IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Наследствени земи и имоти

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

    Схемата е че някакви хора гледат баба на 90 години, малко декари и си викат - сигурно никой няма да се занимава и съвсем свободно почват да се разпореждат с чуждата земя. Като идеята е че едва ли някой ще се занимава. Ако бях аз, сигурно нямаше да се занимавам, признавам си.

    И цялата работа е много професионално и законно изпипана. Един от въпросните господа по веригата заяви, че всичко е законно (бих отбелязал и професионално).


    Обаче баба ми е жива и си я давала до момента и е прибирала рентата и сега за да може да се разпорежда със земята си или да се стигне до делба и всеки да си вземе реално дяловете (да бъдат разделени) тя трябва да води съдебни дела.

    И дори и да си вземе реално своя идеален дял и да стане едноличен собственик - според законите договора за рента можело трудно да бъде развален. Демек оня 20-годишен договор за рента с поне 15 лева на декар си оставал, нищо че е подписан от някой друг.

    Та толкова за законите и дупките в тях и хората, които се възползват.
    Нз колега, ама ако мен или роднина така ни прецакат дори и за дребни пари ще им замине цялата нива. Стига с това коленичене пред разни костюмирани господа. Не случайно българският народ е робски народ. Познавам доста горделиви хора които като бъдат ужилени действат бая твърдо..... нема да остане нищо от нивите в следващите 100 години пък тия който са лапнали парите ще им заминат и колите

    Коментар


    • Първоначално изпратено от 13ADROL Разгледай мнение
      Национализация при капитализма!
      http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628861
      Абе, не разбирам от тези неща, но сега ровя другия въпрос.

      По данни на остатъка от родата, чичо-дядо ми е имал земя/най-вероятно наследствена/ на мястото на завод "Мизия". Барабар с други наследници-претенденти са водили дела за връщане на наследствените им земи или даването на обещетение. По данни на роднината става въпрос за 4.5 декара, може би ниви. По случая се е замълчало, чичо-дядо ми е починал, после никой от мойте убусници не е потърсил какво се е случило по въпроса. Опитах се да го накарам моя жив темерут /няма да обяснявам що ми е такова отношението към него- аз си знам/ да отиде на място - първо се съгласи, после отказа.
      Майната му. Сестра ми ще се занимае.


      Рових в нета, рових и накрая открих единствено, че наистина е имало някакви спорове за реституционни права относно Мизия. Дали чичо-дядо ми е имал права по тоз случай някакви - предстои да си избистря. Надявам се сестрата да разбере. Та ето я статията - http://www.capital.bg/politika_i_iko...avata_ne_dava/

      Подготвих й три молби - до съда, до общината и до поземлената комисия. Общо взето търся някъде да се споменава името на чичо-дядо ми в някой документ, евентуално. Чудя се до кой още да се отнеса. От национализация, колективизация, компенсаторки, комисии-момисии не разбирам. Просто искам да знам бил ли е един от наследниците и какво е имал в наследство. Друго не ме интересе. Ам от къде да си извадя това инфо. Ще видим . Може пък и да изкочи от някъде нещо.

      На този етап няма да занимавам роднинския темерут с всяко нещо което изскочи, ако изскочи, щото само ще ме изнервят неговите нелепи коментари.
      Следващото да ви послужи за смях и като обеца на ухото. В разследваници за родствени имоти - давайте информация само за крайния резултат, а не за всяко нещо, което откриете. И без много обяснения, че хората вече съвсем опростяват с възрастта.

      А иначе - Когато му казах, миналата година за Балчик, че съм открила къде се намира и че има построена вила - оня тъп галош почна да бълва простотии "Единия етаж е наш." Луд!!!
      Когато тази година му ДОКАЗАХ с нот. акт, че мястото е продадено преди 30 години, оня - "Къде са парите?"
      Моят отговор както можете да се досетите беше: "Ми чичо ти си ги е изял и изпил навремето. За тебе ли да ги пази? Ти къф си? Господ ли, що ли? Негова си е била собствеността , негови са си били и парите!"

      Коментар


      • Здравейте! След една година мълчание от моя страна, за което се извинявам, се включвам с последната информация по случая.
        Тази година успях да отида до Балчик .
        Първо отидох в общината при архиварката, която интересно, но ме помнеше, че съм от София и издирвам имот. Някакъв експерт , явно нейн началник ми разреши да снимам с телефона разрешението за строеж. Само това успях да си изкрънкам оттам. Видях името на дядо ми, който е бил добавен в последствие. Проекта е бил за вила близнак на два етажа. Това е било през средата на 1986 г.
        След около девет месеца, през 1987 г. дядо ми е продал 400-те квадрата. Ходих и в АВ, от където ми дадоха копие от нотариалния акт за продажба. Подписът си е негов, имената са си негови, данните са си негови, така че няма спор - имота НЕ Е бил превзет по давност, а дядо ми лично си го е продал приживе. Нямам идея защо майка ми са я лъгали, че имота им е взет, но това е друго мое разследване, с което по-натам ще се заема.

        Имам обаче един въпрос: В нотариалния акт от 1970 г. дядо ми купува 400 квадрата. Предишните собственици са представили техният нотариален акт от 1969 г.
        В нот. акт от 1987, когато дядо ми продава 400-те квадрата, той не представя нот. акт от 1970. Освен това представя удостоверение, че имота не е актуван като държавен.
        Въпросът ми е следният: Може ли някой да ми обясни поради каква причина се представя удостоверение за неактуване. И защо не е предоставил нотариалният акт, при положение , че такъв съществува. Дори аз 20 г. след смъртта му го открих, въпреки, че тръгнах с почти никаква информация?

        Коментар


        • Национализация при капитализма!
          http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628861

          Коментар


          • Още едно намерих - по другия клон - 0,146 дка в някакво село.
            Не е много, но има. Братчедите на майка ги знам кои са и по някое време ще ги питам какво става с тия квадрати. Ако всичко е ок със тях, може и аз да им ги наплатя, стига да мога.

            Коментар


            • Е..ло си е м....та!!!
              Ей сега си изкарах през платформата на кадастъра данни на имота, където пише, че собствениците /настоящите/ имат нотариални актове/2/ издадени от районния съд.
              Не знам как да го тълкувам това.
              Освен това квадратите са разминават. Аз търся 400, а на тия хора излизат 415 кв. по единия нот. акт и 500 по другия, като всеки има по 1/2 и по двата.
              Сега се чудя може ли квартала и пацела и номера на имота на дядо ми/така да го нарека/ да са различни от тези, вписани в настоящата кадастрална карта като стари.

              Че ще ходя на място да проуча въпроса - ще ходя.
              Но това е един нов въпрос, който няма да ми даде мира. Не знам как да разбирам написаното.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от stanis Разгледай мнение
                По принцип това е възможно. Единственото Ви решение да разделите земите и всеки да си действа. Как - съд и т,н, /виждам че вече си го проучил/. Само едно не схванах, когато Вие го правите няма проблем, а когато друг -има проблем.
                Не съм много запознат, защото не се занимавам аз с делата.

                А ние (баба ми) сме го правили до момента - 50 на 50. Т.е. половината рента е отивала за една наследничка (съсобственичка) която реално притежава дял от 2/12, примерно. И тя е от селото и се знаят и се познават с баба ми.

                Т.е. баба ми и "представител на другия род" са делили рентата поравно. Сега дали този представител на другя род е изплащал рентата на тамошните 2-3 наследника (или колкото са) не знам и баба ми също не знае.

                Покрай адвокатските истории в момента се разбра, че тя е собственик на доста повече от половината.

                Отделно и редът на умиране на наследниците (бахти как грозни звучи) имал значение според закона.

                Коментар


                • По принцип това е възможно. Единственото Ви решение да разделите земите и всеки да си действа. Как - съд и т,н, /виждам че вече си го проучил/. Само едно не схванах, когато Вие го правите няма проблем, а когато друг -има проблем.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение
                    Малко страни по темата, но пък става въпрос за наследствени земеделски земи и дупките в закона и за фондове, фирми и арендатори и адвокатите, които се възползват от ситуацията.

                    Та у наше село поземлената комисия си раздава хубавите земи на своите хора и на себе си. Селяните се дигат на бунтове и вземат че спечелват и се прави ново земеразделяне - при което уж няма ощетени и всички са доволни. И това става тази година.

                    Демек тази година официално хората си получават документите. До момента земите са гледани под аренда и са прибирани някакви ренти.

                    Та баба ми е жива все още и има едни наследствени ниви (20 декара общо - нещо такова), от която тя има да кажем 8/12 идеални части. Другите наследници тя ги знае горе долу, ама само тя - аз нито ги знам нито съм ги чувал.

                    Тази година земята е дадена под аренда за 50 лв на декар.

                    Обаче един от наследниците с дял от 1/12 идеални части - дали умишлено или са го подвели. Та той прави дарение на своя дял. Не прави продажба, щото за продажба първо трябва да се обърне към другите съсобственици. А ниви под 5 дка не се делят. А неговия дял е 2 декара (нещо такова). Тоест ако иска да продава той първо трябва да пита нас и ние да му ги изкупим или нещо такова. Но като е дарение - такава е волята на дарителя и даренията се развалят трудно в съда.

                    Та той прави дарение на някъв и той става съсобственик (абсолютно непознат на никой и живеещ в друг град). Този нов съсобственик, които притежава 1/12 идеални част, дава цялата земя под аренда за срок от 20 години за годишна рента не по-малко от 15 лв на декар. Което за изненада се оказва абсолютно законно в нашата мила родна държава. Демек законодателството разрешава човек с миноритарни дялове да се разпорежда с цялата земя. Предполагам има условия, да пита и другите съсобственици - но те не са спазени. Т.е. никой не е питал баба ми дали е съгласна или не.

                    Та той я дава на фирма, която не се занимава със земеделие. Тази фирма (май я дава на фонд някъв). Както и да е, не съм сигурен колко посредника има. В крайна сметка една от кооперациите в селото ще я обработва. Щото в крайна сметка няма кой друг да я обработва - тя е в землището на селото. Какъв договор има тя - не е ясно. Нито за колко години, нито за колко пари. Имало начин да се разбере от някава агенция.

                    Схемата е че някакви хора гледат баба на 90 години, малко декари и си викат - сигурно никой няма да се занимава и съвсем свободно почват да се разпореждат с чуждата земя. Като идеята е че едва ли някой ще се занимава. Ако бях аз, сигурно нямаше да се занимавам, признавам си.

                    И цялата работа е много професионално и законно изпипана. Един от въпросните господа по веригата заяви, че всичко е законно (бих отбелязал и професионално).


                    Обаче баба ми е жива и си я давала до момента и е прибирала рентата и сега за да може да се разпорежда със земята си или да се стигне до делба и всеки да си вземе реално дяловете (да бъдат разделени) тя трябва да води съдебни дела.

                    И дори и да си вземе реално своя идеален дял и да стане едноличен собственик - според законите договора за рента можело трудно да бъде развален. Демек оня 20-годишен договор за рента с поне 15 лева на декар си оставал, нищо че е подписан от някой друг.

                    Та толкова за законите и дупките в тях и хората, които се възползват.
                    дрън -дрън

                    Коментар


                    • Малко страни по темата, но пък става въпрос за наследствени земеделски земи и дупките в закона и за фондове, фирми и арендатори и адвокатите, които се възползват от ситуацията.

                      Та у наше село поземлената комисия си раздава хубавите земи на своите хора и на себе си. Селяните се дигат на бунтове и вземат че спечелват и се прави ново земеразделяне - при което уж няма ощетени и всички са доволни. И това става тази година.

                      Демек тази година официално хората си получават документите. До момента земите са гледани под аренда и са прибирани някакви ренти.

                      Та баба ми е жива все още и има едни наследствени ниви (20 декара общо - нещо такова), от която тя има да кажем 8/12 идеални части. Другите наследници тя ги знае горе долу, ама само тя - аз нито ги знам нито съм ги чувал.

                      Тази година земята е дадена под аренда за 50 лв на декар.

                      Обаче един от наследниците с дял от 1/12 идеални части - дали умишлено или са го подвели. Та той прави дарение на своя дял. Не прави продажба, щото за продажба първо трябва да се обърне към другите съсобственици. А ниви под 5 дка не се делят. А неговия дял е 2 декара (нещо такова). Тоест ако иска да продава той първо трябва да пита нас и ние да му ги изкупим или нещо такова. Но като е дарение - такава е волята на дарителя и даренията се развалят трудно в съда.

                      Та той прави дарение на някъв и той става съсобственик (абсолютно непознат на никой и живеещ в друг град). Този нов съсобственик, които притежава 1/12 идеални част, дава цялата земя под аренда за срок от 20 години за годишна рента не по-малко от 15 лв на декар. Което за изненада се оказва абсолютно законно в нашата мила родна държава. Демек законодателството разрешава човек с миноритарни дялове да се разпорежда с цялата земя. Предполагам има условия, да пита и другите съсобственици - но те не са спазени. Т.е. никой не е питал баба ми дали е съгласна или не.

                      Та той я дава на фирма, която не се занимава със земеделие. Тази фирма (май я дава на фонд някъв). Както и да е, не съм сигурен колко посредника има. В крайна сметка една от кооперациите в селото ще я обработва. Щото в крайна сметка няма кой друг да я обработва - тя е в землището на селото. Какъв договор има тя - не е ясно. Нито за колко години, нито за колко пари. Имало начин да се разбере от някава агенция.

                      Схемата е че някакви хора гледат баба на 90 години, малко декари и си викат - сигурно никой няма да се занимава и съвсем свободно почват да се разпореждат с чуждата земя. Като идеята е че едва ли някой ще се занимава. Ако бях аз, сигурно нямаше да се занимавам, признавам си.

                      И цялата работа е много професионално и законно изпипана. Един от въпросните господа по веригата заяви, че всичко е законно (бих отбелязал и професионално).


                      Обаче баба ми е жива и си я давала до момента и е прибирала рентата и сега за да може да се разпорежда със земята си или да се стигне до делба и всеки да си вземе реално дяловете (да бъдат разделени) тя трябва да води съдебни дела.

                      И дори и да си вземе реално своя идеален дял и да стане едноличен собственик - според законите договора за рента можело трудно да бъде развален. Демек оня 20-годишен договор за рента с поне 15 лева на декар си оставал, нищо че е подписан от някой друг.

                      Та толкова за законите и дупките в тях и хората, които се възползват.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от _1912_ Разгледай мнение
                        как точно става придобиването?

                        някой знае ли?

                        ако има тема засегнала този въпрос ще съм благодарен да ме насочите...
                        Констативен акт.
                        За да стигнеш до него освен свидетели трябва и Документ че държавата и Общината нямат претенции...
                        Нотариусите знаят как.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от shusho;1060034490[B
                          ]Защото ровя като хрътка ли ? [/B]
                          Не ви будалкам, така че когато дирите имот, можете да проверявате следните неща:
                          - АВ по име в съответните регистри. Пише и местожителството на купувача. Нотариалните актове са там. Дават заверение копия срещу пет лева.Но по пощата не става, иска се да отидете на място с УН.
                          - Отдел за устройство на територия в общината - Където ще ви направят справка за ПУП /муп и такива подобни/, разрешително за строеж по име, от където ще разберете точните параметри на имота, ако не ги знаете. За копие от документа пак на място с УН. /Скоро няма да отида, но другия месец, ще се разходя да го взема това копие, че ми е нужно за семейния архив./
                          - Кадастър - където ще ви дадат идентификатор и адрес, ако знаете парцел, квартал, местност.
                          Можете да видите къде точно се намира в сайта на кадастъра, също и в гугъл мапс, че и снимки да видите на мястото, имота и тинтири-минтири.

                          Изобщо не се бъзикам, като казвам че съм го намерила. Толкова бързо се развиват нещата при мен, защото не мога място да си намеря като спя от зор какво се е случило. А това ме нахъсва, та чак и институциите ще пропищят от мен и моите въпроси.
                          Не. Заради известни противоречия в изходните данни, предоставени от теб. Хубаво е, че си намерила имота, макар и застроен.
                          Копие на нотариален акт можеш да получиш- регистърът е публичен.
                          Ако знаеш какво търсиш: https://kais.cadastre.bg/kais-map/?l...&sn=0&issuer=0
                          Last edited by val/she; 30.09.2016, 19:53.

                          Коментар


                          • Да си чувал за придобиване на имот с давностно владение.
                            Който е владял имота добросъвестно 5г или недобросъвестно 10г го придобива
                            как точно става придобиването?

                            някой знае ли?

                            ако има тема засегнала този въпрос ще съм благодарен да ме насочите...
                            НЕ РАЗБИРАМ НИЩО ОТ ФУТБОЛ!!!

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от stanis Разгледай мнение
                              И сега като видиш големият хотел построен на мястото, какво ще правиш?
                              Няма хотел, има вила.
                              Ще потърся документ за евентуална продажба. Ако дядото го е продал, случаят е изяснен и приключен. Ако пък излезе друго, ще го мисля тогава.

                              Коментар


                              • И сега като видиш големият хотел построен на мястото, какво ще правиш?

                                Коментар

                                Working...
                                X