IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти? - АРХИВ 3

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Forex Master
    Първоначално изпратено от Веско
    Демек, колко жилища са купени последните 3 години, колко от тях са с кредити и колко от купените жилища с кредити са за живеене от собствениците и няма да излязат на пазара в обозримо бъдеще.
    Това са пълни глупости Уотсън!

1. 90% /да не кажа 99%/ от жилищата за този период са купени с ипотеки!
    2. Излизането на пазара на едно жилище купено с ипотека ИЗОБЩО не зависи от желанието на живеещия в него. То зависи изцяло от кредитора /демек банката/. Когато длъжника остане без работа /а в момента безработицата расте!!!/ той не може да погасява кредита!!! Банката му взема жилището, задържа го със счетоводни хватки 6-12 месеца, и след това няма как, просто е длъжна да го хвърли на пазара!!!
    Щом казваш. Не мога да споря, а и звучиш логично. Аз си казвам мнението на база лични наблюдения.

Коментар

• Първоначално изпратено от НЕСТОР
      По повод " Строители си правят банка "

Ако си спомняте и спортистите бяха решили да си правят банка и всички знаем до къде го докараха.

А тези ентусиасти трябва да знаят , че са се заели с кауза пер дута . Не разбраха, че няма да могат да ни вземат парите, продавайки ни скъпи апартаменти и решиха, че чрез влогове ще е по-лесно. Така хем балъците ще вложат пари в депозити, хем строителите ще си теглят евтини кредити , за да могат да изчакат да поскъпнат отново недвижимостите.
      Тия хора май не се усещат колко време ще трябва да чакат, току виж банката им фалирала междувременно, защото дори и да успеят да я създадат, то тя ще е от най-нерентабилните - тип а ла " МЪдофф".
      Абе както Капитан Петко е казал : " Докато умните се наумуват, лудите ще се налудуват. "
      По-тоя повод лошо няма. Щом са решили, че има ниша и за тях на пазара да скачат. Може пък банките да почнат да строят хахаах или пък аз да стана космонавт хахах. Според мен всяка жаба трябва да си знае гьола и да прави това, което може. Нищо не пречи да пробват, но да знаят че от опит боли глава )) Колкото по-голям е опита, толкова повече боли ))

За "мунчовците" :

Не знам какво е това "мунчо", но доколкото разбрах това е копувач с 30 000 Е в джоба. Искам и аз да съм "мунчо". Тук има две категории хора, по-всяка вероятност с противоположни интереси. На тези дето вдигат пазара ще им кажа да си дерзаят то лошо няма и ако продавачите не харесват купувачи с 30 К Е да не им продават и готово )) А на тези дето сриват пазара ще ми кажа, че се надявам поне да имат желание да копуват, щото иначе става едно реване за нищо. Отидете и проверете цените - те са си паднали, няма какво да ги сваляте. Недейте гледа, какво пише в сайтовете за имоти. Ако наистина искате да си купите нещо действайте. Много е лесно : Харесваш имот Х - казваш на продавача: давам толкова и ако иска добре, ако не иска здраве. Да не стане тука от сума време да сваляте нещо дето си е паднало )) А ако не искате да копувате било то за инвестиция, било то за собствено, не виждам смисъл от тази офанзива, защото всички губим от нея ...

Коментар

• Веско,
        в САЩ ипотечната криза се задълбочава. Навлиза във фаза второ V. Какво мислиш ще е продължението у нас ?

Коментар

• Първоначално изпратено от Веско
          Демек, колко жилища са купени последните 3 години, колко от тях са с кредити и колко от купените жилища с кредити са за живеене от собствениците и няма да излязат на пазара в обозримо бъдеще.
          Това са пълни глупости Уотсън!

1. 90% /да не кажа 99%/ от жилищата за този период са купени с ипотеки!
          2. Излизането на пазара на едно жилище купено с ипотека ИЗОБЩО не зависи от желанието на живеещия в него. То зависи изцяло от кредитора /демек банката/. Когато длъжника остане без работа /а в момента безработицата расте!!!/ той не може да погасява кредита!!! Банката му взема жилището, задържа го със счетоводни хватки 6-12 месеца, и след това няма как, просто е длъжна да го хвърли на пазара!!!
          Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

• terazin

Причината да купиш жилище може да бъде само че доходите на
            никой не са сигурни и ако нямаш да даваш по 300 евро на месец за наем ще ти бъде по спокойно че ако се случи така че да нямаш доходи ще имаш къде да живееш.Иначе и пейките стават за живот без да се плаща наем.Разбира се резервни варианти има , ако стане така че пострадаш от към доходи няма да живееш в жилище на пъпа на София а ще отидеш някъде където жилищата са по 6-7 хиляди лева и наемите са по 30 лева , намират се и такива места в България.
            D.Y.F-091066

Коментар

Първоначално изпратено от Веско
              Продавача за къде да бърза ми обясни, че се терзая и не мога да спя.
              Елементарно, Уотсън!

1. 90% от продавачите са с кредити към банките. Всеки месец трябва да кихат съответната погасителна вноска! Колкото повече се назлъндисват, толкова по-дълбоко им влиза!!! Масовата пропаганда ги облъчва в твърдения "трябва да издържим до средата на 2010г." и те горките вече са обрали всички резерви по кюшетата само и само да дойде лятото догодина когато банките ще излеят купища пари на жадни за жилища нова порция балъци!?... Само че реалноста е съвсем друга... Кредитния купон през последните 4-5 години приключи!!! И такъв през следващите 20 години не се предвижда!!!
              2. Дори и да има продавачи без голям зор за погасяване на кредити, те също трябва да бързат защото цените падат предвид натиска върху цените от зорлиите по точка 1.
              Виж сега Ватсон, мисля че уважаемия мастър маранди може да подпре тази теза с някое число от любимите му статистики. Демек, колко жилища са купени последните 3 години, колко от тях са с кредити и колко от купените жилища с кредити са за живеене от собствениците и няма да излязат на пазара в обозримо бъдеще. Подчертавам че става дума за жилищни имоти, а не за бетонните недоразумения по курортите. Те първо нямат никаква стойност и второ мунчовците с по 30 000 едва ли търсят имот на Пампорово. Та мойта теза е , че продавачите които бързат да продадат защото ги измъчват кредитите, са около 1000.
              На втората точка ще отговоря с цитат от човек в бранша, щото аз като казвам същото нещо не ми вярват.
              Първоначално изпратено от winner
              Логично. По същия начин, обаче мислят и продавачите защото повечето имат намерение след продажбата да купят друг имот. Ако няма какво да вземат с парите, които им се предлагат сега, за какво да бързат?

Коментар

• Първоначално изпратено от __cupid__
                Първоначално изпратено от terazini
                Някой може ли да ми посочи една основателна причина да си купя апартамента, в който живея под наем срещу 300 евро на месец за цена от 100 000 евро, като за да го купя се налага да тегля и кредит и цената, която ще платя накрая ще бъде около 150 000 евро? Може би аз съм тъп и не разбирам къде ми е далаверата. Аз смятам така 150 000 евро = 41 / ЧЕТИРИДЕСЕТ И ЕДИН / годиншнии наема. Ако парите са ми кеш и платя 100 000 ще ги избия за около 28 /ДВАДЕСЕТ И ОСЕМ/ години. ВИЕ ЛУДИ ЛИСТЕ ДА МИ ОБЯСНАВАТЕ, ЧЕ МИ ИЗГОДНО ДА КУПУВАМ. Апатамента е 100 кв.м. до НДК.
                Разбира се, че всеки уважаващ себе си брокер може да ти обясни, че си в голяма грешка. Но тъй като се позагубиха напоследък, аз ще се наема с отговорната задача... Както вече си разбрал от "компетентните" статии, вече ударихме (поредното) дъно и от тук почва отново големият ъп с по 20 ~ 30% на година. Т.е. ако сега си вземеш апартамент за 100 000 EUR, след тридесет години ще струва приблизително 23 737 631.38 EUR (ако се случи песимистичният вариант и ръста е "само" с по 20% годишно)...
                Ихаааааа, само след петилетка: всички бабички - милионери, с по 200лв. пенсия. Винаги съм знаел, че първи ще построим комунизъма

Коментар

• Първоначално изпратено от Явор
                  Първоначално изпратено от drakkar
                  Мунчовците дето сега обикалят по офисите на агенциите и искат с 30 000 евра да си купят хубаво жилище щото по битивито казали че цените много паднали, не се броят.
                  Смейте се на "мунчовците" ама са единствените потенциални купувачи, щото са с готови пари. Другите "баровците" с ипотеките не ги бройте следващите няколко години. Според мен дори "мунчо" с доста по-малко от 30 хил би се уредил с апартамент, но това следващата година.
                  За това, че "мунчовците" са потенциални купувачи спор няма (като се набляга основно на думата потенциални), но това че ще се "уредят" с апартамент следващата година е изтъркано вече, а и някои "мунчовци", чакат следващата година от 2002 г., и така могат да си чакат и до 2020 г., и пак да си останат "мунчовци".
                  "Мунчовците" в момента прибират едни хубави лихви от тарикатите дето
                  се нагрухаха с ипотеки. И хич не бързат да харчат кеша. Така че да му
                  мислят "тарикатите"!

Коментар

• Първоначално изпратено от marandi
                    Ако съм засегнал по някакър начин, моля за извинение! Посочих, че инфото е от тИбя и ми се стори, че качеството на статията не е за подценяване - затова го публикувах, като те посочих за главен "виновник"

По принцип като говорим за имотки, трябва да се прецизира, че статията касае основно англо-говорящите ( демек УСА и ЮКей ), на останалите маркети действат други механизми и причинно-следствени връзки, които модифицират "картинката".

Последното е мое мнение и съм далеч от идеята, че съм безгрешен. Т.е. шанса да сбъркам с подобно конкретизиране е огромен. Най-лесно се дават "общи" прогнози от типа - Ъп и Даун на всьо и все, защото или ще познаеш - или ще "познаеш" пак, ама малко по-късно в тайминга. Все някога се "познава", налЕ?
                    Маранди,
                    В никакъв случай не става дума за засягане. Написаното от мене беше шегичка и ако нещо ме изненадва, това е, че няма много отзиви.
                    Статията съдържа становище, което е от едно съдбовно значение и неговото тестване (дори тук във форумни условия) може да ни помогне в разбирането на събитията и ориентиране в бъдещи процеси.

Вярно е, че я постнах първо при имотите. Аз съм много стар кадър там и ме гони някакъв сентимент. В никакъв случай не съм смятал да я "скрия".

Искам малко да припомня една хронология.
                    Още в края на 2005 г. имаше мнения, че щатският имотен пазар е безобразно надут. И тогава просветени умове обръщаха (плахо) внимание, че са нарушени някои наложили се ценови и икономически доказани съотношения и нещата ще идат на зле. Ама, нали такова беше времето и балоните летяха ведро навсякъде.
                    През 2006 наистина се оказа, че пикът е бил 4-то 2005, но дори и там във великата демокрация този факт стана широко обществено достояние със съмнително закъснение. Избягваха да говорят открито за това. Лобито е работило на пълни обороти. Имала обаче крушката опашка.

През 2006, особено втората половина започнаха да надигат гласове тези, които обръщаха внимание, че нещо в ипотечния пазар не е наред. Продължаваха същевременно бодряшко облъчване: Абе, вярно, заиграли са се тук-там момчетата, дали са едни попресилени кредити на хора, които трудно ще ги обслужват, но системата е стабилна, не бойте се деца.
                    Събпрайма е съсредоточен в търговските банки, ще се оправят нещата.

През 2007, когато започнах да пописвам скромно в инвестора, веднъж попитах компанията. Нещо от рода: Абе хора, опитват се да ни убедят, че някакви слабоплатежоспособни хора в щатите теглили едни рискови заеми и сам по себе си този факт започва да бъде опасен за финансовата система. Нещо тука не е в ред. Как така най-развитата финансова и банкова система е пропуснала да премери риска, как така има такова огромно количество събпрайм.
                    Ако това е в състояние да застраши системата (опитваха се да правят внушение, че бедните афроамериканци и те поискали хубави къщи), представяте ли си какво може да се крие в храстите.
                    Взеха ме тогава на подбив (незлобливо) с тези криещи се в храстите опасности, пък аз не се сърдех, защото болшинството бяха веселяци с високо самочувствие.
                    Е, не само!

Апропо, вече се говореше за пакетите MBS и глобално търгуване и аз включително бях по-скоро склонен да не им отдавам такова значение, тъй като откровено не ги разбирах (по-късно стана ясно, че и банкерите, които са ги купували, масово не са ги разбирали), пък и не вярвах, че става дума за такива чудовищни обеми.
                    Припомням това и как кризата тръгна буквално от нищото.

Сега, около 2 и половина години по-късно може много да се разсъждава - какво и защо е било до тук, но след събитията от близкото минало буквално нямаме право да игнорираме подобни становища (от статията).

Подкрепям тезата ти за особеностите на щатски и УК имоти, но дори поради изтъкнатото от тебе обстоятелството, че в развитите финансово системи имотите започват дасе превръщат по-скоро във финансов актив, целокупната система е поставено пред нов и огромен риск.

Защо никой не говори за това ?!
                    Вместо туй, отново облъчвания. Това е дъното, бързайте и купувайте, че никога вече!
                    Абе, тия хора, ние с тях на една планета ли живеем?!

Днес излезе инфото за нови законодателни промени, които вероятно ще презгледат досегашната практика относно финансовите институции на база принципа: Твърде голям, за да иде на боклука.
                    Дали е случайно ?!

Ето, статията още веднъж, вече поизгладена :-)))))

"Ако сте си мислили, че спукването на жилищния балон е лошо ...
                    9-ти ноември, 2009
                    Ако сте си мислили, че спукването на жилищния балон е лошо ...
                    От С Дъг Хорних, главен редактор, Изследвания Кейси.

... изчакайте докато не видите какво е в книжата за търговски недвижими имоти.
                    Точно така, следващият влак развалина ще бъде в търговски недвижими имоти. Може ли наистина да бъде по-лошо, отколкото катастрофата на пазара на жилища миналата година? Остава да го видим и това. То ще дойде по-скоро от очакваното, вероятно още през второто тримесечие на следващата година (2010 – бел. На преводача), и няма нищо, което може да го предотврати. Правителството ще се намеси, опитвайки отчаяно да се отложи датата на настъпване на събитието, и може дори да успее. За известно време. Но не се заблуждавайте за това, че влакът ще излезе от релсите.
                    Всяка част от сектора - от многофамилни жилищни сгради до търговски центрове за продажба на дребно, през крайградски офис сгради, промишлени сгради и хотели – за всички тях са натрупани огромно количество просрочени или необслужвани дългови книжа. Това е една невъзможна, олюляваща се структура, която не подлежи на съхранение за дълго време.
                    Просто попитайте Анди Милър.
                    Анди е един от най-знаещите хора когато става дума за търговски недвижими имоти. Съосновател на Милър Фишман Груп от Денвър, той е прекарал двадесет години в бизнеса на закупуването и развиването на квартали с апартаментни имоти, търговски центрове, офис сгради и складове в цялата страна. Той също така работи интензивно - особено напоследък - с асет менидръжи и специализирани финансови експерти (servicers) , а именно тези, които борявят с commercial mortgage-backed securities -CMBS (MBS върху търговски имоти, забел. моя ), като се започне от застрахователните компании, структурни фондове и най-големите банки в САЩ, като ги съветва по хипотези и сценарии, свързани с фалити, помага им да развиват реалистични ценови структури, както и да изработват препоръки за задържане или продажба.

Това не е лесно. Продажбата на търговските недвижими имоти са драматично намалели със зашеметяващите 82% през 2009 г., в сравнение с 2008 г., а миналата година беше по-лошо от '07. Никой не продава на занижени цени, но това едва ли е съществен въпрос, тъй като няма купувачи и причината за това е или, че последните се страхуват от пазара, или не могат да се посрещнат по-строгите изисквания за заем. Преди две години стойността на всички търговски недвижими имоти в САЩ е била около $ 6.5 трилиона. Срещу тази стойност е имало около $ 3-3.5 трилиона под формата на кредити. Актуалните числа по кредита не се е променили много и сега. Но бившите стойности на стоящите срещу кредитите имоти са потънали като плоча от олово, която е хвърлена в езерото, така че сега между половината и две трети от заемите трябва да бъдат отписани, според оценките на Анди.
                    "Ако банките трябваше да поемат този удар изведнъж, то повече няма да има банки" казва той.
                    Всъщност действителността е още по-лошо от това. Дори най-обикновените граждани узнаха по време на събпрайм ипотечния срив, че заемите през последните години са били опаковани накуп в екзотични финансови инструменти, които биха могли да бъдат продавани и препродавани – това е един клас ценни книжа генерични известен като пакети (conduits).. Тези CMBS, които са далеч по-малко известни отколкото техните братовчеди, учредени върху жилищни ипотечни кредити, са въпреки това и в не по-малка степен повсеместно разпространени.
                    Да направим три предположения – кои са сред важните купувачи на CMBS. Ако кажете - банки, банки, както и други, то вие ще сте сред позналите. По този начин тези хора седят не само на собствените си дискредитирани заеми, но също и върху купища чужди токсични боклуци.
                    Ето колко лоши са тези (conduits): От 3% фалити през миналата година, процентът скочи на 6% през 2009 г. и се очаква този процент да се удвои още веднъж, до 12%, през 2010 година. Институция, която има пробив от 12 % в портфолиото си, като тук спадат безброй банки, пенсионни и анюитетни фондове, международни институционални инвеститори, а и много други – това е голяма, ама наистина голяма неприятност.
                    Истинското цунами идва, вероятно през второто тримесечие на 2010 г., по оценка на Анди. Защото това е моментът, когато банките ще трябва да започнат подготовка за вълна от ипотеки, които са били осчетоводени на пазара близо до върха му и са с падеж през 2011-12. За разлика от жилищните кредити, търговските заеми са сравнително краткосрочен характер (средно 5-7 години), тъй като - извън кредитирането на апартаментни сгради през структурите на Фани и Фреди - няма правителствени програми за да се субсидират по-дългосрочни такива.
                    Матуритетите идат на групи. Като зрели гроздове.
                    И дори и това не е краят. На път е и една огромна втора вълна - през 2015-16.

Проблемът е, че вместо да се опитват да отговорят на това неизбежно предизвикателство очи в очи, асет мениджърите са решили да вярват в някакви приказни фантоми, коректност на ФЕД, както и един икономически обрат, който ще бъде достатъчно мощен, че да ги спаси.
                    Де Нил не е просто една река в Египет.

За да бъдем честни, трудно е да си представим какъв би могъл да бъде един интелигентен, агресивен отговор на тази ситуация, като се има предвид ширината и дълбочината на кризата, както и липсата на ресурси за справяне с нея. Милър неотдавна се срещна с група от асет мениджъри от няколко различни, известни банки. Те докладваха, че те са напълно претоварени и не могат дори да започнат да се справят със значителния обем на проблемните кредити в своя календар. Положението е толкова лошо, че те сега се занимават с някои кредитополучатели, които не са платили и цент за една година и половина.

Какво ще направите ако, разсъждава Анди по създалата се ситуация, 85-90% от целия търговски пазар на недвижими имоти е под водата по отношение на тяхното финансиране? Какво се случва с имущество, когато стойността му падне значително под обема на предоставения за него кредит. Продавачът не може да получи достатъчно пари за да се измъкне, купувачът не може да набере достатъчно пари за да остане в играта, а банката не може да си позволи да отиде на принудителна продажба. Просто е. Имотът просто седи там, нанесен е някъде в книжата на банката по някаква инфлационна, фантастична и напомпана отметка, която прави баланса на институцията фотогеничен. Тази индустрия си има дори една алегория за ситуацията: "Водещ се кредит не събира мъх."
                    В случай, че става дума за обект за продажба на дребно, един фалирал предприемач се изнася и си тръгва. Анди е хвърлил поглед на само част от Финикс, където неговата фирма развива бизнес и е установил, че има 90 свободни големи търговски обекта, с обща разгъната площ от 8 милиона квадратни фута. Ако Коледа е вяла, както се очаква да я направят парично закъсалите потребители, още много други търговски обекти ще ги последват.

В хотелиерския бизнес е ужасно. Прекаленото застрояване, което е вършено на базата на масата пътешественици, които влязоха в дълг за да финансират пищни ваканции, оказва своето влияние върху туристическите дестинации. В същото време, бизнес пътуванията са се свили сериозно. Полети до Лас Вегас, които кореспордират и с двата случая, са били намалени толкова много, че дори и ако всяка седалка на всички останали полети е заета и посетителите отсядат в хотелите за обичайния среден брой дни, хотелите дори на могат да си покрият разходите. Банките, които сега са ангажирани с този бизнес играят на играта „разсрочи и се преструвай", т.е., като дават на хотелите от три до шест месеца отсрочка на заемите, те се надяват, че нещата някак си ще се подобрят в близко бъдеще.

Офис площите се представят добре що се отнася за централните бизнес райони, но не и на други места. Според някои, в национален мащаб свободните площи са над 16.5%, в сравнение с 12.6% през януари 2008. Процентът надхвърля 20% в някои части на Атланта и Сан Диего, и на много места.

Апартаментни жилищни сгради - и особено тези финансирани от скърцащите Фани и Фреди, са може би следващите, които ще се строполят. Тъй като стойностите на задълженията нарастват, а и собствениците на имоти са изправени пред следващите заеми, които имат падеж, поради това няма стимул да се определи какво точно се е объркало. Ако, например, имате 10 млн. долара заем с падеж след две години, а стойността на недвижимите имоти е намаляла до 6 милиона щатски долара, защо да похарчите половин милион да оправите течащи покриви? Въпрос, който отговяра сам на себе си. И тъй като необходимите капиталовите разходи не се правят, състоянието на имотите се влошава. Наематели от работническата класа се заменят с Meth Labs. Което от своя страна води намаляване на стойността на имота. И така нататък.
                    В крайна сметка, когато банките са принудени да влязат във владение, те ще бъдат оставени да се справят или със скъпи ремонтни работи, или разходите за събаряне и цялостно отписване.

Тъй като общата криза в търговските недвижими имоти ескалира, банките ще направят същото нещо, което направиха и миналата година: бегом към правителството с протегнати длани.
                    Как ще реагира Вашингтон? Добър въпрос. От една страна, по-нататъшните спасителните мерки допълнително ще подразни обществото. Но от друга страна, политическият сентимент ще бъде в посока, че позволи ли се на банките да се провалят, ще има още по-тежки последствия.

Федералният резерв вече се опитаха да бъде изпуснато напрежението от безмилостно надутия балон в строителството чрез т.н. TALF (Term Asset-Backed Securities Loan Facility (Срочен заем, обезпечен с ценни книжа върху активи). Но това не проработи.
                    Причината е, че TALF само обезпечава най-важните кредитабилни бондове в пула CMBS. Те не са проблем. Проблемът е в по-низшите книжа, които никой не иска.

С цел повишаване на ликвидността на пазара и да се провокира търговията с conduits, правителството най-вероятно ще бъде принудено да се създаде гаранционна програма подобна на FHA, смята Милър, чрез която на разположение ще има краткосрочни пари (от порядъка на 5-7 години). Дали това наистина ще отблъсне нашите проблеми пет до седем години напред във времето? Доста вероятно. Но това, което ще бъде закупено е просто време и това е единственото нещо, което остава за купуване. Надеждата, разбира се е, че това е достатъчно време – за да може пазарът на недвижими имоти да се стабилизира, цените да се върнат към по-"нормално" ниво, и на света, за да превърне в hunky dory (Това е едно Парче на Дейвид Боуи – нещо като: Яко парче, готино.)

Скала, удар в нещо твърдо. Нека всички проблемни банки да фалират, като последиците ще варират от: адски болки, но в краткосрочен план, та се стигне до срив в една пълна депресия. Ако ги подкрепим с още по-нови напечатни Fiat пари (това е събирателно понятие за необезпечени пари, бел. моя), то неизбежно ще резултира във висока, дори хиперинфлация, заедно с възможността за разширяване на проблема и в цялото следващо десетилетие.
                    И двете са плашещи перспективи. Ние не ги желаем, но ако трябва да сме реалисти, то ще ни се случи едното или другото. Нека да е ясно, че това няма да бъде краят на света. Въпреки това, туй ще бъде краят на света - такъв, какъвто го познаваме до сега.
                    Това прави наложително да се подготвим за новия свят, който идва.

Редакторите на „Докладът Кейси”, с подкрепата на професионалиста в недвижимите имоти Анди Милър, предупреждават за предстоящия провал на търговските недвижими имоти от септември 2008 година. Таймингът е твърде лесен - защото се знаят падежите на тези заеми. Абонатите на неговите услуги могат да свидетелстват, че точното прогнозиране големи тенденции е силната страна на Дъг Кейси и неговия екип от експерти.

Научете как може да се възползвате като направите от тенденцията приятел. "

Коментар

• Първоначално изпратено от terazini
                      Някой може ли да ми посочи една основателна причина да си купя апартамента, в който живея под наем срещу 300 евро на месец за цена от 100 000 евро, като за да го купя се налага да тегля и кредит и цената, която ще платя накрая ще бъде около 150 000 евро? Може би аз съм тъп и не разбирам къде ми е далаверата. Аз смятам така 150 000 евро = 41 / ЧЕТИРИДЕСЕТ И ЕДИН / годиншнии наема. Ако парите са ми кеш и платя 100 000 ще ги избия за около 28 /ДВАДЕСЕТ И ОСЕМ/ години. ВИЕ ЛУДИ ЛИСТЕ ДА МИ ОБЯСНАВАТЕ, ЧЕ МИ ИЗГОДНО ДА КУПУВАМ. Апатамента е 100 кв.м. до НДК.
                      Разбира се, че всеки уважаващ себе си брокер може да ти обясни, че си в голяма грешка. Но тъй като се позагубиха напоследък, аз ще се наема с отговорната задача... Както вече си разбрал от "компетентните" статии, вече ударихме (поредното) дъно и от тук почва отново големият ъп с по 20 ~ 30% на година. Т.е. ако сега си вземеш апартамент за 100 000 EUR, след тридесет години ще струва приблизително 23 737 631.38 EUR (ако се случи песимистичният вариант и ръста е "само" с по 20% годишно)...

Коментар

• Първоначално изпратено от Веско
                        Продавача за къде да бърза ми обясни, че се терзая и не мога да спя.
                        Елементарно, Уотсън!

1. 90% от продавачите са с кредити към банките. Всеки месец трябва да кихат съответната погасителна вноска! Колкото повече се назлъндисват, толкова по-дълбоко им влиза!!! Масовата пропаганда ги облъчва в твърдения "трябва да издържим до средата на 2010г." и те горките вече са обрали всички резерви по кюшетата само и само да дойде лятото догодина когато банките ще излеят купища пари на жадни за жилища нова порция балъци!?... Само че реалноста е съвсем друга... Кредитния купон през последните 4-5 години приключи!!! И такъв през следващите 20 години не се предвижда!!!
                        2. Дори и да има продавачи без голям зор за погасяване на кредити, те също трябва да бързат защото цените падат предвид натиска върху цените от зорлиите по точка 1.
                        Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

• Първоначално изпратено от drakkar
                          Мунчовците дето сега обикалят по офисите на агенциите и искат с 30 000 евра да си купят хубаво жилище щото по битивито казали че цените много паднали, не се броят.
                          Смейте се на "мунчовците" ама са единствените потенциални купувачи, щото са с готови пари. Другите "баровците" с ипотеките не ги бройте следващите няколко години. Според мен дори "мунчо" с доста по-малко от 30 хил би се уредил с апартамент, но това следващата година.
                          За това, че "мунчовците" са потенциални купувачи спор няма (като се набляга основно на думата потенциални), но това че ще се "уредят" с апартамент следващата година е изтъркано вече, а и някои "мунчовци", чакат следващата година от 2002 г., и така могат да си чакат и до 2020 г., и пак да си останат "мунчовци".

Коментар

И след една година пак няма да стане.
                            Ако не стане след една, ще стане след две. Купувачите няма за къде да бързат. Да му мислят продавачите!
                            Логично. По същия начин, обаче мислят и продавачите защото повечето имат намерение след продажбата да купят друг имот. Ако няма какво да вземат с парите, които им се предлагат сега, за какво да бързат?

Коментар

Ако не стане след една, ще стане след две. Купувачите няма за къде да бързат. Да му мислят продавачите!
                              Ей тази заблуда откъде се пръкне можеш ли да ми обясниш? Купувача за да си търси жилище, или няма къде да живее, или нещо е недоволен. Продавача за къде да бърза ми обясни, че се терзая и не мога да спя.

Коментар

• Първоначално изпратено от winner

Коментар

Working...
                                X