IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Започна ли ценовата стабилизация на пазара на имоти у нас?

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

    в момента пазара е замрял, спадане на цена комбинирано със спадане на броя сделки, но всичко това бавно и контролирано....дъно така не се прави.....

    бях решил да купувам парцел, но ще чакам...явно интересното тепърва предстои.
    ................
    не знам какъв Заслужил инвеститор си а и аватара едва ли ти прилича
    - но щом имаш време за 6781 мнения ....сигурно инвестираш във форуми ...

    Няма Пазар , на който търговията да НЕ се контролира - навсякъде има маркетмейкър , в т.ч. и на имотния пазар
    на финансовите пазари маркетмейкърът "държи пясъчния часовник" и го накланя според нуждата

    на имотния пазар маркетмейкърът контролира новините и пренастройва "страстите инвеститорски" - пусни един сърч на думите в червено и приеми видяното , това е Пазара
    -------
    в едно си прав - действ. най-интересното предстои

    Коментар


    • равновесие ви го написа, за да има рестрарт на системата трябва да има мощно движение на цената в едната посока + голям обем сделки.

      в момента пазара е замрял, спадане на цена комбинирано със спадане на броя сделки, но всичко това бавно и контролирано....дъно така не се прави.....

      бях решил да купувам парцел, но ще чакам...явно интересното тепърва предстои.
      това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

      Коментар


      • почти всички сте Еднакви в разужденията

        Скоро ми попадна една мисъл на Емир Костурица (да , правилно четете - босненец + чалгаджия +здрав разум)
        "Хората са придобили кокоши манталитет - помнят Всичко което се е случило между две хранения"

        няма значение дали пишещите в темата са Купувачи,Продавачи или обикновени ветропоказатели!

        Нама шанс да се проумее казаното от Костурица по една единствена причина - Егото
        няма глупак , който ще си признае че е глупав - глупав е опонента
        ----------

        А Емир Костурица дава най- доброто определение за глупак - този който Не Помни!!!
        --------
        понеже някои от вас се упражняват на Интербанк маркета -
        ще им съобщя трите основни постулата, (ако ги знаеха - намаше да пишат свободни съчинения):
        -------
        -историята винаги се повтаря , защото хората имат къса памет
        -пазарът се движи насочено
        -пазарът калкулира всичко
        ----------

        Емир Костурица-босненсикят чалгаджия интерпретира по свой начин първият пазарен закон- но е Безспорен !
        А Инвестор не е изпуснал случайно заглавието - това не е жълта медия

        въпросът е - какви са вашите Закони
        Last edited by ale1; 01.11.2012, 14:18.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от tbm2.net Разгледай мнение
          Здравейте,

          ами то е малко банално, защото всички "експерти" го повтарят, но наистина в районите около докторската градинка, попа, Яворов, Оборище, Изток, Иван Вазов, някои части от Лозенец и забележете феномена жк Младост особено Младост 1 и 1А цените на едностайните и двустайните тухлени жилища с функционални разпределения вече отдавна не падат. В никакъв случай не става въпрос за каквото и да е било покачване, но спад там за този тип жилища не очаквайте. Би могло за панелните тристайни или такива с по-голяма площ като надценени мезонети над 120кв.м., магазини с цени по 5000 евро на квадрат и други подобни цените да паднат естествено, защото не са оценени пазарно. Но като цяло за компактните жилища оценени пазарно за спад отдавна не може да се говори. На скоро продадохме малко жилище в Оборище на цена почти 1000 евро за кв.м. полезна площ и цената се намали от първоначалната с 1500 евро. Огледите бяха по 4-5 през ден. Може би общо около 70 преди да се капарира. Жилището беше преходно т.е. не беше най-функционално освен това се намира до шумно кръстовище и е на първи етаж над празни магазини... И въпреки това имаше страхотен интерес. Всички констатираха хилядата евро за квадрат и се пазаряха, но в крайна сметка се продаде на малко под 1000 евро за кв.м. пак казвам полезна площ.

          Този пример е един от многото. Мога да ви дам идетични примери и за презастроения жк Младост за панелни гарсониери особено наплива е огромен, а също и за тухлени двустайни с разрешение за ползване. Да и районите близки до спирка на метрото държат цени, но не на всякъде. Първи и последни етажи не се котират почти никъде, преходни и жилища с големи скосявания и големи квадратури над 120 също трудно се продават.

          Когато имам време мога да ви пиша и за наемите. За 400лв-500лв може да си наемеш обзаведен апартамент почти на всякъде из София. Фалшивите обяви обаче преобладават.
          В момента ситуацията е доста "изкилиферчена" и да се дава като пример, а камо ли за база, върху която да стъпят прогнози ми се струва доста неправилно.
          Защото, то хубаво не падали цените на имотите в Младост 1, защото имало търсене, но я да се сринат с още 30-50% цените в Дружба, Слатина и, защо не, Гео Милев, да видим дали потенциалните купувачи няма да се преориентират натам. Тоест, когато навсякъде е скъпо купувачите избират по други критерии. Получат ли се, обаче големи амплитуди в цените, то ниската цена надделява над "близко до метростанция", примерно.
          Така че тези митове, дето някъде щяло да пада, пък другаде нямало да мръдне, че и нагоре да върви, съм ги слушал.

          Коментар


          • Агенцийките вече трета година едно и също повтарят ама без никакъв резултат.
            За едно и двустайни не знам ама тристайни и по-големи си падат и никога не са се спирали в центъра, Лозенец и Яворов по конкретно, и Докт. градинка също.
            Малък апартамент в Докт. паметник за 1000 евро. - тва си е мъка отвсякъде.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от dragi mi smehurko Разгледай мнение
              Здравей Jay, ако е удобно изпрати ми на лични адреса на тези майстори , за да ми монтират една аларма/блокаж на таралясника.
              Те не се занимават с монтажите. С това се занимават клиентите им - разните му сервизи и автомобилни дилъри с които работят. Навремето съвсем в началото на 90 те мисля, че и двамата собственици бяха служители във Варко - дистрибутора на Мазда, после си направиха собствена фирма за производство на автоаларми и стана работят вече 18-19 г. До колкото зная правят и някакви автомати за врати, гаражи и т.н. Малко са особняци, но са точни типове.
              Last edited by Jay Gould; 01.11.2012, 13:24.
              http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

              Коментар


              • tbm2.net

                Първоначално изпратено от tbm2.net Разгледай мнение
                ..........
                Според мен много точен анализ на ситуацията в София, поздравления! Брокерите само биха спечелили, ако се отнасят професионално към потенциалните си клиенти, в тези условия на пазара!

                Искам да добавя, че сега завършват образованието и започват кариерното и семейното си развитие последните големи набори от края на 80-те, а именно те са вероятните купувачи. След тези поколения спадът е огромен и ще задушава имотния пазар в продължение на десетилетия. Ако се търси стабилност, то вероятно тя ще е в трайния плавен тренд на спад. Освен количествено по- малки, следващите поколения имат все по- висок процент цигани, а те в мнозинството си не представляват част от пазара! Колкото и да се говори за политически коректно отношение, то проблемите трябва да се назовават с истинските им имена...

                В допълнение, на големи по численост набори предстои пенсиониране и колкото и абсурдно да звучи от днешна гледна точка, сериозна част от тези хора ще се преместят извън София. След приемането ни в ЕС, образованието в чужбина стана достъпно и особено последните години много млади българи избраха да учат извън граница, голяма част от тях няма да се върнат... а това е нещо, което не е хванато все още от статистиката.

                Колкото до хората с кеш и мечтаният приток от депозити... Тези хора вероятно не са бездомници Те са потенциални купувачи, но и потенциални продавачи и ефектът от тяхната активност едва ли ще е голям и ще е ограничен в един малък сегмент.

                ПП- Това ми песимистично мнение изобщо не ме радва! За мен продължителен спад няма да е по- малко вреден от балон...
                ПП2- Чета с интерес темите, касаещи сектора и се надявам поне в тази тема да не преобладават обидите и подмятанията, а да има сериозна дискусия! Поздрави!

                Коментар


                • Първоначално изпратено от tbm2.net Разгледай мнение
                  Здравейте,

                  ами то е малко банално, защото всички "експерти" го повтарят, но наистина в районите около докторската градинка, попа, Яворов, Оборище, Изток, Иван Вазов, някои части от Лозенец и забележете феномена жк Младост особено Младост 1 и 1А цените на едностайните и двустайните тухлени жилища с функционални разпределения вече отдавна не падат. В никакъв случай не става въпрос за каквото и да е било покачване, но спад там за този тип жилища не очаквайте. Би могло за панелните тристайни или такива с по-голяма площ като надценени мезонети над 120кв.м., магазини с цени по 5000 евро на квадрат и други подобни цените да паднат естествено, защото не са оценени пазарно. Но като цяло за компактните жилища оценени пазарно за спад отдавна не може да се говори. На скоро продадохме малко жилище в Оборище на цена почти 1000 евро за кв.м. полезна площ и цената се намали от първоначалната с 1500 евро. Огледите бяха по 4-5 през ден. Може би общо около 70 преди да се капарира. Жилището беше преходно т.е. не беше най-функционално освен това се намира до шумно кръстовище и е на първи етаж над празни магазини... И въпреки това имаше страхотен интерес. Всички констатираха хилядата евро за квадрат и се пазаряха, но в крайна сметка се продаде на малко под 1000 евро за кв.м. пак казвам полезна площ.

                  Този пример е един от многото. Мога да ви дам идетични примери и за презастроения жк Младост за панелни гарсониери особено наплива е огромен, а също и за тухлени двустайни с разрешение за ползване. Да и районите близки до спирка на метрото държат цени, но не на всякъде. Първи и последни етажи не се котират почти никъде, преходни и жилища с големи скосявания и големи квадратури над 120 също трудно се продават.

                  Когато имам време мога да ви пиша и за наемите. За 400лв-500лв може да си наемеш обзаведен апартамент почти на всякъде из София. Фалшивите обяви обаче преобладават.
                  На мен 1000 евро за метър "полезна" площ в тези райони ми се струва бая срив.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение
                    Не се занимават монтаж, а с производство - от 19 г. някъде. Пък ти ако искаш си купувай електроника и аларма за колата от Шанхай сглобени от неук китаец.
                    Впрочем, нищо не разбирам от коли, но знам, че имаха някаква джаджа или аларма или блокаж някакъв, които досега не е пробит - Няма нито една открадната кола с монтирано такова в страната, не, че няма опити, но досега не са го пробили както и да са се мъчили да подкарат автомобила крадците. Това последното съм го чул от други хора.
                    Сайт нямат, защото не искат. Собствениците са инженери, до колкото знам голяма част от персонала им също.
                    Здравей Jay, ако е удобно изпрати ми на лични адреса на тези майстори , за да ми монтират една аларма/блокаж на таралясника.

                    Коментар


                    • Кои няма да падат

                      Здравейте,

                      ами то е малко банално, защото всички "експерти" го повтарят, но наистина в районите около докторската градинка, попа, Яворов, Оборище, Изток, Иван Вазов, някои части от Лозенец и забележете феномена жк Младост особено Младост 1 и 1А цените на едностайните и двустайните тухлени жилища с функционални разпределения вече отдавна не падат. В никакъв случай не става въпрос за каквото и да е било покачване, но спад там за този тип жилища не очаквайте. Би могло за панелните тристайни или такива с по-голяма площ като надценени мезонети над 120кв.м., магазини с цени по 5000 евро на квадрат и други подобни цените да паднат естествено, защото не са оценени пазарно. Но като цяло за компактните жилища оценени пазарно за спад отдавна не може да се говори. На скоро продадохме малко жилище в Оборище на цена почти 1000 евро за кв.м. полезна площ и цената се намали от първоначалната с 1500 евро. Огледите бяха по 4-5 през ден. Може би общо около 70 преди да се капарира. Жилището беше преходно т.е. не беше най-функционално освен това се намира до шумно кръстовище и е на първи етаж над празни магазини... И въпреки това имаше страхотен интерес. Всички констатираха хилядата евро за квадрат и се пазаряха, но в крайна сметка се продаде на малко под 1000 евро за кв.м. пак казвам полезна площ.

                      Този пример е един от многото. Мога да ви дам идетични примери и за презастроения жк Младост за панелни гарсониери особено наплива е огромен, а също и за тухлени двустайни с разрешение за ползване. Да и районите близки до спирка на метрото държат цени, но не на всякъде. Първи и последни етажи не се котират почти никъде, преходни и жилища с големи скосявания и големи квадратури над 120 също трудно се продават.

                      Когато имам време мога да ви пиша и за наемите. За 400лв-500лв може да си наемеш обзаведен апартамент почти на всякъде из София. Фалшивите обяви обаче преобладават.
                      Last edited by tbm2.net; 01.11.2012, 10:57.

                      Коментар


                      • Да напиша ли на кои вече не им падат цените?

                        Да, напиши !
                        Това, което си написал досега е много убедително.
                        Не препоръчвам никому нищо.

                        Коментар


                        • Още едно мнение

                          Здравейте,

                          нека споделя и аз своето мнение като брокер на недвижими имоти работещ изцяло в София. Има райони и типове строителство в София, чийто цени ще продължават да падат. На кратко къде ще падат - панелните тристайни апартаменти в крайните квартали с изключение на Младост ще вървят бавно на долу докато не се реши проблема със санирането, което няма да е скоро и следващите 2-3 години цените ще пълзят на долу с по около 5-15% на година. Това за тристайните панелки в крайните квартали. Същото ще се случи и с ново строителство с безумни разпределения и стайчета по 9 квадрата, които минават за спални особено в южните райони като Манастирски ливади. В центъра на София в района от Опълченска до Сточна гара, около централна гара и въобще районите на север от бул. Дондуков - спад на цените дори и на по-качествените. Ново строителство в квартали като Левски, Суха река, Дружба, Овча купел, Витоша, Красна поляна и въобще всякакъв тип строителство в тези райони ще върви на долу с изключение на малките жилища до 30000 евро.

                          Да напиша ли на кои жилища вече не им падат цените?

                          Коментар


                          • Данни

                            Проблема с водата не е че циганите не си я плащат , а че искат да правят дружествата частни..и инсталацията е една и монопола каквато цена ти каже - нея ще му платиш. Затова нацията умира , тя си има своите сатрапи , които я "управляват" - УБИВАТ !
                            D.Y.F-091066

                            Коментар


                            • Last edited by Данни; 22.11.2012, 12:47.

                              Коментар


                              • Много интересна позиция на Ландлорда. Понижаването на имотите значело и понижаване на националното богатство и обратното. Наистина смисъл има.
                                Само че от един момент нататък цената е куха или иначе казано балон. Не виждам за кого е полезно това. Все едно имаме една акция зад която стоят реални активи за 1лв., а се джурка на цени 5-6лв. И когато дойде момента Х настава едно масово хълцане.

                                Истинското национално богатство е едно и не случайно е определено като такова и в Конституцията. Най-важното - генерира нови богатства за разлика от имота, който нито се множи нито нищо. Най-много един кьорав наем да изкара.

                                А намаляващото население в града не е функция на комунизма, а естествен процес наблюдаван още преди стотици години и описан от Адам Смит в "Богатството на народите". Нищо, важното е 20години по-късно все още да борите с него. Интересно след още 20години ще е минало толкова време колкото е продължил. Не ви знам какво ще приказвате тогава, но това е все едно 87г. на Бай Иван все още да са му виновни фашистите.
                                Last edited by Moesia; 31.10.2012, 23:31.

                                Коментар

                                Working...
                                X