If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Пазарът на жилища в България върви по пътя на възстановяването
Според мен не се брои, но аз не съм типичният купувач. Типичният купувач е обладан от мисълта, че трябва НА ВСЯКА ЦЕНА да има собствено жилище - независимо какво и независимо къде. И понеже паричките не стигат, естествено типичният купувач се насочва към най-евтините имоти, а именно - споменатите от теб прогнили панеляци в покрайнините на София.
Аз можех да си купя такъв апартамент директно с кеш, без ипотека, без нищо. Да не съм луд обаче :-)
Така вече съм съгласен че ЖИЛИЩАТА ще поскъпват., но само 20 % от тях. Останалите не стават дори и за без пари, при тях срива в цената ще е много голям.
Нормално на една стока, пък била тя и апартамент, цената й се формира като себестойност + печалба. Ако себестойността е 200 евро (т.нар. шпакловка и замазка + обезщетените собственици), айде нека да са 300 евро "до ключ", колко би трябвало да струва квадратът според теб? И остави това за нормалния свят, средния клас автомобили и пр., а кажи колко е нормалният марж на печалба за един толкова прост тип стопанска дейност - строеж на обикновени жилища??? Годината не е 2007, няма 100 и 200-процентни печалби, предприемачите се радват и на 5%, стига да могат да останат в бизнеса и да плащат заплати... Ако пуснат на 400 евро добър квартал в София (35% печалба!!!) ще се харчат сигурно повече, но нещо засега ги спира. Но не ми се вижда хич невъзможна хипотеза при положение, че ще доведе до екзит с печалба за инвеститора и си е уин-уин от всяка гледна точка. Демек 80 кв. за около 30К евро. Колкото впрочем са текущите офертни цени за добри имоти в центъра в почти всички градове в БГ без първите 4-5 по големина.
няколко неща ги спират....засега
взети кредити на високи лихви, висок % на обезщетение за земята, желание за по-висока печалба, поради несигурността на средата....
но, част от същите причини могат да бъдат и фактор за спад
Като туриш инфлацията за периода 2005 - 2012, точно ще ти се върже сметката :-). Даже май ще се окаже, че сега е по-евтино. Ръста на доходите за същия период не го и споменавам даже
Ако се вземе под внимание инфлацията, цените в момента са горе-долу като тези в края на 2003-а.
Точно ...
Ама 100 долара, са 100 долара на 20 и на 80 години, само по вицовете.
Може би, но не ми се вярва. Вече писах - 300 Евро на кв. м цена означава, че един стандартен апартамент 80 квадрата ще струва 24-25 000 Евро или колкото среден клас нов автомобил. Просто няма как да стане. Цените бяха такива през 97-а, непосредствено след въвеждането на борда. Днес ситуацията е доста по-различна, доходите на хората са в пъти по-високи.
Проблемът идва оттам, че у нас хората смятат, че собственото жилище е едва ли не рождено право на всеки човек. Няма такова нещо. В нормалния свят собствени жилища имат само по-заможните, обикновените хора масово живеят под наем. Съответно от нагласата "всеки българин - с жилище" идва и представата, че цените трябва да са 200-300 Евро/кв. м, "за да може всеки да си купи". Ами не, не може всеки да си купи.
Нормално на една стока, пък била тя и апартамент, цената й се формира като себестойност + печалба. Ако себестойността е 200 евро (т.нар. шпакловка и замазка + обезщетените собственици), айде нека да са 300 евро "до ключ", колко би трябвало да струва квадратът според теб? И остави това за нормалния свят, средния клас автомобили и пр., а кажи колко е нормалният марж на печалба за един толкова прост тип стопанска дейност - строеж на обикновени жилища??? Годината не е 2007, няма 100 и 200-процентни печалби, предприемачите се радват и на 5%, стига да могат да останат в бизнеса и да плащат заплати... Ако пуснат на 400 евро добър квартал в София (35% печалба!!!) ще се харчат сигурно повече, но нещо засега ги спира. Но не ми се вижда хич невъзможна хипотеза при положение, че ще доведе до екзит с печалба за инвеститора и си е уин-уин от всяка гледна точка. Демек 80 кв. за около 30К евро. Колкото впрочем са текущите офертни цени за добри имоти в центъра в почти всички градове в БГ без първите 4-5 по големина.
Така е но и 40 год изтърбушен панел брои ли се за жилище? Че това е 70 -80 % от сградния фон на столицата и каква би следвало да е ценото 600 - 1000 евро ли? А за жилищата да те са недостъпни.
Според мен не се брои, но аз не съм типичният купувач. Типичният купувач е обладан от мисълта, че трябва НА ВСЯКА ЦЕНА да има собствено жилище - независимо какво и независимо къде. И понеже паричките не стигат, естествено типичният купувач се насочва към най-евтините имоти, а именно - споменатите от теб прогнили панеляци в покрайнините на София.
Аз можех да си купя такъв апартамент директно с кеш, без ипотека, без нищо. Да не съм луд обаче :-)
Never underestimate the predictability of stupidity
Може би, но не ми се вярва. Вече писах - 300 Евро на кв. м цена означава, че един стандартен апартамент 80 квадрата ще струва 24-25 000 Евро или колкото среден клас нов автомобил. Просто няма как да стане. Цените бяха такива през 97-а, непосредствено след въвеждането на борда. Днес ситуацията е доста по-различна, доходите на хората са в пъти по-високи.
Проблемът идва оттам, че у нас хората смятат, че собственото жилище е едва ли не рождено право на всеки човек. Няма такова нещо. В нормалния свят собствени жилища имат само по-заможните, обикновените хора масово живеят под наем. Съответно от нагласата "всеки българин - с жилище" идва и представата, че цените трябва да са 200-300 Евро/кв. м, "за да може всеки да си купи". Ами не, не може всеки да си купи.
Така е но и 40 год изтърбушен панел брои ли се за жилище? Че това е 70 -80 % от сградния фон на столицата и каква би следвало да е ценото 600 - 1000 евро ли? А за жилищата да те са недостъпни.
цена на тристаен около 100кв.м. на шпакловка и замазка в Иван Вазов около 40-45 хил Е през 2005
цена на подобни днес - около 70-80хил
Като туриш инфлацията за периода 2005 - 2012, точно ще ти се върже сметката :-). Даже май ще се окаже, че сега е по-евтино. Ръста на доходите за същия период не го и споменавам даже
Ако се вземе под внимание инфлацията, цените в момента са горе-долу като тези в края на 2003-а.
ако си Купил на 600 Е/кв - ще имаш Обратна теза ........досещаш ли се ???
ако не се досещаш - изпрати SMS на кратък номер 123 с цена 1 000 лв........за да научиш правилния отговор
освен ако не си кръгъл...........за да режеш клона на който седиш !
ти НЕ си купил на 600 Е - ти си от ОщеЧакащите.....които вече разбраха ,че останаха "късите клечки
Просто ми писна да чакам, а и големи апартаменти под наем на добра цена трудно се намират. Вероятно, ако бях изчакал още година-две, щях да взема жилището на горе-долу същите пари, но с по-голямо самоучастие и съответно - по-малък ипотечен кредит. Но и сега е ОК.
ЛеФскарче мисля че макц до две години щеше да го вземеш за 300
Естествено, че съм го преписал - от "Две димящи дула" е
И кво, викаш - много съм се прецакал, като не купих 2008-а на 1200 Евро квадрата, а купих 2012-а на 600, а?
ако си Купил на 600 Е/кв - ще имаш Обратна теза ........досещаш ли се ???
ако не се досещаш - изпрати SMS на кратък номер 123 с цена 1 000 лв........за да научиш правилния отговор
освен ако не си кръгъл...........за да режеш клона на който седиш !
ти НЕ си купил на 600 Е - ти си от ОщеЧакащите.....които вече разбраха ,че останаха "късите клечки
Големи дивотии си написал!
Значи икономиката за първи път ще отчете ръст през годината за която си написал, че няма какво да омекотява спада!?!?!Това е ръст, граничещ и със стаистическа грешка http://econ.bg/%D0%90%D0%BD%D0%B0%D0...7278_at.4.html
Коя звезда от кой небосвод ти предсказа, че ще има изтегляне на капитали, щото напоследък се наблюдава вливане на такива - РАЗГЛЕДАЙ статиите по видове инвестиции!(добавка от мен към Лорда) http://www.capital.bg/politika_i_iko...5_kum_noemvri/
ИЗОБЩО БАБО МЕЦО ИМА ЛИ НЕЩО СМИСЛЕНО В ПОСТА ТИ? КАКТО Е ВИДНО НЯМА ЗНАЧИ И ПОНИЖЕНИЕ НЯМА ДА ИМА , А ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО Е ПОВСЕМЕСТНО И ЧАК ВЕЧЕ ЩЕ СТИГНЕ ПЛАШЕЩТИ РЪСТОВЕ НА ДОБРИТЕ ИМОТИ С ДОБРИ РАЗПРЕДЕЛЕНИЯ И ЛОКАЦИИ.
Лорде, интелигентен човек си, вземи прочети внимателно статиите, с които подкрепяш твърденията си.
Нито една от трите не е розова, ама никак
Няма да повтарям факторите, разгледани в статиите, само помисли
ръст около 1%(СБ, има предположения за няколко пункта повече, но тя се коригира често )
инфлация - 4%
безработица - запазване на нивата й (няма по-лош атестат за едно министерство на труда за подобна прогноза)
Аз съм човек - оптимист и наистина бих искала да ми дадете повод и в този момент, но наблегнете на сериозни, коректни доводи
Коментар