IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
    Относно елана - съгласен, твърде оптимистично, тези 1000лв/дка средно аз си ги проектирам за след 3г, някъде края на 2018 при 5-6% ръст на з.земя ежегодно. Kазваш консервативна оценката ти,, но не казваш как ги вадиш от ръкава и на базата на какво тези 800/400 за отдадена/неотдадена земя
    Първото число (800 лв) гледах да е близо до, но малко под средната балансова (827), а на второто сложих 50% дисконт. Забравил съм да напиша, че от оценката на земята, която при заложени 800/400 лв средни цени се получава 159 950 400 лв. свалям още 10% заради таксите на УД. Така получавам въпросните 144 мил.

Големият въпрос при ATERA е какви аджеба са тези ненаети 20%, едни и същи "боклуци" ли са или търпят постоянна динамика. Застъпвам по-скоро втората теза, че не става въпрос за едни и същи парцели, затова при тях залагам 50% дисконт а не повече. Познавам землища, в които въобще никой не обработва земята. Не че не става за нищо. Хора няма. В други имаше арендатори, които се отказаха (фалираха), в трети човека почина и сега земята пустее. Това са мои лични наблюдения. Вярвам, че тенденцията е необратима и с течение на времето процентът на необработваемите земи ще намалява, а съответно това ще се усети и в портфейла на АТЕРА.
    Last edited by Чичо Манчо; 04.02.2016, 15:36.
    Vanitas vanitatum...

Коментар

• Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнение
      Погледна ли заглавието? Написал съм, че това е моята "консервативна" оценка. Търсим фундамент все пак. А Елана са калкулирали всичко по твърде оптимистичните, според мен, 1000 лв/дка. При 800 лв/дка. (отново за всичките 229k dca) получават 2.35 лв. на акция, което също ми се струва прекалено.
      Относно елана - съгласен, твърде оптимистично, тези 1000лв/дка средно аз си ги проектирам за след 3г, някъде края на 2018 при 5-6% ръст на з.земя ежегодно.
      Kазваш консервативна оценката ти,, но не казваш как ги вадиш от ръкава и на базата на какво тези 800/400 за отдадена/неотдадена земя
      Първото число мисля няма връзка с реалността, а второто е понадуто.
      За мен по реално е 1000/300лв и консервативно-реалистична оценка на земеделския портфейл ( без крайградските) от порядъка на 192-200М, средно 196М или по 850лв на декар.

На база силно желателна като за чист рейт ( а атера слава богу не е ) 95% рентна отдаденост приемам че качествените земи на фонда са от порядъка на 183-185К дка (с включени и тези на лизинг) / 231, т.е. 79-80% от портфейла. Останалите се съгласяваме с булсона и сие че са главно боклуци и им слагаме едни най много 300лв/дка оценка.

Следните сухи цифри от статистиката може би ще те убедят защо вкарвам такива числа и защо мисля че имотния портфейл на фонда се търгува с 30% дисконт, а акцията като цяло с 20-25%.
      BTW, то си е добре да има един сейфти дисконт от 10-12-15%, ма всичко над това е прекалено.

Към 2012 фонда притежава сходен на днешния портфейл с 244К дка, отдадени за рента 191К, или 78.3%
      За последните 4г 2012-2015 са продадени 164К дка за 164.65М = 1004лв/дка
      За 4г купени 100.6К дка за 71.6М = 712лв/дка
      Средно за тези 4г пазарната цена на нивите по НСИ е 655лв/дка
      За всяка от тези години и като средно за 4г фонда купува 10-11% по скъпо спрямо данните на нси и продава 53% по скъпо.

За 2015 съм заложил че нси ще покаже около 750лв дка за ниви, но се смята че по реалните данни са поне 10% по високи, което показва че покупките на Атера са много по близо до реалната цена на земята. А те за миналата година бяха за 827лв/дка средно. За тази предполагам 860-80 някъде.
      Last edited by pipbel; 04.02.2016, 15:37.

Коментар

• Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение
        зависи каква е земеделската земя. според данните на нси за 2014, нивите са на 708 лв, овощните насъждения 440, лозята 451, а постоянните затревени площи са 246
        Цитирам данни от анализа на Елана
        Средна балансова на земедeлската им земя - 827 лв/дка
        Средна рента - 43.1 лв/дка (5.37% средна доходност).
        Vanitas vanitatum...

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
          Цени на земеделска земя от 800 и 400 лв.

Човек, ама ти сериозно ли ?
          Погледна ли заглавието? Написал съм, че това е моята "консервативна" оценка. Търсим фундамент все пак. А Елана са калкулирали всичко по твърде оптимистичните, според мен, 1000 лв/дка. При 800 лв/дка. (отново за всичките 229k dca) получават 2.35 лв. на акция, което също ми се струва прекалено.
          Vanitas vanitatum...

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение

зависи каква е земеделската земя. според данните на нси за 2014, нивите са на 708 лв, овощните насъждения 440, лозята 451, а постоянните затревени площи са 246
            destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

В сметките на Елана ми се струва, че залагат една и съща цена на отдадената и неотдадена под аренда земя. Реших да променя малко числата. Ако приемем средна цена на отдадените под аренда земи от 800 лв, а на неотдадените 400 лв. Приемаме, че са неотдадени защото са "боклук", а не поради друга причина. Общо за земята получаваме 144 млн. Ако приемем, че градската земя е 8 млн.лв. минимум, а тя може и да е повече + 23 млн. кеш + редуцирани 7 млн. вземания от наеми, аренди и нетекущи активи, аванси и пр. получаваме около 182 млн. лв. обща сума на активите или по 2,14 лв./бр. Това за мен е консервативният фундамент на акцията. При очакван дивидент от 0.10 лв. + евентуални продажби през първите 4-5 месеца на годината моите очаквания към края на май са за цена от 2,25-2,40 лв. Да се надяваме, че управляващите са се "наиграли" вече и няма да измислят някоя нова глупост. Харесвам дружеството, имам акции и не препоръчвам нищо. Успех!

Коментар

• Първоначално изпратено от orchis Разгледай мнение
                Мисля че са смятали само отдадената земя.
                ето това е числото което използват за NAV
                Arable Land (229К dca @ BGN 1000 per dca)
                на страница 3 от анализа
                “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

Коментар

В сметките на Елана ми се струва, че залагат една и съща цена на отдадената и неотдадена под аренда земя. !
                  Мисля че са смятали само отдадената земя.

Коментар

В сметките на Елана ми се струва, че залагат една и съща цена на отдадената и неотдадена под аренда земя. Реших да променя малко числата. Ако приемем средна цена на отдадените под аренда земи от 800 лв, а на неотдадените 400 лв. Приемаме, че са неотдадени защото са "боклук", а не поради друга причина. Общо за земята получаваме 144 млн. Ако приемем, че градската земя е 8 млн.лв. минимум, а тя може и да е повече + 23 млн. кеш + редуцирани 7 млн. вземания от наеми, аренди и нетекущи активи, аванси и пр. получаваме около 182 млн. лв. обща сума на активите или по 2,14 лв./бр. Това за мен е консервативният фундамент на акцията. При очакван дивидент от 0.10 лв. + евентуални продажби през първите 4-5 месеца на годината моите очаквания към края на май са за цена от 2,25-2,40 лв. Да се надяваме, че управляващите са се "наиграли" вече и няма да измислят някоя нова глупост. Харесвам дружеството, имам акции и не препоръчвам нищо. Успех!
                    Напълно мисля си прав

Коментар

• Първоначално изпратено от JaG Разгледай мнение
                      ...Какво се е променило сега? Земята е станала повече ли?
                      Не е земята, а е цената. Цената е станала повече. Въпреки проблемите в камчатка или аржентина
                      Първоначално изпратено от JaG Разгледай мнение
                      ... и очакванията ми са точно обратни спрямо бавното и мъчително падане.
                      Щом индекса (софикс) обърне посоката, ще видим какво се случва с "очакванията " По-скоро дотогава ще е бавно и мъчително удържане на котировките, а после .... няма да е толкова бавно на пързалката.. ))
                      Не е препоръка... !!!
                      "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• Консервативна оценка

Vanitas vanitatum...

Коментар

• Първоначално изпратено от JaG Разгледай мнение
                          С текущите активи в земя 2.50 си е реална цена според мен и очакванията ми са точно обратни спрямо бавното и мъчително падане.
                          +1 !
                          Нищо не препоръчвам на никого, нали всеки си има глава над рамената.

Коментар

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
                            .... а ако си мислите, че земята ще расте всяка година, ... особено след пик в цената !?? - какъв фундамент !?!
                            Този "пик" все му се вижда края от над 15 години. Какво се е променило сега? Земята е станала повече ли?

В Добричките села цената беше по 20лв/дка в края на 90-те годни, стана 100, 400, 1000, 2000. Там на хората всяка година им се обяснява че това е края и ако не продадат край, цените падат.

С текущите активи в земя 2.50 си е реална цена според мен и очакванията ми са точно обратни спрямо бавното и мъчително падане.

Коментар

• Първоначално изпратено от orchis Разгледай мнение
                              На терминал Варна-Изток започна обработката на 229-метров бълкер, съобщават от Пристанище Варна. Товарният кораб “Inception“ ще изнесе над 50 хил. тона пшеница за Република Корея. “Inception“ (дедуейт 80686 тона) е построен през 2011 г. Дълъг е 229 и широк над 32 метра. Плава под флага на Либерия.
                              Камионите вървят, което е добре.
                              50 000 тона, като минат още 19 такива кораба и готова за тази година.

Коментар

• На терминал Варна-Изток започна обработката на 229-метров бълкер, съобщават от Пристанище Варна. Товарният кораб “Inception“ ще изнесе над 50 хил. тона пшеница за Република Корея. “Inception“ (дедуейт 80686 тона) е построен през 2011 г. Дълъг е 229 и широк над 32 метра. Плава под флага на Либерия.

Коментар

Working...
                                X