1600 лева?
Според мен не повече - според мен не повече от 10 % общо.
А в горния диапазон - не повече от 2-3%.
Тава е свинското.
За зелето няма да те питам.
Благодаря за градивното мнение - наистина уважавам такива постове, а не тези с безпочвените твърдения на "precakanoto", "Bullson" и разни други....
Конкретно за подхода, който се опитваш да приложиш - ще кажа, че и аз го правя този анализ по области. Признавам си обаче, че не съм в позицията толкова отдавна, така че наистина 2010 г. не я познавам като данни.
Но следя задълбочено движението на продажбите и респективно на притежаваните земи от 2012 г. насам.
И само да отбележа - конкретно данни за притежаваните земи по райони се публикуват от "Адванс" на сайта им, така че аз тегля информация от там, а не от бюлетините.
Така, сега нека споделя например, продажбите от кои землища са сформирали основно постигнатите резултати през последните 2 години (2013 и 2014 г.), защото смятам че това е по-надежден анализ на текущите и актуални трендове, вместо да се гледа един толкова дъълг например 5 годишен период....
Имам извадени данните към Юни'2013 г. и респективно Декември'2014 г., което оформя период на анализ за последните 18 месеца.
(Знам, че по-добре щеше да бъде съпоставката да бъде декември'2012 до декември'2014 г., но просто нямам данните за края на 2012 г., но продажбите през 2013 г. бяха разпределени така:
- януари-юни'2013 г. : 4'819 дка.;
- юли-декември'2013 г.: 41'250 дка;
Така че разликата м/у данните към Юни'2013 г., върху които ще стъпя, не са толкова различни от тези в края на 2012 г., така че анализа, който ще направя по-долу смятам за релавантен и за 2013 г. като цяло.
За начало обобщените данни за продажбите в този 18 месечен период (Юли2013 г. до Декември'2014 г.):
- продажби юли-декември 2013: 41'250 дка;
- продажби цялата 2014 г: 31'462 дка;
===================================
Общо продажби от Юли'2013 до Декември'2014 г.: 72'712 дка.
Сега, ето анализ на промяната на притежаваните земи на "Адванс терафонд" към края на 2014 г. спрямо Юни'2013 г., което до голяма степен показва и къде са най-големите намаления в притежаваните земи за периода:
1.) Ловеч: (- 6645 дка.)
2.) Силистра: (- 6432 дка.)
3.) Враца: (- 5865 дка.)
4.) Разград: (- 5513дка.)
5.) Русе: (-5414дка.)
6.) Шумен: (-5281 дка.)
7.) Добрич: (-4449 дка.)
8.) Търговище: (-4058дка.)
9.) Ямбол: (-1907дка.)
10.) Стара загора: (-1391 дка.)
Както се вижда, намалението на коментираните от теб Силистра и Добрич са от общо 10'881 дка, или едва около 15 % от всички продадени земи за периода.
Вижда се също така, че (извън Силистра) най-много намаляват земите в Ловеч и Враца, оставям на Вас да коментирате къде тези райони се намират в ранглистата по плодородие в България....
През посочените 2013 и 2014 г., средните продажни цени на фонда бяха около 1100-1200 лв., което означава че при тези осреднени цени са продадени около 15 % висококачестени земи (Силистра и Добрич), а останалите продажби са от райони с чукари и най-вече Ловеч и Враца....
Ще оставя анализа на това в кои райони се продавани земи през 2013 и 2014 г., които формираха последните 2 дивидента на четящите тук, за да формират самостоятелна преценка.Last edited by Van Basten; 19.07.2015, 22:52.
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеако беше за 1 000 декара - нямаше въобще да пиша
До момента са договорени за продажба на финансов лизинг земеделски земи за 1 487 дка при средна цена 1600 лв./дка."
да, за толкова говорим
това от бюлетина за юни'15.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ludakrava Разгледай мнениеи да доразвием нещата - ако 20-30% от земята е практически необработваема, то средната цена за обработваемата земя при текущата цена на акцията отива къде 900-1000. много ли е, малко ли е... всеки си решава.
иначе хвалби и "анализи" базирани на факта че са сключили лизингови договори за 1000дка какво да ги коментираме... утре ако продадат 5дка за 2000лв/дка сигурно акцията на 5 лева ще я пишат феър велю...
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнениеНаскоро се запознах с представител на друг голям търговец на земя. Вика човека при толкова субсидии и при толкова глад в момента за обработваема земя, ти представяш ли си какви шитове имат в портфейла АТЕРА, за да не могат няколко години подред да отдадат тези 30% от 220К дка? Преразказвам и няма да коментирам.
Успех на инвестиралите!
иначе хвалби и "анализи" базирани на факта че са сключили лизингови договори за 1000дка какво да ги коментираме... утре ако продадат 5дка за 2000лв/дка сигурно акцията на 5 лева ще я пишат феър велю...
Коментар
-
Първоначално изпратено от 77 Разгледай мнениеЩе започна с това, че уважавам анализите ти, които са едни от най-задълбочените тук относно Атерата.
Другото което искам да кажа, е че от 3 години нямам акции в компанията, но я следя, както следя мненията в тази тема и ... пазара на реална земя в някой области....
Виж тези два рядко срещани месечни отчета, в които има информация за притежаваните земи от атерата по области.
отчет за 12.2010г.
отчет за юни 2014г.
Кратък мой коментар:
Както може да се види от горните два отчета, за това време от около 3.5 години земите на атерата в тези две области намаляват драстично...
За Добрич - от 12 800 декара на 4 500 декара, а към настоящия момент по мои сметки са им останали малко над 1 000 декара.
Фортис също ги вижда тези тенденции, и макар да е краен в твърденията си , че им остават само чукари, всъщност е прав относно тенденциите при покупко - продажбите на земи при Атерата които са повече от ясни...
Е, доста хора са заслепени от прекрасните дивиденти през последните години и им е хубаво да продължават да си носят розовите очила
Въпрос към теб - колко декара може да продаде Атерата тази година в диапазона 1200 - 1600 лева?
Тава е свинското.
За зелето няма да те питам.
Наскоро се запознах с представител на друг голям търговец на земя. Вика човека при толкова субсидии и при толкова глад в момента за обработваема земя, ти представяш ли си какви шитове имат в портфейла АТЕРА, за да не могат няколко години подред да отдадат тези 30% от 220К дка? Преразказвам и няма да коментирам.
Успех на инвестиралите!
Коментар
-
Първоначално изпратено от ivandavidov Разгледай мнениеЯзък, тъкмо продадох...За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .
Коментар
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнениеАйде, пак се почна.....
Ти числа няма да изкараш, в това съм убеден.... Ама дай поне дефиниция на "раздута" позиция, че направо сцепваш мрака....
За компания, която пръсна с дивиденти последните години, с цени/стойност на притежаваната земеделса земя, както следва:
- счетоводна стойност: ~430 лв./дка.
- оцененена през цената на акция: ~700 лв./дка. (при това без да броим неземеделските имоти);
- цена на продажби 2014 г.: ~1200 лв./дка.
- цена на продажби 2015 г..: ~1600 лв./дка. (вярно с уточнението, че е на разсрочено плащане).
... Айде, да поспорим колко точно е реалната стойност на акцията - ОК, ама пък да я дефинираш като "раздута" ?!?
Кажи кое точно й е раздутото ?!?
отчет за 12.2010г.
отчет за юни 2014г.
Кратък мой коментар:
Тава е свинското.
За зелето няма да те питам.Ако още не сте изядени от световната финансова олигархия – просто още не ви е дошъл редът.
Коментар
-
ivandavidov
Тук се разделих с 12% от акциите си малко спекулативно, тъй като виждам потенциал за рязък скок на друго място. Не се получи това да видим цени около и под 2 лева, за да купя повече бройки.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнениеАйде, пак се почна.....
Ти числа няма да изкараш, в това съм убеден.... Ама дай поне дефиниция на "раздута" позиция, че направо сцепваш мрака....
За компания, която пръсна с дивиденти последните години, с цени/стойност на притежаваната земеделса земя, както следва:
- оцененена през цената на акция: ~700 лв./дка. (при това без да броим неземеделските имоти);
- цена на продажби 2015 г..: ~1600 лв./дка. (вярно с уточнението, че е на разсрочено плащане).
... Айде, да поспорим колко точно е реалната стойност на акцията - ОК, ама пък да я дефинираш като "раздута" ?!?
Човека иска да купи по евтинко и убеждава продавачите!
Коментар
-
Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнениеНе се коси, и според мен позицията си е леко раздута. На този поумрял летен битпазар е разумно продажби или покупки да се правят по-отрано а не когато камилчетата видят 2ри или 3ти отчет и се юрнат закъснително )))
Коментар
Коментар