Първоначално изпратено от Zashtontcho
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво понижение очаквате на жилищните имоти? - АРХИВ 2
Collapse
Заключена.
X
X
-
Първоначално изпратено от ixeos Разгледай мнениеКъщата в Банкя без цената на парцела, но с цялото оборудване (обзавеждане) плюс вертикалната планировка с оградата, ако се строи от нула, според мен по-малко от 700 евро на квадрат няма да излезе.
Айде пак да смятаме и да видим колко надуват цените гладните брокери и колко им пригласят форумните брокери. Къщата в Банкя - 120 кв. сутерен, 120 кв.м първи етаж и 55 кв.м втори етаж.http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act...7=Р&f8=3&f9=1
1. Изкопни работи с извозване на земната маса - 3 000 лв.
2. Бригада за груб строеж само за труд - 40 лв. на квадрат - 300 кв.м - 12 000 лв.
3. Бетон - при по-големи поръчки цената пада, може да се намери за 140 лв. кубика, и доста по-евтино. Имаме 2 плочи по 120 кв.м - 24 кубика, още 20 кубика за греди и колони, айде грубо 50 кубика - 7 000 лв.
4. Арматура - 5 тона - 4 500 лв.
5. Тухлите - за 1 кв.м отиват 32 тухли четворки, едната тухла ти е 0,70 лв., за 300 квадрата околна повърхнина ще дадеш 6 700 лв. Има врати, прозорци, излиза ти по-малко. Ще можеш да купиш вар, пясък. Слагаме тука 7 000 лв.
6. Замазка 8 лв + шпакловка 4 лв.кв, общо 12 лв. - имаш 900 кв. околна заедно с таваните - ето ти 10 800 лв., тука може да се намали, ама айде, слагаме 10 000 лв.
7. Дървен материал - 30 кубика - 6 000 лв.
8. Керемиди - 1 000 лв.
9. Дограма - около 8 - 9 000 лв.
10. Под - 4 000 лв.
11. Ел. инсталация - 1 500 лв.
12. ВиК - 2 500 лв.
Общо дотук - 67 500 лв., и то съм понадул някои неща. Още 15 000 лв. непредвидени разходи - идва на 82 500 лв. За архитект още 5 000 лв., 87 500 лв., айде грубо да ги закръглим на 90 000 лв.
Брокера и иска на тая къща 957 950 лв.! Иска 10 пъти повече! Ти казваш, че цената и била 620 000 лв. (по 700 евро/квадрата) + цената на парцела!
Откъде идва разликата? Я разпиши колко излизат довършителните, цената на парцела, други разходи, чистата печалба на собственика, комисионната на брокера? Гледам си смятал някакви сметки за затворените комплекси, я сметни откъде идва тая разлика от 10 пъти в цената Нали си брокер? Айде казвай защо е изгодно да я купя тая къща?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Веско Разгледай мнениеБат marandi, принципно си прав и те чета с интерес, ама продължаваш да се изхвърляш в неща дет не са ти ясни и хората ти се смеят вече
Да не забравяме великата мисъл:
ПП. Вземи си довърши есето, как държавата помпи цените на имотите, че ми стана интересно.. Русото е прав за корабите. Аз преди две години видях кораб клас 'Либърти',строен 1944 и НАПЪЛНО функциониращ. Я кажи,колко ВЕЛИКИ БГ сгради,над 5 етажа,строени 1945-1950 са останали
(ако ги е имало). А относно твоят проект,ти трябва ПРОЕКТАНТ,а не архитект. Ако искаш,ще ти дам контакт в общината,да ти обяснят.
Правоспособност за ПРОЕКТИРАНЕ, изисква определено образование. За съжаление,както всяко нещо в БГ,гилдията си е направила правила,за да не може да ги избегнеш,т.е. за пари
Коментар
-
Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнениеП.П. На тоя дет' ме трие мога да му кажа само, че най-сложното инженерно съоръжение в света е самолета, после е кораба, а после са висящите мостове.
П.П.П. Към бебе Стоилов, не е точно така, че всеки с взет изпит по статика и динамика, ще направи работа. При сеизмични въздействия ( вълнови ), най-добра е подготовката на корабните шматки кат' мИня, щото имаме отделни дисциплини как се държи една конструкция ( статично и динамично ), подложена на такова въздействие. НалЕ се сещаш, че кораба плува все сред вълни, т.е. няма друго образование в БГ, която да ти даде тази подготовка как ще се държат сградите като конструкции при земетръс
Сполай Ви! ( може пак да ме изтриете - н.п. )
Да не забравяме великата мисъл:
Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнениеЗа сравнение знаеш, че когато се проектира един пършив кораб, то още в началото е сметнат, че е непотопяем, демек доживотна гаранция на проекта. Като конструкция обикновено остаряват морално и ги спират поради промени в изискванията.
Коментар
-
ixeos
Абе момче,
какво си се развихрил да убеждаваш колко е хубаво да живееш в затворен комплекс и да плащаш по 800 до 1000 лв, за поддръжка на година ?!
Като ти е толкова гот' да те скубят твой проблем.
Аз ти казах, че се казва цена на квадрат, когато се продава жилищна сграда като такава.
Ти ми казваш цена на квадрат заедно с обзавеждане и вилици.
Много бъркаш ...
Тази твоя цена ми прилича на ценообразуването при саламите.
Ако има месо добре, но вътре са ти калкулирали сланина, перош, рога, копита и други вкусни работи, на цената за месо.
Явно си много закъсал за да се пънеш толкова с тези такси.
И сметките ти въобще не са правилни.
За охрана:
Къде се чуло и видяло охранител да взима 800 лв. месечно ?! Иди и питай момко.
Градинар:
Много си ларж на чуждите пари- провери колко струва абонамент от фирма за озеленяване и пак ми ги дрънкай.
Басейн : ти въобще си нямаш идея кой е основният разход в поддръжката му.
Дребни ремонти - парите се събират за конкретна дейност а не така профилактично за усвояване.
В България в момента е по-изгодно да си построиш къша, ще имаш и двор, отколкото да захранваш дембели като теб.
Да не говорим, че къщата можеш да си я направиш, енергийно ефективна, без да се съобразяваш с общи отопления, ел инсталации и прочее. Така режийните за енергия можеш да намалиш поне с 80 %.
За удобство няма да говоря.
Сградите които ще се строят след 2011 ще са еднофамилни къщи.
Бетонните джунгли и затворените комплекси или ще поевтиняват или собствениците им ще живеят по един ден във всеки апартамент и така ще си обикалят имотите.Last edited by Ironhorse; 31.08.2010, 08:13.
Коментар
-
Първоначално изпратено от anon6706 Разгледай мнениеМодераторът трие, аз също....
Отвориш дума за конструкции и си затрит, щото тоя, който те трие повече вдява вероятно ... знам ли?
Затова и скоро няма да видим подобен тип строителство кат' в Ню Йорк ( или не от наши архитекти като проект ), защото всичко в БГ-стан е пълен смях.
Когато се въведе минимална, задължителна ставка на труда в даден бранш и всичко отива "на кино", демек става търговия с влияние, а не изкуство. Доктори, адвокати, архитекти, брокита и прочие ...
Неслучайно преди повече от 100 години след Освобождението, нещата са изглеждали така:
"Българското инженерно-архитектурно дружество (БИАД) е професионално сдружение, поставящо си за цел да обедини българските архитекти и инженери. То е основано на 2 февруари 1893 година в София, а от 1937 година се нарича Съюз на българските инженери и архитекти."
Накратко: БГ-станското строителство е от евтин типов вид и за да се продава, щото друго няма, ще се вкарват лафовете, че "българинът е прост" и за "простата ни нация". Навремето са слагали инженера преди архитекта в заглавието ... защо ли?
П.П. На тоя дет' ме трие мога да му кажа само, че най-сложното инженерно съоръжение в света е самолета, после е кораба, а после са висящите мостове.
Къде стои родното жилищно строителство да си направи сметката той ( с "цели" 15-20 етажа стомано-бетонна конструкция, щото "нагоре" почва да "тежи", налЕ, а 'орицата на други места са строили преди 100 години сгради с по 100 етажа и нагоре, нашите "таланти" още не могат? ). Понеже няма самолетостроене в БГ и следва другото след него, да си помисли дали не ми е смешно като някой подобен ми трие постовете за конструкции, защото това, което гледаме на "картинки" от Ню Йорк Сити, няма нищо общо с конструкцията, която се ползва в БГ и затова няма и да ги видим като "родно" производство, ама такива кат' мИня са ненужни предвид рекламодателите и техните таргети на облъчване, че триците и те били брашно.
П.П.П. Към бебе Стоилов, не е точно така, че всеки с взет изпит по статика и динамика, ще направи работа. При сеизмични въздействия ( вълнови ), най-добра е подготовката на корабните шматки кат' мИня, щото имаме отделни дисциплини как се държи една конструкция ( статично и динамично ), подложена на такова въздействие. НалЕ се сещаш, че кораба плува все сред вълни, т.е. няма друго образование в БГ, която да ти даде тази подготовка как ще се държат сградите като конструкции при земетръс
Сполай Ви! ( може пак да ме изтриете - н.п. )Last edited by marandi; 31.08.2010, 06:55.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Мажоритаря Разгледай мнениеСпоред моите наблюдения мнозинството от хора купуващи апартаменти в комплексите от затворен тип са уредени и заможни хора и не използват кредити. Такива има не отричам, но бройката не е голяма. Аз лично харесвам много затворените комплекси, но за да си купи човек там апартамент трябва добре да си прави сметката. Именно понеже ние българите не обичаме да даваме пари за общото, голяма част от коопераците ни са в такова отчайващо състояние и това ще си бъде така докато не се вкара твърд закон за етажната собственост и поддържане на общите части.Never underestimate the predictability of stupidity
Коментар
-
Първоначално изпратено от ixeos Разгледай мнение700-800 лева годишно са нищо пари при положение, че получава басейн в топлите месеци, физическа охрана, поддръжка на градината, която беше учудващо красива и голяма, редовно почистване на общите части, всякакви консумативи за общите части - ток, вода, филтър за басейна, препарати за басейна, препарати за градината и почистване. Плюс дребни належащи ремонтчета. То именно това е идеята на затворените комплекси - хора, които не могат да си ги позволят, стоят надалече. Ама булгаристанецо има 60 - 70 хиляди евра да си вземе апартамент, 10 хиляди евра за кола, хиляда евро за годишната ваканция, а не ще да даде 800 лева да му е хубаво, красиво и удобно. То и затова градовете ни са като след бомбардировка, а децата бягат в белите държави.Never underestimate the predictability of stupidity
Коментар
-
Първоначално изпратено от ixeos Разгледай мнениеЗначи договор за физическата охрана на сграда 24/7 с фирма е 2400 лева/месец с ДДС. Трябват минимум 3-4 човека фултайм и оттам идва така тлъсто. Ако пробваш сам да си организираш тая охрана, ще се видиш в чудо. Имам преки наблюдения по въпроса. Тоест за охрана отиват 12 месеца * 2000 = 24000 лева без ДДС. Поддръжката на басейна на сезон като вода, филтри и химикали е около 3000 лева. Градинарят взема 600 лева нето. С осигуровки и други разходи 800 лева => 10000 лева/година за градинаря. Отделно още 1000-2000 лева за торове, разстеяния, извозване, химикали ... Градинарят също чисти и поддържа общите части, така че като цяло имаме 1 брой градинар и охрана. Като сумираш, получаваш 24 + 3 + 10 + 2 ~ 40 хиляди лева/година. Отделно имаш, ток, вода, дребни ремонтчета ... В комплекса да има 40-50 апартамента, не знам точно. Масово са двустайни => приходи 50 * (800-900 лева) = 40-45 хиляди лева. Не си мисли, че строителят го прави, за да печели. Като не се разбрали за парите, оня петимно им връчил по един анекс да се освободи от задължението си и дим да го няма ...
Коментар
-
Първоначално изпратено от ixeos Разгледай мнениеЗначи договор за физическата охрана на сграда 24/7 с фирма е 2400 лева/месец с ДДС. Трябват минимум 3-4 човека фултайм и оттам идва така тлъсто. Ако пробваш сам да си организираш тая охрана, ще се видиш в чудо. Имам преки наблюдения по въпроса. Тоест за охрана отиват 12 месеца * 2000 = 24000 лева без ДДС. Поддръжката на басейна на сезон като вода, филтри и химикали е около 3000 лева. Градинарят взема 600 лева нето. С осигуровки и други разходи 800 лева => 10000 лева/година за градинаря. Отделно още 1000-2000 лева за торове, разстеяния, извозване, химикали ... Градинарят също чисти и поддържа общите части, така че като цяло имаме 1 брой градинар и охрана. Като сумираш, получаваш 24 + 3 + 10 + 2 ~ 40 хиляди лева/година. Отделно имаш, ток, вода, дребни ремонтчета ... В комплекса да има 40-50 апартамента, не знам точно. Масово са двустайни => приходи 50 * (800-900 лева) = 40-45 хиляди лева. Не си мисли, че строителят го прави, за да печели. Като не се разбрали за парите, оня петимно им връчил по един анекс да се освободи от задължението си и дим да го няма ...
Коментар
-
Първоначално изпратено от anon6706Ама не казваш тези 700-800 на апартамент? за колко апартамента са и общата сума за каква поддръжка ще отива. Говориш само за басейн, ток, мок, вода, филтри, градинки ГОЛЕМИ и консумативи.
Дай да сметнем дали си струват парите или инвеститорът прибира 80% от парите на живущите. Щото и аз не карам Ролс-Ройс, но знам колко харчи и ако се напъна, ще разбера и цената на поддръжката му.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ixeos Разгледай мнениеТо и 5 лева са много, ако ги нямаш - проста истина. Предполага се, че ако някой е изръсил 150-200 хиляди лева за жилище, ще има и 700-800 лева годишно за поддръжка. Аз си знам чергата и не карам Мерцедес, карам кола сравнително достъпна и масова. Та всеки трябва да си прецени какво може да се позволи, а не да писка, че после му е скъпо.
Дай да сметнем дали си струват парите или инвеститорът прибира 80% от парите на живущите. Щото и аз не карам Ролс-Ройс, но знам колко харчи и ако се напъна, ще разбера и цената на поддръжката му.
Коментар
-
Първоначално изпратено от anon6706700-800 лева са НИЩО, при положение, че ги имаш, а не какво получаваш за тях. Туй си мисля аз, а другото са мечти на градинари, портиери, сотаджии и друг обслужващ персонал, дето иска да работи за 1000 лв. на месец.
Коментар
Коментар