Първоначално изпратено от mathematician
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Наследствени земи и имоти
Collapse
X
-
-
Първоначално изпратено от 13ADROL Разгледай мнениеНационализация при капитализма!
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628861
По данни на остатъка от родата, чичо-дядо ми е имал земя/най-вероятно наследствена/ на мястото на завод "Мизия". Барабар с други наследници-претенденти са водили дела за връщане на наследствените им земи или даването на обещетение. По данни на роднината става въпрос за 4.5 декара, може би ниви. По случая се е замълчало, чичо-дядо ми е починал, после никой от мойте убусници не е потърсил какво се е случило по въпроса. Опитах се да го накарам моя жив темерут /няма да обяснявам що ми е такова отношението към него- аз си знам/ да отиде на място - първо се съгласи, после отказа.
Майната му. Сестра ми ще се занимае.
Рових в нета, рових и накрая открих единствено, че наистина е имало някакви спорове за реституционни права относно Мизия. Дали чичо-дядо ми е имал права по тоз случай някакви - предстои да си избистря. Надявам се сестрата да разбере. Та ето я статията - http://www.capital.bg/politika_i_iko...avata_ne_dava/
Подготвих й три молби - до съда, до общината и до поземлената комисия. Общо взето търся някъде да се споменава името на чичо-дядо ми в някой документ, евентуално. Чудя се до кой още да се отнеса. От национализация, колективизация, компенсаторки, комисии-момисии не разбирам. Просто искам да знам бил ли е един от наследниците и какво е имал в наследство. Друго не ме интересе. Ам от къде да си извадя това инфо. Ще видим . Може пък и да изкочи от някъде нещо.
На този етап няма да занимавам роднинския темерут с всяко нещо което изскочи, ако изскочи, щото само ще ме изнервят неговите нелепи коментари.
Следващото да ви послужи за смях и като обеца на ухото. В разследваници за родствени имоти - давайте информация само за крайния резултат, а не за всяко нещо, което откриете. И без много обяснения, че хората вече съвсем опростяват с възрастта.
А иначе - Когато му казах, миналата година за Балчик, че съм открила къде се намира и че има построена вила - оня тъп галош почна да бълва простотии "Единия етаж е наш." Луд!!!
Когато тази година му ДОКАЗАХ с нот. акт, че мястото е продадено преди 30 години, оня - "Къде са парите?"
Моят отговор както можете да се досетите беше: "Ми чичо ти си ги е изял и изпил навремето. За тебе ли да ги пази? Ти къф си? Господ ли, що ли? Негова си е била собствеността , негови са си били и парите!"
Коментар
-
Здравейте! След една година мълчание от моя страна, за което се извинявам, се включвам с последната информация по случая.
Тази година успях да отида до Балчик .
Първо отидох в общината при архиварката, която интересно, но ме помнеше, че съм от София и издирвам имот. Някакъв експерт , явно нейн началник ми разреши да снимам с телефона разрешението за строеж. Само това успях да си изкрънкам оттам. Видях името на дядо ми, който е бил добавен в последствие. Проекта е бил за вила близнак на два етажа. Това е било през средата на 1986 г.
След около девет месеца, през 1987 г. дядо ми е продал 400-те квадрата. Ходих и в АВ, от където ми дадоха копие от нотариалния акт за продажба. Подписът си е негов, имената са си негови, данните са си негови, така че няма спор - имота НЕ Е бил превзет по давност, а дядо ми лично си го е продал приживе. Нямам идея защо майка ми са я лъгали, че имота им е взет, но това е друго мое разследване, с което по-натам ще се заема.
Имам обаче един въпрос: В нотариалния акт от 1970 г. дядо ми купува 400 квадрата. Предишните собственици са представили техният нотариален акт от 1969 г.
В нот. акт от 1987, когато дядо ми продава 400-те квадрата, той не представя нот. акт от 1970. Освен това представя удостоверение, че имота не е актуван като държавен.
Въпросът ми е следният: Може ли някой да ми обясни поради каква причина се представя удостоверение за неактуване. И защо не е предоставил нотариалният акт, при положение , че такъв съществува. Дори аз 20 г. след смъртта му го открих, въпреки, че тръгнах с почти никаква информация?
Коментар
-
Е..ло си е м....та!!!
Ей сега си изкарах през платформата на кадастъра данни на имота, където пише, че собствениците /настоящите/ имат нотариални актове/2/ издадени от районния съд.
Не знам как да го тълкувам това.
Освен това квадратите са разминават. Аз търся 400, а на тия хора излизат 415 кв. по единия нот. акт и 500 по другия, като всеки има по 1/2 и по двата.
Сега се чудя може ли квартала и пацела и номера на имота на дядо ми/така да го нарека/ да са различни от тези, вписани в настоящата кадастрална карта като стари.
Че ще ходя на място да проуча въпроса - ще ходя.
Но това е един нов въпрос, който няма да ми даде мира. Не знам как да разбирам написаното.
Коментар
-
Първоначално изпратено от stanis Разгледай мнениеПо принцип това е възможно. Единственото Ви решение да разделите земите и всеки да си действа. Как - съд и т,н, /виждам че вече си го проучил/. Само едно не схванах, когато Вие го правите няма проблем, а когато друг -има проблем.
А ние (баба ми) сме го правили до момента - 50 на 50. Т.е. половината рента е отивала за една наследничка (съсобственичка) която реално притежава дял от 2/12, примерно. И тя е от селото и се знаят и се познават с баба ми.
Т.е. баба ми и "представител на другия род" са делили рентата поравно. Сега дали този представител на другя род е изплащал рентата на тамошните 2-3 наследника (или колкото са) не знам и баба ми също не знае.
Покрай адвокатските истории в момента се разбра, че тя е собственик на доста повече от половината.
Отделно и редът на умиране на наследниците (бахти как грозни звучи) имал значение според закона.
Коментар
-
Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнениеМалко страни по темата, но пък става въпрос за наследствени земеделски земи и дупките в закона и за фондове, фирми и арендатори и адвокатите, които се възползват от ситуацията.
Та у наше село поземлената комисия си раздава хубавите земи на своите хора и на себе си. Селяните се дигат на бунтове и вземат че спечелват и се прави ново земеразделяне - при което уж няма ощетени и всички са доволни. И това става тази година.
Демек тази година официално хората си получават документите. До момента земите са гледани под аренда и са прибирани някакви ренти.
Та баба ми е жива все още и има едни наследствени ниви (20 декара общо - нещо такова), от която тя има да кажем 8/12 идеални части. Другите наследници тя ги знае горе долу, ама само тя - аз нито ги знам нито съм ги чувал.
Тази година земята е дадена под аренда за 50 лв на декар.
Обаче един от наследниците с дял от 1/12 идеални части - дали умишлено или са го подвели. Та той прави дарение на своя дял. Не прави продажба, щото за продажба първо трябва да се обърне към другите съсобственици. А ниви под 5 дка не се делят. А неговия дял е 2 декара (нещо такова). Тоест ако иска да продава той първо трябва да пита нас и ние да му ги изкупим или нещо такова. Но като е дарение - такава е волята на дарителя и даренията се развалят трудно в съда.
Та той прави дарение на някъв и той става съсобственик (абсолютно непознат на никой и живеещ в друг град). Този нов съсобственик, които притежава 1/12 идеални част, дава цялата земя под аренда за срок от 20 години за годишна рента не по-малко от 15 лв на декар. Което за изненада се оказва абсолютно законно в нашата мила родна държава. Демек законодателството разрешава човек с миноритарни дялове да се разпорежда с цялата земя. Предполагам има условия, да пита и другите съсобственици - но те не са спазени. Т.е. никой не е питал баба ми дали е съгласна или не.
Та той я дава на фирма, която не се занимава със земеделие. Тази фирма (май я дава на фонд някъв). Както и да е, не съм сигурен колко посредника има. В крайна сметка една от кооперациите в селото ще я обработва. Щото в крайна сметка няма кой друг да я обработва - тя е в землището на селото. Какъв договор има тя - не е ясно. Нито за колко години, нито за колко пари. Имало начин да се разбере от някава агенция.
Схемата е че някакви хора гледат баба на 90 години, малко декари и си викат - сигурно никой няма да се занимава и съвсем свободно почват да се разпореждат с чуждата земя. Като идеята е че едва ли някой ще се занимава. Ако бях аз, сигурно нямаше да се занимавам, признавам си.
И цялата работа е много професионално и законно изпипана. Един от въпросните господа по веригата заяви, че всичко е законно (бих отбелязал и професионално).
Обаче баба ми е жива и си я давала до момента и е прибирала рентата и сега за да може да се разпорежда със земята си или да се стигне до делба и всеки да си вземе реално дяловете (да бъдат разделени) тя трябва да води съдебни дела.
И дори и да си вземе реално своя идеален дял и да стане едноличен собственик - според законите договора за рента можело трудно да бъде развален. Демек оня 20-годишен договор за рента с поне 15 лева на декар си оставал, нищо че е подписан от някой друг.
Та толкова за законите и дупките в тях и хората, които се възползват.
Коментар
-
Малко страни по темата, но пък става въпрос за наследствени земеделски земи и дупките в закона и за фондове, фирми и арендатори и адвокатите, които се възползват от ситуацията.
Та у наше село поземлената комисия си раздава хубавите земи на своите хора и на себе си. Селяните се дигат на бунтове и вземат че спечелват и се прави ново земеразделяне - при което уж няма ощетени и всички са доволни. И това става тази година.
Демек тази година официално хората си получават документите. До момента земите са гледани под аренда и са прибирани някакви ренти.
Та баба ми е жива все още и има едни наследствени ниви (20 декара общо - нещо такова), от която тя има да кажем 8/12 идеални части. Другите наследници тя ги знае горе долу, ама само тя - аз нито ги знам нито съм ги чувал.
Тази година земята е дадена под аренда за 50 лв на декар.
Обаче един от наследниците с дял от 1/12 идеални части - дали умишлено или са го подвели. Та той прави дарение на своя дял. Не прави продажба, щото за продажба първо трябва да се обърне към другите съсобственици. А ниви под 5 дка не се делят. А неговия дял е 2 декара (нещо такова). Тоест ако иска да продава той първо трябва да пита нас и ние да му ги изкупим или нещо такова. Но като е дарение - такава е волята на дарителя и даренията се развалят трудно в съда.
Та той прави дарение на някъв и той става съсобственик (абсолютно непознат на никой и живеещ в друг град). Този нов съсобственик, които притежава 1/12 идеални част, дава цялата земя под аренда за срок от 20 години за годишна рента не по-малко от 15 лв на декар. Което за изненада се оказва абсолютно законно в нашата мила родна държава. Демек законодателството разрешава човек с миноритарни дялове да се разпорежда с цялата земя. Предполагам има условия, да пита и другите съсобственици - но те не са спазени. Т.е. никой не е питал баба ми дали е съгласна или не.
Та той я дава на фирма, която не се занимава със земеделие. Тази фирма (май я дава на фонд някъв). Както и да е, не съм сигурен колко посредника има. В крайна сметка една от кооперациите в селото ще я обработва. Щото в крайна сметка няма кой друг да я обработва - тя е в землището на селото. Какъв договор има тя - не е ясно. Нито за колко години, нито за колко пари. Имало начин да се разбере от някава агенция.
Схемата е че някакви хора гледат баба на 90 години, малко декари и си викат - сигурно никой няма да се занимава и съвсем свободно почват да се разпореждат с чуждата земя. Като идеята е че едва ли някой ще се занимава. Ако бях аз, сигурно нямаше да се занимавам, признавам си.
И цялата работа е много професионално и законно изпипана. Един от въпросните господа по веригата заяви, че всичко е законно (бих отбелязал и професионално).
Обаче баба ми е жива и си я давала до момента и е прибирала рентата и сега за да може да се разпорежда със земята си или да се стигне до делба и всеки да си вземе реално дяловете (да бъдат разделени) тя трябва да води съдебни дела.
И дори и да си вземе реално своя идеален дял и да стане едноличен собственик - според законите договора за рента можело трудно да бъде развален. Демек оня 20-годишен договор за рента с поне 15 лева на декар си оставал, нищо че е подписан от някой друг.
Та толкова за законите и дупките в тях и хората, които се възползват.
Коментар
-
Първоначално изпратено от _1912_ Разгледай мнениекак точно става придобиването?
някой знае ли?
ако има тема засегнала този въпрос ще съм благодарен да ме насочите...
За да стигнеш до него освен свидетели трябва и Документ че държавата и Общината нямат претенции...
Нотариусите знаят как.
Коментар
-
Първоначално изпратено от shusho;1060034490[B]Защото ровя като хрътка ли ? [/B]
Не ви будалкам, така че когато дирите имот, можете да проверявате следните неща:
- АВ по име в съответните регистри. Пише и местожителството на купувача. Нотариалните актове са там. Дават заверение копия срещу пет лева.Но по пощата не става, иска се да отидете на място с УН.
- Отдел за устройство на територия в общината - Където ще ви направят справка за ПУП /муп и такива подобни/, разрешително за строеж по име, от където ще разберете точните параметри на имота, ако не ги знаете. За копие от документа пак на място с УН. /Скоро няма да отида, но другия месец, ще се разходя да го взема това копие, че ми е нужно за семейния архив./
- Кадастър - където ще ви дадат идентификатор и адрес, ако знаете парцел, квартал, местност.
Можете да видите къде точно се намира в сайта на кадастъра, също и в гугъл мапс, че и снимки да видите на мястото, имота и тинтири-минтири.
Изобщо не се бъзикам, като казвам че съм го намерила. Толкова бързо се развиват нещата при мен, защото не мога място да си намеря като спя от зор какво се е случило. А това ме нахъсва, та чак и институциите ще пропищят от мен и моите въпроси.
Копие на нотариален акт можеш да получиш- регистърът е публичен.
Ако знаеш какво търсиш: https://kais.cadastre.bg/kais-map/?l...&sn=0&issuer=0Last edited by val/she; 30.09.2016, 20:53.
Коментар
-
Първоначално изпратено от stanis Разгледай мнениеИ сега като видиш големият хотел построен на мястото, какво ще правиш?
Ще потърся документ за евентуална продажба. Ако дядото го е продал, случаят е изяснен и приключен. Ако пък излезе друго, ще го мисля тогава.
Коментар
Коментар