IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Недвижимите имоти са свръхнадценени

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Европейските много по-трудно ще се отделят от имотите и това е притеснително.

Имам чувството, че целия Свят се е наговорил да прави простотии, Русия вдига лихвите на 12% и догодина чак щяла да сваля газта, ЕЦБ пък сега се сети да сваля като невидяла, май декември може и още 1 път да свалят лихвата.

Все след дъжд - качулка!

Аз спрях да се ядосвам, а на БГ-то плюс е, че нищо не направиха нашите тъпанари, сега в тия условия е много добре

Коментар

• ами той специално за имотите с ипотеки не беше прав от дефиниционна гледна точка, ама при worst case scenario другата теза си има много сериозен смисъл ...

ще дам един простичък пример, който може да повлече нещата много надолу, вкл. и тези, които много се кефят сега и пишат "аз казах ли ви" ...

имаме един американец с ипотека и 5 кредитни карти ... та този американец притиснат от кризата и живота, започва да пести, погасява си кредитните карти и си погасява колкото може предсрочно ипотечния кредит, не си купува нова къща, не си купува нова кола, не си купува нова плазма и не ходи на екскурзии ... понеже не го прави само той ами всички са се юрнали да правят същото и хоп ... къщата му поевтиняла повече отколкото е погасил предсрочно, а фирмата, в която работи хоп и фалирала заради свитото търсене ... та в един момент той както слушал експертите и чел всички апокалиптични статии "как да пестим" и "как да намалим задлъжнялостта си" се оказва на улицата без имот с още по-големи задължения от преди ... ако пък му опростят задълженията щото не може да се прави за да му продължи живота банките ще изтрещят и ще е още по-забавно ...

както вече писах дано не разсъждавам правилно и дано сетивата са ми притъпени и нещо не схващам ...

да сте живи и здрави всичките ... дзън-дзън ...

П.П. море маранди, има едни интересни данни за ливъриджа на топ западно европейските банки ... та ще видим те докъде ще ни откарат ...

Коментар

• Наздраве Мило, сега съм се отдал на стихове и мятам по едно око и тук - хихихи

Коментар

• Първоначално изпратено от AfterDark
          за войната не знам и дано няма такова нещо пък да видим ...

а урокът ще е много труден и тук проблемът пак е хората ... тръгнат ли да се отчайват в отчаянието си ще се закопаят ...

а иначе джоан има някакво много интересно виждане за европейската банкова система, едва ли не ако не били токсичните нинджи, всичко било супер, което аз не споделям напълно ...

айде едно наздраве ...
          Също голяма простотия за дериватите, аз й обяснявах 1 ден на 2 пъти как ще проникне това в Европа, но сега проблема е тотално различен.

Изчезна доверието!

Затова се бъзикам все, че лесно пада - трудно се вдига

Наздраве, и живи здрави най-вече, колко панаири сме видели, че сега ли. Най-много ще загубят развитите държави, в това пък не можем да се разберем с мастър Асен.

След 1-2 години ще се види

Коментар

• Аз пък що имам други спомени?! Айде да не ровим, ама все пак спорехме за 2 точно определени неща - и за двете не беше прав Но понеже се извини пръв, не мисля да ти диря карез повече за това

Иначе си новичък и явно не знаеш, че прогнозата си съм я давала 1) само за 1 година, не повече (нямам данни и модел за по-дълга, пък и си имам едно наум за моделите ) и 2) с вероятност 70 %. Пише си го назад из този и другия форум. За другите 30 % си мислех, че нашичките може и да ни спретнат кризичка пак, ама все пак условията са други от тези 1996-97 и имат бая повече да губят самите те. Ама знае ли човек... То пък кризичката други ни я спретнаха

Иначе с другото в поста ти съм доста съгласна - а ми се ще да не бях....

Ай наздраве с Мерло - ти кат' си ръб и не щеш да ме почерпиш едно вино (с бира ще ме каниш...), други пък искат

Афтър, наздраве и на теб - с Телиш

Коментар

• Първоначално изпратено от marandi
              Наздраве, баце!

Даже сега се сещам, че тогава си изпуснах нервите и казах на Милото, че е тъпа, точно като пишех колко кризи се натрупаха само за тази година и че лошо съвпаднаха, и имотите ще са белия кахър.

А, сега развития свят прави най-голямата простотия за мен, т.е. да подкрепя модели, които се провалиха и да им налива пари. Временно решение / за сметка на данъци и т.н. /, после ще се види, че резултатът ще е символичен.

Белята спотед мИня е глобализацията и светкавичния пренос и концентрация на капитали, които направиха такъв дисбаланс във всичко, че до 1-2 години не виждам равновесната точка.

И за съжаление, май ни чака Война скоро до 2-3 години

Ай, наздраве докато можем
              за войната не знам и дано няма такова нещо пък да видим ...

а урокът ще е много труден и тук проблемът пак е хората ... тръгнат ли да се отчайват в отчаянието си ще се закопаят ...

а иначе джоан има някакво много интересно виждане за европейската банкова система, едва ли не ако не били токсичните нинджи, всичко било супер, което аз не споделям напълно ...

айде едно наздраве ...

Коментар

• Наздраве, баце!

Даже сега се сещам, че тогава си изпуснах нервите и казах на Милото, че е тъпа, точно като пишех колко кризи се натрупаха само за тази година и че лошо съвпаднаха, и имотите ще са белия кахър.

А, сега развития свят прави най-голямата простотия за мен, т.е. да подкрепя модели, които се провалиха и да им налива пари. Временно решение / за сметка на данъци и т.н. /, после ще се види, че резултатът ще е символичен.

Белята спотед мИня е глобализацията и светкавичния пренос и концентрация на капитали, които направиха такъв дисбаланс във всичко, че до 1-2 години не виждам равновесната точка.

И за съжаление, май ни чака Война скоро до 2-3 години

Ай, наздраве докато можем

Коментар

• Първоначално изпратено от marandi
                  Бате Тъмничко, не се хаби

Мен ме обявиха за луд преди годинка като писах, че ставаме свидетели на нещо, което го няма в човешката история досега. Беше въпрос на време да съвпаднат 2-3 кризи, за да стане обща.

Ай, наздраве и като видите дъно на каквото и било, ще ми е интересно да ми подскажете, че аз съм Рус
                  моро маранди,

аз знам едно нещо и то е, че тръгнат ли хората да стягат коланите да пестят и да си плащат дълговете, ще има един момент, в който ще са по-бедни и по-задлъжняли отколкото някой може да си представи ...

дано мисленето ми е неправилно, и да не виждам добре ...

и на теб ще ти кажа едно наздраве с една арианка, пък догодина пак ще му мислим ...

Коментар

• Бате Тъмничко, не се хаби

Мен ме обявиха за луд преди годинка като писах, че ставаме свидетели на нещо, което го няма в човешката история досега. Беше въпрос на време да съвпаднат 2-3 кризи, за да стане обща.

Ай, наздраве и като видите дъно на каквото и било, ще ми е интересно да ми подскажете, че аз съм Рус

Коментар

• И да ти кажа, хич не ми пука, дали съм бил прав аз, дали си бил прав ти във форумните ни битки. Защото нещата не вървят на добре.
                      Надявам се на оптимизма ти. Защо не го демонстрираш по-често?
                      начеф,

и на мен хич не ми пука, а на въпросът може да си отговориш сам ...

а тезата ти за хората как имотите са ги изпортили е много несериозна, изпортили са ги много неща и то прекалено дълго време ...

напоследък на няколко пъти споря в подобна насока търсите причината на грешното място, тя не е нито в ипотеките, нито в САЩ, нито в имотите, а е точно в хората, а защо те са такива каквито са е дълъг въпрос, отговрът на който не му е мястото в този форум ... и не само хората в БГ а по принцип ...

а пък за технологичното, трейдъбъл нещо при така създалата се ситуация, нещата стоят точно наобратно, защото ако дете няма какво да яде, няма да си купиш технологично тредъбъл нещо, а ще си купиш храна ...

а за всички оптимисти, които си мислят как ей сега цбанките ще налеят парички, ще смъкнат лихвите и за 1-2г. всичко ще се оправи да помислят малко дали задлъжнялостта на развития свят в момента е равностойна на предишните подобни случаи ...

Коментар

виждам, че на теб са ти просветнали някой работи, скоро ще ти просветне и за централните банки и бъдещата/очаквана инфлация/дефлация и икономическия растеж ...

аз имам обаче по-различна визия от твоята и според мен всяко залитане е опасно ...

ако си заложил на експортно ориентираната индустрия и я подкрепяш на държавно ниво по всякакъв начин, проблемите при времена като сегашните не само, че няма да те подминат, ами ще се стоварят върху теб с цялата си тежест ... примерът е наблизо - великата югославия, която така се овъртолва с кредити и експорт при предния петролен шок, че после плаща цената с десетилетия ...

всяка крайност при сегашната ситуация е опасна, много индустрия - зле, много туризъм - зле, много строителство - зле, много имоти - пак зле, и всичко свързано с кредитирането и суровините все зле, а нека тук някои си гукат по цял ден за лошите ипотеки, лошите НИ, лошите американци, лошите ниджи и т.н. ... хвани самолета разходи се малко повече и ще видиш, че проблеми има навсякъде и са много сериозни, а не само в строителството, имотите и ипотечното кредитиране в САЩ както си мисли един куп народ ...

а накъде ще тръгнем и кога айде да видим ... то има 2 посоки - надолЕ и нагоре ... каквото такова
                        Няма значение какво говорим и какво ни просветва под шапката, важното е да се спори и да сме нелюбезни :-)))
                        Шегувам се, разбира се ! Приказката върви нормално, според обстоятелствата.

За много неща си прав. Проблемите са навсякъде.
                        А коментираната криза си е у нас и то не от вчера - нищо, че много важни фактори и големи хора се правят на невиждащи, нечуващи и неразбиращи.
                        И да ти кажа, хич не ми пука, дали съм бил прав аз, дали си бил прав ти във форумните ни битки. Защото нещата не вървят на добре.
                        Надявам се на оптимизма ти. Защо не го демонстрираш по-често?

Малка страна сме. Не може да се простираме много. Все пак необходимо беше да се направи опит за водене на по-активна политика в посока на някакво възможно, смислено и модерно диверсифициране.
                        Тук не съм много съгласен за експортните отрасли. Вярно е, че и на тях им се пише зле при криза. Съмсем различно е, обаче, ако генерираш нещо технологично, качествено и трейдъбъл. Да не говорим, че за да стигнеш до състоянието на го предлагаш, то преди това е било наложително да се сложи друга социална структура, атмосфера. Да се възпитат и израстнат други хора.
                        Сега продавачите на скъпи парцели деградират по заведенията, а децата им учат в странство и не виждам как ще се върнат у нас. Ето това стана.

Коментар

• Първоначално изпратено от nacheff
                          Първоначално изпратено от AfterDark
                          най-лесно се отлага покупката на софтуер, скъп телефон, нов компютър и нова плазма, в момента при много големи софтуерни компании, производители на хардуер нещата също са под голям въпрос, освен това колите и машините също вече имат софтуер и хардуер ...

та това не е много убедително дето го пишете ама айде ...

айде да видим догодина какво ще става със северните ни съседи, те са влагали повече в производство ...

в услуги в БГ е инвестирано достатъчно не пиши глупости и продължава да се инвестира ...
                          Афтър Дарк,
                          За съжаление си прав, че и на производството няма да му се размине.
                          И въобще - май многократно е ставало дума за това, че при нас нещата отиват в посока, в която сривът на имотите няма да е едно изолирано явление, а е вероятно да се случи в съпровод на други драматични събития, пред които самият спад в цените на имотите ще избледнее като обстоятелство и въобще няма да ни прави сериозно впечатление.

Воден си от желанието да громиш опонентите си, може би. Тук във форумите това не е много странно. Обратното - често срещано е. Опонирай - какво пък толкова ?!
                          Убеден съм, обаче, че знаеш за нещо, което е факт стоящ извън съмнение, но поради някакви твои си причини, не желаеш да акцентираш върху него. Дори го игнорираш.

Знаем, разчитаме и се надяваме, че кризата ще отмине, някой ден. И нещата ще потръгнат отново. Бъди сигурен, че това ще се случи в различни моменти за различните страни. Важно е, какво ще можем да предложим тогава, важно е и накъде ще тръгнем.
                          Опасявам се, че Бг и тогава ще е на опашката и ще продължава да се лута.

Безкритично, на моменти и безмозъчно (спомни си, че дори инвеститорите в голф игрища искаха да получават поощрение от държавата) в страната се развиваше през последните години една изключително дефектита структура на стопанството. Натрупа се безпрецедентен дълг, като голяма част от него се изля в никому ненужни и абсурдни имоти.
                          Всичко се съпътсваше от допълнителни деградиращи фактори, за които имотите щедро допринасяха.
                          Общественият ресурс и енергия отиде на дефектно място и породи дефектни резултати.

Де да беше само това. Болшинството от хората с някакви що-годе прилични доходи, но понякога и далеч недостатъчни, се нагърбиха с ипотеки, които ще определят още десетки години житейското им поведение и стила и обема на потребление.

Та, някой ден слънцето ще грейне отново! Въпросът е: тогава как, накъде и с какво?
                          виждам, че на теб са ти просветнали някой работи, скоро ще ти просветне и за централните банки и бъдещата/очаквана инфлация/дефлация и икономическия растеж ...

аз имам обаче по-различна визия от твоята и според мен всяко залитане е опасно ...

ако си заложил на експортно ориентираната индустрия и я подкрепяш на държавно ниво по всякакъв начин, проблемите при времена като сегашните не само, че няма да те подминат, ами ще се стоварят върху теб с цялата си тежест ... примерът е наблизо - великата югославия, която така се овъртолва с кредити и експорт при предния петролен шок, че после плаща цената с десетилетия ...

всяка крайност при сегашната ситуация е опасна, много индустрия - зле, много туризъм - зле, много строителство - зле, много имоти - пак зле, и всичко свързано с кредитирането и суровините все зле, а нека тук някои си гукат по цял ден за лошите ипотеки, лошите НИ, лошите американци, лошите ниджи и т.н. ... хвани самолета разходи се малко повече и ще видиш, че проблеми има навсякъде и са много сериозни, а не само в строителството, имотите и ипотечното кредитиране в САЩ както си мисли един куп народ ...

а накъде ще тръгнем и кога айде да видим ... то има 2 посоки - надолЕ и нагоре ... каквото такова

Коментар

най-лесно се отлага покупката на софтуер, скъп телефон, нов компютър и нова плазма, в момента при много големи софтуерни компании, производители на хардуер нещата също са под голям въпрос, освен това колите и машините също вече имат софтуер и хардуер ...

айде да видим догодина какво ще става със северните ни съседи, те са влагали повече в производство ...

в услуги в БГ е инвестирано достатъчно не пиши глупости и продължава да се инвестира ...
                            Афтър Дарк,
                            За съжаление си прав, че и на производството няма да му се размине.
                            И въобще - май многократно е ставало дума за това, че при нас нещата отиват в посока, в която сривът на имотите няма да е едно изолирано явление, а е вероятно да се случи в съпровод на други драматични събития, пред които самият спад в цените на имотите ще избледнее като обстоятелство и въобще няма да ни прави сериозно впечатление.

Воден си от желанието да громиш опонентите си, може би. Тук във форумите това не е много странно. Обратното - често срещано е. Опонирай - какво пък толкова ?!
                            Убеден съм, обаче, че знаеш за нещо, което е факт стоящ извън съмнение, но поради някакви твои си причини, не желаеш да акцентираш върху него. Дори го игнорираш.

Знаем, разчитаме и се надяваме, че кризата ще отмине, някой ден. И нещата ще потръгнат отново. Бъди сигурен, че това ще се случи в различни моменти за различните страни. Важно е, какво ще можем да предложим тогава, важно е и накъде ще тръгнем.
                            Опасявам се, че Бг и тогава ще е на опашката и ще продължава да се лута.

Безкритично, на моменти и безмозъчно (спомни си, че дори инвеститорите в голф игрища искаха да получават поощрение от държавата) в страната се развиваше през последните години една изключително дефектна структура на стопанството. Натрупа се безпрецедентен дълг, като голяма част от него се изля в никому ненужни и абсурдни имоти.
                            Всичко се съпътсваше от допълнителни деградиращи фактори, за които имотите щедро допринасяха.
                            Общественият ресурс и енергия отиде на дефектно място и породи дефектни резултати.

Де да беше само това. Болшинството от хората с някакви що-годе прилични доходи, но понякога и далеч недостатъчни, се нагърбиха с ипотеки, които ще определят още десетки години житейското им поведение и стила и обема на потребление.

Та, някой ден слънцето ще грейне отново! Въпросът е: тогава как, накъде и с какво?

Коментар

Първоначално изпратено от PIMP
                              Чужденци продават апартаменти и на половин цена
                              Ройтерс: Кризата спука българския имотен балон
                              Страната ни ще плати горчива цена за това, че не е използвала кредитния бум, за да даде тласък на производството

http://www.politika.bg/article?sid=&aid=10582&eid=158
                              ако някъде в момента има големи проблеми, то е точно там където кредитния бум е дал тласък на производството ...

сега производителите и производителките ще трябва да си починат малко от производството ...
                              Jako prozz.
                              Ne e ot proizwodstowot batence ot ipotechnite kreiti e. I e mnogo ot predi ti da chuesh za nego.
                              Are sys zdrawe

Коментар

• Първоначално изпратено от beginner
                                Производствот не е само машни , не забравя. Ами преработвателна промишеленост, земеделие, ИТ сектора, услуги и т.н. Ако бяхме влагали там повече, щяхме да сме по-добре.

Коментар

Working...
                                X