IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пазарът на жилища в България върви по пътя на възстановяването

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от ns1873
    Честно казано, за София нямам много наблюдения в момента, но имам два вилни имота в провинцията, където си почивам. И двата са в областни градове, и тук наблюденията ми са следните: от 2008-ма година насам има сериозно влошаване на финансовото състояние на хората, като в момента над 50% работят за около 350-450 лв. Единият ми син е работодател, и знам че не дава повече от 500 лв, освен на едно момче което се занимава с компютрите и сайтовете. Като обяви място за 400 лв работа на смени, се редят на опашки и се молят. Така е в провинцията. От собствен опит знам, че именно обикновените хора определят пазара на жилищата, защото заможните и гастербайтерите които ще влагат пари оттук нататък в имоти, са много малък процент. А ще излизат доста жилища за продажба.
    През 2003-та година в Шумен, Добрич и Разград купих няколко гарсониери на цени от 4500 до 6000 лв, които по-късно препродадох, става дума за панелни на добро място все пак. Очакванията ми са тези цени да бъдат стигнати след няколко години. През 2007-ма същите жилища вървяха по около 28-30.000, в момента са от 15.000 до 20.000 пазарни цени.
    Има вариант цените да продължат бавно да падат дълги години, или в един момент да се отворят много имоти от лоши кредити и да има рязък спад. Имай впредвид, че банките в момента умишлено задължат огромен брой "лоши" жилища, и в момента в който ги пуснат, ще има огромен срив.
    Точно така разсъждаваха ВСИЧКИ в САЩ до лятото на миналата година

- после си заскубаха косите и ... май вече доста от тях не са в ред!! Аз толкова изнервени хора /по тема имоти!/ не бях виждал
    Last edited by iivanoff; 01.02.2013, 00:48.
    Мнението ми не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Коментар

Честно казано, за София нямам много наблюдения в момента, но имам два вилни имота в провинцията, където си почивам. И двата са в областни градове, и тук наблюденията ми са следните: от 2008-ма година насам има сериозно влошаване на финансовото състояние на хората, като в момента над 50% работят за около 350-450 лв. Единият ми син е работодател, и знам че не дава повече от 500 лв, освен на едно момче което се занимава с компютрите и сайтовете. Като обяви място за 400 лв работа на смени, се редят на опашки и се молят. Така е в провинцията. От собствен опит знам, че именно обикновените хора определят пазара на жилищата, защото заможните и гастербайтерите които ще влагат пари оттук нататък в имоти, са много малък процент. А ще излизат доста жилища за продажба.
      През 2003-та година в Шумен, Добрич и Разград купих няколко гарсониери на цени от 4500 до 6000 лв, които по-късно препродадох, става дума за панелни на добро място все пак. Очакванията ми са тези цени да бъдат стигнати след няколко години. През 2007-ма същите жилища вървяха по около 28-30.000, в момента са от 15.000 до 20.000 пазарни цени.
      Има вариант цените да продължат бавно да падат дълги години, или в един момент да се отворят много имоти от лоши кредити и да има рязък спад. Имай впредвид, че банките в момента умишлено задължат огромен брой "лоши" жилища, и в момента в който ги пуснат, ще има огромен срив.
      пазарът, който ти визираш е доста по-различен от пазара, който се коментира тук (главно София, Варн, Пловдив и Морето)

при малките населени места има много допълнително утежняващи ситуацията фактори

липса на работа
      липса на места за забавление
      излишък от роми (нагли при това, защото има липса на полицаи)
      липса на здравеопазване
      липса на образование

и тн

всичко това натиска пазара и не е ясно дали ще отлепи както си го представяш
      не бих си купил панелка в шумен, разград или нещо от сорта.
      реално там потенциалните ти клиенти се чудят как да се измъкнат и да дойдат наематели с хазяйн Лорда

иначе пазара на НИ си е цикличен (особено за населените места с трайни изгледи за развите)

както сега има смешни очаквания за имоти без пари (по възможност на жълтите павета) така и 2007-ма година имаше малоумни меко казано очаквания за цени ...при това масово + 'профита'

един приятел искаше да продава едно магазинче и "брокера" му беше казал да иска по 4К на кв Евро...при положение, че за 1500-1600 щеше да си го продаде...
      пусна обявата за 4К...не се обади никой (само дежурните 2-ма луди)..кризата дойде... сега му търсят 850Е и няма мераклии...щото слушаха "профи" брокер от село дето говори на миеко и продава имоти в широк център в София..

по същия начин в момента има очаквания за нереално ниски цени и в един момент ще се окаже, че доста хора са изпуснали читав имот, защото са искали да стане по 300Е метъра

(панелите не ги броя..те са на доизживяване)

поздрави
      това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• ns1873,
        очакваш цените да са около 300Е/м2 за София? Толкова бяха през 2001/2, когато държавата беше в доста по-лошо състояние (тотално фалирали банки, висока безработица, емигрция, средни заплати от по 300 лв, ... ) За приода имаш около 100% инфлация,а средните доходи сега са номинално 2,5 пъти по-високи. В Япония за указания от теб период има сериозна дефлация, която дори и сега продължава, въпреки колосалното печатане на пари от BOJ (публичния дълг там вече се мери в квадрилиони) Смятам, че имотите ще циркулират около сегашните си нива дълго време, поне докато се изчерпят построените жилища за продажба.

Коментар

• чергари

Първоначално изпратено от desperado Разгледай мнение
          Съветвах Баща ми и майка началото на 2009 да си продадат апартамента... даже им казах че аз ще им плащам наема за няколко години докато стане време за купуване. Ако бяха ме послушал - пенсионери с доход от лихви над 1000 лева на месец и сигурно щяха сега да се оглеждат да си купят нов по-хубав и по евтин апартамент.
          Добре, че не са те послушали, щото ако не бяха те, нямаше и ти къде да отраснеш

Коментар

• Първоначално изпратено от Батко Пешо Разгледай мнение
            Лъжата е грях,лъжеш на 100% и за всичко.Как ти звучи човек на 70 години да си разпродаде всичките имоти?????!!!!!!!!!!!!!И къде живееш?И щял си бил да купуваш след няколко години на в пъти по ниски цени?????Закога??????Когато човек пише нещо не бива да си мисли че насреща има идиоти?
            Съветвах Баща ми и майка началото на 2009 да си продадат апартамента... даже им казах че аз ще им плащам наема за няколко години докато стане време за купуване. Ако бяха ме послушал - пенсионери с доход от лихви над 1000 лева на месец и сигурно щяха сега да се оглеждат да си купят нов по-хубав и по евтин апартамент.

Коментар

• мечти

Първоначално изпратено от ns1873
              stefi,
              Когато след 5 години си купя обратно същите имоти за 4-5 пъти по-ниска цена,.
              Аз съм сигурен това което си написал и дето съм го цитирал в розово, успешно кореспондира със следните новини:

http://www.kaldata.com/68736/%D0%9F%...%B4%D0%B8.html

http://www.razkritia.com/197267/%D0%...4%D0%B5%D1%89/

Коментар

stefi, Нямам намерение да си разкривам самоличността, но пролетта на 2008-ма година си разпродадох имотите в провинцията и единствения апартамент в София който имах. Тогава ми казваха че съм луд. Сега, когато цените са вече наполовина, ми казват че съм ги продал на възможно най-добрата цена.
                Когато след 5 години си купя обратно същите имоти за 4-5 пъти по-ниска цена, ще те накарам да се върнеш на днешния ден в тази тема, живот и здраве разбира се, и да ми кажеш дали съм бил "такъв пророк", или съм казал истината.
                Що се отнася до фактите, те са че в момента жилищата са изключително не-ликвидни активи, и ако искаш да продадеш нещо за до 2 месеца, трябва много сериозно "да се наведеш" и да чакаш да мине продажбата. После се забърсваш и продължаваш напред.
                На "имотния експерт" Лорда, бих отговорил, че пазарът се случва независимо от това какво искаме ние или вие. Пазарът е нагоре, после надолу, тези колебания са нормални и са били винаги в миналото от векове насам. В момента посоката е трайно надолу, както и в Япония от 1990-та година до днес посоката е само надолу, вече над 20 години.
                И бих казал, че точно вие, мнимите експерти, и агенциите за НИ, се опитвате да диктувате пазара, но това разбира се, няма как да су случи без да има купувачи.
                Лъжата е грях,лъжеш на 100% и за всичко.Как ти звучи човек на 70 години да си разпродаде всичките имоти?????!!!!!!!!!!!!!И къде живееш?И щял си бил да купуваш след няколко години на в пъти по ниски цени?????Закога??????Когато човек пише нещо не бива да си мисли че насреща има идиоти?

Коментар

• Stefi още от 2009г съветва да се купуват имоти:

Първоначално изпратено от stefi
                  междувременно - КУПУВАЙТЕ имоти
                  http://www.investor.bg/forum/showthr...733#post884733

---

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО слаба е в прогнозите горката.
                  Last edited by javcho; 31.01.2013, 22:38.

Коментар

• НЕподплатени дърдорения

Първоначално изпратено от stefi Разгледай мнение
                    да се регистрираш днес, за да "натвориш" половин страница умопомрачителни прозрения.........срещу Фактите........?!?!
                    -----
                    И цитата ти му го направих в розово, за да се нада по-успешно на еФтинийка.
                    По-дразнещото е, че ние имотните експерти винаги представяме факти , чрез линкове, икономическа логика и пазарен усет, а такива самозвани новодошли си изливат душата какво искат те от пазара. Ама драги кандидат неплатежоспособни новодомци, пазара не слуша хленчене и ридаене, той да не е психоаналитик!

Коментар

• имаше една реклама : "ОбъркАл си рейса , пич"

Първоначално изпратено от ns1873
                      Здравейте на всички!
                      С първия си пост ви поздравявам за хубавия форум, и се надявам да науча много неща от всички вас. Както знаем, информацията е пари.
                      .................................................. ............
                      .................................................. ...
                      Приятна вечер на всички.
                      такива "пророци" като теб имаше много

на платените им изтече трудовия договор и ги уволниха , останахте само "останалите"

спестявам сървърно място , като трия 98 % от поста ти

да се регистрираш днес, за да "натвориш" половин страница умопомрачителни прозрения.........срещу Фактите........?!?!

никой никого не кара да купува апартамент

човек прави това което иска , или това което може , или това което е принуден
                      (това е осъзнат избор предвид обстоятелствата)

и вземи хапче за сън

а ако толкова държиш да заявиш мнение-има тема за понижение на цените.........
                      там има още такива като теб ..........
                      ще намериш апологети

-------

Коментар

• Първоначално изпратено от stefi Разгледай мнение
                        на някои хора няма да им Целия Живот ,

за да разбрерат силата на Колективното мислене........или по-скоро Убийствения ефект от него

Муха,Политик,Банка и Пазар се убиват с ???????

за мое съжаление само един - двама от пишещото войнство знаят верния отговор , останалите мислят колективно
                        хихи - ВЕСТНИК шъ дъ е !!!

Т'ва го знам от политик
                        А мухите го знаят от мене !

Коментар

• Crux,
                          нещо ми се върти, че беше писал, че ти е изпаднал апп и си купил... ако не бъркам...би ли споделил с нас някакви базови данни + цена.

поздрави
                          това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Ъпърчетата изпълзяха и започнаха своите мантри.Няма лошо и паре нема
                            инвестимоти,пунди,але1,стефи все един тертип на писане и "убеждаване" на простолюдието, че СЕГА е момента и че сме тъпи.Лично за мен ми е забавно сизифското им усилие и постоянство.Лично аз продавам ама търсене тарантанци.

Коментар

• Първоначално изпратено от ale1 Разгледай мнение
                              Лоши времена дойдоха !
                              чакахме края на света - отмениха го
                              чакахме края на имотния пазар - и Него го Забраниха
                              --------

какво да чакаме повече - само за най-...........още не е ясно

Разумните купуваха през 2010 - когато агресията беше на върха
                              http://www.investor.bg/novini/122/a/...nhatyn,111168/

Умните купуваха през 2011 , когато започнаха "Шарените новини" (Ту ще спада пазара /Ту ще поскъпва) - Когато се Посяваше Съмнението
                              -------------

"Останалите" - те ЩЕ купуват Сега.......защото в Група Едно и Две няма място за тях

-----------
                              Групи 1 и 2 .........да са живи и здрави
                              -----

Група 3...........абе и те да са живи и здрави , поне ще си купят опит
                              Цени София България
                              Q4 2010 1566.00 945.79
                              Q4 2011 1453.30 887.57
                              Q4 2012 1440.50 875.14

Та кво викаш? По-добре е да купиш на 1566 лева на кв. м, отколкото на 1440.50, така ли?
                              Много си умен, да знаеш.
                              Поздравления!
                              Never underestimate the predictability of stupidity

Коментар

• ''А в този линк се съдържа и оправданието защо ще ви подстрижат отново до кожа
                                http://dartsnews.bg/News/38485[/QUOTE]''

Лордът,каква е тази злоба към хората които не мислят като теб? А относно линка който си поснал,верен е само коментара под статията.Пък и елементарната логика изисква да не вярваш на краставичяря като си хвали стоката-това му е работата и така си прави гушка.

ето го и коментара:''експерта:Смешни напъни......Докога брокери ще се опитват да манипулират стадото? Има си прост пазарен принцип - търсене и предлагане. В момента едното е хиляди пъти над другото. Финала е печален....."

Коментар

Working...
                                X