Първоначално изпратено от nacheff
имаш малко пропуски, ама както и да е, нормално е, защото както правилно си отбелязъл, то и баМкерите дето участваха на пазара и те не разбираха какво прайкат, па камо ли обикновените 'орица - хихи
Иначе и аз съм писал малко по нещата, понеже грешка номер едно на бай брадърите беше, че икон. криза в БГ-то можело да се случи само "отвътре", а па моята Руса кратуна им думаше, че тоя път ще влезе "отвън" и ще си припомняме Великата депресия по размерите, които се задават. Както и да е, тогава звучах доста забавно като ги пишех тия кирийки, ся съм още по-забавен предполагам

Ся да ти оправя малко хронологията - хихи
1. Наченките на сегашния имотен балон датират от средатата на 80-те години на миналия век, когато УСА решават да напрайкат баМковата си система конкурентно-способна на големите европейски баМки и така се появява ипотечната секюризация или MBS ( mortgage backed securities ).
2. Повече от половината от емитираните ипотечни деривати са издадени и гарантирани от правителствени или полу-правителствени агенции. Останалите ипотечни деривати, чийто риск не е поет от такива агенции се делят на 3 основни групи: Ипотеки с частен етикет, Alt-A, Рискови (subprimes).
3. После все повече се усложняваха и усложняваха нещата, за да не лъсне истината, че царят е гол още през 2004-5 година.
4. Според Fitch Ratings през 2006 г. 60% от заемите са отпуснати с ограничена документации за кредитополучателя, докато през 2000 г. това се е отнасяло за 40% от заемите <-- демек без да доказва доход кредитополучателя. Тогава се появи и т.нар. плаваща лихва, т.е. с промоционална по-ниска лихва за първите 3 години на ипотеката.
5. Накрая всичките видове ипотечни деривати ги омесиха в едно, демек на пулове и така се пръкна механизмът на водопада, който да преразпределя кредитния риск на пула ипотечни заеми върху траншовете така, че най-ниският транш понася най-големи загуби, а най-високият носи малък риск.
6. Кредитните агенции блееха за оценката на риска, а баМкерите всяка година пируваха от поредния подобрен рекорд при бонусите ...
7. Общо емитираните книжа, свързани с ипотеки ( MBS ), през 2007 г. е $1,95 трилиона.
8. В септември 2008 г. започнаха най-големите падежи по ипотеки, на които отпада промоционалната по-ниска лихва и се минава към т.нар. плаваща. Лошите кредити взеха да рипат ...
Останалото го знаем - хихи
Чиърс от мИня!

Коментар