Първоначално изпратено от ceneto
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Konsultant Разгледай мнение.....
Логиката ми е, че ако акционерите и/или мениджмънта смятат, че се декапитализира да преминат към ликвидация, фундамента е прекрасен и всички акционери ще са доволни.
След това да си направят лизинг или друго публично дружество по примера на Елана.
....!
при различен бизнес модел - различна структура на новото дружество и много неизвесни“The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”
Коментар
-
Konsultant
Първоначално изпратено от ludakrava Разгледай мнениепоследно като гледах лизинга беше при такива условия - 1200лв цена, 25% плщаш сега, след това 5г по 15%.
Това е ясно, сега май имат и нови договори за лизинг на => 1600 лв./дка., но аз питам друго:
Бих се радвал много ако някой ми даде инфо с какъв марж на печалба се продават на лизинг имотите и при какъв годишен лихвен процент?
Каква е счетоводната цена, историческата, заложената печалба /която ще се получи след години/, годишния лихвен процент срещу който лизингоПОЛУЧАТЕЛЯТ си РАБОТИ земята, реализира ПЕЧАЛБА, получава ЕВРОСУБСИдии и т.н. използвайки НАШ актив и привлечени СРЕДСТВА?!!!!
Поздрави!Last edited by Konsultant; 17.11.2015, 14:56.
Коментар
-
Първоначално изпратено от dzk Разгледай мнениеСега се замислих, в началото на годината бяха обявили 10 ноември за ден на известитора. Сега като гледам е 17-ти, а не си спомням да е имало такова събитие. Или аз нещо съм пропуснал?
Коментар
-
Konsultant
Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнениеспоред мениджмънта лизинга има предимство, че с постъпленията от него могат да финансират купуването на земя, а при директните продажби парите ги разпределят като дивидент
Много пъти съм спорил и обяснявал, че АДСИЦ общо взето се декапитализират рано или късно с изискването да се разпределя минимум 90% от печалбата.
Но, АДВАНС е регистриран по Закона за АДСИЦ. Затова и имаме повечето акции. Защото АДСИЦ в земеделски земи се приема като нискорискова инвестиция в акции /малко нонсенс, нискорискова и акции ../, който разпределя минимум 90% от печалбата като дивидент и често се използва от портфолио мениджъри за хедж и диверсификация.
Логиката ми е, че ако акционерите и/или мениджмънта смятат, че се декапитализира да преминат към ликвидация, фундамента е прекрасен и всички акционери ще са доволни.
След това да си направят лизинг или друго публично дружество по примера на Елана.
Бих се радвал много ако някой ми даде инфо с какъв марж на печалба се продават на лизинг имотите и при какъв годишен лихвен процент?
В противен случай, акционерите не можем да разчитаме на нормална дивидентна доходност /заради която (освен актива зз) сме инвестирали/, тъй като печалбата се отлага с години /ако не греша лизинга може да е до 10 г./?!
Поздрави!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Konsultant Разгледай мнение...... Когато взеха решението за продажбата на лизинг, на мен ми светна червена лампичка. Защото АДСИЦ имат това право, но няма логика да се превръщат в лизингово дружество?!
....“The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”
Коментар
-
Konsultant
Честно казано не ми харесва много ситуацията.
Категорично за мен не са имали желание, мисля че и сега нямат за ликвидация.
За всеки АДСИЦ с подобен профил, печалбата за дивидент идва основно от продажбите /и много по-малко от ренти, наеми и т.н./. Когато взеха решението за продажбата на лизинг, на мен ми светна червена лампичка. Защото АДСИЦ имат това право, но няма логика да се превръщат в лизингово дружество?!
Що се отнася до разходите за заплати, то те нямат пряка връзка. Екипът е назначен по закон в ОД, който получава твърдо възнаграждение /като %/ от АДСИЦа на годишна база.
Друга е темата дали парите, които получава ОД на АДВАНС към момента не е с много високи такси, които дори за мен са непазарни и би имало логика да ги намалят!
Поздрави!
Имам акции, не е препоръка!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнениеПозитивен е факта, че се вдига както процента на рентата, така и процента на рентираната земя!
Коментар
-
Първоначално изпратено от oslo Разгледай мнениеМоже би, казвам Може би
моментът за ликвидация беше пропуснат
Поздрави
На сегашните нива на приходи от ренти мениджмънта покрива напълно разходите си, доста добре при това, като остава минимален дивидент от ренти за акционерите.
Защо да закриват като могат така да си стоят както казват на село - форевър?
Парите от ликвидацията пак ще си ги вземат някога в бъдещето, ама къде ще намерят друго такова дружество да работят на такива заплати и бонуси?
Последната година ясно показва, че дружеството търси дългосрочно гарантиране на съществуването си при тези нива на разходи за управление - 1. предлагане лизинг на земя; 2. увеличение на рентираните земи; 3. отказ на продажба с нисък марж при продължаващо изкупуване на земя.
Поздрави
Коментар
-
Моите наблюдения при фермерите сочат, че те активно купуват земя и сега. Обаче след като зърнения пазар се кротна, фермерите не очакват някакво голямо и бързо поскъпване и затова не са склонни да купуват на много над пазарните цени на дребно установени в момента. На Адванса им трябва обаче точно това - много над пазарните дори и с разни врътки като лизинг /който досега фермерите заместваха с кредит/.
Друг фактор са вече стартиралите програми, които глътват още ресурс на фермерите.
Другите фондове за земя, които оперират на пазара също са много активни, но при тях високи цени - само мечта.
Ако чакате дребния фермер да повиши цената на земята - това няма как да се случи. Правили сме вече сметка колко пари може той да отделя въобще за нещо. Така че, засега Адванса го дават пас, което също е вариант. Активът си стои, носи рента, от която УД се издържа - всички чакаме ръст на цените на земята. Кога обаче той ще се случи????
УД си е добре и така - чакаме, но издръжката си върви. Акционерите - те вече са свързани с фактора време. Кой какво чака и до кога може, и трябва да го чака.
Вие какво и до кога чакате???
Ако приемем, че сега продажната цена на Адванса може да бъде 1 200 лв/декар, което доста ме съмнява, но да го допуснем. Примерно след 10 години тя стане 2 000 лв/декар. Не слагам таксите за продажба, които не ги знам и колко са.Излиза, че годишният доход на акционер би трябвало да бъде 5,3% - това опростен модел. От рентата годишно на акционерите остават някъде към 1,1%. Общо се събира доходност от 6,4%. Поправете ме ако греша някъде.
Може да си приемате, че Адванса ще може да върти декарите не веднъж за 10 години, а 2-3-4 пъти, но това вече е гледна точка на всеки поотделно.
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениена средна цена 800лв сега не можеш да купиш нещо добро
рентите наистина са около средните за страната, но това е доста общо понятие
Адванса договарят по винаги по-високи ренти от средното за региона, където са им нивите
но все пак рентите са им около средните
какво може да се помислите в този случай???
Ми да видим какво казват цифрите ....
Точно преди 5г фонда има 234К дка отдадени за средно 24лв/декар, абсолютно същата е сумата на средната рента за страната за 2010г.
Предполага се че тези земи са малко по некачествени по горната логика.
Дали ?
Да, но през следващите 5г всички те са продадени с марж от 45% до 72% ( средно 59% за периода) над среднопазарните цени на зем.земя за съответните години.
Та....неизвестното е, какъв ли ще е маржа следващите 5-10г ?
Това предстои да видим за новозакупените през периода ( на средно 10.2% над пазарната за всяка от тези години), които сега носят рента.
Коментар
Коментар