If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Пазарът на жилища в България върви по пътя на възстановяването
Левскарче обясни ми само как тези наши банки са толкова стабилни при официални 23% лоши кредити а например Испанските ги пиши бегали с около 11-12%
Или ние сме открили някаква нова математика или ни правят балаци
В Испания лихвите по ипотечните кредити бяха 3-4%, тук - 10-11%
Още да обяснявам ли?
Never underestimate the predictability of stupidity
Лорде те като ти грамнат баМките ще ти е само до леля Гица
Ако чакате нещо рязко да се случи - няма да стане - ако системата искаше това можеше да го направи много по-просто... катаклизма е безвъзвратно отложен, защото просто НЕ Е ЗАЛОЖЕН
Мнението ми не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.
Левскарче Ти маи наистина си вярваш, че с банките всичко е наред и няма да започнат да си продават имотите с които са се набалбукали
Ти наистина ли си вярваш, че банките ще продават нещо?!?
Банките продават пари От това печелят .Дал съм цвят и за най-простите уфсе.
В този ред на мисли , ти давам за домашно на кой ще продадат парите тези банки и какво ще купи този някой дето сега се подмазва на хазяйката леля Гица?
П.П А когато в средата на 2014г. обявят, че лошите кредити са спаднали на половина, какво ще правиш ти несретнико?
Левскарче обясни ми само как тези наши банки са толкова стабилни при официални 23% лоши кредити а например Испанските ги пиши бегали с около 11-12%
Или ние сме открили някаква нова математика или ни правят балаци
Левскарче Ти маи наистина си вярваш, че с банките всичко е наред и няма да започнат да си продават имотите с които са се набалбукали
Ми те ги продават - не имотите, а дълговете. Вчера или оня ден имаше новина, че за пръв път от 7 години банките са на загуба. Причината - отписване и продажба на лоши кредити.
един по един т.н. анализатори на сривове напускат Потъващият СвирвлюФски кораП
иначе оставате в отбора на "затраточниците / ошибочници".......а там става все по-кофти...и все по-горещо
----------
Учителят Сър Тремпълтин съветва "таргета" на Пророчество № 5 - Да ПРОЧЕТЕ "пророчество № 4" и да знае :
- Пазарът е в определена посока,докато не я смени........когато всички вярват в обратното http://integritylife.blog.bg/biznes/...mpyltyn.781808
--------------- Crux - отн. ипотечното кредитиране - прочети внимателно пророчество № 4.........
ако не успееш- пак го прочети.........
ако пак не успееш - други са го чели-ще помогнат
Четеш и цитираш избирателно. Както казах, покачване на цените също няма да има. Очакванията ми са точно като на Вожда - цените да гравитират около 700 - 750 евро на кв. м в следващите 2-3 години, което реално означава, че ще спадат, защото за тоя период ще има и инфлация от поне 3-4% годишно.
Нагледен пример за София:
Q2 2011 - 1465.79 лв./кв. м
Q4 2012 - 1440.50 лв./кв. м
Спад (абсолютен) - 1.73%
Инфлация юни 2011 - декември 2012 - 5.3%
Спад (номинален) - 6.68%
Както виждаш, за година и половина на пръв поглед изглежда, че почти няма спад, но реално спадът е над 6.5%.
Накратко - средни цени от 300 Евро на кв. м в София няма да има, но и средни цени от 1200 Евро на кв. м също няма да има. Поне не и в близко бъдеще.
Абсолютно вярно. Статистиката го потвърждава. За последната година и половина цените в София се задържат на ниво от около 720-730 Евро на кв. м. Мегдан за повишение няма, защото ипотечното кредитиране на практика е блокирано,
но явно и надолу няма вече накъде да се мърда .
Между другото, ако се вземе предвид инфлацията, в момента цените в София са приблизително като в края на 2003.
един по един т.н. анализатори на сривове напускат Потъващият СвирвлюФски кораП
иначе оставате в отбора на "затраточниците / ошибочници".......а там става все по-кофти...и все по-горещо
----------
Учителят Сър Тремпълтин съветва "таргета" на Пророчество № 5 - Да ПРОЧЕТЕ "пророчество № 4" и да знае :
- Пазарът е в определена посока,докато не я смени........когато всички вярват в обратното http://integritylife.blog.bg/biznes/...mpyltyn.781808
--------------- Crux - отн. ипотечното кредитиране - прочети внимателно пророчество № 4.........
ако не успееш- пак го прочети.........
ако пак не успееш - други са го чели-ще помогнат
пазарът, който ти визираш е доста по-различен от пазара, който се коментира тук (главно София, Варн, Пловдив и Морето)
при малките населени места има много допълнително утежняващи ситуацията фактори
липса на работа
липса на места за забавление
излишък от роми (нагли при това, защото има липса на полицаи)
липса на здравеопазване
липса на образование
и тн
всичко това натиска пазара и не е ясно дали ще отлепи както си го представяш
не бих си купил панелка в шумен, разград или нещо от сорта.
реално там потенциалните ти клиенти се чудят как да се измъкнат и да дойдат наематели с хазяйн Лорда
иначе пазара на НИ си е цикличен (особено за населените места с трайни изгледи за развите)
както сега има смешни очаквания за имоти без пари (по възможност на жълтите павета) така и 2007-ма година имаше малоумни меко казано очаквания за цени ...при това масово + 'профита'
един приятел искаше да продава едно магазинче и "брокера" му беше казал да иска по 4К на кв Евро...при положение, че за 1500-1600 щеше да си го продаде...
пусна обявата за 4К...не се обади никой (само дежурните 2-ма луди)..кризата дойде... сега му търсят 850Е и няма мераклии...щото слушаха "профи" брокер от село дето говори на миеко и продава имоти в широк център в София..
по същия начин в момента има очаквания за нереално ниски цени и в един момент ще се окаже, че доста хора са изпуснали читав имот, защото са искали да стане по 300Е метъра
(панелите не ги броя..те са на доизживяване)
поздрави
Бертрам ти живееш в някакъв соц. филм в който извън София цари мизерия чичо от село кара Москвич и взема 200 кинта.Няма лекари няма образование.Моля те да не коментираш неща които не разбираш.Това че в София има образование е някаква смешка.Разходи се из София и се огледай ама хубаво.Мизерията е навсякъде хората са измъчени простотията тотална.Кал мръсотия прехваленото НДК е опикано.Площада пред него е грозен кич.Мутри стреля се дори на "най престижната световна улица Витошка".Парковете приличат на селски пръдища дето си изкарваме овцете.Пазарите са някакви цигански катуни битаци.А университетите дето ги издържа цяла България не фигурират в никакви класации.Дори след 10000 място.Завършилите ги нямат работа и карат таксита или мият чинии.Освен това не съм убеден че доходите ти са повече от моите нищо че съм селянин.Разходи се до Благоевград Смолян Пловдив Бургас Стара Загора Плевен Ловеч Русе Търново Габрово и Варна и ще се убедиш че изглеждат по добре от миризливата сива кална и опикана София.И от мен да знаеш в изброените градове има доста заможни хора.Който е работлив кадърен и почтен успява навсякъде.Освен това се информирай къде са най добрите очни доктори къде е най добрата ортопедия за да не изреждам още.И най вече не вярвай на медии и не гледай бтв щото там много лъжат.А това за циганите направо ме утрепа от смях.Че те в София са най много и най мизерни нашите поне си имат къщи а софийските живеят в импровизирани палатки.И като се разхождаш в градовете които съм ти изброил гледай внимателно за клошари пияници наромани и бездомници.Щото в София на 10 минути една кофа за боклук се тършува от мангал.И се огледай за каруци щото вече ги няма.
ns1873,
очакваш цените да са около 300Е/м2 за София? Толкова бяха през 2001/2, когато държавата беше в доста по-лошо състояние (тотално фалирали банки, висока безработица, емигрция, средни заплати от по 300 лв, ... ) За приода имаш около 100% инфлация,а средните доходи сега са номинално 2,5 пъти по-високи. В Япония за указания от теб период има сериозна дефлация, която дори и сега продължава, въпреки колосалното печатане на пари от BOJ (публичния дълг там вече се мери в квадрилиони) Смятам, че имотите ще циркулират около сегашните си нива дълго време, поне докато се изчерпят построените жилища за продажба.
Абсолютно вярно. Статистиката го потвърждава. За последната година и половина цените в София се задържат на ниво от около 720-730 Евро на кв. м. Мегдан за повишение няма, защото ипотечното кредитиране на практика е блокирано, но явно и надолу няма вече накъде да се мърда много. Между другото, ако се вземе предвид инфлацията, в момента цените в София са приблизително като в края на 2003.
Значи, за панелите не съм напълно съгласен, но това е дълга тема.
А че много хора искаха твърде високи цени 2007-2008-ма, и в крайна сметка изгоряха, такива познавам от цялата страна. Човешката лакомия няма граници, и няма значение дали си от София или не. Ако си лакомия и не ставаш, значи просто не ставаш.
На оня с многото ключове искам да кажа, че може да го поканя на лов за диво прасе скоро. Досега съм пръснал главите на над 40 прасета и съм ги изял, искам да му покажа как се излиза с пушката срещу прасето, ако е толкова отворен да дойде с мен. Да не ми вдига кръвното. Аз не съм обидил никой до момента в темата. Искам да си промени отношението към мен и да си редактира помията в последния пост.
За панелите си много прав , Берти като много други дилетанти не е запознат с факта, че панелите ще карат повече от внуците им.
За цените си доста сгрешен! Те в дългосрочен план само растат
За ключовете не си прав, много са ми малкоСамо седем имота имам , а искам поне 17. Ти знам, че нямаш нищо, така ми каза и един комшия преди ден. Почеприх го 3л. вино, а той злобя цяла вечер и накрая ми каза, че нямам нищо. Малки хора, слаби идеали.........
Честно казано, за София нямам много наблюдения в момента, но имам два вилни имота в провинцията, където си почивам. И двата са в областни градове, и тук наблюденията ми са следните: от 2008-ма година насам има сериозно влошаване на финансовото състояние на хората, като в момента над 50% работят за около 350-450 лв. Единият ми син е работодател, и знам че не дава повече от 500 лв, освен на едно момче което се занимава с компютрите и сайтовете. Като обяви място за 400 лв работа на смени, се редят на опашки и се молят. Така е в провинцията. От собствен опит знам, че именно обикновените хора определят пазара на жилищата, защото заможните и гастербайтерите които ще влагат пари оттук нататък в имоти, са много малък процент. А ще излизат доста жилища за продажба.
През 2003-та година в Шумен, Добрич и Разград купих няколко гарсониери на цени от 4500 до 6000 лв, които по-късно препродадох, става дума за панелни на добро място все пак. Очакванията ми са тези цени да бъдат стигнати след няколко години. През 2007-ма същите жилища вървяха по около 28-30.000, в момента са от 15.000 до 20.000 пазарни цени.
Има вариант цените да продължат бавно да падат дълги години, или в един момент да се отворят много имоти от лоши кредити и да има рязък спад. Имай впредвид, че банките в момента умишлено задължат огромен брой "лоши" жилища, и в момента в който ги пуснат, ще има огромен срив.
Смешник неземен!
Кои звезди ти говорят кои банки, колко "лоши" жилища ще държат и ще задължат???
Ти имаш ли дори бегла представа от имотен пазар? Ти знаеш ли, че само на нашата улица в момента строят 3 блока. Тези строители луди лиса или ти си психично нестабилния така меко да се изразя? Какъв рязък спад сънуваш и на кое, при положение , че пика на кризата мина преди 4 години още?? Какво задържат банките, при положение, че ипотечното кредитиране е 1/13 от това в САЩ???
Много смислени въпроси, липса на отговор от най-големия новорегистриран бездомник в ньета предполагам.
Коментар