IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти? - АРХИВ 1

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от anon6706 Разгледай мнение
    А и да се говори общо за дефлационната спирала е доста рисковано. Причина е, че това явление се е появявало много рядко досега.
    Знам, че ще кажеш да видя в гуглето, ама аз пак да питам - в историята имало ли е истинска дефлационна спирала, както я описваш, и случайно да си чел някъде някой известен анализатор, на който може да се вярва, който да коментира тази тема и прилики и разлики между тогава и сега?

Аи бягам в гуглето да почета пак

Коментар

Не, че не ща, но съм реалист.
      А и да се говори общо за дефлационната спирала е доста рисковано. Причина е, че това явление се е появявало много рядко досега.

Общо взето е:
      Започва рецесия, спадат доходите на населението, намалява търсенето, препълват се складовете на едро, магазините намаляват поръчките към прозводителите, техните складове също се препълват, прозводителите започват първоначално оптимизация на производството, впоследствие правят и уволнения на работници, уволнените и слуховете за уволнения демотивират работещите за нови покупки, прозводителите започват да свалят още повече цените, магазините също, безработните нямат пари за покупки, работещите започват да спестяват за "черни дни", тези с парите чакат още по-ниски цени за стоки не от първа необходимост, складовете продължават да стоят пълни, прозводителите отчитат спад в печалбите си, увеличават уволненията и т.н.
      Благодаря много!

Аз обаче понеже много много не чакам, затова порових в гуглето и намерих това:

deflationary spiral
      Definition
      Economic occurrence where the inflation rate is negative and continuing to decrease. This occurs when prices and wages drop and slows inflation due to lower demand (and therefore, lower production). When this happens, the supply of money usually decreases, leading to a stronger currency which would fuel even lower prices and wages, thereby creating a chain of events. Deflationary spirals are often viewed negatively because they generally occur in recessionary times and tend to worsen the recession.
      Единствено това thereby creating a chain of events ми беше интересно кои са тези събития, обаче ти много добре си ги представил.

Коментар

• Първоначално изпратено от luboil Разгледай мнение
        О'К,

щом не щеш
        Не, че не ща, но съм реалист.

Общо взето е:
        Започва рецесия, спадат доходите на населението, намалява търсенето, препълват се складовете на едро, магазините намаляват поръчките към прозводителите, техните складове също се препълват, прозводителите започват първоначално оптимизация на производството, впоследствие правят и уволнения на работници, уволнените и слуховете за уволнения демотивират работещите за нови покупки, прозводителите започват да свалят още повече цените, магазините също, безработните нямат пари за покупки, работещите започват да спестяват за "черни дни", тези с парите чакат още по-ниски цени за стоки не от първа необходимост, складовете продължават да стоят пълни, прозводителите отчитат спад в печалбите си, увеличават уволненията и т.н.

Коментар

• Първоначално изпратено от Zashtontcho Разгледай мнение
          Твърдиш, че можеш да правиш прогнози и ти се сбъдвали. Пиши тука какво мислиш за процентното изменение на средната цена за квадратен метър жилищна площ за България в Q1, Q2, Q3, Q4 през 2011 г.? Ей това очаквам от теб:

Средно за България 2011: Q1 x%; Q2 y%; Q3 z%; Q4 w%;
          Средно за София 2011: Q1 a%; Q2 b%; Q3 c%; Q4 d%;

Взимаш за начало стойностите за Q4 на 2010 и на тяхна база ще смятаме процентите. Ако можеш да направиш прогноза, постни я тука. Ако не можеш, не ме занимавай повече да се правиш на прогностик.[/FONT]
          Офф ... досаден си ми.

Преведи 1 милка по сметка на Анончи и ще ти пусна прогнозите тук да ги видят всички.

Ако са верни ( а, аз съм сигурен ) - гориш и понеже не ми трябват, ще почерпим форума с тях

Танцувай!

Коментар

В нета е пълно с описания на това.
            Едва ли мога да бъда по-полезен или изчерпателен.
            О'К,

щом не щеш

Коментар

• Първоначално изпратено от luboil Разгледай мнение
              Няколко пъти се споменава тука за дефлационна спирала.
              Може ли с две изречения да кажеш какво е това и какви са последствията
              В нета е пълно с описания на това.
              Едва ли мога да бъда по-полезен или изчерпателен.

Коментар

Дано не стане спирала.
                Няколко пъти се споменава тука за дефлационна спирала.
                Може ли с две изречения да кажеш какво е това и какви са последствията

Коментар

Интересен момент има в статията на Георти Атанасов:

Някои от Вашите колеги отчитаха срив на пазара на наеми през лятото. Какво е положението в момента и какви са тенденциите?

Сривът на пазара на наеми е по-голям, отколкото при продажбите. Това означава, че е нарушена връзката между наеми и продажна цена, а това е един от основните индикатори, който показва дали са подценени или надценени имотите. Ще дам един пример – апартамент, който се предлага на цена от 200 хил. евро в центъра, наемът му в момента е 350 евро. Така се получава, че са необходими 47 години за възвръщане на инвестицията. Тоест в този случай покупката с цел инвестиция е безсмислена. Нормалната цена на апартамент с наем от 350 евро, трябва да е около 42 хил. евро. При нормален пазар цената на имота е равна на 120 наема. При подценен пазар цената на имота е по-малка и тогава е изгодно да се купува, а при надценен пазар е по голяма от 120 негови наема и е по-изгодно имотът да се наема, вместо да се купува.

Малко като за яйцето и кокошката - Дали спадът на наемите ще натисне цените на имотите или ще е както допреди година-две - висока цена на имота, висок наем.
                  Авторът не прави анализ на това, но аз като си помисля, по-редно е да се очаква натиск върху цените на имотите от спада на наемите, при положение, че хората не са сигурни в продължителността на заетостта си и финансовото си здраве. Т.е. склонни са да не се обвързват финансово за продължителен период с покупка на НИ и предпочитат наем. Това ще доведе до повече желание в хората да са под наем (да не се бърка с повече като брой), по-малко покупки на жилища, по-ниски цени на НИ. Дано не стане спирала.
                  Мараба, Аноне,

голяма скука днес, добре че се обади

Та на въпросът ти:

Мисля, че наемът е много по-гъвкав и много по-бързо реагира в променливи икономически ситуации отколкото цената. Та в този ред на мисли, при ситуацията в която сме, т.е. криза, нормално е наемите да реагират преди цените в посока надолу.

Коментар

• Първоначално изпратено от marketleverage Разгледай мнение
                    въпроса е този път ще им вярваме ли
                    Интересен момент има в статията на Георги Атанасов:

Някои от Вашите колеги отчитаха срив на пазара на наеми през лятото. Какво е положението в момента и какви са тенденциите?

Сривът на пазара на наеми е по-голям, отколкото при продажбите. Това означава, че е нарушена връзката между наеми и продажна цена, а това е един от основните индикатори, който показва дали са подценени или надценени имотите. Ще дам един пример – апартамент, който се предлага на цена от 200 хил. евро в центъра, наемът му в момента е 350 евро. Така се получава, че са необходими 47 години за възвръщане на инвестицията. Тоест в този случай покупката с цел инвестиция е безсмислена. Нормалната цена на апартамент с наем от 350 евро, трябва да е около 42 хил. евро. При нормален пазар цената на имота е равна на 120 наема. При подценен пазар цената на имота е по-малка и тогава е изгодно да се купува, а при надценен пазар е по голяма от 120 негови наема и е по-изгодно имотът да се наема, вместо да се купува.

Малко като за яйцето и кокошката - Дали спадът на наемите ще натисне цените на имотите или ще е както допреди година-две - висока цена на имота, висок наем.
                    Авторът не прави анализ на това, но аз като си помисля, по-редно е да се очаква натиск върху цените на имотите от спада на наемите, при положение, че хората не са сигурни в продължителността на заетостта си и финансовото си здраве. Т.е. склонни са да не се обвързват финансово за продължителен период с покупка на НИ и предпочитат наем. Това ще доведе до повече желание в хората да са под наем (да не се бърка с повече като брой), по-малко покупки на жилища, по-ниски цени на НИ. Дано не стане спирала.
                    Last edited by anon6706; 23.12.2010, 14:59.

Коментар

• Егмонт Якимов, управител на „Бокар” - Себестойността на кв. м. жилищна площ е между 250 и 350 евро

http://www.jobs.bg/hc/analytics/1464

в комплект с това става пушка

Георги Атанасов, собственик на Remax Property Investment - Печалбите на строителите се връщат към нормалните нива от 20-25%

http://www.jobs.bg/hc/analytics/1332
                      въпроса е този път ще им вярваме ли
                      Last edited by marketleverage; 23.12.2010, 01:45.
                      mWPCloud.com

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
                        Верно, не мога да го проумея това поведение, радост, непрестанен възторг от подобни новинии?!
                        В кой свят живеете?
                        Да не би, от трончето на Малкия принц да гледате отвисоко и в далечното пространство....и ще си гледате само вашето розово храстче на самотната планета

Това ли ви храни и радва:

за шопа, казват че било генетично....но тази патология откъде в тези размери....
                        имал си прогноза поготовилси се и си я отиграл... сега да си нещастен от това че се сбъдва ли ?

освен това една купчина форумни идиоти са ти разправяли че ти си идиот зардади прогнозата си сега да ги съжаляваш ли ?
                        mWPCloud.com

Коментар

• .....

Първоначално изпратено от LANDLORD 31 Разгледай мнение
                          ..............
                          Много бе $100. Отде язе ке намера тея кинти бре? Я го дай по-кротце къде $10.ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!!
                          .............
                          Имам по-смело предложение: Защо не дават хапартаменти за заслуги към партията? Откъде накъде ще плащаш за жилище?
                          а такива изкусни майстори на пазарлъка като мене ще свалят и на по ниско
                          Last edited by zloblivi_podritvaniq; 22.12.2010, 23:45.

Коментар

• Първоначално изпратено от zloblivi_podritvaniq Разгледай мнение
                            реалната средна цена на бг имот в момента трябва да е 100 долара на квадрат/под нивата от 97 година/заради бруталната безработица и дълг на българина

в момента средната цена я дават с 600% по висока

това допълнително унищожава и ще унищожава бг икономиката дълги години

а някой си мислят 4е сме в крака с модата като цената е паднала с 40% досега както е горе долу в другите страни
                            /или така им изнася щото е трудно да се продава на загуба/
                            ..............
                            Много бе $100. Отде язе ке намера тея кинти бре? Я го дай по-кротце къде $10.ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!!
                            .............
                            Имам по-смело предложение: Защо не дават хапартаменти за заслуги към партията? Откъде накъде ще плащаш за жилище?
                            Last edited by LANDLORD 31; 22.12.2010, 23:29.

Коментар

• .....

реалната средна цена на бг имот в момента трябва да е 100 долара на квадрат/под нивата от 97 година/заради бруталната безработица и дълг на българина
                              както и заради намалялото население и шоковото увели4ение на предлаганите имоти/освен новите жилища на пазара излизат и много пове4е панелки от преди щото няма и за ядене ве4е/

в момента средната цена я дават с 600% по висока

това допълнително унищожава и ще унищожава бг икономиката дълги години

а някой си мислят 4е сме в крак с модата като цената е паднала с 40% досега както е горе долу в другите страни
                              /или така им изнася щото е трудно да се продава на загуба/
                              Last edited by zloblivi_podritvaniq; 22.12.2010, 23:28.

Коментар

• .....

Първоначално изпратено от anon6706 Разгледай мнение
                                Аз пък мечтая да продам един апартамент за 100 000 евро, от който съм взимал наем от 450лв., ама на - безимотен (малоимотен) съм и нямам нищо за продаване.
                                ами аз просто се стремя да прили4ам на големите риби затова искам да отдавам под наем

при около 2 месеца разбрах 4е тук в моя квартал са пуснали цял нов блок/празен/ под наем, защото нито една продажба не могат да реализират

ама нъц , няма и наематели

тоя рязък сапд на наемите не е слу4аен - там балон не може да има, особено сега

Коментар

Working...
                                X