IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти? - АРХИВ 3

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от bgg_red
    Та нещата не са РОЗОВИ !!!
    Никъде не твърдя, че е розовко

Затова се опитвам да казвам като се говори за инфлация, да е за инфлация, за декапитализация на имотките и за обезценка на левеца. Всичкото са все различни неща, а брокитата ги менкат, както им кефне.

П.П. Казвам, че при тази динамика на обезценка на еврото, т'ва може да се окаже "спирачката" за спада на икономиката в БГ, ако политиците не измислят поредната повърня, че аз вече не мога да им смогвам на дивотиите.

Пак е нещо, иначе щяхме да пропадаме цялата 2010 г. със сигурност.

Чиърс!

Коментар

• Първоначално изпратено от ixeos
      П.С. Може да сте убедени напълно, че кешовиците в крайна сметка винаги са прецакани брутално. Даже повече от тия с кредитите. Напазарувайте активи, не казвам само имоти, а по-общо активи.
      П.С. Доларът и Лирата не са "спасение". И тях ще ги чукне инфлацийката в крайна сметка заради непосилните дългове в Щатите и УК.
      Виж сега, може и да те плашим тези с по над хиляда мнения, но може и да понаучиш нещо от нас. Виждам, че си инат и четеш главно мнения на гурута.
      Та по двата ти П.С. да те питам нещо. Като махнеш "шампиона" Зимбабве, знаеш ли коя държава има най-голям публичен дълг спрямо БВП-то си?
      Ако ми отговориш, после ще ти задам още един въпрос.

Коментар

• Мастър marandi износа за трети страни
        е предимно към съседките ни.
        По принцип обаче , ако се разгледат
        поотделно нещата не стоят добре
        Гръците ги пиши бегали.
        Румънците девалвираха валутата си миналата
        година , а таз година вървят към дефлация брутална.
        Сърбия и Македония има исторически наслагвания....
        При турците нещата са дебели заради това , че
        са експортна държава и кризата е много брутална.
        Те също минаха през девалвация на лирата....

При туризма нещата също нямат кои знае какъв потенциал
        за таз година , защото таргет групата е от ниските
        социални слоеве и т ще пуснат още по-малко пари.
        Та нещата не са РОЗВИ !!!
        --е за НАДЕНИЦАТА ви отепах!!!
        http://farm6.static.flickr.com/5248/5222600580_2e7c1c2264_b.jpg

Коментар

• Първоначално изпратено от yerdna
          Според теб явно София е като Лондон, а Лозенец като Фулъм Smile
          Нищо подобно не съм казал. В Лозенец ще си намериш читаво жилище за 900-1000 евро/кв.м. Във Фулъм едно тристайно е 80-90 кв.м. (супер са им малки стаите) или 7500-8000 евро/кв.м. Разлика от 8 пъти.

Казвам, че СТАНДАРТИТЕ са ти само и единствено в главата. Не съществуват обективно и пазарът не кънвърджва към тях в дългосрочен план.

Първоначално изпратено от yerdna
          Ако ти смяташ, че 1000 Евро / кв. м е справедлива и нормална цена за среден софийски квартал - твоя воля. Аз не смятам.
          Това, какво аз смятам е без значение. Пазарът и ситуацията определят какво може да си намериш. Средната реална цена за Младост (среден софийски квартал) в момента е 600-700 евро/кв.м. Не е 1000. През 2004 година беше 450 евро/кв.м. Сметни си инфлацията за този период сама. И аз искам да карам Бугати, ама не мога да си го позволя. И си мълча. И си карам 7 годишна ширпотреба.

Спирам да дискутирам. Страх ме е да споря с хора с над хиляда мнения. Това е безконечен процес с нулеви резултати.

Все пак за умните, ще цитирам пасаж от една книга, на политикономист, който силно уважавам. Писано е 2006 година преди кризата с еврото, световната икономическа криза и т.н.

Можете ли да си представете, че:
          - инфлацията ще скочи многократно;
          - спестяванията и личните осигуровки (все още любимото капиталовложение на много от нас) ще се обезценят радикално;
          - ще имаме право да притежаваме американски долари, британски лири и японски йени само с разрешението на държавата или чрез възлагане на определени поръчки;
          - цената на един литър обикновен бензин е достигне до три-четири-пет евро;
          - разходите за отопление и ел. енергия ще станат непосилни;
          - ще плащаме "нормален" наем от 20-30 евро/кв.м.
          - еврото ще изчезне и ще се върнат отново националните валути;
          - по щандовете ще липсват любимите ни екзотични стоки, защото предлагането ще се концентрира само върху европейското производство;
          - държавата ще ограничи намесата си в много сфери (здравеопазване, пенсионно осигуряване, образование)

и

въпреки това безработицата в Европа ще продължава да нараства?
          П.С. Наемът от 20-30 евро/кв.м. се отнася за Германия, не БГ.
          П.С. Може да сте убедени напълно, че кешовиците в крайна сметка винаги са прецакани брутално. Даже повече от тия с кредитите. Напазарувайте активи, не казвам само имоти, а по-общо активи.
          П.С. Доларът и Лирата не са "спасение". И тях ще ги чукне инфлацийката в крайна сметка заради непосилните дългове в Щатите и УК.

Коментар

• Първоначално изпратено от bgg_red
            Първоначално изпратено от marandi
            Повечето неща в прогнозата ги поддържам все още ( без спада на БВП вече, ще е по-малък ), но ако спихва така рязко еврото, това предполагам ще окаже положително влияние на износа ни към трети страни ( извън ЕС ) плюс туризма и земеделието. Ще "позатвори" дефицитите и оттам насетне ще зависи предимно от нивата на безработица и политиката по доходите.

Чиърс!
            Кои са тези трети страни и колко е горе
            долу процентно от целия износ ??????
            Мисля си , че твърде преувеличаваш
            вероятнотите възможности за този износ.
            Поскъпването на Долара и поевтиняването
            на Еврото като цяло е неблагоприятно
            за икономиката , защото вноса ни е предимно
            в Долари(суровини) , а износа предимно в Евро.
            ПЧИ също бяха предимно от Еврозоната ,
            но тъй като сега има минус по този процес,
            може би е положително поевтиняването на
            Еврото . Това последното си е направо
            страшничко , че има репатриране на капитали,,,,,
            Не съм съгласен

При паритет да кажем условно ще се върнем около 2002-2003 г., а тогава икономиката ни беше в доста по-добра "форма" спрямо скъпото евро от 2008-2009 г.

Вярно е, че $ влияе на суровините, но дори и да рипат яко нагоре т'ва ще запуши бюджетния дефицит, който в момента е най-рисков за икономиката и заплашва да прерасне в дългова криза.

Прав си, че износът ни още не може да достигне нивата от 2008 г. все още, но туризмът и земеделието също са скрит износ да кажем.

Т.е. в мометнта заплахата за смарангясването на БГ-то идва от съотношението кратко-срочен дълг/износ и нефакторни услуги, което нарастна до опасни нива. По-евтина валута прайка икономиката ни по-конкурентно способна за страни извън ЕС, да кажем като Турция, където имаме положително търговско салдо и то в нелоши размери към днешна дата ( май сме най-голям обмен - т'ва по памет ).

За суровините не се притеснявай, виждаш, че като пада еврото ( потреблението в ЕС ) пада и петролеца тоже и т.н. Като цяло за момента все още обезценката на еврото е слаба, за да окаже по-чувствително влияние върху износа ни към трети страни, при паритет някъде ще е оптималното за БГ-то, ако се достигне.

П.П. Затова слагам всичките тия условности, щото накрая може да се окаже, че БаМков ни е "оправил" от кризата, без да е направил нищо

Чиърс!

П.П.П. Пфу ... намерих го линк-а, предварителните данни за 5.05.2010 г.

http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=60...94&a4=996#cont

Обърни внимание като опраска Румъния кризата какво стана със салдото ни за една година и погледни това с Турция за една година

Коментар

• Първоначално изпратено от yerdna
              Първоначално изпратено от ixeos
              Нещо си се объркАл. Стандартът е 3 годишни дохода на домакинство.
              И какъв е този стандарт? ISO YERDNA 2001? Че то и в момента България е тъпкана с къщи по селата струващи 3-месечния доход на домакинство. В малките обезлюдяващи се градчета апартаменти равни на тригодишния доход на домакинство бол.

Ама ти искаш у Центъро, Иван Вазов, Изток, Изгрев, Оборище, Докторска Градина някой ей така както си стоиш да ти подари. Нема такъв филм. Имаш ли представа, че средната цена на тристаен във Фулъм, Лондон, квартал от средна черга е 600 000 паунда? Средният лондонски бачкатор заработва макс. 30 000 паунда на година или 60 000 на домакинство или един Фулъмски кимизарник е 10 годишни дохода. Няма да ти описвам какво е в Москва спрямо местните доходи.

Сега смяташ да ми дадеш пример с някой град в Германия, примерно центъра на Хамбург зад гарата. Ама там от 20 минувача на улицата има един немец и там няма нищо куул да се хакаш у Центъро освен ако не живееш в някоя архитектурна забележителност от 1342 година. Хората предпочитат покрайнините заради екстра инфраструктурата, която имат, а и не всички са наврени да работят в офисчета в центъра.

Та като чуя за "СТАНДАРТИ" в сферата на ценообразуването на каквото и да е било ме напушва на смях. Петролът може да е 2 и 200, ама YERDNA казва, че според СТАНДАРТА трябва да е 33 долара.

Въобще чудя се от хората с повече от 1000 хиляда мнения в тоя форум дали има някой, който да му е останало време реално да заработи 1000 лева в джоба ?!
              Според теб явно София е като Лондон, а Лозенец като Фулъм :-)
              Световните метрополии, каквато София очевидно НЕ е, не могат да служат за база за сравнение. В крайна сметка имотите във Фулъм са краен (и то малък) брой, а желаещите да си купят са от цял свят. Не съм чул много чуждестранни милионери да са се юрнали да купуват имоти в Иван Вазов :-)
              Споменатият от мен стандарт естествено не важи за Париж, Лондон, Виена, Москва или Ню Йорк, но важи в 99% от останалите случаи.
              Като говорим за среден доход, се има предвид средният доход в съответното населено място, а не средния доход в страната. В едно село с 10 човека старци, всеки с пенсия 150 лева, седният тригодишен доход се равнява на 5400 лева - горе-долу колкото искат за къщите там. В град като Елхово е нормално цените да са доста по-ниски от София или Варна, защото средният доход в Елхово е много по-нисък.
              Ако ти смяташ, че 1000 Евро / кв. м е справедлива и нормална цена за среден софийски квартал - твоя воля. Аз не смятам.
              Ами по това правило ти с твоя семеен доход би трябвало да можеш да си позволиш имот за 120-130 000 евро. Мисля че доста приличен апартамент в приличен квартал би трябвало да е достъпен за такива пари. Колко още искаш да слязат цените? Докато къща в Изток 500 квадрата слезе до тия пари? Нали не си мислиш че си единствения кандидат?

Коментар

• Първоначално изпратено от marandi
                Повечето неща в прогнозата ги поддържам все още ( без спада на БВП вече, ще е по-малък ), но ако спихва така рязко еврото, това предполагам ще окаже положително влияние на износа ни към трети страни ( извън ЕС ) плюс туризма и земеделието. Ще "позатвори" дефицитите и оттам насетне ще зависи предимно от нивата на безработица и политиката по доходите.

Чиърс!
                Кои са тези трети страни и колко е горе
                долу процентно от целия износ ??????
                Мисля си , че твърде преувеличаваш
                вероятните възможности за този износ.
                Поскъпването на Долара и поевтиняването
                на Еврото като цяло е неблагоприятно
                за икономиката , защото вноса ни е предимно
                в Долари(суровини) , а износа предимно в Евро.
                ПЧИ също бяха предимно от Еврозоната ,
                но тъй като сега има минус по този процес,
                може би е положително поевтиняването на
                Еврото . Това последното си е направо
                страшничко , че има репатриране на капитали,,,,,
                --е за НАДЕНИЦАТА ви отепах!!!
                http://farm6.static.flickr.com/5248/5222600580_2e7c1c2264_b.jpg

Коментар

• Първоначално изпратено от ixeos
                  Нещо си се объркАл. Стандартът е 3 годишни дохода на домакинство.
                  И какъв е този стандарт? ISO YERDNA 2001? Че то и в момента България е тъпкана с къщи по селата струващи 3-месечния доход на домакинство. В малките обезлюдяващи се градчета апартаменти равни на тригодишния доход на домакинство бол.

Ама ти искаш у Центъро, Иван Вазов, Изток, Изгрев, Оборище, Докторска Градина някой ей така както си стоиш да ти подари. Нема такъв филм. Имаш ли представа, че средната цена на тристаен във Фулъм, Лондон, квартал от средна черга е 600 000 паунда? Средният лондонски бачкатор заработва макс. 30 000 паунда на година или 60 000 на домакинство или един Фулъмски кимизарник е 10 годишни дохода. Няма да ти описвам какво е в Москва спрямо местните доходи.

Сега смяташ да ми дадеш пример с някой град в Германия, примерно центъра на Хамбург зад гарата. Ама там от 20 минувача на улицата има един немец и там няма нищо куул да се хакаш у Центъро освен ако не живееш в някоя архитектурна забележителност от 1342 година. Хората предпочитат покрайнините заради екстра инфраструктурата, която имат, а и не всички са наврени да работят в офисчета в центъра.

Та като чуя за "СТАНДАРТИ" в сферата на ценообразуването на каквото и да е било ме напушва на смях. Петролът може да е 2 и 200, ама YERDNA казва, че според СТАНДАРТА трябва да е 33 долара.

Въобще чудя се от хората с повече от 1000 хиляда мнения в тоя форум дали има някой, който да му е останало време реално да заработи 1000 лева в джоба ?!
                  Според теб явно София е като Лондон, а Лозенец като Фулъм :-)
                  Световните метрополии, каквато София очевидно НЕ е, не могат да служат за база за сравнение. В крайна сметка имотите във Фулъм са краен (и то малък) брой, а желаещите да си купят са от цял свят. Не съм чул много чуждестранни милионери да са се юрнали да купуват имоти в Иван Вазов :-)
                  Споменатият от мен стандарт естествено не важи за Париж, Лондон, Виена, Москва или Ню Йорк, но важи в 99% от останалите случаи.
                  Като говорим за среден доход, се има предвид средният доход в съответното населено място, а не средния доход в страната. В едно село с 10 човека старци, всеки с пенсия 150 лева, седният тригодишен доход се равнява на 5400 лева - горе-долу колкото искат за къщите там. В град като Елхово е нормално цените да са доста по-ниски от София или Варна, защото средният доход в Елхово е много по-нисък.

Коментар

• Първоначално изпратено от drakkar
                    Първоначално изпратено от marandi
                    Първоначално изпратено от drakkar
                    marandi в коя точка на графиката според теб сега е пазара на имоти в Бг ?
                    Ем, ние сме го коментирали това и моето мнение е, че в БГ бултрап няма да има. Затова тия картинки, които сладко бебе Барбарон ги размяткваше и на тяхна база си правеше прогнозите с картинките аз казах, че не съм съгласен с тях.
                    Ок, съгласен съм за бултрапа, защото няма толкова ресурс в Бг за временен ъп да се заформи. Но въпреки всичко къде смяташ че сме ? Или да задам въпроса по друг начин - какъв спад очакваш оттук нататък и в какъв времеви хоризонт ?
                    Зависи?!

В началото на годината бях дал още 20-25% надолЕ ( плавно ).

Ся с тия циркове в ЕС, актуализирането на бюджета и обезценката на еврото стана по-динамично.

Трябва да изчакаме данните за 2-ро тримесечие за БГ-то и да видим евро/$ как ще е и тогава ще коментирам.

П.П. Засега няма фундамент да се расте, но питаш за конкретни нива и тайминг, а в момента се затруднявам каква корекция да си внеса по прогнозата.

http://marandi.blog.bg/biznes/2010/0...-godina.519862

Чиърс!

Коментар

• Re: anon6706

Първоначално изпратено от supertrader
                      Всяка банка си има собствена методика , но общо взето методиката е една. Когато се получат проблеми с неизплащане на ипотеки и банката посегне да продава обезпеченията но не може да ги продаде за сумата която те обезпечават се равят съответните изводи и за имотите които банката е приела като обезпечение в съответния район.Като гръмнат с един имот тогава реагират.
                      Друго питам. marandi ме е разбрал със сигурност. Ти говориш за следствията от неплащане на вноски. Има определна логика в което казваш за това как ценообразуват обезпечението. Но аз се опитвам да разбера как ще се отрази това на редовните платци.

Коментар

• anon6706

Всяка банка си има собствена методика , но общо взето методиката е една. Когато се получат проблеми с неизплащане на ипотеки и банката посегне да продава обезпеченията но не може да ги продаде за сумата която те обезпечават се равят съответните изводи и за имотите които банката е приела като обезпечение в съответния район.Като гръмнат с един имот тогава реагират.
                        D.Y.F-091066

Коментар

• marandi, имам едно въпросче към теб.
                          Може ли съвсем накратко да обясниш технологията за оценяване обезпечението по ипотеките от банките. От къде взимат данните, има ли определен период през годината когато го правят или зависи от конкретния ипотечен договор и друго, което сметнеш за полезна информация.
                          Питам, защото си мисля, че оттам може да се отпуши пазара към реалните си стойности.
                          Благодаря ти предварително.

Коментар

• Първоначално изпратено от luboil
                            Честито!!!

БГРЕЙТА падна под 40!
                            По тоя индекс па сладко бебе Джей им беше пуснал фитилите на база техн. анализ, че ще рипали имотките от април и с това не бях съгласен.

Ама, по-добре повече мнения и повече гледни точки, налЕ?

Ай, чиърс пак!

Коментар

• Първоначално изпратено от marandi
                              Първоначално изпратено от drakkar
                              marandi в коя точка на графиката според теб сега е пазара на имоти в Бг ?
                              Ем, ние сме го коментирали това и моето мнение е, че в БГ бултрап няма да има. Затова тия картинки, които сладко бебе Барбарон ги размяткваше и на тяхна база си правеше прогнозите с картинките аз казах, че не съм съгласен с тях.
                              Ок, съгласен съм за бултрапа, защото няма толкова ресурс в Бг за временен ъп да се заформи. Но въпреки всичко къде смяташ че сме ? Или да задам въпроса по друг начин - какъв спад очакваш оттук нататък и в какъв времеви хоризонт ?

Коментар

• BGREIT=39.56
                                Рейтинга близо до абс. мин. от 18.03.09
                                Внимание!
                                Всички на старта!
                                Готооооооооооооооооооови!
                                .......за големия РРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРЪСТ.......... СТАРТ!

Коментар

Working...
                                X