IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво мислите за инвестиция в - Исторически Парк?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Преди малко постнах същото и в predpriemach.com. Oбмислям инвестиция в парка, но не съм взел решение още. Чета коментарите тук, предимно критични и съм благодарен за полезната информация. Чел съм бизнес плана на проекта, бил съм на мястото на строежа, посетих и пилотния им проект "Неолитно селище". Срещал съм се два пъти с Ивелин Михайлов. Ще споделя тук това, което съм разбрал, както и впечатленията си. Нямам за цел нито да промотирам, нито да оплювам парка. Нямам претенция да съм инвестиционен експерт, доста от понятията по-горе не ми говорят много и ще се радвам да прочета мнения, особено критинчи.
    Стойността на парка е 100 милиона лева. По план трябват 50 милиона за стартиране на първи етап на проекта, набрани от инвеститори и още 50 милиона, които ще влязат като печалба за първите пет години и ще бъдат реинвестирани в изграждането на останалите етапи от парка. От тези 50 милиона лева за първоначално стартиране, Ивелин Михайлов осигурява малка част - 2-5%. Останалото ще бъде от дребни акционери. Тоест за 35% от акциите инвеститорите ще осигурят 95-98% от необходимите средства. От Ивелин Михайлов е идеята, екипа, връзките. Вече всеки си преценява дали това го устройва.
    Акциите според мен са надценени. Прогнозите за ръст между 3 и 6 пъти са доста оптимистични. В бизнес плана е взет предвид сегашния туристопоток в България и предварителни договори с туроператори. Очакват се около 600 000 туристи годишно и печалба от около 25 милиона годишно след петата година. Това са 25 лв. на акция. Не мисля, такава акция ще струва повече от 200-250 лв. при настояща цена 140. Ивелин говори за 2-3 милиона туристи годишно, но за да се случи това трябва много стабилен маркетинг на парка в чужбина и туристи, които да посещават страната ни специално заради атракциона. Не е невъзможно, хората посещават определени дестинации за далеч по безинтересни обекти, но трябва много добър маркетинг, за да се случи това. Тогава вече може да се говори за ръст на акциите 3-4 пъти.
    На въпроса защо не са листнати на борсата - според мен отговорът е очевиден. Борсата няма да оцени акциите на 140-180 лв. бройката. А с директно предлагане разчитат най-вече на търговските си умения. Просто с извънборсово предлагане ще съберат повече пари по-лесно.
    Тогедър е фирмата, която продава акциите. И Тогедър, и Исторически парк са на Ивелин Михайлов. Ивелин си продава акциите от парка през инвестиционния си брокер. В това няма нищо лошо, стига клиентът да е наясно, че са свързани фирми и Тогедър в случая са търговци, а не финансови консултанти. Но той ясно заявява, че стои и зад двете дружества, така че не виждам проблем.
    Защо не е намерил голям инвеститор? Сещам се за няколко вероятни причини. Първата е, че трудно голям инвеститор би се навил да осигури всички пари срещу 35%. А и ставаш зависим. Втората е, че Ивелин преследва популярност. Голям брой "последователи" си е доста сериозен капитал, ако знаеш как да го използваш. Третата е, че може би наистина му пука и за обикновените хора и предпочита да сподели печалбата си с тях, вместо с някой мастит бизнесмен.
    Паркът ще се изгражда от фирма Трежър. Профилът ѝ е изработката на сувенири, картини, копия на исторически находки - оръжия, брони, статуи. Фирмата е на Ивелин Михайлов и по негови думи ще работи на себестойност. Може би тук идва най-големият му принос.
    Облигационният заем е бил с 40% лихва през 2016, понеже паркът още нямаше земя - беше само една идея и проектът беше много рисков. В момента заемът е изкупен от фирма на Ивелин Михайлов. По негови думи, ще си вземе тези пари, когато Паркът има възможност да ги изплати.
    Китайците, доколкото разбрах, се интересували единствено от покупка на целия парк. Заради това не са се разбрали. Така ли е наиситна или е било само реклама, не мога да кажа.

    Сега ще споделя лични впечатления по нефинансовите въпрос. И Ивелин, и екипът му правят впечатление на хора с огромен ентусиазъм и искрено вярват в проекта. Ивелин каза, че е вложил там почти всичките си пари. Говорих с мои приятели, които го познават от десет години. Действително той от 7-8 години я има тази идея и прави проучвания по въпроса. Самият Ивелин споделя за големи бизнес планове в сферата на туризма, за които ще са му необходими още инвеститори. Създава впечатление на човек, който иска да изкарва пари, носейки стойност на околните, а не лъжейки ги. Основният му бизнес - Тогедър, търговия със застраховки, е базиран най-вече на доверие. Поради това не очаквам паркът да бъде умишлено източван и дребните инвеститори лъгани. Просто той няма интерес да си съсипва репутацията. Разбира се, това са само мои впечатления, не съм му в главата.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от needtoknowmore Разгледай мнение

      Мен ми е изключително интересно да разбера какви са им плановете за капиталовата му структура - защото хич, ама хич, не ми изглежда надежден този проект спрямо 2015/2016
      не съм се занимавал с това от 2013. споменах го тук, т.к. преди години споделих във форума за това начинание, но тогава явно малко са знаели или чували. много ухажване имаше от страна на Тугедър. но по-странното беше как са получили информация от банката(НЕ българска) за да таргетират определени потенциални вложители с прилични суми.

      успех, дано се случат нещата. за мен рискът от подобни начинания в булгаристан е много голям.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Ferry Разгледай мнение
        изключително интересен проект и с АКО го реализират наистина, то е възможно при добра реклама да се случи.
        Но това са всичко много добри намерения, но какво от това, което се рекламираше през 2013-1014 и се правеха опити да се привлекат платежоспособни клиенти на някои банки, е реализирано до момента?
        Излиза, че са имали достъп до банкова информация за състояние по сметки на клиенти (няма да споменавам в коя банка бях тогава)
        Правеха посещения "на крака" по това време за представяне на проекта.
        Изглеждаше впечатляващо, но дали са направили нещо или са все още на етап добри намерения?
        Докъде са го докарали днес? Има ли прогрес?
        Мен ми е изключително интересно да разбера какви са им плановете за капиталовата му структура - защото хич, ама хич, не ми изглежда надежден този проект спрямо 2015/2016
        Мнението не е препоръка за ПП на ЦК!

        Коментар


        • изключително интересен проект и с АКО го реализират наистина, то е възможно при добра реклама да се случи.
          Но това са всичко много добри намерения, но какво от това, което се рекламираше през 2013-1014 и се правеха опити да се привлекат платежоспособни клиенти на някои банки, е реализирано до момента?
          Излиза, че са имали достъп до банкова информация за състояние по сметки на клиенти (няма да споменавам в коя банка бях тогава)
          Правеха посещения "на крака" по това време за представяне на проекта.
          Изглеждаше впечатляващо, но дали са направили нещо или са все още на етап добри намерения?
          Докъде са го докарали днес? Има ли прогрес?
          Last edited by Ferry; 12.12.2017, 13:33.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от needtoknowmore Разгледай мнение
            Jay Gould , няма китайции, има само гаражна продажба на едни 350к акции. Много е забавно как си правят собствениците увеличение до 1 милион акции с номинал/емисия 1 лева, а веднага след това си говорим за 140 лева емисионна цена на нови акционери За неолитното селище ли говориш?
            В статии в медиите имаше китайци. Още тогава предположих, че са ги добавили за пред журналистите, за повече тежест в ''проекта''. Никога не съм ходил там, макар тази години някой от брокерите в компанията в която бях, май купуваше пшеница от там. Самото място за ''парк'' или там както наричат подобни неща е сбъркано. Край Варна може да се направи тематичен парк, който да носи доста пари десетилетия наред, при това с не-скъпа поддръжка, но не такова чудо. Но и той има само няколко места за построяване.

            http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

            Коментар


            • Добре де, кой ще е този, който му се вижда рационално да инвестираш в компания, която 2 последователни години има отрицателен капитал?

              Коментар


              • Jay Gould , няма китайции, има само гаражна продажба на едни 350к акции. Много е забавно как си правят собствениците увеличение до 1 милион акции с номинал/емисия 1 лева, а веднага след това си говорим за 140 лева емисионна цена на нови акционери

                За неолитното селище ли говориш?
                Мнението не е препоръка за ПП на ЦК!

                Коментар


                • Не съм гледал всички видео-презентации. По-добре да си пусна ''Дързост и красота''. Много видео, много серии. Лятото мярнах публикации за проекта, но в коментарите под тях видях, че той е започнал още преди 6 г., докъде са я докарали за периода - се вижда. Имам съмнения в довършване на начинанието, но желая успех. Очаквали по 400 000 туристи годишно. Това прави по 1095 човека дневно, ако работи всеки ден, дори на Нова Година. Златни Пясъци се посещава от около 600 000 на година така, че амбицията на историческите паркостроители е голяма. Щяло да има 5 кина, в които да пускат 3 D филми свързано с българската история. Кой ще ги произведе и за колко пари? Четох в статия, че половината пари, 25 милиона Евро ги давали китайците. Стига да ги има тия китайци и пари - желая им успех.

                  Тия дни бях на подобно място. Не точно такова, много по-малко, но комплекс изграден с претенции да пресъздаде нещо ала-автентично. Бе бутафорен, празен, без посетители и без перспективи, въпреки, че май бяха налели европари. В същото време обаче чувам, че в замъка в село Равадиново, колкото да е кич и смешен, е пълно от туристи, които изсипват куп пари дори за да кихнат. Така, че малко ситуацията е и на късмет и на реклама.
                  http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

                  Коментар


                  • Кажи честно - издавали са облигация с нулев купон на 40% лихва ......

                    Коментар


                    • Aleo, Да, спрямо инфото в нета, нещата са ултра мега розови

                      ПП Не знам, защо ми се обърка предишния коментар.
                      Last edited by needtoknowmore; 08.12.2017, 21:12.
                      Мнението не е препоръка за ПП на ЦК!

                      Коментар


                      • Поразрових се и попаднах тук и излиза, че сте прави.

                        Коментар


                        • хубавото е скъпо. ако се реализира наистина качествено ще струва много пари, ще иска инфраструктура, ще иска сериозна туристическа база и тн и тн.

                          ако се направи като пернишката крепост от теракот (за която хората на гоце дръпнаха няколко милиона евро пара) е друго, но няма да привлече посетители.

                          за да се случи този проект зад нето трябва да застане някой инвеститор със сериозни възможности, име и управленски капацитет.... направо с мажоритарен дял. да си заложи парите, че да го добута докрай. иначе пича дето обеснява не бих си поверил средствата на него...ако че има потенциал идеята.

                          поздрави и успех
                          това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Aleo Разгледай мнение
                            Какво мислите за инвестиране в този парк - https://www.youtube.com/watch?v=PtHIACaNYpo

                            От много места виждам разни споделяния на този проект, гледам, че едва ли не гаражно събират акции, за да се финансира, за това искам и да попитам по компетентните за мнение.
                            Много рисково като бизнес начинание. Публиката малко. Но ако се вържат с голяма турфирма, може да докарат посетители. Сега дочувам инвестиция 50 млн. вероятно лева. За колко време ще ги избият? Че и за дивидент говори. Мъка!

                            Коментар


                            • Аз се интересувах също от тази инвестиция. Поразпитах и за други мнения. Като цяло за мен лично звучи нерентабилно. Има много "ако", изглежда ми доста рискова, нищо, че вземаш имот.
                              Мненията ми не са препоръки. Имам само една препоръка - не губете пари.

                              Коментар


                              • Какво мислите за инвестиция в - Исторически Парк?

                                Какво мислите за инвестиране в този парк - https://www.youtube.com/watch?v=PtHIACaNYpo

                                От много места виждам разни споделяния на този проект, гледам, че едва ли не гаражно събират акции, за да се финансира, за това искам и да попитам по компетентните за мнение.
                              Working...
                              X