IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ДЦК/облигации или депозити ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Така е, Колчо - това на Кайзеров е корпоративна облизвация, но не виждам нищо извратено в това.
    Вярно е и че повечето дългови се продават на лотове, но не всички. Струва си да ида до посредниците, та да се информирам конкретно за някои емисии. Бих заложил умерено на руски ДЦК в рублички - смятам, че рубличката ще поскъпва.
    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от keizer Разгледай мнение
      Импе глей кви облизвации се търгуват на Франкфуртската:
      http://en.boerse-frankfurt.de/bonds/...1-XS1417876163

Тия сладури ги има и в БГ. Според мен са нещо като твоите любими жабоци. Носят годишна 11% доходност от облизвации в евраци...
      Как да не се интересува човек? А?
      Това, дет си посочил, НЕ Е ДЪРЖАВНА облигаця, а КОРПОРАТИВНА.
      Не сметам, че е нужно да дефинираме разликите.
      Купона им е 11.25, а дохода (днес, СЯ) е некъде 10.50...
      Съвсем друг е въпроса, коко ша стане на 23/05/2021... налЕ..
      Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
        Ами например на Франкфуртската се търгуват български ДЦК. Ама защо да се купя Български, като мога да си взема руски, за поне двойно по-добра доходност?
        У Франкфур мое да купиш само глобални десека-та. У ойро.
        Вътрешни, у сека банка ели по-големо ИП.
        Ама за под педесетина хиляди(да не казвам сто), трудна работа...
        Инак, връзката риск-доходнос (къкто е по книгите де..) за сега работи....
        Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

Коментар

• Тук има всичко, което ви интересува за закупуване на ДЦК + всекидневни пазарни котировки https://www.ubb.bg/individual-client...dylgovi-pazari

Коментар

• Първоначално изпратено от dzk Разгледай мнение

2005 година БНБ преустанови продажбата на ДЦК на индивидуални инвеститори. От тогава всички сделки със ДЦК става само със одобрени банки и дилъри. Мисля че има списък на такива банки на сайта на министерството на финансите.

Те от своя страна могат да продават или търгуват със тези ДЦК на клиенти. Тоест ако искаш да закупиш или продадеш ДЦК, трябва са де обърнеш към някоя банка или инвестиционен посредник. Сега разгледах малко таксите за подобна търговия на една банка. Е, както очаквах гледат да печелят от такси и проценти както от всяка друга услуга на банката. Дали са много или малко, вече всеки си преценя. Но например ако искаш да участваш на първичен търг таксата е 0,075% от НОМИНАЛНАТА стойност но минимум 10 лв. Ако не ти е одобрена поръчката, ти вземат 10 лв.

За вторичния пазар, таксата е 0,1% и минимум 10 лв. Имат такса поддръжка на подсметка на ДЦК в БНБ с такса 60 лв годишно. Не знам дали е задължителна или не. Имат и такса "падеж на емисии": - 0,025%.

Та попитай в някоя банка или твоя ИП.

Хм, намерих списъка на първичните дилъри на ДЦК. Само 12 банки са. Ето и списъка им:
            http://www.minfin.bg/document/17373:1 Доста са ги орязали.
            мерси за изчерпателния отговор.
            Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа

Коментар

Значи през 95-96 можеше да отидеш в почти всяка банка и да купиш ДЦК. Сега изобщо не мисля, че е така.
              БГ ДЦК са деноминирани остновно в евраци и носят мин 3% годишно. Защо аджеба не се търгуват и на БФБ-то?
              Откъде простосмъртен може да си купи такива ДЦК? Къв е смисъла да държиш пари в БГ банка на 1% кат може да купиш ДЦК на държавата при 3%?

Някой знае ли?
              2005 година БНБ преустанови продажбата на ДЦК на индивидуални инвеститори. От тогава всички сделки със ДЦК става само със одобрени банки и дилъри. Мисля че има списък на такива банки на сайта на министерството на финансите.

Те от своя страна могат да продават или търгуват със тези ДЦК на клиенти. Тоест ако искаш да закупиш или продадеш ДЦК, трябва са де обърнеш към някоя банка или инвестиционен посредник. Сега разгледах малко таксите за подобна търговия на една банка. Е, както очаквах гледат да печелят от такси и проценти както от всяка друга услуга на банката. Дали са много или малко, вече всеки си преценя. Но например ако искаш да участваш на първичен търг таксата е 0,075% от НОМИНАЛНАТА стойност но минимум 10 лв. Ако не ти е одобрена поръчката, ти вземат 10 лв.

За вторичния пазар, таксата е 0,1% и минимум 10 лв. Имат такса поддръжка на подсметка на ДЦК в БНБ с такса 60 лв годишно. Не знам дали е задължителна или не. Имат и такса "падеж на емисии": - 0,025%.

Та попитай в някоя банка или твоя ИП.

Хм, намерих списъка на първичните дилъри на ДЦК. Само 12 банки са. Ето и списъка им:
              http://www.minfin.bg/document/17373:1 Доста са ги орязали.
              Last edited by dzk; 11.12.2016, 16:29.

Коментар

Импе глей кви облизвации се търгуват на Франкфуртската:

Тия сладури ги има и в БГ. Според мен са нещо като твоите любими жабоци. Носят годишна 11% доходност от облизвации в евраци...
                Аферим, Кайзеров !!! Това е готина облизвация, дума да няма !!! Ще запитам за тях, когато при посредникът ходя - и ще споделя. Ти погледни руските ДЦК - има такива, дето доходността им е над 8% съобразно настоящата им цена - мисля лихвата бе 7.5%. В рублички са - ама то рубличката поскъпва - и ще продължи да.

Само че на тия суяци лихвата им е 11%, доходността е около 10.59%, щото се търгуват над номиналът

Коментар

• Импе глей кви облизвации се търгуват на Франкфуртската:

Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа

Коментар

Впрочем точно туй ще ида да проуча тия дни - мога ли да си взема (защото повечето се търгуват на огромни лотове). Когато науча нещо, в темата тук ще разкажа.
                    супер! моля те като разбереш - сподели

Коментар

good point
                      Впрочем точно туй ще ида да проуча тия дни - мога ли да си взема (защото повечето се търгуват на огромни лотове). Когато науча нещо, в темата тук ще разкажа.

Коментар

Ами например на Франкфуртската се търгуват български ДЦК. Ама защо да се купя Български, като мога да си взема руски, за поне двойно по-добра доходност?
                        good point

Коментар

• Ами например на Франкфуртската се търгуват български ДЦК. Ама защо да се купя Български, като мога да си взема руски, за поне двойно по-добра доходност?

Коментар

• Значи през 95-96 можеше да отидеш в почти всяка банка и да купиш ДЦК. Сега изобщо не мисля, че е така.
                            БГ ДЦК са деноминирани остновно в евраци и носят мин 3% годишно. Защо аджеба не се търгуват и на БФБ-то?
                            Откъде простосмъртен може да си купи такива ДЦК? Къв е смисъла да държиш пари в БГ банка на 1% кат може да купиш ДЦК на държавата при 3%?

Някой знае ли?

Коментар

• http://finviz.com/quote.ashx?t=EMB&ty=c&ta=1&p=d
                              https://www.bloomberg.com/quote/IHYG:LN
                              примерно.

Коментар

• От облизвационният пазар бяха изтеглени 1.7 ГБ. Затуй вече са доста по-сгодни някои от тях, защото цените по-ниски и вече рядко се срещат такива с отрицателна доходност. Е - различно паднаха: европейските - минимално - стабилност запазиха. на някои развиващи се страни - повече. Ама май най-ного си изпатиха ДЦК-тата на чушкаджиите: 20-тина процента спад.

Коментар

Working...
                                X